Vlieland
Op maandag 21 en dinsdag 22 augustus 2023 verbleef ik met mijn vader en 2 ooms van mij op het Friese Waddeneiland Vlieland. Na het bezoek aan Texel in 2021 en Schiermonnikoog in 2022, is Vlieland het 3e Waddeneiland in de afgelopen 3 jaar dat ik heb bezocht. Voor mij was Vlieland het enige Nederlandse Waddeneiland, dat ik nog nooit had bezocht. Vlieland is het kleinste Nederlandse Waddeneiland en heeft 1254 inwoners. Na Schiermonnikoog is Vlieland de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Per km² wonen er slechts 32 inwoners op Vlieland. Op het eiland is slechts één dorp te vinden, dit is Oost-Vlieland. Het tweede dorp op Vlieland heette West-Vlieland. In 1736 is West-Vlieland opgeheven, omdat bijna het hele dorp door de zee was overstroomd. Het hoofddoel van ons bezoek aan het prachtige Vlieland was het bezoeken van Brouwerij Fortuna Vlieland. Bij Fortuna Vlieland had ik een rondleiding en een proeverij gereserveerd.
Fortuna Vlieland
Op maandag 21 augustus hebben we een bezoek gebracht aan Brouwerij Fortuna Vlieland. Brouwerij Vlieland is opgericht in 2016. In 2019 is het huidige gebouw van de Brouwerij officieel geopend onder de naam Fortuna Vlieland. De eigenaren van Fortuna Vlieland zijn Bojan Bajic en Gosse Beerda. Fortuna Vlieland heeft een eigen waterbron en werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten voor het brouwen van haar bieren. Voor het brouwen van de bieren wordt gist, graan en hop geïmporteerd. Een leuk weetje is, dat Fortuna Vlieland bij het rijpen van haar bieren muziek speelt. En bij voorkeur livemuziek. De brouwers geloven dat het spelen van muziek invloed heeft op de smaak.
Bij Fortuna Vlieland staat men open voor wonderlijke aanwijzingen. Op de plek waar de Brouwerij de bron wilde hebben, werd er een glasfragment gevonden van een glazen fles uit de 17e eeuw. Op dit stuk glas staat de Romeinse godin Fortuna. Zij is de Romeinse godin van het lot. En de Brouwerij volgt Fortuna, waarmee ze het lot aanvaarden. Het glasfragment van Fortuna hangt ingelijst in het proefgedeelte van de Brouwerij.
Het gebouw, waarin de Brouwerij is gevestigd, is geïnspireerd op een stormparaplu. Naast de brouwketels en de proefruimte beschikt de Brouwerij ook over een filmzaal met 56 stoelen. Deze filmzaal wordt gebruikt voor educatieve programma’s en rondleidingen. En aan de buitenkant van het gebouw bevindt zich een kapel met daarin een icoon. Deze kapel is te vinden in de filmzaal. Vanuit deze kapel heb je een prachtig uitzicht op de duinen en op de Waddenzee.
Rondleiding en proeverij
Bij aanvang van de rondleiding en de proeverij werden we door medewerker Sophie ontvangen in het proefgedeelte van Fortuna Vlieland. Dit proefgedeelte heeft een grote glazen wand met relaxstoelen, die uitkijken op de prachtige natuur en de duinen van het Waddeneiland Vlieland. Bij deze stoelen staan speciale tafels met hierop afbeeldingen van de door de Brouwerij gebrouwen bieren. De tafels hebben de vorm van een stormparaplu. Bij binnenkomst kregen we van medewerker Sophie een proefglas Stortemelk Wit. Dit is een Witbier met een alcoholpercentage van 5,5%. De basissmaak van dit bier is licht zoet, licht zuur en licht bitter. Bij het proeven zijn tonen van citrus waarneembaar. De schuimkraag van Stortemelk Wit is inzakkend. Nadat alle deelnemers een proefglas hadden gekregen, ging de rondleiding verder in de filmzaal. In de filmzaal kregen we een mooie film te zien over het ontstaan van Fortuna Vlieland. Vooral de passie van mede-eigenaar en bierbrouwer Bojan Bajic kwam hierin goed naar voren. Als oorlogsvluchteling ‘spoelde’ hij in 2001 op Vlieland aan. Nadat deze film over het ontstaan van de Brouwerij was afgelopen, ging de rondleiding verder tussen de brouwketels van Fortuna Vlieland. Hier mochten we zelf ons tweede proefglas rechtstreeks uit de brouwketel tappen. Het tweede proefglas was een Pilsener, die nog niet officieel in de verkoop is. De mogelijke naam van deze Pilsener is Flierefluiter. Het bier, dat wij proefden, heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht bitter. Het is een clean en moutig bier. De schuimkraag van de Flierefluiter is redelijk snel inzakkend. Bij de rondleiding liet medewerker Sophie ons verschillende soorten graan en hop ruiken. Ook mochten wij het eigen bronwater van de Brouwerij proeven. Erg lekker, al moet ik zelf zeggen. Er werd verteld dat Fortuna Vlieland een microbrouwerij is, die vooral bieren brouwt voor het eiland Vlieland zelf. Toch is het bier wel degelijk te verkrijgen op andere plaatsen in Nederland. Op de website kan je kijken waar deze bieren zoal verkrijgbaar zijn.
Als afsluiting van de rondleiding en de proeverij kregen we in de proefruimte ons derde proefglas. De rondleiding werd afgesloten met Wappie Tappie, een New England IPA met een alcoholpercentage van 5,5%. De basissmaak van dit bier is zoet, licht zuur en licht bitter. Tonen van mango en vlierbloesem zijn bij het proeven waarneembaar. Het is een juicy, fruitig en hoppig bier. Van de drie geproefde bieren zeker mijn favoriet. Na het proeven van deze bieren wilden we graag nog wat drinken. Mijn beide ooms dronken nog een Wappie Tappie. En mijn vader en ik genoten van een fles Tij Tripel. Een fruitige en kruidige Tripel met een alcoholpercentage van 7%. De smaak van Tij Tripel is zoet, bitter en licht zuur. We genoten allemaal van onze bieren en het uitzicht op de duinen vanuit het proeflokaal van Fortuna Vlieland. Na afloop van de rondleiding en de proeverij kocht ik nog een mooie tas van spijkerstof en een zelf samengesteld bierpakket en bierglas.
Het bezoek aan Brouwerij Fortuna Vlieland was zeer geslaagd. Van mijn bierige activiteiten op de Waddeneilanden springt Fortuna Vlieland er absoluut bovenuit. Dus mocht je ooit nog naar Vlieland gaan, dan mag een bezoek aan Fortuna Vlieland zeker niet ontbreken!