Bierblog

 • Bierproefglazen en biervilten Rein Arjan Zijlstra & Interview Meinder Buynink

  Bierproefglazen en biervilten
  In de afgelopen jaren ben ik volop bezig geweest om nog meer leuke dingen te gaan ondernemen in de bierwereld. En dan met name voor mij als Internationaal Biersommelier. In de toekomst wil ik mijzelf nog meer gaan specialiseren in het geven van Bierproeverijen en Bier- en Spijsproeverijen. En wat is er nou leuker dan je eigen biervilten en bierproefglazen te hebben? Het logo op de biervilten en op de bierproefglazen is ontworpen door professioneel tekenaar Meinder Buynink. Het werk van Meinder Buynink is te vinden op meinder.nl[1] Zelf ben ik heel erg tevreden met mijn eigen bierproefglazen en biervilten.

  Op zaterdag 13 april 2024 heb ik voor de eerste keer mijn eigen biervilten gebruikt. En op zaterdag 22 juni 2024 zal ik voor het eerst gebruik gaan maken van mijn eigen bierproefglazen tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer.

  Interview Meinder Buynink

  1. Wat zijn je hobby’s?
  Meinder: Tekenen, mountainbiken, hardlopen, LP’s luisteren, bier drinken, mensen ontmoeten en Bijbellezen.

  2. Wanneer ben je begonnen met tekenen en heb je hier een opleiding voor gevolgd?
  Meinder: Al vanaf het moment dat ik potloden kon vasthouden. Ja, ik heb het CIBAP in Zwolle gedaan en daarna de Cartoonschool in Amsterdam.

  3. Werk je fulltime als striptekenaar?
  Meinder: Nee, deels als grafisch vormgever en deels als cartoonist, illustrator en striptekenleraar.

  4 .Wat is de kracht van een goede cartoon?
  Meinder: Met weinig tekst toch een krachtig beeld neerzetten, wat op de lachspieren werkt.

  5. Voor mij als Biersommelier heb je ook een hele mooie cartoon getekend. Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?
  Meinder: In samenwerking met je ouders zijn we gestart met wat globale schetsen en hebben zo stap voor stap naar een meer uitgewerkte tekening toegewerkt om deze aan jou te showen, zodat jij zelf mee kon beslissen in de uitwerking hiervan. Deels dus die verrassing, die je ouders voor ogen hadden, maar ook deels de regie van jou om je eigen huisstijl op te bouwen.

  6. Kan je omschrijven, hoe het proces is gegaan, op welke wijze jij de cartoon voor mijn biervilten en bierglazen hebt ontworpen?
  Meinder: Eerst ben ik dus met je ouders gestart met een aantal zeer globale opzetjes. Even aftasten welke kant zij op zouden willen en welke variaties ik met het onderwerp zou kunnen bedenken. Na de eerste keuze van je ouders voor deze opzet, ben ik een meer uitgewerkte schets gaan maken. Deze ben ik met je ouders steeds meer gaan polijsten, totdat zij tevreden waren met deze meer uitgewerkte opzet. Hierin had ik ook de groene ring met de gerstenhalmen en de tekst toegevoegd. Toen hebben zij hem aan jou geshowd en hebben we nog wat kleine aanpassingen doorgevoerd. Daarna ben ik gestart met het inkten, tot slot heb ik het geheel uitgevoerd in vector en kleur.

  7. Vond je het leuk om een cartoon voor mij als Biersommelier te maken? En heb je dit al eens eerder gedaan?
  Meinder: Jazeker, heel erg leuk! Niet eerder heb ik voor een Biersommelier getekend, maar wel eerder heb ik etiketten getekend en vormgegeven voor een kleine en een middelgrote bierbrouwer De middelgrote bierbrouwer is Us Heit, hiervoor heb ik de likeuretiketten van Frysk Famke gemaakt. De likeuretiketten ben ik stiekem wel een beetje trots op. Ook heb ik voor een andere bierbrouwerij (De Kleine Beer) T-shirts gemaakt, die draag ik zelf ook met trots 😉

  8. Ben je zelf ook een liefhebber van bier?
  Meinder: Ja, enorm! Vooral van donkere bieren, maar ook van een pilsje op zijn tijd.

