- Gulpener Korenwolf Wit & Vispakket met kabeljauwfiletdoor Rein Arjan Zijlstra
Gulpener Korenwolf Wit
De basissmaak van de Gulpener Korenwolf Wit is zoet, zuur en licht bitter. Banaan, tonen van sinaasappel en koriander zijn duidelijk waarneembaar. Gulpener Korenwolf Wit is een fruitig, volmondig en licht kruidig bier. Gulpener Korenwolf Wit is een Witbier en bevat 6% alcohol.De naam Korenwolf is afkomstig van de wilde hamster, die alleen nog in Zuid-Limburg voorkomt. De granen die deze hamster eet, vormen de basis van dit prachtige Witbier. Vandaar dus de naam Korenwolf. En met de aankoop van een fles Korenwolf steun je deze hamster en is nu nog altijd stayin’alive.
In 2024 is Gulpener Korenwolf Wit voor het eerst gebrouwen. De oude versie bevatte 5% alcohol en werd verkocht onder de naam Gulpener Korenwolf. Dit jaar heeft Gulpener al haar etiketten aangepast en in een nieuw jasje gestoken. De Korenwolf heeft zelfs een ‘upgrade’ gekregen en een iets hoger alcoholpercentage is nu nog smaakvoller dan voorheen. Tijdens de Dutch Beer Challenge dit jaarwerd Gulpener Korenwolf Wit verkozen tot hetbeste Witbier van Nederland.[1]
Gulpener Bierbrouwerij
De Gulpener Bierbrouwerij brouwt al sinds 1825 bier. Gulpener is een onafhankelijke familiebrouwerij, die dus niet gebonden is aan een groot bierconcern. En het mooie van deze brouwerij is, dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ’25 miles-concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.Gulpener Korenwolf Wit & Vispakket met kabeljauwfilet
Gulpener Korenwolf Wit past door zijn zoete, zure en licht bittere smaak en zijn fruitige tonen erg goed bij een vispakket met kabeljauwfilet.
Op het etiket van Korenwolf Wit staat zelfs al een goed bier- en spijsadvies. Dit Witbier past goed bij: asperges, schaal- en schelpdieren, witvis, zomerfruit en terrasjes.Welke ingrediënten zitten er in het vispakket met kabeljauwfilet?
- 1 middelgrote rauwe aardappel, in stukjes gesneden
- 30 gram gesneden paprika
- 30 gram gesneden prei
- 150 gram gekruide kabeljauwfilet
- 1 klontje roomboter
- 1 scheutje olijfolie
Bereiding
Alle bovengenoemde ingrediënten doe je in aluminiumfolie. De kabeljauwfilet komt bovenop de rauwe aardappel, paprika en prei. Hierop doe je de roomboter en de olijfolie. Het vispakketje vouw je dicht en plaats je in een voorverwarmde oven (180 graden) gedurende 45 minuten. Een vispakketje met kabeljauwfilet wordt ook wel kabeljauwfilet en papillotte (= in folie bereid) genoemd. Door de kabeljauwfilet in folie te bereiden blijven de sappen en de smaken behouden.Extra tip: gepofte aardappel met kruidenboter
Bereiding gepofte aardappel: maak de aardappel eerst schoon. Snij met een scherp mes een kruisje in de aardappel, waarin je de kruidenboter toevoegt. Doe de aardappel in aluminiumfolie en pof de aardappel in een voorverwarmde oven (180 graden) in ongeveer 45 minuten gaar.
Het bloemige en romige karakter van de gepofte aardappel gaat heel mooi samen met de Korenwolf Wit.Gulpener Korenwolf Wit en het vispakket met kabeljauwfilet vormen een erg smakelijke bier- en spijscombinatie. Bij mijn laatste Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina heb ik deze Bier- en Spijscombinatie dan ook geserveerd. Alle deelnemers vonden dit een erg lekkere combinatie!
