Bierblog

 • Bierwerk Züri

  Bierwerk Züri
  Op de negende dag van onze treinvakantie reisden we van Zermatt naar Zürich. In Zermatt hebben wij de beroemde berg de Matterhorn gezien en daarnaast zijn wij ook in de spectaculaire Gorner-kloof geweest. De treinreis naar Zürich verliep voorspoedig. Eigenlijk zoals elke treinreis in Zwitserland. De treinen rijden in dit Alpenland allemaal keurig op tijd. In de stad Zürich stond een bezoek gepland aan het Brouwlokaal van brouwerij Bierwerk Züri. Het Brouwlokaal van deze brouwerij wordt ook wel een Brewpub genoemd. Een Brewpub is eigenlijk een combinatie van een restaurant en een brouwerij.

  Bierwerk Züri is opgericht in 2021 en is dus nog een hele jonge brouwerij. Ook de oprichters zijn jonge mensen. Bierwerk Züri is opgericht door Lidia, Valeria en Max. Lidia en Valeria zijn twee zussen en komen uit Zürich. Max komt oorspronkelijk uit Beieren. De missie van Bierwerk Züri is om het beste bier zo vers mogelijk aan te bieden.

  Bij Bierwerk Züri kan je binnen en buiten genieten van je bieren. Binnen staan de tafels van deze Brewpub tussen de CKT’s (Cilindrisch-conische tanks) en de bar. Op het sfeervol verlichte terras kan je natuurlijk ook genieten van een goed glas bier.
  Van de tap worden 5 eigen gebrouwen bieren rechtstreeks uit de tank getapt, verser kan het dus niet. Daarnaast heeft de Brewpub van Bierwerk Züri ook nog eens 4 gastbieren op de tap. Zelf heb ik 2 eigen bieren van de tap gedronken en 2 gastbieren.

  Geproefde bieren
  Bij Bierwerk Züri dronk ik de volgende bieren van de tap:

  1. Bierwerk Züri – Session IPA (4,5 %). Een smaakvolle Session IPA. Opvallend is de zeer licht gele kleur van dit bier. De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. Het bier is fruitig en heeft een droge afdronk.

  2. Bierwerk Züri – IPA (6 %). Een degelijke IPA. De smaak is bitter, licht zoet en licht zuur. Er zijn tonen van dennen, pijnboom en citrus waarneembaar. Het is een hoppig, moutig en fruitig bier. Deze IPA is lichtgeel van kleur. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitter.

  3. Elusive Brewing – The Lost Stars (6 %). The Lost Stars is een Engelse IPA met mooie grapefruittonen, waardoor de bitterheid van dit bier goed naar voren komt. Dit bier is hoppig en fruitig. Er zijn citrus- en harsige tonen waarneembaar. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitter. Zeker een aanrader als je van een goede IPA houdt!

  4. Free State Brewing Co. – Moonbase Alpha (5,4 %). Moonbase Alpha is een Amerikaanse New England IPA met een hoge bitterheidswaarde. Een hoge bitterheid kan ik persoonlijk erg waarderen. Daarnaast is dit bier harsig, hoppig en fruitig. Naast de bittere smaak is dit bier licht zoet en licht zuur van smaak. De schuimkraag is snel inzakkend. Moonbase Alpha heeft een stevige en bittere afdronk.

  Terug naar huis
  Het bezoek aan de Brewpub van Bierwerk Züri was erg leuk en interessant. Een mooie locatie in Zürich waarbij je eigen gebrouwen bieren rechtstreeks uit de tank kan proeven. Een prachtige afsluiter van onze treinvakantie in Zwitserland. In Zürich verbleven wij één nacht, daarna begon onze terugreis naar Nederland. De terugreis begon met een korte treinreis van Zürich naar Bazel. Daarna reisden wij verder met de ICE hogesnelheidstrein van Bazel naar Utrecht. En met deze treinreis eindigde onze treinvakantie naar Zwitserland. Reizen met diverse (panorama) treinen is een prachtige en relaxte manier om een land beter te leren kennen. Zeker een aanrader voor een ieder die van mooie reizen houdt!

 • Bierliebe & Friends

  Bierliebe & Friends
  Na een treinreis van 1 uur, kwamen Sjoerd en ik aan in het centrum van Luzern. De afgelopen 2 dagen verbleven wij in Bern, een stad met ongeveer 134.000 inwoners. Luzern is een stuk kleiner, in deze stad wonen ongeveer 80.000 mensen. In ongeveer een halve dag hadden we de belangrijkste bezienswaardigheden van Luzern bekeken. Het was prachtig weer in Luzern, ’s middags was het maar liefst 22 graden Celsius! Heerlijke temperaturen in oktober. In de namiddag besloten we, dat het tijd was om te gaan genieten van een aantal heerlijke bieren. Wij kozen voor het terras van Bierliebe & Friends. Een prachtige locatie met mooie bieren en daarnaast ook nog een kleine kaart.