  9. Wat zijn je favoriete bieren?
  Meinder: Kasteel Donker, Texels (Dubbel, Bock, Skuumkoppe en Stormbock), Us Heit (Speciaal, Herfstbok en Winterbier), Gouden Carolus (Classic, Ambrio en Whiskey Infused), St. Bernardus (6, 8 en 12), St. Idesbald (Amber en Dubbel), Cuvee Clarisse (Whiskey Infused en Rum Infused), Maallust (Veldwachter, Mooie Madam en 1818), Westvleteren (8 en 12), Palm en nog vele anderen 😉 (Als je juist biersoorten bedoelt, dan: Herfstbokken, Dubbels, Quadrupels, ‘Trappistenbieren’, Amberbieren, Stouts en Gerstewijnen.)

  10. Zelf hou ik ervan om Bier- en Spijsproeverijen te organiseren. Wat vind jij een lekkere bier- en spijscombinatie?
  Meinder: Misschien wat voor de hand liggend, maar: stoofvlees met Herfstbok 🙂

  11. Welke bierbrouwerij zou je nog eens willen bezoeken en waarom?
  Meinder: De brouwerij van Westvleteren, erg lekker bier maar vooral vanwege de principes van de brouwers en de hele mythe rond dat bier.

  Rein Arjan: Heel erg bedankt voor het beantwoorden van de vragen van dit interview!


  [1] Bron: https://meinder.nl

 • LOC Brewery

  LOC Brewery
  De LOC Brewery[1] is gevestigd in Tilburg. De Brewpub van de LOC Brewery is te vinden in het hart van Spoorzone Tilburg. De bieren worden dus gebrouwen direct aan het treinspoor. LOC Brewery is een jonge brouwerij en is opgericht in 2014. De LOC Brewery is opgericht door 4 vrienden (Roy Maas, Paul Cools, Erwin Schellekens en Daniel Tano). In 2023 heeft deze brouwerij de ‘Best pub & Bar’ award van Restaurant Guru ontvangen.

  In de Brewpub van LOC Brewery kan je genieten van 21 bieren op de tap. Daarnaast zijn er diverse bieren op blik of fles verkrijgbaar. Veel bieren van LOC Brewery hebben een naam met daarin een verwijzing naar een trein of een locomotief. Dit is natuurlijk erg leuk en vormt ook een mooie connectie met de locatie van deze brouwerij. In de Brewpub kan je ook genieten van gerechten van de borrelkaart en de dinerkaart. Daarnaast worden er ook regelmatig leuke evenementen georganiseerd.

  Mijn bezoek aan LOC Brewery
  Op dinsdag 5 maart heb ik ’s middags een bezoek gebracht aan de Brewpub van LOC Brewery. Tijdens mijn bezoek wilde ik graag een paar bieren van de tap proeven. Van de 21 tapbieren zijn er 8 bieren gebrouwen door LOC Brewery. De andere bieren, die op de tap verkrijgbaar zijn, zijn ‘gastbieren’.

  Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was ‘Railway to Helles’. Een ‘Helles Lager’ met een alcoholpercentage van 4,9 %. De basissmaak van Railway to Helles is licht bitter, licht zoet en licht zuur. Citrus is goed waarneembaar bij het proeven van dit bier. Het is een moutig en droog bier. De schuimkraag is inzakkend.

  Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was ‘Dinky’, een ‘New England IPA’ met een alcoholpercentage van 4,8 %. De basissmaak van Dinky is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het is een hoppig en fruitig (citrus) bier. Daarnaast is dit bier licht harsig. Koolzuur is ook waarneembaar (iets meer dan normaal bij deze bierstijl). Een erg lekker bier met een laag alcoholpercentage. De schuimkraag is inzakkend. Leuk weetje: een Dinky is een bijnaam, die wordt gegeven aan een klein type locomotief.

  En het derde bier, dat ik heb geproefd, was ‘Well Wagon’. Een ‘Imperial Double New England IPA’ met een alcoholpercentage van 8,7 %. De basissmaak van Well Wagon is bitter, zoet en licht zuur. Het bier is alcoholisch, hoppig en fruitig. De schuimkraag is inzakkend.

