StiBON 2 – Eindhoven
In mijn Bierblog van 21 mei 2021 hebben jullie al kunnen lezen, dat ik in 2018 geslaagd ben voor StiBON 1. StiBON staat voor Stichting Bieropleidingen Nederland. Als Bierambassadeur ben ik op 17 september 2018 in Eindhoven begonnen aan StiBON 2. StiBON niveau 2, Toegepaste Bierkennis, is het vervolg op StiBON 1. In deze Bierblog ga ik jullie uitgebreid vertellen over StiBON niveau 2.
Waarom Eindhoven?
De keuze voor Eindhoven was voor mij niet moeilijk. Op biergebied is er in de Lichtstad enorm veel te beleven. Bierige locaties in Eindhoven, zoals 100 Watt Brewery (Stadsbrouwerij Eindhoven), Brewpub Van Moll, de Bierprofessor en de Drinkers Pub, zijn zonder twijfel een bezoekje waard. Daarnaast is Eindhoven een zeer gezellige stad, met een gemoedelijke sfeer, een voorbeeld voor veel andere steden. En wat ook nog heeft meegespeeld in mijn keuze voor Eindhoven, is dat ik naast mijn grote passie voor bier ook nog een hartstochtelijke supporter ben van PSV.
In Eindhoven ben ik op maandag 17 september 2018 begonnen aan StiBON niveau 2. Niveau 2 gaat veel uitgebreider op de materie in dan niveau 1. StiBON 2 bestaat uit maar liefst 12 dagdelen ofwel lessen. De tijdsduur van de meeste lessen was ongeveer 4 uren. Er was echter één les, de brouwles, die een hele dag in beslag nam. De 12 lessen werden voor een groot deel in Eindhoven gegeven. Bij Café Restaurant Usine in Eindhoven werden 6 lessen gegeven. Daarnaast werd er ook een les in Eindhoven gegeven bij Brewpub Van Moll. De andere lessen vonden plaats in Amsterdam (De Waalse Kerk en Bierproeflokaal In de Wildeman), Den Haag (Café Restaurant Rootz) en in Lieshout (Bavaria Brouwerijcafé). De brouwles vond plaats bij Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom.
Omdat we bij alle lessen bieren hebben geproefd, heb ik bij alle lesdagen ervoor gekozen om te overnachten in de plaats waar de les plaats vond. Rondom de lesdagen, die ik in Eindhoven heb gevolgd, heb ik regelmatig een bezoek gebracht aan de 100 Watt Brewery. Bij deze brouwerij, die voorheen Stadsbrouwerij Eindhoven heette, heb ik genoten van diverse mooie en smaakvolle bieren. De bieren van de 100 Watt Brewery zijn ook vaak in de prijzen gevallen.
Onderwerpen StiBON 2
Bij StiBON 2 komen de volgende onderwerpen aan bod: smaakafwijkingen en veroudering (les 1), invloed van water, graan, moutsoorten, vruchten en zoetstoffen op de smaak van het bier (les 2), trends en bierfolklore (les 3), invloed van kruiden, specerijen en hop op de smaak van het bier (les 4), schenken en het benaderen van gasten in de horeca (les 5), gist (les 6), bierassortiment en proefnotities schrijven / kaas en bier (les 7), bierlanden en hun biertypen (les 8), brouwen van het StiBON bier (les 9), bier aan tafel / bier in de keuken (les 10), bierproeverijen (les 11), biercompetities en biercocktails (les 12).
