Westvleteren

Geschiedenis Westvleteren
De Trappistenbrouwerij Westvleteren is gelegen in de Belgische plaats Westvleteren. De monniken van de Sint-Sixtusabdij brouwen hier zeer smaakvolle bieren. In 1831[1] is de Sint-Sixtusabdij opgericht. In 1831 voegen enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats zich bij kluizenaar Jan-Baptist Victoor, die al sinds 1814 in de bossen van Westvleteren woonachtig was.

In mei 1839 ondertekende koning Leopold I de brouwlicentie voor de Sint-Sixtusabdij. En in juni 1839 werd voor de eerste keer officieel bier gebrouwen bij de Sint-Sixtusabdij. Voor de rechten van 2 bierbrouwsels betaalde men destijds 25,45 Belgische franken. De eerste brouwzaal was ondergebracht in het eerste klooster. Rond 1860 werd er een ruim gebouwencomplex gebouwd voor o.a. een tweede brouwerij. Nog altijd was dit een kleine huisbrouwerij voor eigen gebruik.

Vanaf 1878 werd de productie van het bier verhoogd, omdat de herberg ‘In de Vrede’ een goede omzet draaide. De herberg ‘In de Vrede’ is tegenwoordig bekend onder de naam het ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’. Tevens is dit de enige horeca-locatie, waar de Trappistenbieren van Westvleteren mogen worden verkocht. Vanaf 1896 werd de derde brouwzaal van de Sint-Sixtusabdij operationeel.

Op 20 maart 1922 wordt de brouwerij opnieuw uitgebreid. Er werd vanaf 27 oktober 1927 voor de eerste keer met stoom gebrouwen in de gemoderniseerde vierde brouwzaal. De monniken bleven tot 5 januari 1990 bier brouwen met behulp van stoom.

Na diverse aanpassingen en moderniseringen werd de huidige brouwzaal in 1990 in gebruik genomen. Jaarlijks wordt er nu ongeveer 6.000 hectoliter bier gebrouwen, verspreid over 42 brouwdagen. Op elke brouwdag worden er 2 brouwsels gemaakt.

Bieren Westvleteren
De monniken van de Sint-Sixtusabdij brouwen 3 verschillende Trappistenbieren. Westvleteren Blond (Blond), Westvleteren 8 (Dubbel) en Westvleteren 12 (Quadrupel). Westvleteren Blond bevat 5,8% alcohol. De basissmaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig en moutig bier. Citrus en limoen komen bij het proeven goed naar voren. Westvleteren 8 bevat 8% alcohol. De basissmaak van dit bier is bitter en zoet. Het is een moutig en licht kruidig bier. Karamel komt bij het proeven mooi naar voren. Westvleteren 12 bevat 10,2% alcohol. De basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Het bier is volmondig, zacht en alcoholisch. Rozijnen, vanille en karamel zijn goed te proeven. Westvleteren 8 en Westvleteren 12 worden gezien als de kroonjuwelen van Westvleteren.

Wat is een Trappistenbrouwerij?
Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:

1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.

Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
Er zijn in totaal 10 Trappistenbrouwerijen, waarvan 5 in België en 2 in Nederland. De Nederlandse Trappistenbrouwerijen zijn La Trappe en Zundert. De Belgische Trappistenbrouwerijen zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.

Aankoop en afhalen Trappistenbier Westvleteren
Zoals ik al in een eerdere Bierblog[2] heb geschreven heb ikzelf ook het Trappistenbier van Westvleteren gekocht en afgehaald. Via een soort ‘bier-drive-in’ kan je dit heerlijke bier afhalen. Het maximum aantal kratten Westvleteren, dat je kan aankopen, is 4, gekozen uit 2 soorten Westvleteren. En hierbij mag je maximaal 2 kratten per soort kopen. Eigenlijk zijn dit geen kratten, maar houten kistjes met vakken, waarin 24 flessen Westvleteren zitten.
Online kan je een bestelling bij Westvleteren plaatsen. Hierbij moet je je nummerplaat van je auto registreren. Zelf heb ik 1 krat Westvleteren 8 en 1 krat Westvleteren 12 gekocht. Deze 2 bieren worden gezien als de kroonjuwelen van Westvleteren.
Mijn kratten Westvleteren 8 en 12 heb ik inmiddels in mijn koele en donkere berging in Nijmegen staan. En natuurlijk heb ik al kunnen genieten van deze bieren.

De bieren van Westvleteren zijn stuk voor stuk erg smaakvol. Het is voor iedere bierliefhebber een ‘must’ om deze bieren minimaal één keer genuttigd te hebben.


[1] Bron: https://www.trappistwestvleteren.be/nl/historiek

[2] Bron: https://www.reinarjanzijlstra.nl/bier/westvleteren-12/

Westvleteren
Schuiven naar boven