[1] Bron: https://resultaten.dutchbeerchallenge.nl/nl/2024/30182-korenwolf-wit
- Too Wild To Be Mild & Lemonbardoor Rein Arjan Zijlstra
Too Wild To Be Mild & Lemonbar
Too Wild To Be Mild is een Imperial Mild Ale. Dit bier is gebrouwen door de 100 Watt Brewery uit Eindhoven in samenwerking met Chain House Brewing Co. uit de plaats Preston in Engeland. Too Wild To Be Mild bevat 7,2% alcohol.Op de kaart van de 100 Watt Brewery stond, tijdens mijn laatste bezoek op dinsdag 30 april 2024, een leuke extra optie. Ik kon ‘blind’ kiezen voor een proefglas met een hierbij passend hapje. Een soort bier- en spijscombinatie dus, maar dan zonder te weten ‘wat ik geserveerd kreeg’. Dit soort verrassingen, met bier- en spijs, vind ik erg interessant. Het proefglas wat ik geserveerd kreeg was Too Wild To Be Mild. Het hierbij horende hapje was een lemonbar (een citroenreep), een interessante bier- en spijscombinatie.
De fruitige tonen van het bier gaan mooi samen met de fruitige tonen van de lemonbar. Een ander smaakhaakje, is dat de zoete smaak van het bier heel mooi past bij de zoete smaak van de lemonbar. De zure smaak van de lemonbar was nét iets te veel voor een perfecte bier- en spijscombinatie. Mijn conclusie is, dat deze bier- en spijscombinatie zeker een goede poging is, maar voor mij niet één van de buitencategorie.
100 Watt Brewery
Too Wild To Be Mild wordt gebrouwen bij de 100 Watt Brewery in Eindhoven. De Brouwerij en het proeflokaal zijn gelegen aan de rivier de Dommel. De 100 Watt Brewery brouwt sinds 2014 bier. Op de tap zijn er maar liefst 14 bieren verkrijgbaar. Je kan van deze bieren genieten in het proeflokaal of op het terras van deze prachtige brouwerij. Daarnaast kan je bij de 100 Watt Brewery ook genieten van gerechten van de lunch-, diner- of borrelkaart. Ook het volgen van een rondleiding behoort tot de mogelijkheden. Het bezoeken van de 100 Watt Brewery is echt een aanrader, als je een keer in Eindhoven bent. - Bronckhorster IJsselbock & Stoofpot van rundvleesdoor Rein Arjan Zijlstra
Bronckhorster IJsselbock
De basissmaak van Bronckhorster IJsselbock is zoet en bitter. IJsselbock bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 26. Het bier is fruitig, kruidig en licht moutig (tonen van brood). Bij het proeven komen geroosterde tonen en tonen van karamel mooi naar voren. Wanneer je een slok neemt, is dit bier plakkend op je lippen. IJsselbock wordt gebrouwen bij Bronckhorster Brewing in Rha in Gelderland. Deze plaats ligt vlakbij Arnhem. In 2005 is Bronckhorster Brewing opgericht door de Engelsman Steve Gammage. In 2017 is Bronckhorster IJsselbock verkozen tot beste Nederlandse Bockbier. IJsselbock is vernoemd naar de rivier de IJssel, die op een steenworp van Rha ligt. De bierstijl Bockbier is oorspronkelijk in de plaats Einbeck in Duitsland ontstaan. Bockbier wordt vaak als seizoensbier in de herfst en in de winter verkocht. Vaak is Bockbier verkrijgbaar van september tot en met februari.Stoofpot van rundvlees
Bij La Cantina in Lemmer heb ik op zaterdag 25 november 2023 een Bier- en Spijsproeverij georganiseerd. De vierde Bier- en Spijscombinatie op deze avond was Bronckhorster IJsselbock & een stoofpot van rundvlees. In het Bockbier en in de stoofpot van rundvlees zitten beide zoete en bittere smaken. Deze smaken vormen mooie smaakhaakjes. Daarnaast gaan de geroosterde tonen van de IJsselbock heel mooi samen met het rundvlees van de stoofpot.
