Maallust 1818 & Schwarzwalderkirsch wafels

Maallust 1818
Maallust 1818 is een Quadrupel en heeft een alcoholpercentage van maar liefst 10%. De naam voor deze Bierstijl is in Nederland ontstaan. Dit bier was echter al eerder op de markt. De Nederlandse Trappistenbrouwerij La Trappe bracht in 1991 La Trappe Quadrupel op de markt, een Quadrupel met een alcoholpercentage van 10%.

De basissmaak van Maallust 1818 is vooral zoet en bitter. Op de achtergrond is een klein zuurtje waarneembaar. Het hoge alcoholpercentage zorgt ervoor dat je een verwarmend mondgevoel krijgt. De IBU-waarde is bitter (38)[1]. De kleur van dit bier is donkerbruin. Maallust 1818 heeft een complexe en rijke smaak. In aroma en smaak zijn zwarte bessen en peer mooi waarneembaar. Het bier heeft ook een geroosterd karakter en aroma’s en smaken van koffie, chocolade, karamel en rozijnen zijn ook waarneembaar. Bij het inschenken ontstaat er een mooie schuimkraag, die langzaam inzakkend is.

Maallust noemt haar 1818 ‘De Generaal’ onder de speciaalbieren. Dit bier is vernoemd naar het oprichtingsjaar van de Maatschappij van Weldadigheid.

Bierbrouwerij Maallust
Bierbrouwerij Maallust is gevestigd in Veenhuizen in de provincie Drenthe. Maallust brouwt sinds 2011 bier[2]. In 2011 werd de Bierbrouwerij opgericht door 25 initiatiefnemers, die zich de Zware Jongens noemen. Naast het brouwen van bier, zorgden zij er ook voor dat het vervallen complex van Maallust werd opgeknapt. Er wordt bij Maallust zelfs een Tripel gebrouwen onder de naam Zware Jongen. Deze Tripel bevat 8,7% alcohol.

In 2019 ben ikzelf bij Bierbrouwerij Maallust geweest voor een rondleiding en een proeverij. Samen met mijn vader en mijn goede vriend Sjoerd heb ik genoten in Veenhuizen. Het is zeker een aanrader om eens een bezoek te brengen aan Maallust. In Noord-Nederland is Bierbrouwerij Maallust één van de pareltjes in het Nederlandse bierlandschap.

Maallust 1818 & Schwarzwalderkirsch wafels
Schwarzwalderkirsch wafels passen heel mooi bij de Maallust 1818. Zowel het gerecht als het bier hebben erg veel smaak. Bij één van de Bier- en Spijsproeverijen, die ik het afgelopen najaar heb mogen organiseren, was deze Bier- en Spijscombinatie dé afsluiter van een geweldige avond. Op en bij de Schwarzwalderkirsch wafels zaten chocoladeglazuur, vers fruit (aardbeien en blauwe bessen), bosvruchtencoulis en slagroom. De stevige smaak van dit dessert en de chocoladesmaak gaan heel mooi samen met de chocoladetonen, die bij Maallust 1818 naar voren komen. Zo heb je een heel mooi smaakhaakje. Daarnaast zijn, in zowel het bier als in het gerecht, duidelijk zoete- en bittere smaken terug te vinden. Serveer dit gerecht aan je vrienden of als afsluiter van een gezellige Bier- en Spijsproeverij en je hebt gegarandeerd een gezellige en smaakvolle avond!


[1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

[2] Bron: https://www.maallust.nl/bierbrouwerij-maallust/

Maallust 1818 & Schwarzwalderkirsch wafels
Schuiven naar boven