Bierblog

  • Gulpener Hopfest 2024

    Gulpener Hopfest 2024
    Dit jaar heb ik alweer voor derde keer het Gulpener Hopfest bezocht. Op zondag 8 september 2024 vond het Gulpener Hopfest en de hoppluk plaats. In de plaats Reijmerstok wordt het Gulpener Hopfest georganiseerd. Reijmerstok ligt ongeveer 4,5 km ten zuiden van Gulpen.
    Met een aantal Gulpener Vrunden, die ik erg goed ken (via StiBON, het Gulpener Hopfest en andere Bierfestivals), was ik aanwezig bij de Gulpener Hoppluk en het Gulpener Hopfest. De Gulpener Hoppluk was dit jaar alleen voor Gulpener Vrunden. Met mijn Gulpener Vrunden Pedro, George en Theo ging ik hop plukken.

    Gulpener Vrund
    Inmiddels ben ik alweer 4 jaar Gulpener Vrund. Wanneer je Gulpener Vrund bent, geniet je van diverse voordelen. Zo staan de namen van alle Gulpener Vrunden in de brouwketels gegraveerd. Daarnaast mag je gratis deelnemen aan de hoppluk in september (inclusief eten en drinken) en krijg je korting bij het bestellen van Gulpener bieren of andere artikelen, die in de Gulpener webshop staan. Op het Hopfest moet je natuurlijk wel betalen voor je bestelde bieren. Voor het Hopfest kregen alle Gulpener Vrunden nog wel 1 gratis consumptie.

    Gulpener Hoppluk
    De Gulpener Hoppluk is voor alle Gulpener Vrunden gratis te bezoeken. Als Gulpener Vrund moet je jezelf hiervoor natuurlijk wel inschrijven. Traditiegetrouw begon de hoppluk met een welkomstwoord van Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten. Voordat de hoppluk ging beginnen, kregen alle Gulpener Vrunden een kop koffie of thee met een heerlijk stuk Limburgse vlaai. Alle Gulpener Vrunden kregen ook nog eens een leuk hoedje met het logo van Gulpener hierop. Samen met mijn Gulpener Vrunden zat ik in de groep die om 13.30 uur ging hop plukken. Wij kregen allemaal een blauw hoedje. De andere groepen hadden een ander kleur hoedje gekregen.

    De hop van de Gulpener Bierbrouwerij is te vinden in Reijmerstok. Op de hopvelden van de familie Wouters staat de hop, die de Gulpener Bierbrouwerij gebruikt voor haar smaakvolle bieren.
    Tijdens het plukken konden we genieten van diverse flessen Gulpener Biologisch Pilsner. De basissmaak van deze Pilsner is bitter en heel licht zoet. Op de achtergrond is een heel licht zuurtje waarneembaar. Het bier is licht kruidig, hoppig en moutig. Natuurlijk konden er ook flessen water, frisdrank of alcoholvrij bier worden gedronken.

    De hopsoorten Merkur, Taurus, Progress en Bramling Cross staan op de Gulpener hopvelden in Reijmerstok. Merkur en Taurus zijn bitterhoppen en Progress en Bramling Cross zijn aromahoppen.
    De hop, die wij moesten plukken, gaat worden gebruikt voor de biologische bieren van Gulpener. De groep, waarin wij gingen hop plukken, was de vierde en tevens de laatste groep. Uit deze groep werd Carlijn gekozen tot de Gulpener Hopkoningin van 2024.

    Barbecue bij Hoeve Groenendaal
    Direct na de Hoppluk vond de barbecue voor de Gulpener Vrunden plaats bij Hoeve Groenendaal. Deze bijzondere locatie ligt op ongeveer 1 km. Lopen van de Gulpener hopvelden. Bij Hoeve Groenendaal konden wij diverse Gulpener bieren bestellen. Wij kregen ook nog eens 3 consumptiebonnen voor het bestellen van 3 gerechten bij de barbecue. Daarnaast waren er ook verschillende salades, sauzen en stokbroden.

    De bieren, die wij nuttigden bij Hoeve Groenendaal, waren de volgende:

    1. Gulpener Château Neubourg (Pilsener, 5,5% alcohol). Château Neubourg smaakt bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het is een bloemig, fruitig, grassig, kruidig, moutig en hoppig bier. De afdronk is bitter. Voor mij is dit de lekkerste Pilsener, die er in Nederland verkrijgbaar is.

