Bier in blik
Eén van de belangrijkste trends van de laatste jaren is, dat er steeds meer bier in blik wordt verkocht. Bier in blik vind ik zelf ook een fantastische ontwikkeling. En waarom dan?
Bier in blik heeft een aantal grote voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:
- Doordat er geen licht door het blik komt, blijft de smaak van het bier beter.
Bij een bierfles komt er wél licht door de fles heen. Daarom zijn donkere flessen bier (bruine of donkergroene) altijd beter dan doorzichtige flessen bier. De invloed van het licht zorgt ervoor dat de smaak van het bier snel achteruitgaat. Het bier krijgt een muffige smaak en de (hop)aroma’s verdwijnen. - Bij het bottelen van flessen bier komt er meer zuurstof in het bier, dan bij het afvullen van bier op blik. Hierdoor gaat de smaak van het bier, bij bier op fles, veel sneller achteruit.
- Het transport van blik is beter voor het milieu. In een vrachtauto passen twee keer zoveel bierblikken t.o.v. het aantal bierflessen. Daarnaast is blik lichter dan glas, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt voor het transport.
- Bier in blik is veiliger. Wanneer een bierblik valt is er minder schade, dan wanneer een fles bier valt.
- Bier in blik is sneller koud. Ben je vergeten bier koud te zetten voor een verjaardag of een barbecue? Dan koelt een bierblik sneller af dan een bierfles. De verpakking van bier in blik is een stuk dunner dan de verpakking van bier in glas. Op deze manier verbruik je ook nog eens minder elektriciteit voor het gebruik van je koelkast.
In het verleden was ‘metaalsmaak’ een groot nadeel van bier in blik. Tegenwoordig is blik van dusdanig goede kwaliteit, dat er geen metaalsmaak meer is te proeven.
Bier in blik heeft ook enkele nadelen:
- Bieren met nagisting (waarbij er een 2e vergisting van het bier ontstaat, dit kan bijvoorbeeld bij de bierstijl Tripel zijn) zijn niet geschikt om af te vullen op blik. De extra zuurstof, die vrijkomt bij de nagisting van deze bieren, zorgt voor een drukverschil. Een bierfles kan deze extra druk goed aan. Een bierblik is hier slecht tegen bestand. Daarom zijn bieren met nagisting alleen geschikt om op bierflessen af te vullen.
- Op veel bierflessen zit statiegeld en op bierblikken niet. Hierdoor worden veel bierflessen ingenomen en gerecycled. Dit is beter voor het milieu. In de toekomst zal dit nadeel verdwijnen. Vanaf 31 december 2022 komt er statiegeld op blik. Waarschijnlijk zal dit zal dan 15 cent per blik zijn.
Mijn persoonlijke voorkeur is bier uit blik. Natuurlijk zal ik dit wel altijd in een bijpassend bierglas of in een bijpassend bierproefglas uitschenken. Het grootste voordeel van bier uit blik vind ik dat de smaak langer bewaard blijft. Natuurlijk zullen er in de toekomst nog altijd bieren op fles worden afgevuld. Bieren met nagisting zijn hier een goed voorbeeld van.
Voor veel mensen heeft bier in een fles een chiquere uitstraling. Mijn voorspelling is dat bier in de toekomst steeds meer op blik afgevuld zal gaan worden. En dat vind ik een goede ontwikkeling. Zowel voor de smaak van een mooi bier als voor het milieu zal dit een belangrijke stap zijn.