  De geproefde bieren vielen goed in de smaak. Daarom heb ik ook nog enkele blikken bier voor thuis gekocht. Lord Nelson (New England IPA, 5,8%) en Train Hopper (IPA, 7,2%) gingen samen met een mooi LOC Brewery biertasje mee naar Nijmegen.


  [1] Bron: https://www.loc-brewery.com

 • Hop, deel 2

  Hop
  In mijn vorige blog over Hop heb ik al aangeven dat Hop een zeer snelgroeiende klimplant is. De hopplant heet in het Latijns ‘Humulus Lupulus’. Humulus is een verwijzing naar het oud Germaanse woord voor hemel, waar de hopplant naar toe groeit. En Lupus betekent in het Latijns wolf, het meest agressieve dier in de gebieden waar hop groeit.

  Periode hopteelt
  De groei van de hopstok begint in april en eindigt eind juli. De hopplant kan wel 7 tot 8 meter hoog worden en bij gunstige omstandigheden kan de hopplant wel 30 cm per dag groeien. Tijdens de groei van de hopplant ontstaan er vele kleine bloemen, die later uitgroeien tot hopbellen. De hopplant kan je slechts eenmaal per jaar oogsten.

  Hopoogst
  De oogst van de hop vindt plaats tussen eind augustus en eind september. Vroeger werd het plukken van de hop handmatig gedaan. Dit was natuurlijk erg arbeidsintensief. Tegenwoordig is dit een gemechaniseerd proces, waarbij speciale hopplukmachines worden gebruikt.
  Na het plukken van de hop wordt deze gedroogd. Hierbij is het belangrijk, dat dit snel gebeurt om zo een goede kwaliteit van de hop te kunnen waarborgen. Wanneer het vochtgehalte te hoog is, is de hop mogelijk niet meer bruikbaar. Bij het drogen van de hop wordt er gebruik gemaakt van een grote zeef in een bak, een zogenaamde ‘hopeest’, waar de hopbellen op worden gelegd. Vervolgens wordt het vochtgehalte van de hopbellen met behulp van warme lucht teruggebracht naar 10%. Nadat de hop is gedroogd, wordt deze in grote zakken geperst en verwerkt tot een hoppreparaat. Vroeger waren deze hoppreparaten de klassieke gedroogde hopbellen, maar tegenwoordig gebruiken veel brouwerijen hoppallets. Hoppallets zijn eigenlijk vermalen hopbellen en zien eruit als ‘veevoer’.

  Enkele belangrijke voordelen van hoppellets, ten opzichte van de klassieke hopbel, zijn de volgende:

  • Het bitterrendement is beter bij het gebruik in het brouwproces.
  • Hoppellets zijn eenvoudiger op te slaan.
  • Hoppallets zijn kleiner in volume.

  Naast hoppallets zijn er ook andere hoppreparaten. Enkele voorbeelden hiervan zijn hopolie en hopextract.

  Hopgebieden
  De meest bekende Europese hopgebieden liggen in Duitsland en Tsjechië. In Duitsland zijn dit Tettnang (bij de Bodensee) en Hallertau (iets boven München). Duitse hopsoorten staan bekend om hun bloemige en grassige karakter. Tettnang en Hallertauer Tradition zijn voorbeelden van Duitse aromahoppen. In Tsjechië is het bekendste hopgebied gelegen bij Zatec, niet ver van de plaats Plzeň. In het Duits heten Zatec en Plzeň achtereenvolgens Saaz en Pilsen. Saaz is een klassieke aromahop, die wordt gebruikt voor het Pilsener bier.

  Het bekendste hopgebied in Nederland ligt in Limburg bij Reijmerstok. Hier heeft de Gulpener Bierbrouwerij haar hopvelden. Elk jaar organiseert de Gulpener Bierbrouwerij, op de 2e zondag van september, voor al haar Gulpener Vrunden het Gulpener Hopfest. Als Gulpener Vrund was ik hier de laatste 2 jaar ook bij aanwezig (zie bovenstaande foto). Voor elke bierliefhebber is het Gulpener Hopfest een evenement, dat op je ‘to-do-list’ zou moeten staan.