    2. Gulpener Blond – vleugje vlierbloesem (Blond, 6%). Gulpener Blond met een vleugje vlierbloesem smaakt zoet en licht bitter. Het is een fruitig en licht kruidig bier. Vlierbloesem is subtiel toegevoegd. Daarnaast heeft dit blonde bier een bloemig aroma. Dit bier heeft een lichte bitterzoete afdronk.

    3. Gulpener Korenwolf Wit (Witbier, 6%). De basissmaak van Gulpener Korenwolf Wit is zoet, zuur en licht bitter. Tonen van banaan, sinaasappel en koriander zijn duidelijk waarneembaar. Gulpener Korenwolf Wit is een fruitig, volmondig en licht kruidig bier. De afdronk is licht zoet. Dit jaar werd Korenwolf Wit verkozen tot het beste Witbier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge[1].

    Gulpener Hopfest
    Na de hoppluk en de barbecue gingen we naar het Gulpener Hopfest. Op het Gulpener Hopfest genoten we van nog een aantal heerlijke Gulpener bieren, livemuziek en de gezellige sfeer. Dit jaar was het Gulpener Hopfest niet bij de hopvelden, maar bij het Gulpener BrouwLokaal en de hierbij horende ‘Biergarten’. Vanaf Hoeve Groenendaal was dit een wandeling van 3,5 km. In het Limburgse heuvelland is dit echt genieten. Je waant je een beetje in het buitenland. Zo mooi is Zuid-Limburg.

    Tijdens het Gulpener Hopfest hebben we genoten van diverse verschillende bieren. Zo hebben wij in de Biergarten genoten van o.a. Gulpener Château Neubourg (Pilsener, 5,5%), Gulle Tinus Barrel Aged 2019 (Vries-gedestilleerd bier, 12%) en Gulpener Extra Vanilla Stout (Milk Stout, 5,5%).

    Gulpener Château Neubourg ongefilterd
    En speciaal voor de Gulpener Vrunden wordt er op het Hopfest een houten biervat aangeslagen. In dit biervat zat Gulpener Château Neubourg ongefilterd. Dit houten biervat werd aangeslagen door directeur Jan-Paul Rutten en Hopkoningin Carlijn. De Hopkoningin is een dame, die door de Gulpener Bierbrouwerij wordt gekozen uit de Gulpener Vrunden. De ongefilterde Château Neubourg is erg smaakvol. De ongefilterde versie van de  Château Neubourg is troebel en smaakt iets zoeter en volmondiger dan de normale Gulpener Château Neubourg. Deze ongefilterde Château Neubourg smaakt bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het bier is hoppig en moutig.

    Mijn derde Gulpener Hopfest was erg geslaagd. Net als vorig jaar heb ik erg genoten van dit Bierfestival. Voor mij is dit absoluut één van de mooiste dagen van het jaar. Het (weer) ontmoeten van mijn Gulpener Vrunden, een praatje met Jan-Paul Rutten, een relaxte en gedwongen sfeer en dit alles op één van de mooiste locaties van Nederland. Het Gulpener Hopfest van 2024 was weer een genot om mee te maken. Volgend jaar hoop ik hier natuurlijk weer bij te mogen zijn.


    [1] Bron: https://resultaten.dutchbeerchallenge.nl/nl/2024/30182-korenwolf-wit

  • Westvleteren

    Geschiedenis Westvleteren
    De Trappistenbrouwerij Westvleteren is gelegen in de Belgische plaats Westvleteren. De monniken van de Sint-Sixtusabdij brouwen hier zeer smaakvolle bieren. In 1831[1] is de Sint-Sixtusabdij opgericht. In 1831 voegen enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats zich bij kluizenaar Jan-Baptist Victoor, die al sinds 1814 in de bossen van Westvleteren woonachtig was.

    In mei 1839 ondertekende koning Leopold I de brouwlicentie voor de Sint-Sixtusabdij. En in juni 1839 werd voor de eerste keer officieel bier gebrouwen bij de Sint-Sixtusabdij. Voor de rechten van 2 bierbrouwsels betaalde men destijds 25,45 Belgische franken. De eerste brouwzaal was ondergebracht in het eerste klooster. Rond 1860 werd er een ruim gebouwencomplex gebouwd voor o.a. een tweede brouwerij. Nog altijd was dit een kleine huisbrouwerij voor eigen gebruik.

