Bierblog

  • Rondleiding & Bierproeverij bij Nya Carnegiebryggeriet in Stockholm

    In oktober 2019 was ik op vakantie in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Op dinsdag 22 oktober 2019 heb ik een bezoek gebracht aan bierbrouwerij Nya Carnegiebryggeriet. Nya Carnegiebryggeriet is een samenwerkingsverband tussen Carlsberg Zweden en de Amerikaanse Brooklyn Brewery. Bij Nya Carnegiebryggeriet heb ik genoten van een interessante rondleiding en een professionele bierproeverij. De deelnemers aan deze rondleiding en bierproeverij kwamen uit Zweden, de Verenigde Staten en Nederland. Van alle bierproeverijen, waar ik aan heb deelgenomen, staat deze zeker in mijn top-3. De medewerker van Nya Carnegiebryggeriet wist veel over de bieren te vertellen en ook op welke manier je het beste bier kan proeven.

    Bij de bierproeverij mocht ik genieten van de volgende bieren:

    1. Kellerbier (5,9% alcohol). Dit is een ongefilterd, fruitig en zacht bier, dat bij de bierproeverij rechtstreeks uit de biertank werd getapt! De smaak van dit Kellerbier is bitter en licht zoet. Het is een moutig bier en heeft een inzakkende schuimkraag. Dit bier zou heel goed passen bij getoast brood. Kellerbier van Nya Carnegiebryggeriet vond ik erg smaakvol.

    2. FrIPA (5,8% alcohol). Dit is een glutenvrije IPA. FrIPA is hoppig, fruitig en aromatisch. De smaak is zeer bitter, zoet en licht zuur. Citrus en mango komen mooi naar voren, wanneer je een slok neemt van dit heerlijke bier. Het bier heeft een inzakkende schuimkraag. Een kipburger of een rundvleesburger is een prachtige combinatie met dit bier.

    3. Jack Lemon IPA (5,5% alcohol). Deze IPA smaakt zoet, zuur en bitter. Het is een hoppig en fruitig bier. Citrus komt zeer goed naar voren. De schuimkraag is neerslaand. Voor de liefhebbers van licht zure en hoppige bieren is dit zeker een aanrader. Jack Lemon IPA gaat heel mooi samen met gebakken kipfilet geserveerd met vruchten.

    4. Re:Porter (9,4%). Als laatste bier kreeg ik een Porter. Deze zware jongen smaakt bitter, zoet en licht zuur. Chocolade, koffie, kersen en geroosterde tonen zijn goed waarneembaar. Een erg fijn bier. Re:Porter heeft een romige en inzakkende schuimkraag. De Porter combineert heerlijk met een gegrilde steak of een pure chocolademousse met rood fruit.

    De bovenstaande vier bieren staan op de foto bovenaan deze Bierblog.

    Na de rondleiding bij Nya Carnegiebryggeriet en het proeven van de bovenstaande bieren was het tijd om in de Gastropub nog een laatste glas bier te gaan drinken. Ik bestelde in de Gastropub een Hoppy Daze, een New England IPA (6% alcohol). De smaak van de Hoppy Daze is zeer bitter, zoet en licht zuur. Hoppy Daze is fruitig, sappig, hoppig en aromatisch. Grapefruit en citrus komen mooi naar voren bij dit bier. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitter en droog. Hoppy Daze combineert heerlijk met een taco, die is gevuld met gehakt, paprika, mais, tomaat en kaas.

    Mijn bezoek aan Nya Carnegiebryggeriet was zeker de moeite waard. Wanneer ik ooit weer in Stockholm ben, dan zal ik zeker weer een bezoek brengen aan deze mooie bierbrouwerij.

  • Texelse Bierbrouwerij

    Op woensdag 8 september 2021 heb ik samen met mijn oom, Gert Venema, en mijn vader, Riekel Zijlstra, een bezoek gebracht aan de Texelse Bierbrouwerij. Met de veerboot van TESO kan je snel en relatief goedkoop op het Waddeneiland Texel komen. Waar staat de afkorting TESO voor? TESO staat voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming. TESO verzorgt sinds 1907 de veerdienst tussen Texel en Den Helder. De veerdienst is ontstaan op initiatief van de Texelse huisarts Adriaan Wagemaker. Samen met mijn oom en mijn vader genoten wij van een zeer zonnige en mooie overtocht naar Texel. Binnen 20 minuten waren we van Den Helder naar Texel gevaren.

