Bierblog

 • Bird Brewery & House of Bird

  Bird Brewery & House of Bird
  Eén van mijn favoriete Nederlandse brouwerijen is Bird Brewery. Op donderdag 5 mei 2022 heb ik een bezoek gebracht aan House of Bird. Dit is het proeflokaal van Bird Brewery in het Diemerbos in Diemen. Bij House of Bird komen bier, eten, natuur en leuke activiteiten bij elkaar. Bird Brewery is opgericht in 2016 door Ralph van Bemmel en Rik van den Berg. Beide zijn Internationaal Biersommelier. Bird Brewery heeft het House of Bird op 5 mei 2020 geopend. Tijdens mijn bezoek is House of Bird precies 2 jaar geopend. Een feestelijke dag dus!

  Bieren Bird Brewery
  Bird Brewery laat bijna al haar bieren brouwen bij Jopen in Haarlem. Elk bier van Bird Brewery heeft een originele vogelnaam. Het eerste bier dat Bird Brewery op de markt bracht was De Rumoerige Roodborst[1]. Een American Amber Ale, die 5,8% alcohol bevat. Enkele mooie namen van de bieren van Bird Brewery zijn: Datisandere Koekoek, Vink Heerlijk, Nognietnaar Huismus en Datsmaaktnaar Meerkoet.

  Naast de vele smaakvolle bieren kan je bij House of Bird ook genieten van heerlijke koffie, lunch, borrel, BBQ en diner. Zo is er voor de piepkuikens (jongeren) o.a. een Eksterbordje te bestellen. Dit is een bordje om lekker wat te stelen van je ouders. Dit Eksterbordje is gratis. Deze humor op de menukaart vind ik zelf erg leuk.

  Omgang met de natuur
  Bird Brewery wil bewust omgaan met de natuur. Samen met verschillende gepassioneerde horecazaken (groene nesten) heeft Bird Brewery een duurzame samenwerking. Voor elke liter bier, die bij één van deze groene nesten wordt verkocht, plant Bird één boom. Inmiddels zijn er al meer dan 100.000 bomen geplant. Daarnaast is er ook nog eens ruim 2,7 miljoen liter drinkwater gedoneerd door Bird. In 2022 is het doel om 150.000 bomen te planten. Vanuit House of Bird is het ook mogelijk om diverse excursies te ondernemen. Hierbij moet je denken aan leuke Birdroutes (wandelroutes), vogelexcursies en wildplukken. En mocht je toch wat anders willen, dan is maatwerk bij Bird altijd mogelijk.

  Proeven van de Bird bieren
  Op het terras van House of Bird heb ik genoten van 3 heerlijke Bird bieren. Deze 3 bieren werden van de tap geserveerd. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was Thuisfluiter. Een Pilsener met een alcoholpercentage van 5%. Dit bier is het huisbier van de Bird Brewery en wordt alleen bij House of Bird verkocht. Thuisfluiter is een fris, crispy en moutig bier. Deze Pilsener is goed doordrinkbaar. Het bier is licht bitter en heel licht zoet van smaak. De schuimkraag is inzakkend. Thuisfluiter heeft een korte en licht bittere afdronk. Voor een Pilsener zeker niet verkeerd. En ik vind het ook origineel, dat de Thuisfluiter alleen op deze locatie verkrijgbaar is. Zo voelt het voor mij extra speciaal om van dit bier bij House of Bird te genieten.
  Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was Uilstekend. Een smaakvolle Black IPA die 6,8% alcohol bevat. Uilstekend heeft mooie tonen van karamel en koffie. Het is een fruitig en hoppig bier. Daarnaast heeft dit bier een licht geroosterd karakter. De basissmaak is bitter, zoet en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. Uilstekend drinkt soepel weg.
  Het derde bier, dat ik heb gedronken bij House of Bird, was Eggcited. Een Saison met een alcoholpercentage van 7%. Deze Saison is droog, fris, fruitig en licht kruidig. De basissmaak is bitter, licht zuur en licht zoet. Vlierbloesem en citrus komen bij het proeven mooi naar voren. Eggcited heeft een inzakkende schuimkraag. Een heerlijk bier om in het zonnetje rustig van te genieten.