    Vanaf 1878 werd de productie van het bier verhoogd, omdat de herberg ‘In de Vrede’ een goede omzet draaide. De herberg ‘In de Vrede’ is tegenwoordig bekend onder de naam het ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’. Tevens is dit de enige horeca-locatie, waar de Trappistenbieren van Westvleteren mogen worden verkocht. Vanaf 1896 werd de derde brouwzaal van de Sint-Sixtusabdij operationeel.

    Op 20 maart 1922 wordt de brouwerij opnieuw uitgebreid. Er werd vanaf 27 oktober 1927 voor de eerste keer met stoom gebrouwen in de gemoderniseerde vierde brouwzaal. De monniken bleven tot 5 januari 1990 bier brouwen met behulp van stoom.

    Na diverse aanpassingen en moderniseringen werd de huidige brouwzaal in 1990 in gebruik genomen. Jaarlijks wordt er nu ongeveer 6.000 hectoliter bier gebrouwen, verspreid over 42 brouwdagen. Op elke brouwdag worden er 2 brouwsels gemaakt.

    Bieren Westvleteren
    De monniken van de Sint-Sixtusabdij brouwen 3 verschillende Trappistenbieren. Westvleteren Blond (Blond), Westvleteren 8 (Dubbel) en Westvleteren 12 (Quadrupel). Westvleteren Blond bevat 5,8% alcohol. De basissmaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig en moutig bier. Citrus en limoen komen bij het proeven goed naar voren. Westvleteren 8 bevat 8% alcohol. De basissmaak van dit bier is bitter en zoet. Het is een moutig en licht kruidig bier. Karamel komt bij het proeven mooi naar voren. Westvleteren 12 bevat 10,2% alcohol. De basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Het bier is volmondig, zacht en alcoholisch. Rozijnen, vanille en karamel zijn goed te proeven. Westvleteren 8 en Westvleteren 12 worden gezien als de kroonjuwelen van Westvleteren.

    Wat is een Trappistenbrouwerij?
    Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:

    1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
    2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
    3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.

    Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
    Er zijn in totaal 10 Trappistenbrouwerijen, waarvan 5 in België en 2 in Nederland. De Nederlandse Trappistenbrouwerijen zijn La Trappe en Zundert. De Belgische Trappistenbrouwerijen zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.

    Aankoop en afhalen Trappistenbier Westvleteren
    Zoals ik al in een eerdere Bierblog[2] heb geschreven heb ikzelf ook het Trappistenbier van Westvleteren gekocht en afgehaald. Via een soort ‘bier-drive-in’ kan je dit heerlijke bier afhalen. Het maximum aantal kratten Westvleteren, dat je kan aankopen, is 4, gekozen uit 2 soorten Westvleteren. En hierbij mag je maximaal 2 kratten per soort kopen. Eigenlijk zijn dit geen kratten, maar houten kistjes met vakken, waarin 24 flessen Westvleteren zitten.
    Online kan je een bestelling bij Westvleteren plaatsen. Hierbij moet je je nummerplaat van je auto registreren. Zelf heb ik 1 krat Westvleteren 8 en 1 krat Westvleteren 12 gekocht. Deze 2 bieren worden gezien als de kroonjuwelen van Westvleteren.
    Mijn kratten Westvleteren 8 en 12 heb ik inmiddels in mijn koele en donkere berging in Nijmegen staan. En natuurlijk heb ik al kunnen genieten van deze bieren.

    De bieren van Westvleteren zijn stuk voor stuk erg smaakvol. Het is voor iedere bierliefhebber een ‘must’ om deze bieren minimaal één keer genuttigd te hebben.


