Bierstroop maken met Zundert 10

Zundert 10
Op zaterdag 22 juli 2023 heb ik tijdens een Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer zelfgemaakte bierstroop geserveerd. Het bier, dat ik heb gebruikt voor deze bierstroop, is Zundert 10. Zundert 10 is een Nederlands Trappistenbier en een zeer smaakvolle Quadrupel. Het bier wordt gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. Zundert 10 bevat 10% alcohol en de basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Bij het proeven van dit bier komen tonen van chocolade, drop en gedroogde vruchten naar voren. Het is een kruidig en alcoholisch bier. In 2019 werd Zundert 10 uitgeroepen tot de beste Nederlandse Quadrupel tijdens de Dutch Beer Challenge.

Bierstroop maken met Zundert 10
Voor het maken van bierstroop moet je ervoor zorgen, dat je over een grote pan en een keukenthermometer beschikt. Waarvoor kan je bierstroop gebruiken? Zelf vind ik bierstroop erg geschikt om bij kaas te serveren, bij een heerlijke pannenkoek of bij een mooi stuk gebakken vlees. Het recept voor de bierstroop, die ik heb gemaakt met Zundert 10, heb ik gebruikt om te serveren bij zelfgemaakte American pancakes. Tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina viel de bierstroop erg in de smaak bij de deelnemers.

Ingrediënten bierstroop
Met de onderstaande ingrediënten heb ik bierstroop gemaakt:

  • 1500 gr rietsuiker
  • 375 cl water
  • 750 cl Zundert 10
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • sap van 2 limoenen

Bereiding bierstroop
Om te beginnen zet je een grote pan met 375 cl water op het vuur. In deze pan moet minimaal 5 liter kunnen. Zelf gebruikte ik een pan waar 10 liter in kan. Tijdens het koken kan veel schuim ontstaan, dat bovendien erg heet is. Je wil overkoken dus echt voorkomen! Hierna strooi je de rietsuiker erin. Roer dit goed, zodat de rietsuiker oplost. Schenk nu 375 cl Zundert 10 erbij. Daarna voeg je de jeneverbessen, de kaneelstokjes, de kruidnagels en het sap van de limoenen toe. Breng dit alles aan de kook tot 113/114 graden Celsius en blus het dan af met de overgebleven 375 cl van de Zundert 10. Bij het toevoegen van het bier kan de pan behoorlijk gaan schuimen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een grote pan gebruikt om bierstroop te maken. Na het koken laat je het afkoelen en je bierstroop is klaar. Wanneer de biestroop is afgekoeld, kan je gelijk van je zelfgemaakte bierstroop gaan genieten!
Voor de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina kregen alle deelnemers potjes met bierstroop, waarvan zij konden genieten bij de zelfgemaakte American pancakes.

Bierstroop maken met Zundert 10

Eén gedachte over “Bierstroop maken met Zundert 10

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven