Saison Dupont & Bruschetta’s

Bier- en Spijsproeverij La Cantina
Bij La Cantina in Lemmer heb ik op zaterdag 25 november 2023 een Bier- en Spijsproeverij georganiseerd. Eén van de Bier- en Spijscombinaties was Saison Dupont & Bruschetta’s. Deze bruschetta’s waren belegd met 3 verschillende toppings.

Saison Dupont
De basissmaak van Saison Dupont[1] is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het is een kruidig, droog en fruitig bier. Het bier bevat 6,5% alcohol. Om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen kan je dit bier het beste drinken op een iets hogere temperatuur dan koelkasttemperatuur. Dus bij Saison Dupont zou ik ervoor kiezen om dit bier tussen 7 en 10 graden Celsius te drinken. Over het algemeen is bij bier het alcoholpercentage (+2) een goede graadmeter, voor de temperatuur waarop je een bier kan drinken. Saison Dupont bevat nagisting op fles. Dit bier is tijdens mijn StiBON-1 opleiding in Gulpen uitgebreid aan bod gekomen en stond ook op mijn examenlijst met bieren.

Saison Dupont wordt gebrouwen bij Brasserie Dupont. Vanaf 1844 wordt er al bier gebrouwen bij deze brouwerij. Andere bekende bieren van deze brouwerij zijn Moinette en Bons Voeux. En behalve mooie bieren worden er bij Brasserie Dupont ook nog eens 5 verschillende kazen gemaakt. Sinds 1995 beschikt Brasserie Dupont over een kaasmakerij[2].

De bierstijl Saison komt oorspronkelijk uit de provincie Henegouwen in België. Henegouwen ligt in Wallonië in het zuiden van België, niet ver van het Franse Lille. Saison Dupont wordt gezien als hét referentiebier van alle Saison bieren. In Nederland is Mannenliefde van Oedipus één van de bekendste Saisons. Een andere bekende Nederlandse Saison is Datisandere Koekoek van Bird Brewery. Oorspronkelijk werd deze bierstijl gebrouwen in de koude wintermaanden. In de zomer kon dit bier dan worden genuttigd als dorstlesser voor de seizoenarbeiders. Vroeger was het alcoholpercentage van een Saison vaak lager dan tegenwoordig.

Saison Dupont & 3 verschillende bruschetta’s
Saison Dupont gaat heel mooi samen met de 3 verschillende bruschetta’s die ik serveerde tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina.

De bruschetta’s waren belegd met de volgende toppings:
1. Bruschetta met rucola, geitenkaas, honing en walnoten.
2. Bruschetta met rucola, gerookte forel en appel.
3. Bruschetta met rucola, rauwe ham, mozzarella, balsamico en aardbei.

De fruitige en kruidige tonen van de Saison Dupont sluiten heel mooi aan bij de drie verschillende bruschetta’s. De deelnemers van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina vonden deze combinatie erg smaakvol. Bij de vraag welke bruschetta het beste bij de Saison Dupont past waren de meningen verdeeld. Dat is dan ook het mooie van het combineren van mooie bieren met smaakvolle gerechten. Over smaak valt niet te twisten. Saison Dupont en de drie verschillende Bruschetta’s vormden een heerlijke Bier- en Spijscombinatie om de avond mee te beginnen.


[1] Bron: https://www.brasserie-dupont.com/nl/beer/saison-dupont

[2] Bron: https://www.brasserie-dupont.com/nl/contentpage/kaasmakerij

Saison Dupont & Bruschetta’s
Schuiven naar boven