  Bierliebe & Friends is gevestigd in het centrum van Luzern en heeft een prachtig terras, dat gelegen is aan het water. Vanwege mijn interesse in bier attendeerde de barman mij erop om even binnen te komen kijken. In het pand van Bierliebe & Friends is veel moois te zien. Op de begane grond bevinden zich de bar en diverse zitgelegenheden. Op de eerste verdieping staat een stamtafel, met hier achter een grote kaart van Zwitserland. Zowel links als rechts van deze landkaart staan de bieren weergegeven, die Bierliebe & Friends verkoopt en uit welke plaatsen deze bieren afkomstig zijn uit Zwitserland. Erg leuk om te zien.

  Nadat ik het pand uitgebreid van binnen had bekeken, en de nodige foto’s had gemaakt, was het tijd om op het terras te gaan genieten van een aantal heerlijke bieren. Van de tap zijn er 12 bieren verkrijgbaar en op fles zijn er 50 bieren verkrijgbaar bij Bierliebe & Friends. Alle bieren zijn van onafhankelijke brouwerijen uit Zwitserland.

  Geproefde bieren
  Bij Brouwerij Bierliebe & Friends dronk ik de volgende bieren van de tap:

  1. Aare Bier – Kellerfrisch (5 %). Een mooi Zwitsers Kellerbier. Bitter en licht zoet van smaak. Een droog, clean en hoppig bier. De schuimkraag is inzakkend. Kellerfrisch heeft een korte en licht bittere afdronk.

  2. Kitchen Brew – American Pale Ale (5,5%). Een heerlijke Zwitserse Pale Ale met fijne bitterhoppen. De basissmaak is bitter en licht zoet. Het is een licht fruitig bier met een inzakkende schuimkraag. De afdronk is bitter.

  3. Bierliebe – Hazy Love (5,5%). Een prima eigen gebrouwen bier van Bierliebe & Friends. Hazy Love is een New England IPA. Het bier is hoppig, bloemig en fruitig (tropisch fruit). De basissmaak is zoet, bitter en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitter.

  Panoramatreinen
  Na het proeven van deze heerlijke bieren bij Bierliebe & Friends gingen Sjoerd en ik in Luzern op zoek naar een goed restaurant. In Luzern verbleven wij één nacht, daarna vervolgden wij onze treinvakantie naar Lugano. Lugano is gelegen in het zuiden van Zwitserland en ligt aan het Meer van Lugano. Op ons reisprogramma staan diverse routes gepland met waanzinnig mooie panoramatreinen. In Zwitserland reizen wij verder met o.a. de Gotthard Panorama Express, de Bernina Express en de Glacier Express. Na al deze mooie treinreizen kwamen we op de negende dag van onze vakantie aan in Zürich. In deze stad stond een bezoek aan Brouwlokaal & brouwerij Bierwerk Züri op het programma. In de volgende Bierblog zal ik meer over deze brouwerij gaan vertellen.

 • Brouwerij Altes Tramdepot

  Brouwerij Altes Tramdepot
  Voordat wij op vakantie naar Zwitserland gingen, had ik een lijstje gemaakt met brouwerijen, restaurants en andere bierige locaties. Brouwerij Altes Tramdepot stond ook op mijn lijstje. Vanaf het terras, dat bij deze oude tramhal ligt, kan je genieten van een prachtig uitzicht op de oude binnenstad van Bern.

  Brouwerij Altes Tramdepot is vanuit het centrum ongeveer 10 minuten lopen. Vanuit het centrum gezien ligt Altes Tramdepot aan de overkant van de rivier Aare, die door de stad Bern stroomt. Bij Altes Tramdepot wordt niet alleen maar bier gebrouwen. Brouwerij Altes Tramdepot bestaat uit een restaurant, een brouwerij, een klein boetiekhotel en een prachtig terras. In het restaurant zijn veel lokale gerechten verkrijgbaar, maar daarnaast ook seizoensgebonden specialiteiten en wisselende weekmenu’s.