  Festivalk
  Op 13, 14 en 15 mei 2022 zal het eerste Birds Festivalk plaats vinden. In dit weekend kan je bij House of Bird genieten van muziek, dj’s, foodstands, speciaalbier, bierproeverijen, silent disco, kindertheater en vele andere activiteiten. De entree voor Festivalk is gratis. Heb je nog geen plannen voor dit weekend, dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit festival!


  [1] Bron: https://birdbrewery.com/over-ons/

 • Stadskasteel Oudaen

  Stadskasteel Oudaen
  Op maandag 21 maart 2022 heb ik een bezoek gebracht aan Oudaen in Utrecht. Oudaen is een Stadskasteel met een rijke historie. Stadskasteel Oudaen is gelegen aan de Oudegracht in Utrecht. Het terras van dit prachtige Stadskasteel is gelegen aan de Utrechtse grachten. In de werfkelders van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks ongeveer 75.000 liter bier gebrouwen[1]. In de huisbrouwerij van Oudaen staan 2 koperen ketels, die rechtstreeks zijn aangesloten op de tap. Elke koperen ketel heeft een inhoud van 1.000 liter. Stadskasteel Oudaen bestaat uit een brouwerij, grand café en restaurant. Daarnaast zijn er diverse zalen die kunnen worden gebruikt voor vergaderingen, feesten en huwelijken.

  Bieren
  Tijdens mijn bezoek waren er bij de bar 4 prachtige tanks te bewonderen. De bieren op deze tanks zijn de eigen Oudaen bieren. In deze 4 tanks zitten Witbier, Pilsener, Dubbel en Tripel. Op het terras van Oudaen heb ik genoten van Oudaen Witbier en Oudaen Tripel. Het Witbier van Oudaen heeft een alcoholpercentage van 5% en de Tripel van Oudaen heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak van het Witbier is zoet, licht zuur en licht bitter. Aroma’s van sinaasappel, citrus en koriander zijn goed waarneembaar. Op de bierkaart van Stadskasteel Oudaen staat ook aangegeven, dat er in het eigen gebrouwen Witbier sinaasappelschil zit. Deze sinaasappelschil komt bij het proeven goed naar voren. De kleur van dit Witbier is dondergeel, bijna net zo donkergeel als bijvoorbeeld een Duits Weizen bier normaal is. De afdronk is kort en licht bitter. Persoonlijk vind ik Oudaen Witbier erg smaakvol. Oudaen Tripel is een kruidig en fruitig bier. Koriander is ook bij dit bier één van de ingrediënten die waarneembaar is. De basissmaak van dit bier is vooral zoet en bitter. De afdronk is bitterzoet. Ik vond de smaak van deze fruitige en kruidige Tripel goed. Voor mij persoonlijk was dit bier iets te zoet.
  Naast de bovengenoemde bieren heeft Oudaen ook vaak eigen gebrouwen ‘Limited Editions’. Toen ik bij Stadskasteel Oudaen was, was het ook mogelijk om van de tap de Oudaen IPA te bestellen. Deze India Pale Ale bevat 5,5% alcohol.

  Lunch
  Bij Stadskasteel Oudaen kan je ook genieten van gerechten van de borrel-, lunch- en dinerkaart. Het was heerlijk, zonnig weer op maandag 21 maart 2022. Toen ik van mijn Witbier op het terras van Oudaen genoot, bestelde ik een wrap met gerookte zalm. Deze wrap was verder gevuld met tonijnsalade, tomaten en komkommer. Bij deze wrap werden nacho’s en guacemole geserveerd. Een zeer smakelijke lunch.

  Rondleiding
  Bij Stadskasteel Oudaen is het ook nog mogelijk om een rondleiding te volgen. De uitgebreide privé rondleiding (vanaf 10 personen) bestaat uit een proeverij van 3 Oudaen bieren, uitleg over het brouwproces en een brouwersbittergarnituur. De brouwer van Oudaen verzorgt deze rondleiding. Naast deze uitgebreide privé rondleiding ‘voor de kenner’, is het ook nog mogelijk om een ‘open rondleiding’, een rondleiding ‘voor de genieter’ en een rondleiding ‘voor de liefhebber’ te reserveren. De uitgebreide privé rondleiding is zeker de moeite waard. Helaas had ik zelf niet voldoende tijd om op maandag 21 maart 2022 een rondleiding te volgen. Een volgende keer zal ik zeker nog eens terug komen bij het fraaie Stadskasteel Oudaen. Een uitgebreide rondleiding bij deze Utrechtse brouwer lijkt mij erg leuk.


