Denemarken

Denemarken

Denemarken is een land waar bier één van de belangrijkste dranken is. In Denemarken werd tot een paar jaar geleden, net als in Nederland, voornamelijk het biertype pilsener gedronken. Denemarken was en is nog steeds een echt pilsland. Een Deen dronk in 2019 gemiddeld 62 liter bier per jaar.[1] Ongeveer 95% van de bierconsumptie bestaat in Denemarken uit pils. Net als bijvoorbeeld in Nederland is men ook in Denemarken sinds de jaren tachtig meer speciaalbier gaan drinken en minder pils. De Deense biermarkt werd jarenlang gedomineerd door Tuborg en Carlsberg. Carlsberg nam Tuborg in 1970 over. Daarnaast was Carlsberg de eerste brouwerij die commercieel ondergistend bier brouwde in Scandinavië en Noord-Europa.

In het laboratorium van Carlsberg werden in 1881 voor het eerst reinculturen gekweekt. Een reincultuur is een verzameling van micro-organismen die afstammen van één enkele cel. Christian Hansen was de persoon die deze reinculturen kweekte. Hij maakte reinculturen van twee lage gisten: Carlsberg bodemgist nummer 1, van het type ‘Frohberg’ en bodemgist nummer 2, van het type ‘Saaz’. Bodemgist nummer 1 gaf de hoogste vergistingsgraad en het meest stabiele bier, maar was minder fijn in smaak. Bodemgist nummer 2 gaf het fijnste bier, maar met een lage vergistingsgraad.

Het bekendste bier, dat uit Denemarken afkomstig is, is Hvidtøl[2]. Dit is een laag-alcoholisch bier. Het alcoholpercentage ligt hierbij tussen de 1,5 en 2,6%. Van oorsprong is dit een bovengistend bier. Tegenwoordig is dit bijna altijd een ondergistend bier (Een uitzondering hierop is Refsvindinge). Dit bier is in blonde en donkere varianten te koop, ondanks het feit dat de naam ‘wit bier’ betekent. Tot aan de jaren 40 in de negentiende eeuw[3] waren de belangrijkste Deense brouwsels varianten op Hvidtøl ofwel tarwebier.

Een nieuwe ontwikkeling in Denemarken is het brouwen van Ny Nordisk Øl (Nieuw Noords bier). Dit wordt gebrouwen zonder hop, maar met botanische planten. Door hiervoor te kiezen wil men duidelijk een andere weg inslaan. Deze ontwikkeling is erg interessant en zeker grensverleggend.

Denemarken is een prachtig land om te bezoeken. Zelf ben ik in maart 2016 in Kopenhagen geweest. Ik heb in de Deense hoofdstad een aantal prachtige locaties bezocht. In Kopenhagen heb ik een rondleiding gevolgd bij de grote Deense brouwerij Carlsberg. Deze rondleiding is een echte aanrader. Daarnaast heb ik ook genoten van een aantal smakelijke bieren bij de Mikkeler bar. Mikkeler heeft in verschillende landen horecabedrijven. De bieren van Mikkeler worden voornamelijk in België, bij De Proefbrouwerij in Hijfte, gebrouwen. Daarnaast is het zeker een aanrader om ook To Øl en Warpigs te bezoeken. Mocht ik weer in Kopenhagen zijn, dan zal ik zeker een bezoek brengen aan deze twee locaties!


[1] Bron: The Brewers of Europe. Key Figures 2019 Denmark

[2] Bron: Ronald Pattinson http://www.europeanbeerguide.net/#denmark

[3] Bron: Tim Webb en Stephen Beaumont, De Wereldatlas Bier 2017, blz. 117

Denemarken
Schuiven naar boven