Verenigde Staten

Verenigde Staten

Craft beer revolutie
Amerika is op biergebied een fantastisch land. In dit land is ook de craft beer revolutie ontstaan. Craft beer betekent in het Nederlands ambachtelijk bier. Maar voordat de craft beer revolutie is ontstaan, vond er in het begin van de 20e eeuw een belangrijke gebeurtenis plaats. Tussen 1920 en 1933 mocht er in de Verenigde Staten geen alcoholhoudende drank worden geproduceerd of geschonken worden. Vreemd genoeg mocht men nog wel alcoholische dranken nuttigen. De Drooglegging duurde maar liefst 13 jaar. De craft beer revolutie is ontstaan in 1978[1]. De Amerikaanse president Jimmy Carter tekende in 1978 een wet, die het verbod op het thuisbrouwen ophief. Dit verbod was een overblijfsel van de Drooglegging.
Wat is nu het verschil tussen een ambachtelijk gebrouwen bier of een bier dat wordt gebrouwen bij een groot bierconcern? Eigenlijk komt het er op neer, dat een groot bierconcern acceptabel bier brouwt, waarmee enorme winsten worden gemaakt. Het geld, dat er wordt verdiend, is dus belangrijker dan de smaak en de kwaliteit van het bier. Maar ook een groot bierconcern wil natuurlijk wel een bier brouwen dat kwalitatief goed is. Een ambachtelijke bierbrouwerij wil juist een zeer smaakvol en indrukwekkend bier brouwen, waarmee een acceptabele winst wordt gemaakt. Ook proberen brouwerijen, die ambachtelijke bieren brouwen, zich te onderscheiden door een grote variatie aan Bierstijlen. Zij gebruiken hierbij regelmatig een grote variatie aan ingrediënten, waarmee zij experimenteren, om smaakvolle en verrassende bieren te brouwen. Bij de grote bierconcerns is er vaak maar een beperkt aanbod aan Bierstijlen. Een ontwikkeling die de laatste jaren te zien is, is dat succesvolle kleine brouwerijen worden overgenomen door grote bierconcerns. Hiermee proberen de grote bierconcerns in te spelen op de grote vraag naar craft beer. De kleine ambachtelijke brouwerijen zorgen ervoor, dat de consument regelmatig wordt verrast met een smaakvol gebrouwen bier. De ambachtelijke brouwerijen zijn hiermee de trendsetters in de bierwereld geworden.

Anchor Brewing
Anchor Brewing uit San Francisco wordt gezien als dé eerste Amerikaanse brouwerij waar men is begonnen met het brouwen van speciaalbier. Eén van de belangrijkste Bierstijlen, die in de Verenigde Staten is ontstaan, is California Common (American Amber Ale). Deze Bierstijl wordt ook wel Steam Beer genoemd. Anchor Steam Beer wordt sinds 1896[2] gebrouwen door Anchor Brewing. Tijdens de California Gold Rush (goudkoorts) wordt er voor het eerst bier gebrouwen bij Anchor.

Anchor Steam Beer
Anchor Steam Beer smaakt bitter, zoet en licht zuur. Het is een moutig, bloemig en fruitig bier. Karamel is ook mooi waarneembaar, wanneer je een slok van dit bier neemt. Tonen van toast en biscuit komen ook goed naar voren bij dit bier. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9%. Anchor Steam Beer heeft een inzakkende schuimkraag. Dit prachtige bier is ook zeer geschikt om te serveren bij een mooi gerecht. Anchor Steam Beer vormt een goede Bier- en Spijscombinatie met Italiaanse vleeswaren.

Ontstaan Steam Beer
Waar komt de naam Steam Beer vandaan? Bij Anchor Brewing werd het Steam Beer ’s nachts gebrouwen op het dak van de brouwerij en gekoeld in grote kuipen, waarbij de damp die hiervan af kwam werd gezien als stoom.
Steam Beer is ontwikkeld als brouwmethode voor bierproductie zonder koeling. Tijdens het brouwproces ontstaat wort. Wort is de basis van het bier en bestaat zowel uit vergistbare als onvergistbare suikers. Om dit wort koel te houden werd gebruik gemaakt van een clarifier. Een clarifier is een soort koelschip.

San Francisco
In 2015 ben ik al eens in het prachtige San Francisco in Californië geweest. Destijds ben ik nog niet bij Anchor Brewing geweest. In de toekomst zal ik dan ook zeker een bezoek willen brengen aan deze iconische bierbrouwerij. Omdat er over de Verenigde Staten nog veel meer te vertellen valt, zal ik in 2022 zeker een vervolg op dit eerste deel over de Verenigde Staten gaan schrijven.


[1] Bron:  https://www.homebrewersassociation.org/homebrewing-rights/statutes/

[2] Bron: https://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_steam

Verenigde Staten
Schuiven naar boven