Uiltje Ysbreeker
De Ysbreeker van brouwerij Uiltje is een IPA. De basissmaak is bitter, zoet en licht zuur. Het is een hoppige en fruitige IPA, waarbij tonen van citrus en grapefruit mooi naar voren komen. Door de goede verhouding tussen fruitigheid en bitterheid is deze IPA heel mooi in balans. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8%. De bitterheid is weliswaar hoog, 40 IBU, maar overheerst niet. De afdronk van dit bier is lang en bitter. Uiltje Ysbreeker is speciaal gebrouwen voor café restaurant De Ysbreeker in Amsterdam.
Hop
Hop is een belangrijk kruid, dat wordt gebruikt voor ‘t brouwen van De Ysbreeker van Uiltje. Wat is hop eigenlijk? Hop is een zeer snel groeiende klimplant. Hop wordt ook wel gezien als het belangrijkste kruid, dat in bier wordt gebruikt. Door velen wordt hop ook wel gezien als de ‘ziel van het bier’.
Welke hopsoorten zijn er allemaal? In grote lijnen kan je zeggen, dat er 3 belangrijke hopsoorten zijn. Dit zijn aromahop (deze hop zorgt voor een aangenaam hoparoma), bitterhop (deze hop geeft bier de basisbitterheid) en dual-purpose hop (deze hop geeft zowel een aangenaam hoparoma als bitterheid aan het bier).
Ysbreeker bevat de hopsoorten Magnum (Duitse dual-purpose hop), Citra, Columbus en Simcoe (Amerikaanse dual-purpose hoppen).
Brouwerij Uiltje
Brouwerij Uiltje komt uit Haarlem en is opgericht in 2012. Brouwerij Uiltje is opgericht door Robbert Uyleman, die ook wel de Uilenman wordt genoemd. Tegenwoordig vult deze brouwerij al haar bier op blik af. Bier in blik heeft als belangrijkste voordeel, dat het geen licht doorlaat, waardoor het bier minder snel veroudert en de smaak van het bier langer behouden blijft. Op elk blik staan prachtige tekeningen, die worden gemaakt door Gerben Valkema. In 2021 is Brouwerij Uiltje overgenomen door Swinkels Family Brewers uit Lieshout. Eén van de bekendste merken van Swinkels Family Brewers is Bavaria.
Uiltje Ysbreeker & Rundvleesburger
Uiltje Ysbreeker gaat heel mooi samen met een rundvleesburger. De bitterheid van dit bier past heel mooi bij een iets vetter gerecht, zoals een rundvleesburger. De bittere smaak van dit bier gaat perfect samen met de wat stevigere smaak van de rundvleesburger. Daarnaast zorgt de koolzuur van dit bier ervoor dat het vet van de burger deels wordt weggesneden, waardoor deze Bier- en Spijscombinatie nog spectaculairder wordt.
Bij een rundvleesburger kan niet een te licht bier worden geserveerd, zoals een pilsener of een witbier. Hierbij zal de burger overheersen. De Ysbreeker past ook heel mooi bij gegrilde kip of bijvoorbeeld spareribs.