Een speciaal lesonderdeel bij StiBON 2 was het brouwen van ons eigen bier. De StiBON 2-groep waar ik in zat, had als opdracht om een Alt bier te brouwen. Deze bierstijl komt oorspronkelijk uit Düsseldorf in Duitsland. De basissmaak van deze bierstijl is bitter en zoet. Daarnaast heeft Alt bier vaak een geroosterd karakter en zijn tonen van karamel aanwezig. Alt bieren zijn ook vaak moutig en hoppig. De kleur van een Alt bier is amber- tot koperkleurig. Voor het brouwen van ons eigen Alt bier, zijn wij tijdens de StiBON 2-opleiding, ook nog twee dagen naar Düsseldorf geweest. Zo konden we met onze eigen ogen zien hoe het Alt bier wordt gebrouwen op de locatie, waar deze bierstijl is ontstaan. In Düsseldorf hebben wij, samen met onze StiBON-docent Maurus Wijman, de brouwerijen Schumacher, Zum Schlüssel en Kürzer bezocht.
Het bier, wat wij uiteindelijk hebben gebrouwen, is uitgebracht onder de naam ALTerNative, een Alt bier met een alcoholpercentage van 5,4%. De basissmaak van ons eigen bier is bitter en licht zoet. Karamel is goed waarneembaar. ALTerNative heeft een moutig karakter. Van dit bier kreeg iedereen een doos met 24 flessen. Daarnaast kon je ook nog extra eigen gebrouwen bieren bestellen. Natuurlijk heb ik zelf ook nog een extra doos met 24 flessen besteld. De ALTerNative, die wij zelf hadden gebrouwen, was erg geslaagd voor een eenmalig brouwsel.
Proeven van bieren
Het proeven van 6 verschillende bieren was bij elke les een belangrijk onderdeel. Elk bier, dat ik mocht proeven, werd uitgebreid besproken met de docenten en de andere deelnemers. Van ieder bier kreeg iedereen een proefglas met daarin 10-15 cl. bier. Bij het herkennen van smaken, maakten wij ook gebruik van een smaakwiel. Dit is een wiel, waarop smaken staan beschreven, zoals bloemig, citrus, rood fruit, chemisch, karamel en mango. Dit smaakwiel mocht niet bij de examens worden gebruikt.
Examen StiBON 2
Ruim 4 weken voor mijn examen kreeg ik een longlist met daarop 20 bieren. Van deze 20 bieren kreeg ik 6 bieren op mijn praktijkexamen, waarvan ik de bierstijl moest herkennen. En daarnaast kreeg ik ook nog een 7e bier met een smaakafwijking op mijn praktijkexamen. Voor het theorie-examen van StiBON 2 waren er 34 punten te behalen voor de meerkeuzevragen. Daarnaast waren er ook nog eens 8 punten te verdienen voor het beantwoorden van de open vragen. In totaal was het dus mogelijk om 42 punten te behalen voor het goed beantwoorden van alle theorievragen. Het praktijkexamen bestond uit het blind proeven van 6 verschillende bieren en daarnaast nog een 7e bier met een smaakafwijking. In totaal kon je 13 punten behalen op het praktijkexamen: per goed herkend bier 2 punten en voor het herkennen van het 7e bier, met een smaakafwijking, 1 punt.
Om te slagen en door te mogen naar StiBON niveau 3, is een minimumscore vereist van 36 punten voor de theorie en 8 punten voor de praktijk.
Op 18 november 2019 ben ik geslaagd voor StiBON 2! Voor de theorie had ik een score behaald van 37 van de 42 punten en voor de praktijk had ik een score behaald van 11 van de 13 punten. Met dit behaalde resultaat mocht ik mij gaan inschrijven voor StiBON 3. Toen ik officieel geslaagd was voor StiBON 2, heb ik mij natuurlijk gelijk ingeschreven voor StiBON 3.
Inmiddels ben ik alweer ruim 2 jaar Internationaal Biersommelier[1]. Om Internationaal Biersommelier te kunnen worden, moest ik de totale StiBON-opleiding afronden. De totale StiBON-opleiding bestaat uit 3 niveaus. StiBON niveau 3 heb ik in januari 2020 gevolgd in Obertrum in Oostenrijk. Hierover vertel ik jullie later dit jaar in een toekomstige Bierblog nog veel meer!
[1] Bron: https://stibon.nl/biersommeliers/