Stadsbrouwerij Wageningen

Op zondag 30 mei 2021 heb ik Stadsbrouwerij Wageningen bezocht. Bij deze verfrissende brewpub worden bieren gebrouwen die erg verrassend en bijzonder van smaak zijn. Op het terras van Café Rad van Wageningen heb ik op deze mooie zondag genoten van het prachtige weer. Natuurlijk mocht een heerlijke versnapering niet ontbreken. Op de tap waren tijdens mijn bezoek maar liefst 11 bieren verkrijgbaar. Van deze bieren waren er 7 eigen brouwsels van Stadsbrouwerij Wageningen. Eén van mijn favoriete bierstijlen is Saison. Daarom was voor mij de keuze snel gemaakt. Ik bestelde Drost van Wageningen. Een Saison die 7,9% alcohol bevat. Drost van Wageningen is een frisse, droge en kruidige Saison. De smaak is bitter (32 IBU), licht zuur en licht zoet. Citrustonen zijn mooi aanwezig. Het bier heeft een inzakkende schuimkraag en een licht bittere afdronk. De Bierstijl Saison komt oorspronkelijk uit de provincie Henegouwen in België. De bekendste Saison uit België is Saison Dupont. Saison Dupont wordt gezien als hét voorbeeld. Zo moet een goede Saison gebrouwen zijn. In Nederland is Mannenliefde van Oedipus één van de bekendste Saisons. Oorspronkelijk werd deze bierstijl gebrouwen in de koude wintermaanden. In de zomer kon dit bier dan worden genuttigd als dorstlesser voor de seizoenarbeiders. Vroeger was het alcoholpercentage van een Saison vaak lager dan tegenwoordig.

Op het terras van Café Rad van Wageningen heb ik ook nog genoten van heerlijk plankje met bierbrood. Bierbrood wordt gemaakt van bostel. Maar wat is bostel eigenlijk? Bostel is de filterkoek van de overgebleven vaste bestanddelen die ontstaan tijdens het klaren bij het brouwproces. Bostel bevat veel vezels en eiwitten. Bostel wordt vaak gebruikt als veevoer. Daarnaast kan je van bostel ook lekker bierbrood bakken.

Bij Stadsbrouwerij Wageningen is het ook mogelijk om hun eigen gebrouwen bieren te kopen. In de winkel heb ik 3 bieren van Stadsbrouwerij Wageningen gekocht. Hora Est, een Brut IPA van 9,1% alcohol, Mordicus, een Barrel Aged Weizenbock van 7,5% alcohol en een grote fles (75 cl.) Gelders Graan Geluk, een Blond bier van 6,2% alcohol. Leuk weetje: Gelders Graan Geluk won in 2020 een gouden medaille voor het beste speciaalbier ter wereld onder de 7% alcohol bij de Brussels Beer Challenge.

Wanneer je in Wageningen bent, mag een bezoek aan Stadsbrouwerij Wageningen zeker niet ontbreken. Voor iedere bierliefhebber is dit een echte aanrader!

Stadsbrouwerij Wageningen
Schuiven naar boven