Bier & Spijs

 • Bronckhorster IJsselbock & Stoofpot van rundvlees

  Bronckhorster IJsselbock
  De basissmaak van Bronckhorster IJsselbock is zoet en bitter. IJsselbock bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 26. Het bier is fruitig, kruidig en licht moutig (tonen van brood). Bij het proeven komen geroosterde tonen en tonen van karamel mooi naar voren. Wanneer je een slok neemt, is dit bier plakkend op je lippen. IJsselbock wordt gebrouwen bij Bronckhorster Brewing in Rha in Gelderland. Deze plaats ligt vlakbij Arnhem. In 2005 is Bronckhorster Brewing opgericht door de Engelsman Steve Gammage. In 2017 is Bronckhorster IJsselbock verkozen tot beste Nederlandse Bockbier. IJsselbock is vernoemd naar de rivier de IJssel, die op een steenworp van Rha ligt. De bierstijl Bockbier is oorspronkelijk in de plaats Einbeck in Duitsland ontstaan. Bockbier wordt vaak als seizoensbier in de herfst en in de winter verkocht. Vaak is Bockbier verkrijgbaar van september tot en met februari.

  Stoofpot van rundvlees
  Bij La Cantina in Lemmer heb ik op zaterdag 25 november 2023 een Bier- en Spijsproeverij georganiseerd. De vierde Bier- en Spijscombinatie op deze avond was Bronckhorster IJsselbock & een stoofpot van rundvlees. In het Bockbier en in de stoofpot van rundvlees zitten beide zoete en bittere smaken. Deze smaken vormen mooie smaakhaakjes. Daarnaast gaan de geroosterde tonen van de IJsselbock heel mooi samen met het rundvlees van de stoofpot.

  Met de onderstaande ingrediënten kan je een stoofpot van rundvlees voor 4 personen maken:

  • 750 gram runderlappen
  • 50 gram roomboter
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 fles Bronckhorster IJsselbock
  • 200 ml water
  • 2 preien
  • 2 winterpenen
  • 1 bakje champignons
  • Peper
  • Zeezout
  • 4 aardappelen
  • 3 takjes selderij

  Bereiding
  Snijd het vlees in grove blokjes en kruid het met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de prei (in stukjes) en de winterpenen (ook in stukjes) aan het vlees toe. Schenk de Bronckhorster IJsselbock en het warme water bij het vlees en de groente en voeg de groentebouillonblokjes toe. Breng het aan de kook en laat het 2 uren sudderen met de deksel op de pan. Schep het vlees regelmatig om. Ondertussen de aardappelen en de selderij in stukken snijden en dit halverwege het sudderen toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

  Serveertip bij de stoofpot van rundvlees: lekker met aardappelpuree en rode kool.

  Bronckhorster IJsselbock & de stoofpot van rundvlees vormen een heerlijke Bier- en Spijscombinatie. Eet smakelijk!

 • Saison Dupont & Bruschetta’s

  Bier- en Spijsproeverij La Cantina
  Bij La Cantina in Lemmer heb ik op zaterdag 25 november 2023 een Bier- en Spijsproeverij georganiseerd. Eén van de Bier- en Spijscombinaties was Saison Dupont & Bruschetta’s. Deze bruschetta’s waren belegd met 3 verschillende toppings.

  Saison Dupont
  De basissmaak van Saison Dupont[1] is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het is een kruidig, droog en fruitig bier. Het bier bevat 6,5% alcohol. Om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen kan je dit bier het beste drinken op een iets hogere temperatuur dan koelkasttemperatuur. Dus bij Saison Dupont zou ik ervoor kiezen om dit bier tussen 7 en 10 graden Celsius te drinken. Over het algemeen is bij bier het alcoholpercentage (+2) een goede graadmeter, voor de temperatuur waarop je een bier kan drinken. Saison Dupont bevat nagisting op fles. Dit bier is tijdens mijn StiBON-1 opleiding in Gulpen uitgebreid aan bod gekomen en stond ook op mijn examenlijst met bieren.

