In oktober 2021 heb ik een bezoek gebracht aan de mooie stad Maastricht. Op biergebied valt er in het zuiden van Nederland veel te beleven. Maastricht staat dan ook bekend als een bourgondische stad. Een bezoek aan Stadsbrouwerij Maastricht stond dan ook hoog op mijn to-do-lijst. Op woensdag 27 oktober 2021 heb ik een bezoek gebracht aan het proeflokaal van deze mooie brouwerij. In het proeflokaal kan je niet alleen bier drinken, maar ook genieten van een heerlijke borrelhap, lunch of diner.
Geschiedenis
Het historische pand waarin Stadsbrouwerij Maastricht en het proeflokaal zijn gevestigd is gebouwd in 1825. Het pand ligt in het stadsdeel Wyck. Het gebouw is gelegen vlakbij de Sint Servaasbrug. Dit is de oudste brug van Nederland. De eerste brouwerij, die in dit mooie pand bier brouwde, was Stadsbrouwerij De Ridder. Stadsbrouwerij De Ridder brouwde in 1954 zelfs het eerste speciaalbier van Maastricht. De naam van dit bier was Ridder Maltezer. In 1982 werd Stadsbrouwerij De Ridder overgenomen door Heineken. Het bekendste bier wat hier door Heineken werd gebrouwen was Wieckse Witte, een Witbier met een alcoholpercentage van 5%. Heineken verplaatste de productie van Wieckse Witte, vanwege de grote afname van dit bier, en sloot Stadsbrouwerij De Ridder in 2002. In de herfst van 2021 stopte Heineken zelfs helemaal met het brouwen van Wieckse Witte. In 2018 werd Stadsbrouwerij De Ridder opnieuw geopend en gaat zij sinds 2021 verder onder de naam Stadsbrouwerij Maastricht. De ondernemers Tom de Lepper en Charles van Goch zorgden ervoor dat er een mooi proeflokaal en brouwerij in dit historische pand kwam. En het Maltezer bier kwam ook weer terug, gebrouwen naar het recept uit 1954. Onder de naam De Maltezer werd dit historische bier opnieuw gebrouwen. De Maltezer is een amberkleurig bier, dat 6,5% alcohol bevat.
De geproefde bieren
Tijdens mijn bezoek aan Stadbrouwerij Maastricht wilde ik in het proeflokaal genieten van verschillende bieren. Daarom koos ik ervoor om vooral proefglazen van 20 cl te bestellen. In het proeflokaal genoot ik van de volgende bieren:
1. The Ryed IPA For You! Een rogge IPA met een alcoholpercentage van 5%. De IBU-waarde van dit bier is maar liefst 66. IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken. The Ryed IPA For You! is een kruidig en moutig bier. Dit bier is duidelijk bitter (mijn smaak), zoet en het aanwezige roggemout zorgt ook voor een lichte zure smaak. De schuimkraag is inzakkend en de afdronk is bitter.
2. Walter’s White IPA. Een White IPA met een alcoholpercentage van 6,5%. Een White IPA is een kruising tussen een Witbier en een IPA. De basissmaak van dit bier is bitter, zoet en zuur. Citrustonen komen mooi naar voren. Het is een fruitig bier. De smaak van dit bier heeft meer smaken en aroma’s van een IPA dan van een Witbier. Het is een mooi doordrinkbaar bier. Het heeft een inzakkende schuimkraag met een licht bittere afdronk.
3. De Maltezer. Van dit historische bier bestelde ik dit keer geen proefglas, maar een normaal glas getapt bier. De Maltezer is een Dortmunder, met een alcoholpercentage van 6,5%. Een Dortmunder is een bierstijl, die vaak zoet en bitter van smaak is. Daarnaast is de geur van deze bierstijl vaak moutig. De kleur van een Dortmunder is meestal blond tot amberkleurig. De Maltezer, die ik van de tap heb geproefd, smaakte bitter, zoet en licht zuur. Moutige en licht fruitige tonen kwamen hierbij naar voren. Daarnaast was ook karamel aanwezig. De Maltezer is een amberkleurig bier. De schuimkraag is inzakkend en de afdronk is licht bitter.
Na enkele bieren had ik zin in een lekkere borrelhap. Zo bestelde ik huisgemaakte Maltezer bierbitterballen met mosterd. Deze waren erg smakelijk. Een mooie bierbitterbal is altijd heerlijk.
4. Holy Smoke. Een Rookbier of eigenlijk op zijn Duits Rauchbier. Deze bierstijl komt oorspronkelijk uit de Duitse stad Bamberg. Holy Smoke heeft een alcoholpercentage van 7%. Dit bier heeft een verfijnde rooksmaak. Nog geen droge worst, maar meer richting turfmout. De basissmaak is zoet en bitter. Het is een moutig en kruidig bier. De schuimkraag is redelijk snel inzakkend. Holy Smoke heeft een verfijnde bitterzoete afdronk.
5. Quad Chene. Het laatste bier van Stadsbrouwerij Maastricht wat ik heb mogen proeven was Quad Chene. Dit is een Quadrupel met een alcoholpercentage van 8,3%. Een heerlijk bier, wat mij betreft, zoet, bitter en licht zuur van smaak. Karamel, jeneverbes, chocolade en koffie tonen komen je tegemoet. Dit bier ga ik zeker vaker drinken. De schuimkraag is inzakkend. Quad Chene heeft een goede bitterzoete afdronk.
Naast het proeflokaal is het ook nog mogelijk om in de bierwinkel van Stadsbrouwerij Maastricht diverse eigen gebrouwen bieren te kopen. Daarnaast is er ook nog een groot aantal andere lokale bieren verkrijgbaar in de bierwinkel.
Het boeken van een rondleiding in de brouwerij is mogelijk op vrijdag en zaterdag. Na het bezoeken van het proeflokaal van Stadsbrouwerij Maastricht kon ik deze historische locatie afvinken van mijn to-do-lijst. Voor een rondleiding door de brouwerij zal ik in de toekomst zeker nog eens terugkomen!