Orval & Omelet met tomaat en crème fraîche

Orval
Orval is een Trappistenbier en bevat 6,2% alcohol. De bierstijl waar Orval onder valt is Belgische Pale Ale. De IBU-waarde van dit bier is 36 (bitter). De basissmaak van Orval is zoet, bitter en zuur. Bij elke slok verandert Orval van smaak. Orval is een bier van gemengde gisting. Een combinatie van bovengisting en wilde gisting. De schuimkraag van dit bier is zeer stabiel. Een Orval, die net is afgevuld op fles en niet ouder is dan 4 maanden, is vaak fris en smaakt bitter. Wanneer een Orval al meer dan 4 maanden oud is, verandert deze smaak meer in zoet en zuur. Door de wilde gisting is Orval ook funky. Bij funky moet je denken aan stallucht, natte dieren en aardse tonen.

De brouwerij van Orval werd in 1931 opgericht. De brouwerij is voorstander van een gematigde productie. Toch worden er jaarlijks ongeveer 22 miljoen flessen Orval afgevuld, waarvan er 85% bestemd zijn voor de Belgische markt[1].

Omelet met tomaat en crème fraîche
Orval is een prachtig Trappistenbier, dat heel goed past bij wat lichtere gerechten. Daarom past de omelet met tomaat en crème fraîche, ook heel mooi bij Orval. De zure en zoete smaak van dit gerecht gaat heel mooi samen met de zure en zoete smaak van Orval. En daarnaast vormt de bitterheid van Orval ook een mooi smaakhaakje met de lichte bitterheid, die ook in het gerecht is terug te vinden. En tot slot kan je het bier ook nog eens terug proeven in het gerecht zelf.

Het recept van de omelet met tomaat en crème fraîche is een variant op het recept van Arvid Bergström. Hij is kok en Internationaal Biersommelier. In zijn boek ‘Bier aan tafel’ staat het oorspronkelijke recept ‘Eiorval’. Dit boek is te bestellen op zijn eigen website[2].

Ingrediënten
Met de onderstaande ingrediënten kan je de omelet met tomaat en crème fraîche maken:

  • 2 eieren
  • 10 gram roomboter
  • 20 cl melk
  • Peper
  • Zout
  • 10 cl Orval
  • 1 tomaat
  • 50 gram crème fraîche
  • Rucola

Bereiding
Klop de eieren en doe hier de melk en Orval bij. Voeg hier naar smaak peper en zout aan toe. Doe dan de roomboter in de pan en bak dit. De omelet zal nu flink gaan rijzen, ondanks de kleine hoeveelheid bier die je gebruikt. Het is aan te raden om ook een doorzichtige deksel op je pan te gebruiken. Laat de omelet afkoelen. Daarna smeer je de omelet in met een beetje kruidenkaas of crème fraîche. Bedek dit met rucola, daarna doe je er stukjes gesneden tomaat op. Ga dit alles stevig oprollen en in folie wikkelen. De volgende dag, of wanneer je de omelet wrap gebruikt, in stukken snijden. Leg de wrap op een bedje sla en geniet er van met een heerlijk glas Orval erbij!

De omelet met tomaat en crème fraîche, vormt een heerlijke Bier- en Spijscombinatie met Orval. Een smakelijke combinatie die zeer geschikt is om te serveren op een Bier- en Spijsproeverij!


[1] Bron: https://www.orval.be/nl/page/447-brouwerij-van-orval

[2] Bron: https://proefbier.nl

Orval & Omelet met tomaat en crème fraîche
Schuiven naar boven