  Altes Tramdepot is opgericht in 1998. Bij Brouwerij Altes Tramdepot wordt 4 tot 6 keer bier gebrouwen per week. In totaal wordt er meer dan 3.200 hectoliter bier per jaar gebrouwen.[1] Twintig jaar geleden werd er 900 hectoliter bier per jaar gebrouwen. De hoeveelheid gebrouwen bier is in de loop van de jaren dus flink toegenomen. Het bier wordt gebrouwen in het midden van het restaurant in enorme koperen ketels. Alle bieren zijn ongefilterd. Toen Sjoerd en ik bij Altes Tramdepot waren, konden wij kiezen uit 5 eigen gebrouwen Tram bieren van de tap. Van deze 5 bieren zijn er 3 het hele jaar door verkrijgbaar: Helles, Weizen en Märzen. De andere 2 tapbieren wisselen regelmatig.

  Geproefde bieren
  Bij Brouwerij Altes Tramdepot dronk ik de volgende bieren:

  1. Tram Sommer Weizen (5,1%). Een goede Weizen, waarbij banaan goed waarneembaar is. Het is een fruitig en volmondig bier. De basissmaak is zoet, licht zuur en licht bitter. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is zacht en romig.

  2. Colonia (4,3%). Dit bier is gebrouwen van hoge gisting, maar drinkt net als bijvoorbeeld een Pilsener, gevaarlijk snel weg. Het bier is moutig, clean en fris. De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. De schuimkraag is redelijk snel inzakkend. De afdronk is kort en licht bitter.

  3. Tørst (4,5%). Dit bier is een Farmhouse IPA. Eigenlijk een soort IPA met kenmerken van een Saison. Het bier is perfect in balans. Tørst is fruitig (citrus), bloemig en clean. De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is droog.

  Alle 3 bieren dronk ik van de tap. Van de Colonia had ik een proefglas en van de Tram Sommer Weizen en Tørst bestelde ik een normaal glas.

  Bezienswaardigheden Bern
  Buiten de locaties, waar het gerstenat rijkelijk vloeit, heeft de Zwitserse stad Bern nog veel meer te bieden. De onderstaande bezienswaardigheden zijn zeker een bezoek waard:

  1. Berner Münster. Dit is dé kathedraal van Bern. De Berner Münster is met een hoogte van 100 meter de grootste kerk van Zwitserland. Wanneer je de 354 treden hebt beklommen, kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

  2. Bärengraben. De Beer is hét symbool van Bern. Overal in de stad zijn beelden van beren te bewonderen. Bärengraben is de Berenkuil in Bern waar nog altijd 3 beren te bewonderen zijn. Deze Berenkuil ligt vlakbij Brouwerij Altes Tramdepot, aan de rivier de Aare.

  3. Zytglogge. Dit is een reusachtige klok in het historische centrum van Bern. De astronomische klok geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de stand van de zon en de maan.

  De binnenstad van Bern, het Parlementsgebouw van Bern, de Zytglogge, de Bärengraben en de rivier de Aare staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ons bezoek aan Bern en diverse bierige locaties is zeker de moeite waard. Het bezoeken van Brouwerij Altes Tramdepot is een must-see voor elke bierliefhebber. Na ons verblijf in de stad Bern, reizen Sjoerd en ik verder met de trein naar Luzern. In de volgende Bierblog zal ik meer vertellen over mijn bezoek aan Bierliebe & Friends. Deze bierige locatie bevindt zich in het centrum van Luzern. Bierliebe & Friends bezoeken wij op de derde dag van onze treinvakantie in Zwitserland.


  [1] Bron: https://altestramdepot.ch/cmsfiles/hp_unternehmensgeschichte.pdf

 • On Tap Bern – The Bierkeller Bar

  On Tap Bern – The Bierkeller Bar
  Van 3 tot en met 12 oktober 2022 ben ik met de trein op vakantie geweest naar Zwitserland. Samen met mijn goede vriend Sjoerd bezochten wij diverse bierige locaties. De eerste 2 dagen van deze vakantie verbleven wij in Bern. De eerste locatie, die wij bezochten, was On Tap in Bern. Deze Bierkeller Bar heeft een ruime keuze aan bieren op fles. Daarnaast heeft On Tap 12 wisseltaps. De bieren, die op de wisseltaps zijn aangesloten, veranderen regelmatig.

  De binnenkomst bij On Tap Bern is erg leuk. Bij de ingang loop je, via een houten trapje, naar beneden deze bierkelder binnen. The Bierkeller Bar bestaat uit 2 gedeeltes. In de rechterzijde van deze bierkelder bevindt zich de bar en enkele hoge tafels. De linkerzijde van deze bierkelder is ingericht met lage tafels en een drietal goed gevulde bierklimaatkasten.

