Op woensdag 8 september 2021 heb ik samen met mijn oom, Gert Venema, en mijn vader, Riekel Zijlstra, een bezoek gebracht aan de Texelse Bierbrouwerij. Met de veerboot van TESO kan je snel en relatief goedkoop op het Waddeneiland Texel komen. Waar staat de afkorting TESO voor? TESO staat voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming. TESO verzorgt sinds 1907 de veerdienst tussen Texel en Den Helder. De veerdienst is ontstaan op initiatief van de Texelse huisarts Adriaan Wagemaker. Samen met mijn oom en mijn vader genoten wij van een zeer zonnige en mooie overtocht naar Texel. Binnen 20 minuten waren we van Den Helder naar Texel gevaren.
Het hoofddoel van ons bezoek aan het Waddeneiland Texel was een rondleiding bij de Texelse Bierbrouwerij. Via de vertegenwoordigster van de Texelse Bierbrouwerij, die ik via mijn werk ken, konden wij gebruik maken van deze rondleiding. De rondleiding en de kleine Bierproeverij die wij mochten nuttigen, wordt door de Texelse Bierbrouwerij omschreven als Texels Beleving.
Geschiedenis
De Texelse Bierbrouwerij is opgericht in 1994 in het dorp Oudeschild op Texel. Sinds 1999 worden de Texelse bieren gebrouwen. De Texelse Bierbrouwerij staat aan de rand van het natuurgebied De Hoge Berg. In het pand waar nu Texels bier wordt gebrouwen, werd vroeger kaas gemaakt. Momenteel worden er 13 bieren gebrouwen bij de Texelse Bierbrouwerij. Dit zijn 12 vaste bieren en 1 bier dat nu nog in de ontwikkelingsfase zit. Dit laatste bier is nog niet te koop, maar wel te proeven! Dit is Texels Geheim 2021. Aan dit bier wordt nu nog gewerkt, de definitieve receptuur staat nog niet vast. Texels Geheim 2021 bevat ongeveer 4,5 tot 5% alcohol. In 2020 is de Texelse Bierbrouwerij overgenomen door Heineken.
Rondleiding en Bierproeverij
Tijdens de rondleiding werden we door een gids meegenomen door de brouwerij. We kregen te zien hoe het brouwproces eruit ziet, hoe het Texelse bier wordt gebotteld en welke ontwikkeling de brouwerij heeft doorgemaakt.
Na afloop van de rondleiding was het tijd voor een kleine Bierproeverij. We kregen een proefplankje met 4 glazen. Daarnaast kregen we een bord met hierop 4 kleine hapjes. Deze hapjes waren: een olijf, een stukje Texelse schapenkaas, enkele amandelnoten en twee stukjes Texelse droge worst.
We proefden bij de Texelse Bierbrouwerij de volgende bieren:
1. Texels Geheim 2021 (± 4,5-5% alcohol). De smaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Bij Texels Geheim 2021 komt citrus goed naar voren. Dit bier heeft een kleine, romige en inzakkende schuimkraag. Mede door het lage alcoholpercentage is dit een goed doordrinkbaar bier. Bij dit bier werd een olijf geserveerd. Wat mij betreft niet een match made in heaven. Dit kan natuurlijk ook zo zijn, omdat ik geen liefhebber van olijven ben.
2. Skiller Wit (5% alcohol). Skiller Wit is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild. Dit is een fris, zacht en fruitig Witbier. De smaak is licht bitter, licht zoet en licht zuur. Koriander en citrus zijn goed waarneembaar. De schuimkraag is inzakkend. Dit is een mooi bier voor op het terras of om mee te beginnen tijdens een avondje op stap. De Texelse schapenkaas past heel mooi bij de Skiller Wit. Absoluut een geslaagde Bier- en Spijscombinatie.
3. Vuurbaak (5,5% alcohol). Vuurbaak is vernoemd naar de vuurtoren van Texel. De smaak van deze Red Ale is bitter, zoet en licht zuur. Karamel en amandel zijn aanwezig. Het is een moutig bier en heeft geroosterde tonen. De schuimkraag is inzakkend. Een zeer smaakvol bier wat mij betreft. De amandelnoten, die hierbij werden geserveerd, gingen redelijk goed samen met de Vuurbaak. De amandelnoten waren echter voor mij wel iets te overheersend wat smaak betreft, waardoor ik dit geen ultieme Bier- en Spijscombinatie vond.
4. Springtij (7,5% alcohol). De naam Springtij is een verwijzing naar het extra hoge water bij een Texelse storm. Dit is een Sterk Blond Bier. Dit is een mooi, intens en fruitig bier. Het bier heeft een goede body en bloemige aroma’s. De smaak is bitter, zoet en licht zuur. Het bier heeft een goede en romige schuimkraag. Bij dit bier werd Texelse droge worst geserveerd. De Texelse droge worst paste goed bij dit bier. Dit was zeker een goede Bier- en Spijscombinatie.
De geproefde bieren vielen bij de anderen ook goed in de smaak. Mijn oom en mijn vader vonden vooral Skiller Wit erg lekker. Zelf geef ik de voorkeur aan de bieren Vuurbaak en Springtij.
Na de proeverij hebben wij met zijn drieën nog genoten van enkele Texelse bieren op het terras bij de bierbrouwerij. Het weer was zeer zonnig en de temperatuur was maar liefst 27 graden Celcius. Erg uitzonderlijk voor de maand september! Natuurlijk hebben we ook nog genoten van de Texels Skuumkoppe. Deze Donkere Weizen is het boegbeeld van de brouwerij. In vrijwel heel Nederland is dit bier inmiddels verkrijgbaar. De Skuumkoppe bevat 6% alcohol en is een fijn doordrinkbaar tarwebier met een heerlijke romige schuimkraag.
Om het bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij goed af te sluiten, kochten we in de Texelse shop nog een aantal leuke Texelse producten voor thuis. Hierbij kocht ik onder andere een grote fles Texels Bockbier. Al met al een geslaagd bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij. Een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij mag zeker niet ontbreken, wanneer je op het Waddeneiland Texel bent!