In deze Bierblog staan de bierstijlen Wit en Weizen centraal. Maar waaruit bestaat bier nu eigenlijk? Bier bestaat bijna altijd uit graan, water, hop en gist. Graan, water en hop zijn grondstoffen en gist is een levend organisme. Daarnaast zijn er enorm veel toevoegingen, die de brouwer kan gebruiken om smaak of aroma aan het bier toe te voegen. Zo kan de brouwer ervoor kiezen om bijvoorbeeld koriander, citrus, mango, de schil van Curaçao, de schil van sinaasappel, kersen, honing, gruit, kardemon, zoethout, vlierbloesem, chocolade, karamel of zelfs koffie toe te voegen tijdens het brouwproces. Daarnaast zijn er nog tal van andere toevoegingen, die de brouwer kan gebruiken om het bier extra smaak of aroma te geven.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Witbier en Weizenbier?
De 3 belangrijkste verschillen tussen Witbier en Weizenbier zijn de volgende:
1. Weizenbier is afkomstig uit Duitsland. Vroeger moesten alle brouwers hun bier volgens het Reinheitsgebot (23 april 1516)[1] brouwen. Volgens deze wet mag voor het brouwen van bier alleen gerst, hop en water gebruikt worden. Later kwam hier nog gist bij, maar dat kende men destijds nog niet. Het gebruik van kruiden en vruchten is niet toegestaan volgens het Reinheitsgebot.
2. Weizenbier moet minimaal 50% tarwemout bevatten. Tarwemout zorgt voor een volle en stevige schuimkraag.
3. Witbier is afkomstig uit België. Bij witbier mag er wel gebruik worden gemaakt van kruiden. In witbier wordt naast gerst, hop, water en gist ook gebruik gemaakt van gemoute en ongemoute tarwe en vaak korianderzaad en schillen van Curaçao.
Witbier
Witbier is een tarwebier van hoge gisting. Het alcoholpercentage ligt vaak rond de 5%. De kleur van dit bier is vaak lichtgeel. Vaak is Witbier ongefilterd en daardoor is Witbier vaak troebel. De basissmaak van een Witbier is zoet, licht zuur en licht bitter. Witbieren zijn fruitig en licht kruidig. Bij het inschenken van een Witbier ontstaat meestal een mooie schuimkraag, die vaak inzakkend is. Bij het proeven van Witbier komen vaak aroma’s en tonen van citrus en koriander naar voren. De naam Witbier is eigenlijk de vertaling van het Duitse Weissbier. Weissbier is weer een verbastering van Weizenbier of tarwebier. En de belangrijkste grondstof van Witbier is tarwe. De ‘Moeder aller Witbieren’ is Hoegaarden Witbier.
Dankzij Pierre Celis uit Hoegaarden[2] kunnen we nu nog altijd genieten van een mooi glas Witbier. Pierre Celis was melkboer in het Vlaamse dorpje Hoegaarden. Met zijn melkbussen en houten vaten produceerde hij vanaf 1966 enkele honderden liters bier per jaar. Vanaf de jaren 80 werd het Witbier van Hoegaarden ook in Nederland en Frankrijk erg populair. Nederlandse Witbieren, die ik kan aanraden, zijn Gulpener Korenwolf en La Trappe Witte Trappist.
Weizenbier
Weizenbier is afkomstig uit Beieren en is net als Witbier een tarwebier van hoge gisting. Het alcoholpercentage ligt vaak rond de 5%. De kleur van een Weizen is donkergeel tot amberkleurig. Het bier is meestal ongefilterd. De basissmaak is zoet, licht bitter en heel licht zuur. Weizenbieren zijn fruitig en kruidig. De schuimkraag is vaak royaal, romig en stabiel. Bij het proeven komen vaak smaken en aroma’s van banaan, vanille en kruidnagel naar voren. Deze aroma’s en smaken komen voort uit de gist, want volgens het Reinheitsgebot mogen deze aroma’s alleen d.m.v. de gist worden toegevoegd. De naam Weizen of Weisse betekent tarwe.
In Duitsland zijn Weizenbieren in 6 subtypen onder te verdelen: Hefe (met nagisting), Leichtes (light en alleen voor Beieren), Helles/Kristal (gefilterd), Barnstein (amberkleurig), Dunkel (Donkere Weizen) en Export.
Het referentiebier op het gebied van Weizen is Weihenstephaner Hefe Weissbier. Brand Weizen, Maallust De Kolonist Weizen en Grolsch Weizen zijn goede Nederlandse Weizenbieren, die ik kan aanbevelen.
Zoals jullie kunnen lezen hebben Witbier en Weizenbier veel overeenkomsten, maar zijn er ook duidelijke verschillen tussen beide Biertypen. Zelf vind ik het leuk om een Witbier naast een Weizenbier te proeven, zodat je de verschillen nog beter kan ervaren. En tot slot nog een tip: vraag bij de bar in het café of het restaurant, waar je zit, gewoon om een proefglas. Een horecamedewerker bij een café of een restaurant zal je dit bijna altijd geven. Dat is vaak een fijne extra service, die ik zelf altijd erg waardeer.
[1] Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot
[2] Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Celis