    Het hoofddoel van ons bezoek aan het Waddeneiland Texel was een rondleiding bij de Texelse Bierbrouwerij. Via de vertegenwoordigster van de Texelse Bierbrouwerij, die ik via mijn werk ken, konden wij gebruik maken van deze rondleiding. De rondleiding en de kleine Bierproeverij die wij mochten nuttigen, wordt door de Texelse Bierbrouwerij omschreven als Texels Beleving.

    Geschiedenis
    De Texelse Bierbrouwerij is opgericht in 1994 in het dorp Oudeschild op Texel. Sinds 1999 worden de Texelse bieren gebrouwen. De Texelse Bierbrouwerij staat aan de rand van het natuurgebied De Hoge Berg. In het pand waar nu Texels bier wordt gebrouwen, werd vroeger kaas gemaakt. Momenteel worden er 13 bieren gebrouwen bij de Texelse Bierbrouwerij. Dit zijn 12 vaste bieren en 1 bier dat nu nog in de ontwikkelingsfase zit. Dit laatste bier is nog niet te koop, maar wel te proeven! Dit is Texels Geheim 2021. Aan dit bier wordt nu nog gewerkt, de definitieve receptuur staat nog niet vast. Texels Geheim 2021 bevat ongeveer 4,5 tot 5% alcohol. In 2020 is de Texelse Bierbrouwerij overgenomen door Heineken.

    Rondleiding en Bierproeverij
    Tijdens de rondleiding werden we door een gids meegenomen door de brouwerij. We kregen te zien hoe het brouwproces eruit ziet, hoe het Texelse bier wordt gebotteld en welke ontwikkeling de brouwerij heeft doorgemaakt.

    Na afloop van de rondleiding was het tijd voor een kleine Bierproeverij. We kregen een proefplankje met 4 glazen. Daarnaast kregen we een bord met hierop 4 kleine hapjes. Deze hapjes waren: een olijf, een stukje Texelse schapenkaas, enkele amandelnoten en twee stukjes Texelse droge worst.

    We proefden bij de Texelse Bierbrouwerij de volgende bieren:

    1. Texels Geheim 2021 (± 4,5-5% alcohol). De smaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Bij Texels Geheim 2021 komt citrus goed naar voren. Dit bier heeft een kleine, romige en inzakkende schuimkraag. Mede door het lage alcoholpercentage is dit een goed doordrinkbaar bier. Bij dit bier werd een olijf geserveerd. Wat mij betreft niet een match made in heaven. Dit kan natuurlijk ook zo zijn, omdat ik geen liefhebber van olijven ben.

    2. Skiller Wit (5% alcohol). Skiller Wit is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild. Dit is een fris, zacht en fruitig Witbier. De smaak is licht bitter, licht zoet en licht zuur. Koriander en citrus zijn goed waarneembaar. De schuimkraag is inzakkend. Dit is een mooi bier voor op het terras of om mee te beginnen tijdens een avondje op stap. De Texelse schapenkaas past heel mooi bij de Skiller Wit. Absoluut een geslaagde Bier- en Spijscombinatie.

    3. Vuurbaak (5,5% alcohol). Vuurbaak is vernoemd naar de vuurtoren van Texel. De smaak van deze Red Ale is bitter, zoet en licht zuur. Karamel en amandel zijn aanwezig. Het is een moutig bier en heeft geroosterde tonen. De schuimkraag is inzakkend. Een zeer smaakvol bier wat mij betreft. De amandelnoten, die hierbij werden geserveerd, gingen redelijk goed samen met de Vuurbaak. De amandelnoten waren echter voor mij wel iets te overheersend wat smaak betreft, waardoor ik dit geen ultieme Bier- en Spijscombinatie vond.

    4. Springtij (7,5% alcohol). De naam Springtij is een verwijzing naar het extra hoge water bij een Texelse storm. Dit is een Sterk Blond Bier. Dit is een mooi, intens en fruitig bier. Het bier heeft een goede body en bloemige aroma’s. De smaak is bitter, zoet en licht zuur. Het bier heeft een goede en romige schuimkraag. Bij dit bier werd Texelse droge worst geserveerd. De Texelse droge worst paste goed bij dit bier. Dit was zeker een goede Bier- en Spijscombinatie.