  Geproefde bieren
  Nadat wij de bierkaart goed hadden bestudeerd, was het tijd om te gaan genieten van de mooie bieren die bij On Tap in Bern verkrijgbaar zijn.

  Bij On Tap dronk ik de volgende bieren:

  1. Drunk Beard – Storming Hops (6,6% alcohol). Deze Zwitserse NEIPA smaakt zoet, bitter en heel licht zuur. Het is een fruitig (tropisch fruit), aromatisch en hoppig bier. De schuimkraag is inzakkend.

  2. Brasserie des Franches-Montagnes – √441 Saison Rhubarbe (6% alcohol). Deze Zwitserse Saison smaakt zoet, licht zuur en licht bitter. Rabarber is verfijnd te proeven. De schuimkraag zakt redelijk snel in. Dit is een frisse en funky Saison.

  3. Drunk Beard – Atmosphère Dynamics (6% alcohol). De basissmaak van deze Zwitserse NEIPA is bitter, zoet en heel licht zuur. Citrus is mooi waarneembaar. De schuimkraag is inzakkend.

  4. Hoppin’ Frog Brewery – Extended Barrel Aged B.O.R.I.S. The Crusher (9,4% alcohol). Een zeer smaakvolle en complexe afsluiter van deze bierige avond. Dit Amerikaanse bier is een Russian Imperial Stout. B.O.R.I.S. The Crusher heeft geroosterde tonen, daarnaast is chocolade en koffie duidelijk waarneembaar. De basissmaak is bitter, zoet en licht zuur. Dit bier is gelagerd op bourbon vaten. Het bier is verwarmend, alcoholisch en plakkend op je lippen.

  De eerste 3 bieren dronk ik van de tap. Het vierde bier, dat ik dronk, werd uit de fles geserveerd.

  Flamkuchen en Italiaanse antipasti
  Natuurlijk was onze avond met heerlijke bieren niet compleet, zonder ook wat lekkers bij de bieren te eten. Bij On Tap in Bern genoten wij van heerlijke Flamkuchen. Zelf had ik een Flamkuchen met Italiaans gedroogd vlees, stukjes peer en pijnboompitten. Sjoerd had een Flamkuchen met Zwitserse spek en rode uien. Flamkuchen komen oorspronkelijk uit de Elzas in Duitsland. Een Flamkuchen is een dunne krokante bodem, die kan worden bedekt met diverse toppings. Dit gerecht wordt vaak als een hartige snack of als avondmaaltijd gegeten. Zowel Sjoerd als ik genoten enorm van deze heerlijke Flamkuchen.

  Omdat we na enkele bieren nog steeds zin in wat lekkers hadden, bestelden we ook een Italiaans antipasti plateau met kaas en vlees. Op dit houten plateau werd ook nog focaccia, olijfolie en balsamico azijn geserveerd. Normaal worden hier ook nog olijven bij geserveerd, maar wij bestelden dit heerlijke plateau zonder olijven. Olijven zijn niet aan ons besteed, om het netjes te zeggen.

  Tijdens onze eerste Zwitserse bieravond hebben wij mogen genieten van smakelijke bieren en gerechten van On Tap Bern, The Bierkeller bar. Dit is de eerste blog over onze bierige belevenissen in Zwitserland. Op de tweede dag van ons Zwitserland-avontuur staat een bezoek aan het proeflokaal van brouwerij Altes Tramdepot op het programma. Hierover zal ik in mijn volgende Bierblog meer vertellen.

 • Gulpener Hopfest 2022

  Gulpener Hopfest 2022
  Op zondag 11 september 2022 vond het jaarlijkse Gulpener Hopfest plaats. Elk jaar wordt dit Hopfest(ival) op de tweede zondag van september gehouden. Speciaal voor iedereen die Gulpener Vrund is (en introducees zijn natuurlijk ook van harte welkom). Op deze dag vindt de jaarlijkse hoppluk plaats. Dit jaar werd de hop geplukt in vier verschillende groepen. Helaas was er niet veel hop meer te plukken. Vanwege noodweer, enkele dagen voor de hoppluk, is een groot deel van de hop eraf gewaaid. Gelukkig hebben lokale boeren, brouwers en bierliefhebbers met man en macht ervoor gezorgd, dat de meeste hop gered kon worden.