    [1] Bron: https://www.trappistwestvleteren.be/nl/historiek

    [2] Bron: https://www.reinarjanzijlstra.nl/bier/westvleteren-12/

  • Terschelling

    Terschelling
    Terschelling is het vierde Waddeneiland dat, ik in de laatste vier jaar heb bezocht voor mijn ‘Bier- en Waddentour’. De afgelopen jaren bezochten wij Texel in 2021, Schiermonnikoog in 2022 en Vlieland in 2023. Dit keer was ik on tour op Terschelling met mijn oom Gert Venema en mijn vader Riekel Zijlstra. Op maandag 22 en dinsdag 23 juli 2024 verbleven wij op het Friese Waddeneiland Terschelling. Op 1 januari 2024 had Terschelling 4898 inwoners[1]. Er wonen op Terschelling 57 mensen per km². Op het eiland zijn 12 officiële woonplaatsen, zowel dorpen als gehuchten, waarvan West-Terschelling het grootste dorp is. Daarnaast zijn er ook nog eens 6 buurtschappen. Het hoofddoel van ons bezoek aan Terschelling was het bezoeken van een bierige locatie op het eiland, waar ook de lokale bieren worden verkocht. Eén van deze lokale brouwerijen is de Terschellinger Brouwerij Schoemrakker. Brouwerij Schoemrakker is gevestigd op Terschelling, maar is op dit moment helaas nog niet te bezoeken voor een rondleiding.

    Eetcafé Storm
    Bij Eetcafé Storm kan je genieten van een heerlijke borrelhap of maaltijd en zijn ook de bieren van Brouwerij Schoemrakker verkrijgbaar. Eetcafé Storm doet tevens dienst als proeflokaal voor Brouwerij Schoemrakker. Natuurlijk had ik al voor ons vertrek een tafel voor 3 personen gereserveerd bij Eetcafé Storm. Tijdens ons bezoek bij Storm waren er 3 bieren van Brouwerij Schoemrakker verkrijgbaar. Tijdens onze Bierproeverij kregen wij deze 3 bieren geserveerd. Daarnaast begonnen we met een smakelijk warm plukbrood met bijpassende dips. We hadden alle 3 een ander hoofdgerecht. Mijn oom bestelde de eendenborst, mijn vader de ossenhaaspuntjes en ik bestelde de zeebaars. Hierbij werd bijpassende garnituur, friet en salade geserveerd. Alle 3 gerechten vielen erg goed in de smaak. De gerechten van dit eetcafé zijn absoluut een aanrader.

    Bierproeverij
    Bij de Bierproeverij kregen we de bieren geserveerd in mijn favoriete bierproefglas. Dit is het AnDer 1.0 bierproefglas. Dit mooie bierproefglas is ontwikkeld door twee StiBON-docenten, André Köppen en Derek Walsh, in samenwerking met Royal Leerdam. We kregen achtereenvolgens de volgende 3 bieren van Brouwerij Schoemrakker van de tap geserveerd:

    1. Witte Wiif (Witbier, 5% alcohol). Een licht gekleurd Witbier. De basissmaak van het Witte Wiif is licht zoet, heel licht bitter en heel licht zuur. Het is een moutig en licht fruitig bier. De schuimkraag is snel inzakkend. Het bier is redelijk vlak van smaak.

    2. Halmblond (Blond, 5% alcohol). De Halmblond is net als het eerste bier ook redelijk vlak van smaak. De basissmaak is licht zoet en licht bitter. Het is een moutig, licht fruitig en doordrinkbaar bier. De schuimkraag is inzakkend.

    3. Brandaan (Blond, 6% alcohol). Het meest smaakvolle bier van de Bierproeverij. De kleur van dit bier is donkerblond tot koperkleurig. De basissmaak is licht bitter en licht zoet. Het is een moutig bier. Bij moutig moet je denken aan tonen van brood. De schuimkraag is inzakkend.

    Het proeven van de Schoemrakker bieren was erg leuk. Witte Wiif en Halmblond waren voor mij iets te vlak van smaak. Brandaan vond ik het meest smaakvolle bier. Al met al erg interessant om deze bieren van Brouwerij Schoemrakker te mogen proeven bij Eetcafé Storm. De bediening was erg gastvrij en serveerde de bieren op de bijpassende Schoemrakker biervilten, met hierop een afbeelding van de Strandloper. 

    Naast de bovengenoemde bieren brouwt Schoemrakker ook nog Tjuster (Dubbel, 7%) en Bakje Doen? – Craft Series #3 – (Espresso Porter, 7%).

    Mijn oom, mijn vader en ik hebben naast onze bierige belevenissen ook genoten van de mooie natuur, die Terschelling te bieden heeft. Met onze huurfietsen hebben wij veel mooie plaatsen op dit Friese Waddeneiland bezocht. En daarnaast vonden wij de plaatsen West-Terschelling en Midsland erg gezellig.

    In het 2025 is het de planning om Ameland te gaan bezoeken. Hier kijken wij nu al erg naar uit.