  Saison Dupont wordt gebrouwen bij Brasserie Dupont. Vanaf 1844 wordt er al bier gebrouwen bij deze brouwerij. Andere bekende bieren van deze brouwerij zijn Moinette en Bons Voeux. En behalve mooie bieren worden er bij Brasserie Dupont ook nog eens 5 verschillende kazen gemaakt. Sinds 1995 beschikt Brasserie Dupont over een kaasmakerij[2].

  De bierstijl Saison komt oorspronkelijk uit de provincie Henegouwen in België. Henegouwen ligt in Wallonië in het zuiden van België, niet ver van het Franse Lille. Saison Dupont wordt gezien als hét referentiebier van alle Saison bieren. In Nederland is Mannenliefde van Oedipus één van de bekendste Saisons. Een andere bekende Nederlandse Saison is Datisandere Koekoek van Bird Brewery. Oorspronkelijk werd deze bierstijl gebrouwen in de koude wintermaanden. In de zomer kon dit bier dan worden genuttigd als dorstlesser voor de seizoenarbeiders. Vroeger was het alcoholpercentage van een Saison vaak lager dan tegenwoordig.

  Saison Dupont & 3 verschillende bruschetta’s
  Saison Dupont gaat heel mooi samen met de 3 verschillende bruschetta’s die ik serveerde tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina.

  De bruschetta’s waren belegd met de volgende toppings:
  1. Bruschetta met rucola, geitenkaas, honing en walnoten.
  2. Bruschetta met rucola, gerookte forel en appel.
  3. Bruschetta met rucola, rauwe ham, mozzarella, balsamico en aardbei.

  De fruitige en kruidige tonen van de Saison Dupont sluiten heel mooi aan bij de drie verschillende bruschetta’s. De deelnemers van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina vonden deze combinatie erg smaakvol. Bij de vraag welke bruschetta het beste bij de Saison Dupont past waren de meningen verdeeld. Dat is dan ook het mooie van het combineren van mooie bieren met smaakvolle gerechten. Over smaak valt niet te twisten. Saison Dupont en de drie verschillende Bruschetta’s vormden een heerlijke Bier- en Spijscombinatie om de avond mee te beginnen.


  [1] Bron: https://www.brasserie-dupont.com/nl/beer/saison-dupont

  [2] Bron: https://www.brasserie-dupont.com/nl/contentpage/kaasmakerij

 • Oersoep Teddy Cool & American pancakes, met vers fruit en bierstroop

  Oersoep Teddy Cool
  Teddy Cool is een Tripel en wordt gebrouwen door Brouwerij Oersoep. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Teddy Cool smaakt zoet, bitter en licht zuur. Het is een kruidig, moutig en fruitig bier. Teddy Cool zit verpakt in een mooi bierblik. Op dit blik is een biker te zien, die een teddybeer bij zich heeft. Tot voor kort had Teddy Cool een andere naam. Dit bier stond bekend onder de naam Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me.

  De bierstijl Tripel
  De bierstijl Tripel is in België ontstaan, toen Witkap Pater door Johan Verlinden in 1932 op de markt werd gebracht. Enkele jaren later, in 1935, werd Westmalle Tripel op de markt gebracht. Westmalle Tripel wordt ook wel gezien als de ‘moeder aller Tripels’. De naam Tripel verwijst naar de hogere moutstorting dan voor een dubbel of een enkel. Oplopend kan je het volgende rijtje maken: Enkel, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Een Quadrupel heeft dus een hogere moutstorting dan een Tripel. Vaak is bij een Tripel koolzuur goed waarneembaar. De smaak van een Tripel is over het algemeen bitter en zoet. De geur is vaak kruidig.

  Brouwerij Oersoep
  Brouwerij Oersoep is opgericht in 2012[1]. De bieren van Oersoep worden gebrouwen in het oude fabriekspand van Honig in Nijmegen. En de namen Honig en Oersoep zijn natuurlijk een gouden combinatie. De bieren van Oersoep zijn vaak verrassend en eigenzinnig van smaak.