  [1] Bron: https://www.oudaen.nl/brouwerij/

 • StiBON 2 – Eindhoven

  StiBON 2 – Eindhoven
  In mijn Bierblog van 21 mei 2021 hebben jullie al kunnen lezen, dat ik in 2018 geslaagd ben voor StiBON 1. StiBON staat voor Stichting Bieropleidingen Nederland. Als Bierambassadeur ben ik op 17 september 2018 in Eindhoven begonnen aan StiBON 2. StiBON niveau 2, Toegepaste Bierkennis, is het vervolg op StiBON 1. In deze Bierblog ga ik jullie uitgebreid vertellen over StiBON niveau 2.

  Waarom Eindhoven?
  De keuze voor Eindhoven was voor mij niet moeilijk. Op biergebied is er in de Lichtstad enorm veel te beleven. Bierige locaties in Eindhoven, zoals 100 Watt Brewery (Stadsbrouwerij Eindhoven), Brewpub Van Moll, de Bierprofessor en de Drinkers Pub, zijn zonder twijfel een bezoekje waard. Daarnaast is Eindhoven een zeer gezellige stad, met een gemoedelijke sfeer, een voorbeeld voor veel andere steden. En wat ook nog heeft meegespeeld in mijn keuze voor Eindhoven, is dat ik naast mijn grote passie voor bier ook nog een hartstochtelijke supporter ben van PSV.

  In Eindhoven ben ik op maandag 17 september 2018 begonnen aan StiBON niveau 2. Niveau 2 gaat veel uitgebreider op de materie in dan niveau 1. StiBON 2 bestaat uit maar liefst 12 dagdelen ofwel lessen. De tijdsduur van de meeste lessen was ongeveer 4 uren. Er was echter één les, de brouwles, die een hele dag in beslag nam. De 12 lessen werden voor een groot deel in Eindhoven gegeven. Bij Café Restaurant Usine in Eindhoven werden 6 lessen gegeven. Daarnaast werd er ook een les in Eindhoven gegeven bij Brewpub Van Moll. De andere lessen vonden plaats in Amsterdam (De Waalse Kerk en Bierproeflokaal In de Wildeman), Den Haag (Café Restaurant Rootz) en in Lieshout (Bavaria Brouwerijcafé). De brouwles vond plaats bij Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom.
  Omdat we bij alle lessen bieren hebben geproefd, heb ik bij alle lesdagen ervoor gekozen om te overnachten in de plaats waar de les plaats vond. Rondom de lesdagen, die ik in Eindhoven heb gevolgd, heb ik regelmatig een bezoek gebracht aan de 100 Watt Brewery. Bij deze brouwerij, die voorheen Stadsbrouwerij Eindhoven heette, heb ik genoten van diverse mooie en smaakvolle bieren. De bieren van de 100 Watt Brewery zijn ook vaak in de prijzen gevallen.

  Onderwerpen StiBON 2
  Bij StiBON 2 komen de volgende onderwerpen aan bod: smaakafwijkingen en veroudering (les 1), invloed van water, graan, moutsoorten, vruchten en zoetstoffen op de smaak van het bier (les 2), trends en bierfolklore (les 3), invloed van kruiden, specerijen en hop op de smaak van het bier (les 4), schenken en het benaderen van gasten in de horeca (les 5), gist (les 6), bierassortiment en proefnotities schrijven / kaas en bier (les 7), bierlanden en hun biertypen (les 8), brouwen van het StiBON bier (les 9), bier aan tafel / bier in de keuken (les 10), bierproeverijen (les 11), biercompetities en biercocktails (les 12).