Met de onderstaande ingrediënten kan je een stoofpot van rundvlees voor 4 personen maken:- 750 gram runderlappen
- 50 gram roomboter
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 fles Bronckhorster IJsselbock
- 200 ml water
- 2 preien
- 2 winterpenen
- 1 bakje champignons
- Peper
- Zeezout
- 4 aardappelen
- 3 takjes selderij
Bereiding
Snijd het vlees in grove blokjes en kruid het met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de prei (in stukjes) en de winterpenen (ook in stukjes) aan het vlees toe. Schenk de Bronckhorster IJsselbock en het warme water bij het vlees en de groente en voeg de groentebouillonblokjes toe. Breng het aan de kook en laat het 2 uren sudderen met de deksel op de pan. Schep het vlees regelmatig om. Ondertussen de aardappelen en de selderij in stukken snijden en dit halverwege het sudderen toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.Serveertip bij de stoofpot van rundvlees: lekker met aardappelpuree en rode kool.
Bronckhorster IJsselbock & de stoofpot van rundvlees vormen een heerlijke Bier- en Spijscombinatie. Eet smakelijk!
- Saison Dupont & Bruschetta’sdoor Rein Arjan Zijlstra
Bier- en Spijsproeverij La Cantina
Bij La Cantina in Lemmer heb ik op zaterdag 25 november 2023 een Bier- en Spijsproeverij georganiseerd. Eén van de Bier- en Spijscombinaties was Saison Dupont & Bruschetta’s. Deze bruschetta’s waren belegd met 3 verschillende toppings.Saison Dupont
De basissmaak van Saison Dupont[1] is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het is een kruidig, droog en fruitig bier. Het bier bevat 6,5% alcohol. Om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen kan je dit bier het beste drinken op een iets hogere temperatuur dan koelkasttemperatuur. Dus bij Saison Dupont zou ik ervoor kiezen om dit bier tussen 7 en 10 graden Celsius te drinken. Over het algemeen is bij bier het alcoholpercentage (+2) een goede graadmeter, voor de temperatuur waarop je een bier kan drinken. Saison Dupont bevat nagisting op fles. Dit bier is tijdens mijn StiBON-1 opleiding in Gulpen uitgebreid aan bod gekomen en stond ook op mijn examenlijst met bieren.Saison Dupont wordt gebrouwen bij Brasserie Dupont. Vanaf 1844 wordt er al bier gebrouwen bij deze brouwerij. Andere bekende bieren van deze brouwerij zijn Moinette en Bons Voeux. En behalve mooie bieren worden er bij Brasserie Dupont ook nog eens 5 verschillende kazen gemaakt. Sinds 1995 beschikt Brasserie Dupont over een kaasmakerij[2].
De bierstijl Saison komt oorspronkelijk uit de provincie Henegouwen in België. Henegouwen ligt in Wallonië in het zuiden van België, niet ver van het Franse Lille. Saison Dupont wordt gezien als hét referentiebier van alle Saison bieren. In Nederland is Mannenliefde van Oedipus één van de bekendste Saisons. Een andere bekende Nederlandse Saison is Datisandere Koekoek van Bird Brewery. Oorspronkelijk werd deze bierstijl gebrouwen in de koude wintermaanden. In de zomer kon dit bier dan worden genuttigd als dorstlesser voor de seizoenarbeiders. Vroeger was het alcoholpercentage van een Saison vaak lager dan tegenwoordig.
Saison Dupont & 3 verschillende bruschetta’s
Saison Dupont gaat heel mooi samen met de 3 verschillende bruschetta’s die ik serveerde tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina.De bruschetta’s waren belegd met de volgende toppings:
1. Bruschetta met rucola, geitenkaas, honing en walnoten.
2. Bruschetta met rucola, gerookte forel en appel.
3. Bruschetta met rucola, rauwe ham, mozzarella, balsamico en aardbei.De fruitige en kruidige tonen van de Saison Dupont sluiten heel mooi aan bij de drie verschillende bruschetta’s. De deelnemers van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina vonden deze combinatie erg smaakvol. Bij de vraag welke bruschetta het beste bij de Saison Dupont past waren de meningen verdeeld. Dat is dan ook het mooie van het combineren van mooie bieren met smaakvolle gerechten. Over smaak valt niet te twisten. Saison Dupont en de drie verschillende Bruschetta’s vormden een heerlijke Bier- en Spijscombinatie om de avond mee te beginnen.
