Oersoep Teddy Cool & American pancakes, met vers fruit en bierstroop

Oersoep Teddy Cool
Teddy Cool is een Tripel en wordt gebrouwen door Brouwerij Oersoep. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Teddy Cool smaakt zoet, bitter en licht zuur. Het is een kruidig, moutig en fruitig bier. Teddy Cool zit verpakt in een mooi bierblik. Op dit blik is een biker te zien, die een teddybeer bij zich heeft. Tot voor kort had Teddy Cool een andere naam. Dit bier stond bekend onder de naam Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me.

De bierstijl Tripel
De bierstijl Tripel is in België ontstaan, toen Witkap Pater door Johan Verlinden in 1932 op de markt werd gebracht. Enkele jaren later, in 1935, werd Westmalle Tripel op de markt gebracht. Westmalle Tripel wordt ook wel gezien als de ‘moeder aller Tripels’. De naam Tripel verwijst naar de hogere moutstorting dan voor een dubbel of een enkel. Oplopend kan je het volgende rijtje maken: Enkel, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Een Quadrupel heeft dus een hogere moutstorting dan een Tripel. Vaak is bij een Tripel koolzuur goed waarneembaar. De smaak van een Tripel is over het algemeen bitter en zoet. De geur is vaak kruidig.

Brouwerij Oersoep
Brouwerij Oersoep is opgericht in 2012[1]. De bieren van Oersoep worden gebrouwen in het oude fabriekspand van Honig in Nijmegen. En de namen Honig en Oersoep zijn natuurlijk een gouden combinatie. De bieren van Oersoep zijn vaak verrassend en eigenzinnig van smaak.

Bierstroop
Het bier, dat ik heb gebruikt voor deze bierstroop, is Zundert 10. Zundert 10 is een Nederlands Trappistenbier en een zeer smaakvolle Quadrupel. Het bier wordt gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. Zundert 10 bevat 10% alcohol en de basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Bij het proeven van dit bier komen tonen van chocolade, drop en gedroogde vruchten naar voren. Het is een kruidig en alcoholisch bier. In 2019 werd Zundert 10 uitgeroepen tot de beste Nederlandse Quadrupel tijdens de Dutch Beer Challenge. Hoe je deze bierstroop zelf kan maken, kan je lezen in mijn blog van 22 juli 2023[2].

Oersoep Teddy Cool & American pancakes, met vers fruit en bierstroop
Op zaterdag 22 juli 2023 heb ik, tijdens een Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer, Oersoep Teddy Cool geserveerd bij zelfgemaakte American pancakes met vers fruit (o.a. blauwe bessen en aardbeien) en zelfgemaakte bierstroop (met Zundert 10). Deze Bier- en Spijscombinatie was de afsluiter van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina. En waarom vormt dit gerecht zo’n goede combinatie met de Oersoep Teddy Cool? De bitterzoete smaak van Teddy Cool gaat heerlijk samen met de zoete smaak en de fruitigheid van de vruchten, die bij de American pancakes worden geserveerd. De zoete smaak van het bier en het gerecht vormen een mooi smaakhaakje. Een ander smaakhaakje is de smaak van de zoete bierstroop, die heel mooi aansluit bij de zoete smaak van deze Tripel. Ook zijn er verfijnde kruidige tonen terug te vinden in zowel de bierstroop als in het bier. De deelnemers van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer hebben erg genoten van deze bier- en spijscombinatie.


[1] Bron: https://www.oersoepbrouwerij.nl/over-oersoep

[2] Bron: https://www.reinarjanzijlstra.nl/bierspijs/bierstroop-maken-met-zundert-10/

Oersoep Teddy Cool & American pancakes, met vers fruit en bierstroop
Schuiven naar boven