  Een speciaal lesonderdeel bij StiBON 2 was het brouwen van ons eigen bier. De StiBON 2-groep waar ik in zat, had als opdracht om een Alt bier te brouwen. Deze bierstijl komt oorspronkelijk uit Düsseldorf in Duitsland. De basissmaak van deze bierstijl is bitter en zoet. Daarnaast heeft Alt bier vaak een geroosterd karakter en zijn tonen van karamel aanwezig. Alt bieren zijn ook vaak moutig en hoppig. De kleur van een Alt bier is amber- tot koperkleurig. Voor het brouwen van ons eigen Alt bier, zijn wij tijdens de StiBON 2-opleiding, ook nog twee dagen naar Düsseldorf geweest. Zo konden we met onze eigen ogen zien hoe het Alt bier wordt gebrouwen op de locatie, waar deze bierstijl is ontstaan. In Düsseldorf hebben wij, samen met onze StiBON-docent Maurus Wijman, de brouwerijen Schumacher, Zum Schlüssel en Kürzer bezocht.
  Het bier, wat wij uiteindelijk hebben gebrouwen, is uitgebracht onder de naam ALTerNative, een Alt bier met een alcoholpercentage van 5,4%. De basissmaak van ons eigen bier is bitter en licht zoet. Karamel is goed waarneembaar. ALTerNative heeft een moutig karakter. Van dit bier kreeg iedereen een doos met 24 flessen. Daarnaast kon je ook nog extra eigen gebrouwen bieren bestellen. Natuurlijk heb ik zelf ook nog een extra doos met 24 flessen besteld. De ALTerNative, die wij zelf hadden gebrouwen, was erg geslaagd voor een eenmalig brouwsel.

  Proeven van bieren
  Het proeven van 6 verschillende bieren was bij elke les een belangrijk onderdeel. Elk bier, dat ik mocht proeven, werd uitgebreid besproken met de docenten en de andere deelnemers. Van ieder bier kreeg iedereen een proefglas met daarin 10-15 cl. bier. Bij het herkennen van smaken, maakten wij ook gebruik van een smaakwiel. Dit is een wiel, waarop smaken staan beschreven, zoals bloemig, citrus, rood fruit, chemisch, karamel en mango. Dit smaakwiel mocht niet bij de examens worden gebruikt.

  Examen StiBON 2
  Ruim 4 weken voor mijn examen kreeg ik een longlist met daarop 20 bieren. Van deze 20 bieren kreeg ik 6 bieren op mijn praktijkexamen, waarvan ik de bierstijl moest herkennen. En daarnaast kreeg ik ook nog een 7e bier met een smaakafwijking op mijn praktijkexamen. Voor het theorie-examen van StiBON 2 waren er 34 punten te behalen voor de meerkeuzevragen. Daarnaast waren er ook nog eens 8 punten te verdienen voor het beantwoorden van de open vragen. In totaal was het dus mogelijk om 42 punten te behalen voor het goed beantwoorden van alle theorievragen. Het praktijkexamen bestond uit het blind proeven van 6 verschillende bieren en daarnaast nog een 7e bier met een smaakafwijking. In totaal kon je 13 punten behalen op het praktijkexamen: per goed herkend bier 2 punten en voor het herkennen van het 7e bier, met een smaakafwijking, 1 punt.
  Om te slagen en door te mogen naar StiBON niveau 3, is een minimumscore vereist van 36 punten voor de theorie en 8 punten voor de praktijk.
  Op 18 november 2019 ben ik geslaagd voor StiBON 2! Voor de theorie had ik een score behaald van 37 van de 42 punten en voor de praktijk had ik een score behaald van 11 van de 13 punten. Met dit behaalde resultaat mocht ik mij gaan inschrijven voor StiBON 3. Toen ik officieel geslaagd was voor StiBON 2, heb ik mij natuurlijk gelijk ingeschreven voor StiBON 3.

  Inmiddels ben ik alweer ruim 2 jaar Internationaal Biersommelier[1]. Om Internationaal Biersommelier te kunnen worden, moest ik de totale StiBON-opleiding afronden. De totale StiBON-opleiding bestaat uit 3 niveaus. StiBON niveau 3 heb ik in januari 2020 gevolgd in Obertrum in Oostenrijk. Hierover vertel ik jullie later dit jaar in een toekomstige Bierblog nog veel meer!


  [1] Bron: https://stibon.nl/biersommeliers/

 • Rogge

  Rogge
  Rogge is een kruisbevruchtende graansoort en behoort tot de grassenfamilie[1]. Deze familie bestaat uit ongeveer 12.000 soorten. Roggekorrels zijn lang en zijn geel tot grijsgroen van kleur. Op de bovenstaande foto kan je goed zien hoe roggekorrels eruit zien.