[1] Bron: https://www.brasserie-dupont.com/nl/beer/saison-dupont
[2] Bron: https://www.brasserie-dupont.com/nl/contentpage/kaasmakerij
- Oersoep Teddy Cool & American pancakes, met vers fruit en bierstroopdoor Rein Arjan Zijlstra
Oersoep Teddy Cool
Teddy Cool is een Tripel en wordt gebrouwen door Brouwerij Oersoep. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Teddy Cool smaakt zoet, bitter en licht zuur. Het is een kruidig, moutig en fruitig bier. Teddy Cool zit verpakt in een mooi bierblik. Op dit blik is een biker te zien, die een teddybeer bij zich heeft. Tot voor kort had Teddy Cool een andere naam. Dit bier stond bekend onder de naam Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me.De bierstijl Tripel
De bierstijl Tripel is in België ontstaan, toen Witkap Pater door Johan Verlinden in 1932 op de markt werd gebracht. Enkele jaren later, in 1935, werd Westmalle Tripel op de markt gebracht. Westmalle Tripel wordt ook wel gezien als de ‘moeder aller Tripels’. De naam Tripel verwijst naar de hogere moutstorting dan voor een dubbel of een enkel. Oplopend kan je het volgende rijtje maken: Enkel, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Een Quadrupel heeft dus een hogere moutstorting dan een Tripel. Vaak is bij een Tripel koolzuur goed waarneembaar. De smaak van een Tripel is over het algemeen bitter en zoet. De geur is vaak kruidig.Brouwerij Oersoep
Brouwerij Oersoep is opgericht in 2012[1]. De bieren van Oersoep worden gebrouwen in het oude fabriekspand van Honig in Nijmegen. En de namen Honig en Oersoep zijn natuurlijk een gouden combinatie. De bieren van Oersoep zijn vaak verrassend en eigenzinnig van smaak.Bierstroop
Het bier, dat ik heb gebruikt voor deze bierstroop, is Zundert 10. Zundert 10 is een Nederlands Trappistenbier en een zeer smaakvolle Quadrupel. Het bier wordt gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. Zundert 10 bevat 10% alcohol en de basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Bij het proeven van dit bier komen tonen van chocolade, drop en gedroogde vruchten naar voren. Het is een kruidig en alcoholisch bier. In 2019 werd Zundert 10 uitgeroepen tot de beste Nederlandse Quadrupel tijdens de Dutch Beer Challenge. Hoe je deze bierstroop zelf kan maken, kan je lezen in mijn blog van 22 juli 2023[2].Oersoep Teddy Cool & American pancakes, met vers fruit en bierstroop
Op zaterdag 22 juli 2023 heb ik, tijdens een Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer, Oersoep Teddy Cool geserveerd bij zelfgemaakte American pancakes met vers fruit (o.a. blauwe bessen en aardbeien) en zelfgemaakte bierstroop (met Zundert 10). Deze Bier- en Spijscombinatie was de afsluiter van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina. En waarom vormt dit gerecht zo’n goede combinatie met de Oersoep Teddy Cool? De bitterzoete smaak van Teddy Cool gaat heerlijk samen met de zoete smaak en de fruitigheid van de vruchten, die bij de American pancakes worden geserveerd. De zoete smaak van het bier en het gerecht vormen een mooi smaakhaakje. Een ander smaakhaakje is de smaak van de zoete bierstroop, die heel mooi aansluit bij de zoete smaak van deze Tripel. Ook zijn er verfijnde kruidige tonen terug te vinden in zowel de bierstroop als in het bier. De deelnemers van de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer hebben erg genoten van deze bier- en spijscombinatie.
[1] Bron: https://www.oersoepbrouwerij.nl/over-oersoep
[2] Bron: https://www.reinarjanzijlstra.nl/bierspijs/bierstroop-maken-met-zundert-10/