  Bierstroop
  Het bier, dat ik heb gebruikt voor deze bierstroop, is Zundert 10. Zundert 10 is een Nederlands Trappistenbier en een zeer smaakvolle Quadrupel. Het bier wordt gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. Zundert 10 bevat 10% alcohol en de basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Bij het proeven van dit bier komen tonen van chocolade, drop en gedroogde vruchten naar voren. Het is een kruidig en alcoholisch bier. In 2019 werd Zundert 10 uitgeroepen tot de beste Nederlandse Quadrupel tijdens de Dutch Beer Challenge. Hoe je deze bierstroop zelf kan maken, kan je lezen in mijn blog van 22 juli 2023[2].

  Oersoep Teddy Cool & American pancakes, met vers fruit en bierstroop
  Op zaterdag 22 juli 2023 heb ik, tijdens een Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer, Oersoep Teddy Cool geserveerd bij zelfgemaakte American pancakes met vers fruit (o.a. blauwe bessen en aardbeien) en zelfgemaakte bierstroop (met Zundert 10). Deze Bier- en Spijscombinatie was de afsluiter van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina. En waarom vormt dit gerecht zo’n goede combinatie met de Oersoep Teddy Cool? De bitterzoete smaak van Teddy Cool gaat heerlijk samen met de zoete smaak en de fruitigheid van de vruchten, die bij de American pancakes worden geserveerd. De zoete smaak van het bier en het gerecht vormen een mooi smaakhaakje. Een ander smaakhaakje is de smaak van de zoete bierstroop, die heel mooi aansluit bij de zoete smaak van deze Tripel. Ook zijn er verfijnde kruidige tonen terug te vinden in zowel de bierstroop als in het bier. De deelnemers van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer hebben erg genoten van deze bier- en spijscombinatie.


  [1] Bron: https://www.oersoepbrouwerij.nl/over-oersoep

  [2] Bron: https://www.reinarjanzijlstra.nl/bierspijs/bierstroop-maken-met-zundert-10/

 • Bierstroop maken met Zundert 10

  Zundert 10
  Op zaterdag 22 juli 2023 heb ik tijdens een Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer zelfgemaakte bierstroop geserveerd. Het bier, dat ik heb gebruikt voor deze bierstroop, is Zundert 10. Zundert 10 is een Nederlands Trappistenbier en een zeer smaakvolle Quadrupel. Het bier wordt gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. Zundert 10 bevat 10% alcohol en de basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Bij het proeven van dit bier komen tonen van chocolade, drop en gedroogde vruchten naar voren. Het is een kruidig en alcoholisch bier. In 2019 werd Zundert 10 uitgeroepen tot de beste Nederlandse Quadrupel tijdens de Dutch Beer Challenge.

  Bierstroop maken met Zundert 10
  Voor het maken van bierstroop moet je ervoor zorgen, dat je over een grote pan en een keukenthermometer beschikt. Waarvoor kan je bierstroop gebruiken? Zelf vind ik bierstroop erg geschikt om bij kaas te serveren, bij een heerlijke pannenkoek of bij een mooi stuk gebakken vlees. Het recept voor de bierstroop, die ik heb gemaakt met Zundert 10, heb ik gebruikt om te serveren bij zelfgemaakte American pancakes. Tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina viel de bierstroop erg in de smaak bij de deelnemers.

  Ingrediënten bierstroop
  Met de onderstaande ingrediënten heb ik bierstroop gemaakt:

  • 1500 gr rietsuiker
  • 375 cl water
  • 750 cl Zundert 10
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • sap van 2 limoenen

  Bereiding bierstroop
  Om te beginnen zet je een grote pan met 375 cl water op het vuur. In deze pan moet minimaal 5 liter kunnen. Zelf gebruikte ik een pan waar 10 liter in kan. Tijdens het koken kan veel schuim ontstaan, dat bovendien erg heet is. Je wil overkoken dus echt voorkomen! Hierna strooi je de rietsuiker erin. Roer dit goed, zodat de rietsuiker oplost. Schenk nu 375 cl Zundert 10 erbij. Daarna voeg je de jeneverbessen, de kaneelstokjes, de kruidnagels en het sap van de limoenen toe. Breng dit alles aan de kook tot 113/114 graden Celsius en blus het dan af met de overgebleven 375 cl van de Zundert 10. Bij het toevoegen van het bier kan de pan behoorlijk gaan schuimen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een grote pan gebruikt om bierstroop te maken. Na het koken laat je het afkoelen en je bierstroop is klaar. Wanneer de biestroop is afgekoeld, kan je gelijk van je zelfgemaakte bierstroop gaan genieten!
  Voor de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina kregen alle deelnemers potjes met bierstroop, waarvan zij konden genieten bij de zelfgemaakte American pancakes.