  Voor het brouwen van bier wordt meestal graan gebruikt. De meest gebruikte graansoort voor het brouwen van bier is gerst. Daarnaast is tarwe een graansoort, die ook vaak voor het brouwen van bier wordt gebruikt. Eén van de graansoorten, die minder vaak wordt gebruikt, is rogge. Wanneer een brouwer ervoor kiest om rogge te gebruikten, is dit rogge(mout) meestal een vervanger voor een deel van het gerstemout. Rogge geeft bier een iets kruidige smaak.

  Geschiedenis van rogge
  Rogge is voor het eerst in het wild aangetroffen in enkele neolithische vindplaatsen in Midden- en Oost-Turkije[2]. Daarna is rogge pas weer gevonden in de Midden-Europese bronstijd rond 1800-1500 voor Christus. In Nederland is rogge gevonden in de laatste fase van de raatakkers[3]. Raatakkers worden ook wel celtic fields genoemd.
  Rogge wordt tegenwoordig o.a. gebruikt voor het produceren van roggebrood, ontbijtkoek, speculaaskoekjes, pepernoten, knäckebröd, oude wijvenkoek, whisky en natuurlijk bier.

  Jopen Jacobus Pale Ale
  In Nederland is de Jopen Jacobus Pale Ale een goed voorbeeld van een bier, waarin rogge is verwerkt. Jopen is afkomstig uit Haarlem. De naam Jopen is vernoemd naar vaten bier van 112 liter (Jopen vaten), waar vroeger Haarlems bier in werd vervoerd. Sinds 1994 brouwt Jopen bier. In 1994 bestond Haarlem 750 jaar. De smaak van de Jopen Jacobus Pale Ale is bitter, zoet en licht zuur. Het is een hoppig, fruitig en een kruidig bier. Grapefruit, sinaasappel, citrus en aroma’s van dennen zijn mooi waarneembaar. Jopen Jacobus Pale Ale is eigenlijk een Rogge Pale Ale. Het is een Amerikaanse stijl Pale Ale. De stijl Pale Ale is in Groot-Brittannië ontstaan. Britse Pale Ales zijn vaak moutiger en minder hoppig dan de Amerikaanse Pale Ales. Amerikaanse Pale Ales zijn meer uitgesproken van smaak en veel hoppiger dan de Engelse Pale Ales. De roggemout die in de Jacobus Pale Ale zit verwerkt, geeft het bier een karaktervolle en volmondige smaak. Daarnaast is de Jacobus Pale Ale ook behoorlijk fruitig door de Amerikaanse hopsoorten die in dit bier zijn verwerkt.


  [1] Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/rogge_(graan)

  [2] Bron: https://nl.wikisage.org/wiki/rogge_(graan)

  [3] Bron: https://bakkerspedia.nl/artikelen/wat-is-rogge/

 • Blond versus Dubbel

  In deze Bierblog staan de bierstijlen Blond en Dubbel centraal. Maar waaruit bestaat bier nu eigenlijk? Bier bestaat bijna altijd uit graan, water, hop en gist. Graan, water en hop zijn grondstoffen en gist is een levend organisme. Daarnaast zijn er enorm veel toevoegingen die de brouwer kan gebruiken om smaak of aroma aan het bier toe te voegen. Zo kan de brouwer ervoor kiezen om bijvoorbeeld koriander, citrus, de schil van Curaçao, de schil van sinaasappel, kersen, honing, gruit, kardemon, zoethout, vlierbloesem, chocolade of zelfs koffie toe te voegen tijdens het brouwproces. Daarnaast zijn er nog tal van andere toevoegingen die de brouwer kan gebruiken om het bier extra smaak of aroma te geven.