    De geproefde bieren vielen bij de anderen ook goed in de smaak. Mijn oom en mijn vader vonden vooral Skiller Wit erg lekker. Zelf geef ik de voorkeur aan de bieren Vuurbaak en Springtij.

    Na de proeverij hebben wij met zijn drieën nog genoten van enkele Texelse bieren op het terras bij de bierbrouwerij. Het weer was zeer zonnig en de temperatuur was maar liefst 27 graden Celcius. Erg uitzonderlijk voor de maand september! Natuurlijk hebben we ook nog genoten van de Texels Skuumkoppe. Deze Donkere Weizen is het boegbeeld van de brouwerij. In vrijwel heel Nederland is dit bier inmiddels verkrijgbaar. De Skuumkoppe bevat 6% alcohol en is een fijn doordrinkbaar tarwebier met een heerlijke romige schuimkraag.

    Om het bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij goed af te sluiten, kochten we in de Texelse shop nog een aantal leuke Texelse producten voor thuis. Hierbij kocht ik onder andere een grote fles Texels Bockbier. Al met al een geslaagd bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij. Een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij mag zeker niet ontbreken, wanneer je op het Waddeneiland Texel bent!

  • Jopen & Jopenkerk Haarlem

    Op zondag 8 augustus 2021 heb ik een bezoek gebracht aan het mooie Haarlem. En natuurlijk mocht een bezoek aan de Jopenkerk niet ontbreken.

    Voordat ik bij de Jopenkerk zou aankomen, heb ik ’s morgens bij het gezellig ingerichte restaurant Spaarne66 genoten van een heerlijke flat white en een smakelijk stuk appelgebak. Na deze koffiestop was het tijd om het historische centrum van deze mooie stad te gaan verkennen. In het centrum van Haarlem kan je niet om de Sint Bavokerk heen. De toren van deze kerk is maar liefst 78 meter hoog. Na een mooie wandeling door het centrum van Haarlem stond een bezoek aan Jopen en de Jopenkerk op het middagprogramma.

    Van buiten ziet de Jopenkerk er keurig uit, met een middelgroot terras voor de deur. Dit terras ziet er zeker niet verkeerd uit, maar geeft je niet gelijk een wow-gevoel. Eenmaal in de Jopenkerk, kom je ogen tekort. De binnenkant van de Jopenkerk ziet er werkelijk prachtig uit. De brouwinstallatie en de vergistingstanks staan centraal opgesteld en zien er netjes en goed onderhouden uit. Hiervoor staat een lange, moderne bar. Als gast kan je plaats nemen aan diverse soorten tafels. Lange tafels om aan te zitten of hoge tafels met barkrukken. En natuurlijk kan je ook gewoon plaats nemen aan de bar. Voor iedereen voldoende opties. Op de eerste verdieping bevindt zicht het restaurant en de keuken. Ook is op de eerste verdieping de Jopen Store te vinden waar je diverse Jopen bieren of Jopen merchandise kan aanschaffen.

    Tijdens mijn bezoek aan de Jopenkerk kon ik kiezen uit 16 verschillende tapbieren. Op het biermenu waren deze 16 bieren eerlijk verdeeld over 2 grote schermen. Het linker scherm bestond uit psalmen en het rechter scherm bestond uit gezangen. Daarnaast waren er tijdens mijn bezoek ook nog eens 32 bieren op fles of op blik verkrijgbaar. Genoeg keuze dus. In de Jopenkerk staat de eerste brouwerij van Jopen. De naam Jopen is vernoemd naar vaten bier van 112 liter (Jopen vaten), waar vroeger Haarlems bier in werd vervoerd.

    In de Jopenkerk wordt sinds 2010 bier gebrouwen. Door de grote vraag naar Jopen bieren, is in 2015 een tweede Jopen brouwerij geopend. In de Haarlemse Waarderpolder staat deze tweede Jopen brouwerij. Jopen bestaat al sinds 1994. In dit jaar bestond de stad Haarlem 750 jaar. Tussen 1994 en 2010 liet Jopen haar bieren brouwen bij andere brouwerijen. Tot eind 1996 bij De Halve Maan in Hulst, tot 2001 bij La Trappe in Berkel-Enschot, tot 2004 bij Van Steenberge in Ertvelde (België) en tot 2010 bij de Proefbrouwerij in Lochristi (België).