    [1] Bron: https://www.terschelling.nl/bevolkingscijfers-gemeente-terschelling

  • Bierproefglazen en biervilten Rein Arjan Zijlstra & Interview Meinder Buynink

    Bierproefglazen en biervilten
    In de afgelopen jaren ben ik volop bezig geweest om nog meer leuke dingen te gaan ondernemen in de bierwereld. En dan met name voor mij als Internationaal Biersommelier. In de toekomst wil ik mijzelf nog meer gaan specialiseren in het geven van Bierproeverijen en Bier- en Spijsproeverijen. En wat is er nou leuker dan je eigen biervilten en bierproefglazen te hebben? Het logo op de biervilten en op de bierproefglazen is ontworpen door professioneel tekenaar Meinder Buynink. Het werk van Meinder Buynink is te vinden op meinder.nl[1] Zelf ben ik heel erg tevreden met mijn eigen bierproefglazen en biervilten.

    Op zaterdag 13 april 2024 heb ik voor de eerste keer mijn eigen biervilten gebruikt. En op zaterdag 22 juni 2024 zal ik voor het eerst gebruik gaan maken van mijn eigen bierproefglazen tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer.

    Interview Meinder Buynink

    1. Wat zijn je hobby’s?
    Meinder: Tekenen, mountainbiken, hardlopen, LP’s luisteren, bier drinken, mensen ontmoeten en Bijbellezen.

    2. Wanneer ben je begonnen met tekenen en heb je hier een opleiding voor gevolgd?
    Meinder: Al vanaf het moment dat ik potloden kon vasthouden. Ja, ik heb het CIBAP in Zwolle gedaan en daarna de Cartoonschool in Amsterdam.

    3. Werk je fulltime als striptekenaar?
    Meinder: Nee, deels als grafisch vormgever en deels als cartoonist, illustrator en striptekenleraar.

    4 .Wat is de kracht van een goede cartoon?
    Meinder: Met weinig tekst toch een krachtig beeld neerzetten, wat op de lachspieren werkt.

    5. Voor mij als Biersommelier heb je ook een hele mooie cartoon getekend. Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?
    Meinder: In samenwerking met je ouders zijn we gestart met wat globale schetsen en hebben zo stap voor stap naar een meer uitgewerkte tekening toegewerkt om deze aan jou te showen, zodat jij zelf mee kon beslissen in de uitwerking hiervan. Deels dus die verrassing, die je ouders voor ogen hadden, maar ook deels de regie van jou om je eigen huisstijl op te bouwen.

    6. Kan je omschrijven, hoe het proces is gegaan, op welke wijze jij de cartoon voor mijn biervilten en bierglazen hebt ontworpen?
    Meinder: Eerst ben ik dus met je ouders gestart met een aantal zeer globale opzetjes. Even aftasten welke kant zij op zouden willen en welke variaties ik met het onderwerp zou kunnen bedenken. Na de eerste keuze van je ouders voor deze opzet, ben ik een meer uitgewerkte schets gaan maken. Deze ben ik met je ouders steeds meer gaan polijsten, totdat zij tevreden waren met deze meer uitgewerkte opzet. Hierin had ik ook de groene ring met de gerstenhalmen en de tekst toegevoegd. Toen hebben zij hem aan jou geshowd en hebben we nog wat kleine aanpassingen doorgevoerd. Daarna ben ik gestart met het inkten, tot slot heb ik het geheel uitgevoerd in vector en kleur.

    7. Vond je het leuk om een cartoon voor mij als Biersommelier te maken? En heb je dit al eens eerder gedaan?
    Meinder: Jazeker, heel erg leuk! Niet eerder heb ik voor een Biersommelier getekend, maar wel eerder heb ik etiketten getekend en vormgegeven voor een kleine en een middelgrote bierbrouwer De middelgrote bierbrouwer is Us Heit, hiervoor heb ik de likeuretiketten van Frysk Famke gemaakt. De likeuretiketten ben ik stiekem wel een beetje trots op. Ook heb ik voor een andere bierbrouwerij (De Kleine Beer) T-shirts gemaakt, die draag ik zelf ook met trots ?

    8. Ben je zelf ook een liefhebber van bier?
    Meinder: Ja, enorm! Vooral van donkere bieren, maar ook van een pilsje op zijn tijd.

