Bierstroop maken

Bierstroop maken
Wat is er nou leuker dan zelf iets lekkers te maken en hiervan te genieten met anderen. In deze Bier & Spijs blog leg ik uit hoe je zelf bierstroop kan maken. Voor deze bierstroop heb ik gekozen voor het Trappistenbier Rochefort 10, een zeer smakelijke Quadrupel. Rochefort 10 heeft een complexe en rijke smaak, waarin aroma’s en smaken van o.a. overrijpe bananen, rozijnen, druiven, vijgen, chocolade, karamel en koffie waarneembaar zijn. Heb je een ander bier, wat je zelf erg lekker vindt, dan kan je hier natuurlijk ook voor kiezen. Over het algemeen zijn donkere en zware bieren erg geschikt om bierstroop van te maken. Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten in huis haalt, de beschikking hebt over een grote pan en een goede keukenthermometer. Waarvoor kan je bierstroop gebruiken? Bierstroop is breed inzetbaar. Zelf vind ik bierstroop erg geschikt om bij kaas te serveren, bij een heerlijke pannenkoek of bij een mooi stuk gebakken vlees. Het recept van deze bierstroop, met Rochefort 10, vind ik het beste passen bij een heerlijke zelfgemaakte pannenkoek.

Ingrediënten bierstroop
Met de onderstaande ingrediënten kan je bierstroop maken:

  • 1000 gr rietsuiker
  • 250 cl water
  • 500 cl Rochefort 10
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 8 jeneverbessen
  • sap van een limoen

Bereiding bierstroop
Om te beginnen zet je een grote pan met 250 cl water op het vuur. In deze pan moet minimaal 5 liter kunnen. Tijdens het koken kan veel schuim ontstaan, dat bovendien erg heet is. Je wil overkoken dus echt voorkomen! Hierna strooi je de rietsuiker erin. Roer dit goed, zodat de rietsuiker oplost. Schenk nu 250 cl Rochefort 10 erbij. Daarna voeg je de jeneverbessen, het kaneelstokje, de kruidnagels en het sap van de limoen toe. Breng dit alles aan de kook tot 113/114 graden Celsius en blus het dan af met de overgebleven 250 cl van de Rochefort 10. Bij het toevoegen van het bier kan de pan behoorlijk gaan schuimen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een grote pan gebruikt om bierstroop te maken. Na het koken laat je het afkoelen en je bierstroop is klaar. Wanneer de biestroop is afgekoeld, kan je gelijk van je zelfgemaakte bierstroop gaan genieten! Het is ook leuk om een deel van je zelfgemaakte bierstroop in potjes te bewaren. Om dit nog mooier te maken, plak je op al deze potjes zelfgemaakte etiketten. Verras iemand anders eens met één van jouw zelfgemaakte potjes bierstroop!

Bierstroop maken
Schuiven naar boven