StiBON 1 – Gulpen
Zoals jullie inmiddels weten ben ik sinds 24 januari 2020 Internationaal Biersommelier. Om Internationaal Biersommelier te kunnen worden, ben ik bij StiBON gaan studeren. StiBON staat voor Stichting Bieropleidingen Nederland. De totale StiBON-opleiding bestaat uit 3 niveaus. In deze Bierblog ga ik jullie meer vertellen over StiBON, niveau 1.
In 2017 ben ik in Gulpen, bij de Gulpener Bierbrouwerij, begonnen aan mijn StiBON 1-opleiding tot Bierambassadeur. StiBON 1 is opgebouwd uit 6 dagdelen. StiBON 1 heb ik in Gulpen gevolgd van maandag 27 tot en met woensdag 29 november 2017. Het is mogelijk om deze opleiding op diverse locaties in Nederland te volgen. Ik heb ervoor gekozen om deze opleiding in Zuid-Limburg bij de Gulpener Bierbrouwerij te volgen. In Gulpen is het namelijk mogelijk om alle 6 dagdelen in een driedaagse opleiding te volgen. Dit sprak mij erg aan. Op de meeste andere locaties in Nederland, worden deze 6 dagdelen verspreid over een periode van ongeveer 2 maanden. De locatie van de Gulpener Bierbrouwerij was voor mij één van de belangrijkste redenen om voor de driedaagse StiBON 1-opleiding in Gulpen te kiezen. In het zuiden van ons land is de bierwereld en de beleving bij een mooi glas bier een stuk verder ontwikkeld dan in het noorden van Nederland. Gelukkig zijn er in Noord-Nederland ook steeds meer gepassioneerde bierbrouwers, bierkenners en Internationale Biersommeliers die de totale bierbeleving naar een hoger niveau tillen. Maar nog steeds is het zuiden van Nederland verder ontwikkeld op het gebied van bier. Dit heeft waarschijnlijk ook deels te maken met de bourgondische inslag van een gemiddelde inwoner van bijvoorbeeld Limburg of Noord-Brabant.
Bij StiBON 1 komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: de theorie en praktijk van het proeven, de eigenschappen van de belangrijkste biertypen, de grondstoffen voor het brouwen van bier, de geschiedenis van bier, trends op biergebied, het brouwproces, de behandeling van bier en bier aan tafel.
Tijdens de opleiding in Gulpen was het proeven van bieren een erg belangrijk onderdeel. Bij elke les kreeg je 6 verschillende bieren te proeven. In totaal heb ik tijdens mijn driedaagse StiBON 1-opleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij, tijdens de 6 dagdelen, 36 bieren geproefd. Alle geproefde bieren werden uitgebreid besproken en van ieder bier kreeg je een proefglas met daarin 10-15 cl. bier.
Gedurende de driedaagse StiBON 1-opleiding in Gulpen, kon ik elke dag ook nog eens genieten van een heel mooi bier- en spijs arrangement. Dit arrangement bestond uit een lunch- en een bierdiner. Hierbij kon ik samen met aantal medestudenten, proeven van diverse heerlijke bier- en spijscombinaties.
Op dinsdag 28 november 2017 konden we genieten van gestacheltes bier bij het bierdiner. Docent en Internationaal Biersommelier André Köppen liet ons zien hoe je bier kan stacheln. Een stachel is een lange ijzeren pook of staaf, die gloeiend heet gemaakt wordt. Bij het stacheln wordt deze hete staaf langzaam rondgedraaid in een glas koud bier. De hitte van de staaf zorgt ervoor dat de suiker in het bier karamelliseert. Er ontstaat nu ook een fijne karamelsmaak in het bier. Het schuim van het bier wordt sneller verwarmd dan het bier zelf. Bij het nemen van een slok gestacheltes bier, proef je eerst het lauwe schuim en daarna het koude bier. Bier stacheln is een typische Oostenrijkse en Zuid-Duitse traditie. Dit is een zeer bijzondere techniek. En bovendien is het stacheln van bier erg leuk om zelf te doen!
Niet alle bieren zijn geschikt om te stacheln. Gebruik voor het stacheln van bier alleen bieren met veel restsuikers. IJsbock, Bockbier, Quadrupel, Gerstewijn en Stout zijn bierstijlen die erg geschikt zijn voor het stacheln van bier.
Tijdens mijn StiBON 1-opleiding in Gulpen, ben ik met veel gepassioneerde bierliefhebbers, bierexperts, bierbrouwers, StiBON-docenten en Internationale Biersommeliers in contact gekomen. Zonder anderen tekort te doen wil ik twee namen noemen, waarmee ik tot op de dag van vandaag nog steeds contact heb. Pedro Heezen, werkzaam bij hotel restaurant De Sluiskop in Pernis en Nathan Hak, beerjournalist bij Beerwulf in Utrecht. Met deze twee mannen had ik direct een goede klik. Ook na de lessen hebben we ’s avonds genoten van diverse heerlijke glazen bier bij de Gulpener Bierbrouwerij.
Om StiBON 1 te halen, moest ik zowel een theorie- als een praktijkexamen maken. Het theorie-examen bestond uit 36 meerkeuzevragen. Het praktijkexamen bestond uit het blind proeven van 6 verschillende bieren, waarvoor je 12 punten kon halen. Ongeveer 4 weken voor mijn examen kreeg ik een zogenaamde longlist met daarop 20 verschillende bieren. Van deze 20 verschillende bieren kreeg ik 6 bieren op mijn examen. Op het examen kon ik voor ieder bier dat ik juist herkende 2 punten behalen.
Om voor StiBON 1 te slagen moest ik minimaal 28 punten halen voor de theorie en 8 punten voor de praktijk. En wanneer je door wilde naar StiBON niveau 2, zou je voor de theorie een minimumscore moeten behalen van 32 punten.
Voor StiBON 1 ben ik in 2018 geslaagd! Voor de theorie had ik een score behaald van 34 van de 36 punten en voor de praktijk had ik een score behaald van 11 van de 12 punten. Met de uitslag van dit examen mag ik mij officieel ‘Bierambassadeur’ noemen. En met deze score had ik voldoende punten behaald om verder te gaan studeren en om aan StiBON 2 te mogen beginnen. StiBON 2 gaat nog dieper op de materie in dan StiBON 1. Over de StiBON 2-opleiding zal ik in een toekomstige Bierblog zeker nog meer gaan vertellen!
Voor iedereen die zich wil specialiseren op het gebied van bier, kan ik de StiBON 1-opleiding van harte aanbevelen!