    9. Wat zijn je favoriete bieren?
    Meinder: Kasteel Donker, Texels (Dubbel, Bock, Skuumkoppe en Stormbock), Us Heit (Speciaal, Herfstbok en Winterbier), Gouden Carolus (Classic, Ambrio en Whiskey Infused), St. Bernardus (6, 8 en 12), St. Idesbald (Amber en Dubbel), Cuvee Clarisse (Whiskey Infused en Rum Infused), Maallust (Veldwachter, Mooie Madam en 1818), Westvleteren (8 en 12), Palm en nog vele anderen 😉 (Als je juist biersoorten bedoelt, dan: Herfstbokken, Dubbels, Quadrupels, ‘Trappistenbieren’, Amberbieren, Stouts en Gerstewijnen.)

    10. Zelf hou ik ervan om Bier- en Spijsproeverijen te organiseren. Wat vind jij een lekkere bier- en spijscombinatie?
    Meinder: Misschien wat voor de hand liggend, maar: stoofvlees met Herfstbok 🙂

    11. Welke bierbrouwerij zou je nog eens willen bezoeken en waarom?
    Meinder: De brouwerij van Westvleteren, erg lekker bier maar vooral vanwege de principes van de brouwers en de hele mythe rond dat bier.

    Rein Arjan: Heel erg bedankt voor het beantwoorden van de vragen van dit interview!


    [1] Bron: https://meinder.nl

  • LOC Brewery

    LOC Brewery
    De LOC Brewery[1] is gevestigd in Tilburg. De Brewpub van de LOC Brewery is te vinden in het hart van Spoorzone Tilburg. De bieren worden dus gebrouwen direct aan het treinspoor. LOC Brewery is een jonge brouwerij en is opgericht in 2014. De LOC Brewery is opgericht door 4 vrienden (Roy Maas, Paul Cools, Erwin Schellekens en Daniel Tano). In 2023 heeft deze brouwerij de ‘Best pub & Bar’ award van Restaurant Guru ontvangen.

    In de Brewpub van LOC Brewery kan je genieten van 21 bieren op de tap. Daarnaast zijn er diverse bieren op blik of fles verkrijgbaar. Veel bieren van LOC Brewery hebben een naam met daarin een verwijzing naar een trein of een locomotief. Dit is natuurlijk erg leuk en vormt ook een mooie connectie met de locatie van deze brouwerij. In de Brewpub kan je ook genieten van gerechten van de borrelkaart en de dinerkaart. Daarnaast worden er ook regelmatig leuke evenementen georganiseerd.

    Mijn bezoek aan LOC Brewery
    Op dinsdag 5 maart heb ik ’s middags een bezoek gebracht aan de Brewpub van LOC Brewery. Tijdens mijn bezoek wilde ik graag een paar bieren van de tap proeven. Van de 21 tapbieren zijn er 8 bieren gebrouwen door LOC Brewery. De andere bieren, die op de tap verkrijgbaar zijn, zijn ‘gastbieren’.

    Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was ‘Railway to Helles’. Een ‘Helles Lager’ met een alcoholpercentage van 4,9 %. De basissmaak van Railway to Helles is licht bitter, licht zoet en licht zuur. Citrus is goed waarneembaar bij het proeven van dit bier. Het is een moutig en droog bier. De schuimkraag is inzakkend.

    Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was ‘Dinky’, een ‘New England IPA’ met een alcoholpercentage van 4,8 %. De basissmaak van Dinky is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het is een hoppig en fruitig (citrus) bier. Daarnaast is dit bier licht harsig. Koolzuur is ook waarneembaar (iets meer dan normaal bij deze bierstijl). Een erg lekker bier met een laag alcoholpercentage. De schuimkraag is inzakkend. Leuk weetje: een Dinky is een bijnaam, die wordt gegeven aan een klein type locomotief.

    En het derde bier, dat ik heb geproefd, was ‘Well Wagon’. Een ‘Imperial Double New England IPA’ met een alcoholpercentage van 8,7 %. De basissmaak van Well Wagon is bitter, zoet en licht zuur. Het bier is alcoholisch, hoppig en fruitig. De schuimkraag is inzakkend.

    De geproefde bieren vielen goed in de smaak. Daarom heb ik ook nog enkele blikken bier voor thuis gekocht. Lord Nelson (New England IPA, 5,8%) en Train Hopper (IPA, 7,2%) gingen samen met een mooi LOC Brewery biertasje mee naar Nijmegen.


    [1] Bron: https://www.loc-brewery.com

Schuiven naar boven