 • Maallust 1818 & Schwarzwalderkirsch wafels

  Maallust 1818
  Maallust 1818 is een Quadrupel en heeft een alcoholpercentage van maar liefst 10%. De naam voor deze Bierstijl is in Nederland ontstaan. Dit bier was echter al eerder op de markt. De Nederlandse Trappistenbrouwerij La Trappe bracht in 1991 La Trappe Quadrupel op de markt, een Quadrupel met een alcoholpercentage van 10%.

  De basissmaak van Maallust 1818 is vooral zoet en bitter. Op de achtergrond is een klein zuurtje waarneembaar. Het hoge alcoholpercentage zorgt ervoor dat je een verwarmend mondgevoel krijgt. De IBU-waarde is bitter (38)[1]. De kleur van dit bier is donkerbruin. Maallust 1818 heeft een complexe en rijke smaak. In aroma en smaak zijn zwarte bessen en peer mooi waarneembaar. Het bier heeft ook een geroosterd karakter en aroma’s en smaken van koffie, chocolade, karamel en rozijnen zijn ook waarneembaar. Bij het inschenken ontstaat er een mooie schuimkraag, die langzaam inzakkend is.

  Maallust noemt haar 1818 ‘De Generaal’ onder de speciaalbieren. Dit bier is vernoemd naar het oprichtingsjaar van de Maatschappij van Weldadigheid.

  Bierbrouwerij Maallust
  Bierbrouwerij Maallust is gevestigd in Veenhuizen in de provincie Drenthe. Maallust brouwt sinds 2011 bier[2]. In 2011 werd de Bierbrouwerij opgericht door 25 initiatiefnemers, die zich de Zware Jongens noemen. Naast het brouwen van bier, zorgden zij er ook voor dat het vervallen complex van Maallust werd opgeknapt. Er wordt bij Maallust zelfs een Tripel gebrouwen onder de naam Zware Jongen. Deze Tripel bevat 8,7% alcohol.

  In 2019 ben ikzelf bij Bierbrouwerij Maallust geweest voor een rondleiding en een proeverij. Samen met mijn vader en mijn goede vriend Sjoerd heb ik genoten in Veenhuizen. Het is zeker een aanrader om eens een bezoek te brengen aan Maallust. In Noord-Nederland is Bierbrouwerij Maallust één van de pareltjes in het Nederlandse bierlandschap.

  Maallust 1818 & Schwarzwalderkirsch wafels
  Schwarzwalderkirsch wafels passen heel mooi bij de Maallust 1818. Zowel het gerecht als het bier hebben erg veel smaak. Bij één van de Bier- en Spijsproeverijen, die ik het afgelopen najaar heb mogen organiseren, was deze Bier- en Spijscombinatie dé afsluiter van een geweldige avond. Op en bij de Schwarzwalderkirsch wafels zaten chocoladeglazuur, vers fruit (aardbeien en blauwe bessen), bosvruchtencoulis en slagroom. De stevige smaak van dit dessert en de chocoladesmaak gaan heel mooi samen met de chocoladetonen, die bij Maallust 1818 naar voren komen. Zo heb je een heel mooi smaakhaakje. Daarnaast zijn, in zowel het bier als in het gerecht, duidelijk zoete- en bittere smaken terug te vinden. Serveer dit gerecht aan je vrienden of als afsluiter van een gezellige Bier- en Spijsproeverij en je hebt gegarandeerd een gezellige en smaakvolle avond!


  [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

  [2] Bron: https://www.maallust.nl/bierbrouwerij-maallust/

Schuiven naar boven