    Genieten van de Jopen bieren

    Aan één van de lange tafels in de Jopenkerk heb ik genoten van een aantal heerlijke Jopen bieren. Het eerste bier waarvan ik mocht genieten was Enter the Matrix, een New England India Pale Ale. Deze NEIPA heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Dit is vooral een fruitig, hoppig en tropisch bier. De afdronk van deze frisse NEIPA is bitterzoet. Je krijgt spontaan een tropisch eilandgevoel bij dit bier. Een heerlijke frisse start dus!

    Na een heerlijk eerste glas bier, wilde ik natuurlijk nog één of twee andere bieren gaan proeven. Het tweede bier dat ik bestelde was Maria Magdalena, een Black Rye India Pale Ale. Deze Black IPA heeft een alcoholpercentage van 6%. De smaak van dit bier is zeer bitter, zoet en licht zuur. Koffie en cacao komen heel mooi naar voren bij dit bier. Daarnaast is dit bier hoppig en fruitig. De schuimkraag is romig en dit bier heeft een licht bittere afdronk.

    Na deze eerste bieren werd het ook tijd om iets te gaan eten. Ik bestelde een heerlijke Brouwersburger met een glas Jopen Mooie Nel IPA. De Brouwersburger is afkomstig van de Schotse Hooglander van de Kennemerduinen en werd geserveerd met tartaarsaus, spek, uien en cheddar kaas. De Mooie Nel IPA is mijn favoriete Jopen bier en tevens mijn favoriete Nederlandse IPA. Dit hoppige bier bevat 6,5% alcohol. En de smaak is werkelijk fantastisch! De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. Tonen van tropisch fruit zijn heel mooi aanwezig. Het bier heeft een fijne schuimkraag. De afdronk van dit bier is bitter en licht zoet. De Jopen Mooie Nel IPA vormt een waanzinnig lekkere Bier- en Spijscombinatie met de rundvleesburger. Leuk weetje: In 2015 is de Jopen Mooie Nel bij de Dutch Beer Challenge verkozen tot het beste bier van Nederland.

    De smaken van de Jopen bieren die ik heb geproefd, vond ik erg goed. Een puntje van kritiek is het tappen en het serveren van de bieren. Wanneer het bier op tafel werd gezet, had het niet de perfecte schuimkraag die je van een Jopen bier mag verwachten. In de Jopenkerk was ik wel positief verrast door de gastvrijheid van alle medewerkers. Zonder uitzondering waren alle medewerkers erg vriendelijk. Voor een volgend bezoek zeker niet onbelangrijk.

    Na heerlijk gegeten en gedronken te hebben, wilde ik natuurlijk ook een aantal Jopen bieren meenemen. In de Jopen Store kocht ik een aantal mooie Jopen bieren. Na het bezoek aan de Jopen Store was het weer tijd om verder te gaan. Het bezoeken van de Jopenkerk in Haarlem vond ik absoluut de moeite waard. In de toekomst zal ik hier zeker vaker komen om te genieten van al het lekkers dat de Jopen brouwerij te bieden heeft!

  • Stadsbrouwerij Wageningen

    Op zondag 30 mei 2021 heb ik Stadsbrouwerij Wageningen bezocht. Bij deze verfrissende brewpub worden bieren gebrouwen die erg verrassend en bijzonder van smaak zijn. Op het terras van Café Rad van Wageningen heb ik op deze mooie zondag genoten van het prachtige weer. Natuurlijk mocht een heerlijke versnapering niet ontbreken. Op de tap waren tijdens mijn bezoek maar liefst 11 bieren verkrijgbaar. Van deze bieren waren er 7 eigen brouwsels van Stadsbrouwerij Wageningen. Eén van mijn favoriete bierstijlen is Saison. Daarom was voor mij de keuze snel gemaakt. Ik bestelde Drost van Wageningen. Een Saison die 7,9% alcohol bevat. Drost van Wageningen is een frisse, droge en kruidige Saison. De smaak is bitter (32 IBU), licht zuur en licht zoet. Citrustonen zijn mooi aanwezig. Het bier heeft een inzakkende schuimkraag en een licht bittere afdronk. De Bierstijl Saison komt oorspronkelijk uit de provincie Henegouwen in België. De bekendste Saison uit België is Saison Dupont. Saison Dupont wordt gezien als hét voorbeeld. Zo moet een goede Saison gebrouwen zijn. In Nederland is Mannenliefde van Oedipus één van de bekendste Saisons. Oorspronkelijk werd deze bierstijl gebrouwen in de koude wintermaanden. In de zomer kon dit bier dan worden genuttigd als dorstlesser voor de seizoenarbeiders. Vroeger was het alcoholpercentage van een Saison vaak lager dan tegenwoordig.

    Op het terras van Café Rad van Wageningen heb ik ook nog genoten van heerlijk plankje met bierbrood. Bierbrood wordt gemaakt van bostel. Maar wat is bostel eigenlijk? Bostel is de filterkoek van de overgebleven vaste bestanddelen die ontstaan tijdens het klaren bij het brouwproces. Bostel bevat veel vezels en eiwitten. Bostel wordt vaak gebruikt als veevoer. Daarnaast kan je van bostel ook lekker bierbrood bakken.

    Bij Stadsbrouwerij Wageningen is het ook mogelijk om hun eigen gebrouwen bieren te kopen. In de winkel heb ik 3 bieren van Stadsbrouwerij Wageningen gekocht. Hora Est, een Brut IPA van 9,1% alcohol, Mordicus, een Barrel Aged Weizenbock van 7,5% alcohol en een grote fles (75 cl.) Gelders Graan Geluk, een Blond bier van 6,2% alcohol. Leuk weetje: Gelders Graan Geluk won in 2020 een gouden medaille voor het beste speciaalbier ter wereld onder de 7% alcohol bij de Brussels Beer Challenge.

    Wanneer je in Wageningen bent, mag een bezoek aan Stadsbrouwerij Wageningen zeker niet ontbreken. Voor iedere bierliefhebber is dit een echte aanrader!

  • StiBON 1 – Gulpen

    Zoals jullie inmiddels weten ben ik sinds 24 januari 2020 Internationaal Biersommelier. Om Internationaal Biersommelier te kunnen worden, ben ik bij StiBON gaan studeren. StiBON staat voor Stichting Bieropleidingen Nederland. De totale StiBON opleiding bestaat uit 3 niveaus. In deze Bierblog ga ik jullie meer vertellen over StiBON, niveau 1.

    In 2017 ben ik in Gulpen, bij de Gulpener Bierbrouwerij, begonnen aan mijn StiBON 1 opleiding tot Bierambassadeur. StiBON 1 is opgebouwd uit 6 dagdelen. StiBON 1 heb ik in Gulpen gevolgd van maandag 27 tot en met woensdag 29 november 2017. Het is mogelijk om deze opleiding op diverse locaties in Nederland te volgen. Ik heb ervoor gekozen om deze opleiding in Zuid-Limburg bij de Gulpener Bierbrouwerij te volgen. In Gulpen is het namelijk mogelijk om alle 6 dagdelen in een driedaagse opleiding te volgen. Dit sprak mij erg aan. Op de meeste andere locaties in Nederland, worden deze 6 dagdelen verspreid over een periode van ongeveer 2 maanden. De locatie van de Gulpener Bierbrouwerij was voor mij één van de belangrijkste redenen om voor de driedaagse StiBON 1 opleiding in Gulpen te kiezen. In het zuiden van ons land is de bierwereld en de beleving bij een mooi glas bier een stuk verder ontwikkeld dan in het noorden van Nederland. Gelukkig zijn er in Noord-Nederland ook steeds meer gepassioneerde bierbrouwers, bierkenners en Internationale Biersommeliers die de totale bierbeleving naar een hoger niveau tillen. Maar nog steeds is het zuiden van Nederland verder ontwikkeld op het gebied van bier. Dit heeft waarschijnlijk ook deels te maken met de bourgondische inslag van een gemiddelde inwoner van bijvoorbeeld Limburg of Noord-Brabant.

