Bronckhorster IJsselbock
De basissmaak van Bronckhorster IJsselbock is zoet en bitter. IJsselbock bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 26. Het bier is fruitig, kruidig en licht moutig (tonen van brood). Bij het proeven komen geroosterde tonen en tonen van karamel mooi naar voren. Wanneer je een slok neemt, is dit bier plakkend op je lippen. IJsselbock wordt gebrouwen bij Bronckhorster Brewing in Rha in Gelderland. Deze plaats ligt vlakbij Arnhem. In 2005 is Bronckhorster Brewing opgericht door de Engelsman Steve Gammage. In 2017 is Bronckhorster IJsselbock verkozen tot beste Nederlandse Bockbier. IJsselbock is vernoemd naar de rivier de IJssel, die op een steenworp van Rha ligt. De bierstijl Bockbier is oorspronkelijk in de plaats Einbeck in Duitsland ontstaan. Bockbier wordt vaak als seizoensbier in de herfst en in de winter verkocht. Vaak is Bockbier verkrijgbaar van september tot en met februari.
Stoofpot van rundvlees
Bij La Cantina in Lemmer heb ik op zaterdag 25 november 2023 een Bier- en Spijsproeverij georganiseerd. De vierde Bier- en Spijscombinatie op deze avond was Bronckhorster IJsselbock & een stoofpot van rundvlees. In het Bockbier en in de stoofpot van rundvlees zitten beide zoete en bittere smaken. Deze smaken vormen mooie smaakhaakjes. Daarnaast gaan de geroosterde tonen van de IJsselbock heel mooi samen met het rundvlees van de stoofpot.
Met de onderstaande ingrediënten kan je een stoofpot van rundvlees voor 4 personen maken:
- 750 gram runderlappen
- 50 gram roomboter
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 fles Bronckhorster IJsselbock
- 200 ml water
- 2 preien
- 2 winterpenen
- 1 bakje champignons
- Peper
- Zeezout
- 4 aardappelen
- 3 takjes selderij
Bereiding
Snijd het vlees in grove blokjes en kruid het met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de prei (in stukjes) en de winterpenen (ook in stukjes) aan het vlees toe. Schenk de Bronckhorster IJsselbock en het warme water bij het vlees en de groente en voeg de groentebouillonblokjes toe. Breng het aan de kook en laat het 2 uren sudderen met de deksel op de pan. Schep het vlees regelmatig om. Ondertussen de aardappelen en de selderij in stukken snijden en dit halverwege het sudderen toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
Serveertip bij de stoofpot van rundvlees: lekker met aardappelpuree en rode kool.
Bronckhorster IJsselbock & de stoofpot van rundvlees vormen een heerlijke Bier- en Spijscombinatie. Eet smakelijk!