  Blond
  Toen ik begon met het drinken van bier, was een Blond bier één van de eerste bierstijlen waarmee ik kennis maakte. Dit was waarschijnlijk na de bierstijlen Pilsener en Belgische Pale Ale. Ik ben er niet 100% zeker van, maar waarschijnlijk was het amberkleurige Palm (Belgische Pale Ale) het eerste speciaalbier dat ik dronk. Het eerste bier dat ik in de categorie Blond dronk, was waarschijnlijk één van de Belgische Blonde bieren.
  Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België als variant op de bierstijl Dubbel. Vanuit België werd vroeger Dubbel bier naar Frankrijk geëxporteerd, maar helaas waren de Fransen vroeger geen liefhebbers van deze bierstijl. Daarom besloot men destijds om Blond bier naar Frankrijk te exporteren, dit werd gelijk een groot succes! De naam Blond bier is afkomstig van de blonde of goudgele kleur. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 6 en 7,5%. De basissmaak van een Blond bier is vaak bitterig tot bitter en vaak licht zoet. Daarnaast kan een Blond bier ook moutig en fruitig zijn. De body van dit bier is meestal dun tot medium. Blond bier heeft vaak fruitige en licht kruidige aroma’s.

  Dubbel
  De bierstijl Dubbel is in België ontstaan. De eerste Dubbel werd door Westmalle gebrouwen. Hendrik Verlinden brouwde voor de Belgische Trappistenbrouwerij de eerste Westmalle Dubbel in 1926. De naam Dubbel verwijst naar de hoeveelheid mout en stamwort van het bier voor de vergisting. De kleur van een Dubbel kan afkomstig zijn van de gekleurde mouten, die er tijdens het brouwproces worden gebruikt. Het gebeurt echter veel vaker dat de kleur van een Dubbel afkomstig is van de donkere kandijsuiker, die er tijdens het brouwproces wordt gebruikt. In de eerste jaren dat ik bier dronk, was Dubbel niet mijn favoriete bierstijl. Ik ben deze bierstijl in de loop van de jaren steeds meer gaan waarderen. Tegenwoordig kan ik heel erg genieten van een heerlijke Rochefort 6, Westmalle Dubbel of een La Trappe Dubbel. De kleur van een Dubbel is koper tot donker bruin. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 6 en 7,5%. De smaak van een Dubbel is bitterig tot bitter en licht zoet tot zoet. Een Dubbel is vaak moutig en fruitig. De body van dit bier is over het algemeen medium. Dubbel bier heeft vaak aroma’s van karamel, brood, mout en chocolade.

  Ideale drinktemperatuur
  De temperatuur waarop je een bier serveert is erg belangrijk. Het alcoholpercentage van het bier is ongeveer ook de temperatuur waarop je een glas bier het beste kan drinken. Voor het biertype Blond is de ideale drinktemperatuur 6-8° Celsius. Voor het biertype Dubbel is de ideale drinktemperatuur 7-10° Celsius.

  Bier & Spijs
  Zoals jullie hebben kunnen lezen onder de kopjes Blond en Dubbel is er een aantal overeenkomsten tussen deze bierstijlen, maar er is ook een aantal duidelijke verschillen. En wat kan je nou bij een Blond bier of een Dubbel bier eten? Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, moet je de vraag specifieker maken.

  Welk gerecht kan je eten bij een La Trappe Blond? La Trappe Blond gaat heel mooi samen met gegrilde kip. De basissmaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig, moutig en licht kruidig bier. Rijpe banaan komt in de geur en de smaak mooi naar voren. La Trappe Blond heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De kruidige tonen van dit bier gaan heel mooi samen met de kruidige tonen van de gegrilde kip. Dit vormt een heel mooi smaakhaakje.

  En welk gerecht kan je eten bij een Westmalle Dubbel? Westmalle Dubbel vormt een goede Bier- en Spijscombinatie met een gebakken biefstuk. De basissmaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig en kruidig bier. Daarnaast zijn tonen van gebrande mout waarneembaar. Ook karamel en rijpe banaan is waarneembaar. Westmalle Dubbel is een zeer smaakvol en complex bier. Westmalle Dubbel heeft een alcoholpercentage van 7%. Zowel het vlees als het bier zijn erg smaakvol. De gebrande en de krachtige tonen van de Westmalle Dubbel passen zeer goed bij de krachtige en volle smaak van de gebakken biefstuk. Een heerlijke combinatie.

  Om de bierstijlen Blond en Dubbel nog meer te gaan waarderen, raad ik je aan om eens een mooie Bier- en Spijscombinatie te gaan proberen. Absoluut een aanrader. Zo ben ik zelf de bierstijl Dubbel veel meer gaan waarderen!

Schuiven naar boven