    Bij StiBON 1 komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: de theorie en praktijk van het proeven, de eigenschappen van de belangrijkste biertypen, de grondstoffen voor het brouwen van bier, de geschiedenis van bier, trends op biergebied, het brouwproces, de behandeling van bier en bier aan tafel.
    Tijdens de opleiding in Gulpen was het proeven van bieren een erg belangrijk onderdeel. Bij elke les kreeg je 6 verschillende bieren te proeven. In totaal heb ik tijdens mijn driedaagse StiBON 1 opleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij, tijdens de 6 dagdelen, 36 bieren geproefd. Alle geproefde bieren werden uitgebreid besproken en van ieder bier kreeg je een proefglas, met daarin 10-15 cl. bier.

    Gedurende de driedaagse StiBON 1 opleiding in Gulpen, kon ik elke dag ook nog eens genieten van een heel mooi bier- en spijs arrangement. Dit arrangement bestond uit een lunch- en een bierdiner. Hierbij kon ik samen met aantal medestudenten, proeven van diverse heerlijke bier- en spijscombinaties.

    Op dinsdag 28 november 2017 konden we genieten van gestacheltes bier bij het bierdiner. Docent en Internationaal Biersommelier André Köppen liet ons zien hoe je bier kan stacheln. Een stachel is een lange ijzeren pook of staaf die gloeiend heet gemaakt wordt. Bij het stacheln wordt deze hete staaf langzaam rondgedraaid in een glas koud bier. De hitte van de staaf zorgt ervoor dat de suiker in het bier karamelliseert. Er ontstaat nu ook een fijne karamelsmaak in het bier. Het schuim van het bier wordt sneller verwarmd dan het bier zelf. Bij het nemen van een slok gestacheltes bier, proef je eerst het lauwe schuim en daarna het koude bier. Bier stacheln is een typische Oostenrijkse en Zuid-Duitse traditie. Dit is een zeer bijzondere techniek. En bovendien is het stacheln van bier erg leuk om zelf te doen!
    Niet alle bieren zijn geschikt om te stacheln. Gebruik voor het stacheln van bier alleen bieren met veel restsuikers. IJsbock, Bockbier, Quadrupel, Gerstewijn en Stout zijn bierstijlen die erg geschikt zijn voor het stacheln van bier.

    Tijdens mijn StiBON 1 opleiding in Gulpen, ben ik met veel gepassioneerde bierliefhebbers, bierexperts, bierbrouwers, StiBON-docenten en Internationale Biersommeliers in contact gekomen. Zonder anderen tekort te doen wil ik twee namen noemen, waarmee ik tot op de dag van vandaag nog steeds contact heb. Pedro Heezen, werkzaam bij hotel restaurant De Sluiskop in Pernis en Nathan Hak, beerjournalist bij Beerwulf in Utrecht. Met deze twee mannen had ik direct een goede klik. Ook na de lessen hebben we ’s avonds genoten van diverse heerlijke glazen bier bij de Gulpener Bierbrouwerij.

    Om StiBON 1 te halen, moest ik zowel een theorie- als een praktijkexamen maken. Het theorie-examen bestond uit 36 meerkeuzevragen. Het praktijkexamen bestond uit het blind proeven van 6 verschillende bieren, waarvoor je 12 punten kon halen. Ongeveer 4 weken voor mijn examen kreeg ik een zogenaamde longlist met daarop 20 verschillende bieren. Van deze 20 verschillende bieren kreeg ik 6 bieren op mijn examen. Op het examen kon ik voor ieder bier dat ik juist herkende 2 punten behalen.
    Om voor StiBON 1 te slagen moest ik minimaal 28 punten halen voor de theorie en 8 punten voor de praktijk. En wanneer je door wilde naar StiBON niveau 2, zou je voor de theorie een minimumscore moeten behalen van 32 punten.
    Voor StiBON 1 ben ik in 2018 geslaagd! Voor de theorie had ik een score behaald van 34 van de 36 punten en voor de praktijk had ik een score behaald van 11 van de 12 punten. Met de uitslag van dit examen mag ik mij officieel ‘Bierambassadeur’ noemen. En met deze score had ik voldoende punten behaald om verder te gaan studeren en om aan StiBON 2 te mogen beginnen. StiBON 2 gaat nog dieper op de materie in dan StiBON 1. Over de StiBON 2 opleiding zal ik in een toekomstige Bierblog zeker nog meer gaan vertellen!

    Voor iedereen die zich wil specialiseren op het gebied van bier, kan ik de StiBON 1 opleiding van harte aanbevelen!

Schuiven naar boven