  Gulpener Vrund
  Zelf ben ik alweer 2 jaar Gulpener Vrund. Dit jaar is de eerste keer dat ik bij het Gulpener Hopfest aanwezig was. Wanneer je Gulpener Vrund bent, geniet je van diverse voordelen. Zo staan de namen van alle Gulpener Vrunden in de brouwketels gegraveerd. Daarnaast heb je gratis toegang tot het Gulpener Hopfest(ival) in september en krijg je korting bij het bestellen van Gulpener bieren of andere artikelen, die bij Gulpener in de webshop staan.

  Gulpener Hoppluk
  Bij de hoppluk zelf was ik helaas niet aanwezig. Het was de bedoeling dat ik in de vierde groep hop ging plukken, maar vanwege maagklachten kon ik hier helaas niet bij zijn. Van andere Gulpener Vrunden hoorde ik, dat de pluk erg geslaagd was, ondanks het feit dat er weinig hop meer te plukken viel. Er werd bij de hoppluk genoten van meerdere flessen Château Neubourg.

  Gulpener Hopfest
  Na enkele uren verminderden mijn maagklachten en kon ik gelukkig wel aansluiten bij het Gulpener Hopfest. Ik heb hier enorm van genoten! Eén van de Gulpener Vrunden, die ik goed ken is George. Via mijn StiBON-1 biervriend Pedro heb ik George beter leren kennen. Op het Gulpener Hopfest genoten we van de heerlijke Gulpener bieren, smaakvolle gerechten, de muziek en de ongedwongen sfeer van het festival. Het festivalterrein ligt in Reijmerstok bij de hopvelden van de familie Wouters. Op deze hopvelden van de familie Wouters staat de hop, die de Gulpener Bierbrouwerij gebruikt, voor haar smaakvolle bieren. Het festivalterrein ligt in het heuvelachtige landschap van Gulpen. Een idyllische plek!

  Tijdens het Gulpener Hopfest heb ik genoten van diverse bieren. Enkele hiervan staan hieronder beschreven:

  1. Gulpener Château Neubourg. Wat mij betreft één van de beste Pilseners, die ik ooit heb gedronken. De smaak van deze Pilsener is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Daarnaast is dit bier fruitig, bloemig, grassig, kruidig, moutig en hoppig. Het is een zeer verfijnd bier. De afdronk van deze Pilsener is bitter. Gulpener Château Neubourg bevat 5,5% alcohol.

  Château Neubourg is vernoemd naar het adellijke renaissancekasteel Neubourg, dat op slechts 1 km afstand van de Gulpener Bierbrouwerij staat. Het bier Château Neubourg wordt afgevuld in opvallende blauwe bierflessen. De kleur blauw verwijst naar iemand, die tot de adelstand behoort. Zoals ook de voormalige bewoners van Château Neubourg.

  2. Gulpener Ur-Hop IPA. Gulpener Ur-Hop is een fijne, bittere en hoppige India Pale Lager. De naam van de Gulpener Ur-Hop is sinds het voorjaar van 2021 gewijzigd in Gulpener Ur-Hop IPA. Feitelijk gezien is dit bier echter een IPL.
  De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. Het is een moutig bier. De Gulpener Ur-Hop bevat 6% alcohol. Bij het brouwen van de Gulpener Ur-Hop wordt ook drooghoppen (dry-hopping) toegepast. Drooghoppen is het toevoegen van hop, nadat het bier is vergist. Het drooghoppen zorgt ervoor, dat het bier een hoppig aroma krijgt.
  De term Lager staat voor bieren, die ondergistend zijn gebrouwen. Hierbij vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

  3. Gulpener Château Neubourg ongefilterd. Speciaal voor de Gulpener Vrunden was er een houten biervat aanwezig, die op het Gulpener Hopfest werd aangeslagen door Jan-Paul Rutten, de directeur van de Gulpener Bierbrouwerij. Uit dit houten vat tapte hij zelf de ongefilterde Château Neubourg. Een smaakvol bier. Door het niet filteren van deze Pilsener is dit bier troebel en smaakt het iets zoeter en volmondiger dan de reguliere gefilterde variant van de Gulpener Château Neubourg. En ook de ongefilterde variant smaakt bitter, (licht) zoet en heel licht zuur.

  Natuurlijk heb ik samen met George nog diverse andere bieren genuttigd en hebben wij op het festivalterrein genoten van de muziek en het heerlijke eten. Het Gulpener Hopfest 2022 was voor mij zeer geslaagd. Een echte aanrader voor bierliefhebbers, die ervan houden om in ongedwongen sfeer te genieten van al het moois dat Gulpener en de regio Zuid-Limburg te bieden heeft. In 2023 hoop ik opnieuw het Gulpener Hopfest te mogen bezoeken.

Schuiven naar boven