Stadskasteel Oudaen

Stadskasteel Oudaen
Op maandag 21 maart 2022 heb ik een bezoek gebracht aan Oudaen in Utrecht. Oudaen is een Stadskasteel met een rijke historie. Stadskasteel Oudaen is gelegen aan de Oudegracht in Utrecht. Het terras van dit prachtige Stadskasteel is gelegen aan de Utrechtse grachten. In de werfkelders van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks ongeveer 75.000 liter bier gebrouwen[1]. In de huisbrouwerij van Oudaen staan 2 koperen ketels, die rechtstreeks zijn aangesloten op de tap. Elke koperen ketel heeft een inhoud van 1.000 liter. Stadskasteel Oudaen bestaat uit een brouwerij, grand café en restaurant. Daarnaast zijn er diverse zalen die kunnen worden gebruikt voor vergaderingen, feesten en huwelijken.

Bieren
Tijdens mijn bezoek waren er bij de bar 4 prachtige tanks te bewonderen. De bieren op deze tanks zijn de eigen Oudaen bieren. In deze 4 tanks zitten Witbier, Pilsener, Dubbel en Tripel. Op het terras van Oudaen heb ik genoten van Oudaen Witbier en Oudaen Tripel. Het Witbier van Oudaen heeft een alcoholpercentage van 5% en de Tripel van Oudaen heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak van het Witbier is zoet, licht zuur en licht bitter. Aroma’s van sinaasappel, citrus en koriander zijn goed waarneembaar. Op de bierkaart van Stadskasteel Oudaen staat ook aangegeven, dat er in het eigen gebrouwen Witbier sinaasappelschil zit. Deze sinaasappelschil komt bij het proeven goed naar voren. De kleur van dit Witbier is dondergeel, bijna net zo donkergeel als bijvoorbeeld een Duits Weizen bier normaal is. De afdronk is kort en licht bitter. Persoonlijk vind ik Oudaen Witbier erg smaakvol. Oudaen Tripel is een kruidig en fruitig bier. Koriander is ook bij dit bier één van de ingrediënten die waarneembaar is. De basissmaak van dit bier is vooral zoet en bitter. De afdronk is bitterzoet. Ik vond de smaak van deze fruitige en kruidige Tripel goed. Voor mij persoonlijk was dit bier iets te zoet.
Naast de bovengenoemde bieren heeft Oudaen ook vaak eigen gebrouwen ‘Limited Editions’. Toen ik bij Stadskasteel Oudaen was, was het ook mogelijk om van de tap de Oudaen IPA te bestellen. Deze India Pale Ale bevat 5,5% alcohol.

Lunch
Bij Stadskasteel Oudaen kan je ook genieten van gerechten van de borrel-, lunch- en dinerkaart. Het was heerlijk, zonnig weer op maandag 21 maart 2022. Toen ik van mijn Witbier op het terras van Oudaen genoot, bestelde ik een wrap met gerookte zalm. Deze wrap was verder gevuld met tonijnsalade, tomaten en komkommer. Bij deze wrap werden nacho’s en guacemole geserveerd. Een zeer smakelijke lunch.

Rondleiding
Bij Stadskasteel Oudaen is het ook nog mogelijk om een rondleiding te volgen. De uitgebreide privé rondleiding (vanaf 10 personen) bestaat uit een proeverij van 3 Oudaen bieren, uitleg over het brouwproces en een brouwersbittergarnituur. De brouwer van Oudaen verzorgt deze rondleiding. Naast deze uitgebreide privé rondleiding ‘voor de kenner’, is het ook nog mogelijk om een ‘open rondleiding’, een rondleiding ‘voor de genieter’ en een rondleiding ‘voor de liefhebber’ te reserveren. De uitgebreide privé rondleiding is zeker de moeite waard. Helaas had ik zelf niet voldoende tijd om op maandag 21 maart 2022 een rondleiding te volgen. Een volgende keer zal ik zeker nog eens terug komen bij het fraaie Stadskasteel Oudaen. Een uitgebreide rondleiding bij deze Utrechtse brouwer lijkt mij erg leuk.


[1] Bron: https://www.oudaen.nl/brouwerij/

Stadskasteel Oudaen
Schuiven naar boven