 • Hop

  Hop
  Wat is hop eigenlijk? Hop (Humulus Lupulus) is een zeer snel groeiende klimplant. Hop wordt ook wel gezien als het belangrijkste kruid, dat in bier wordt gebruikt. Door velen wordt hop ook wel gezien als de ‘ziel van het bier’. Hop is een klimplant en familie van de Cannabinaceae. En zoals je uit de naam kan halen, is hop verwant aan cannabis.

  De hopstok heeft kleine en fijne klimharen, waarmee het zich aan palen, bomen en draden omhoog weet te werken. Er bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke hopplanten. De bloemen van de vrouwelijke hopplanten worden gebruikt voor het brouwen van bier.

  Hopsoorten
  Welke hopsoorten zijn er allemaal? In grote lijnen kan je zeggen, dat er 3 belangrijke hopsoorten zijn. Dit zijn aromahop (deze hop zorgt voor een aangenaam hoparoma), bitterhop (deze hop geeft bier de basisbitterheid) en dual-purpose hop (deze hop geeft zowel een aangenaam hoparoma als bitterheid aan het bier).

  Hopteelt
  Over de hele wereld wordt er hop geteeld, maar enkel in een band tussen de 55e en 35e breedtegraad. In Europa is dat tussen Denemarken en Zwitserland. Hop is zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond te vinden. De grootste hopproducenten in Europa zijn Duitsland, Engeland, Tsjechië en Polen. Buiten Europa wordt er relatief veel hop geteeld in Amerika, China, Australië en Nieuw-Zeeland.
  Bij de hopteelt laat men hop langs palen en draden van 4 tot 6 meter omhoog klimmen. De hopplant groeit zeer snel en heeft steun nodig om te kunnen groeien. De bloemetjes, die ontstaan, groeien uit tot hopbellen.

  Uitsluitend de onbevruchte hopbellen van de vrouwelijke hopplant worden gebruikt voor het brouwen van bier. Wanneer de vrouwelijke hopplanten bevrucht worden door de mannelijke hopplanten mislukt de oogst, omdat bevruchte hop van mindere brouwkwaliteit is. In bijvoorbeeld België is het wettelijk verboden om mannelijke hopplanten te kweken binnen een straal van 5 kilometer van een hopveld met vrouwelijke hopplanten.

  In mijn volgende blog zal ik nog meer over hop vertellen. Het oogsten van de hop zal dan ook aan bod komen. De foto, die boven deze blog staat, is gemaakt in Reijmerstok bij de hopvelden van de Gulpener Bierbrouwerij.

 • Winterbieren

  Winterbieren
  De afgelopen jaren zijn er steeds meer Winterbieren en Kerstbieren verkrijgbaar. Zelfs Champagne bieren worden al door verschillende brouwerijen gemaakt.
  In het onderstaande overzicht staat een viertal bieren, die deze winter op veel bierige locaties verkrijgbaar zijn en/of verkrijgbaar waren.

  Jopen Witte Kerst
  Dit is een Dubbel Witbier met een alcoholpercentage van 7,5%. De basissmaak is zoet, bitter en licht zuur. Het is een volmondig bier en heeft mooie tonen van banaan. Bij het inschenken ontstaat een mooie schuimkraag.

  ‘t IJ IJndejaars
  Dit is een Winter Ale met een alcoholpercentage van 9%. De basissmaak is zoet en redelijk bitter. Het is een fruitig en kruidig bier. Bij het proeven van dit bier komen tonen van sinaasappel en zoethout naar voren. De schuimkraag is inzakkend.

  Texels Noorderwiend
  Dit is een Winter Ale met een alcoholpercentage van 7,5%. De basissmaak is bitter en zoet. Het bier is kruidig, fruitig en moutig. Bij het proeven komt ook Curaçao schil naar voren. De schuimkraag is langzaam inzakkend. 

  Gooische Bubbel
  Dit is een Champagne bier met een alcoholpercentage van 9%. Het bier wordt gebrouwen bij de Gooische Bierbrouwerij in Hilversum. De basissmaak is licht bitter, licht zoet en licht zuur. Het is een kruidig en droog bier. Koolzuur is goed waarneembaar. De schuimkraag is zeer snel inzakkend tot neerslaand. 

  De drie eerstgenoemde bieren zijn vooral in de winter verkrijgbaar. De Gooische Bubbel is het hele jaar door verkrijgbaar.

Schuiven naar boven