Schiermonnikoog

Schiermonnikoog
Dit jaar ben ik, net als in 2021, weer naar één van de Nederlandse Waddeneilanden geweest. Opnieuw samen met mijn oom, Gert Venema, en mijn vader, Riekel Zijlstra. Van maandag 26 op dinsdag 27 juli 2022 verbleven wij een nachtje op Schiermonnikoog. Een Fries Waddeneiland met slechts één dorp, namelijk Schiermonnikoog. Schiermonnikoog heeft slechts 943 inwoners. Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Op het eiland verplaatsten wij ons per fiets. Op de fiets genoten we van de prachtige natuur, die dit Waddeneiland te bieden heeft. Het hoofddoel van ons bezoek aan Schiermonnikoog was echter het bezoeken van het noordelijkste strandpaviljoen van Nederland, De Marlijn.

Bierproeverij De Marlijn
Bij strandpaviljoen De Marlijn hebben we genoten van een heerlijke bierproeverij. De Marlijn heeft een uitgebreide bierkaart, met hierop ook een paar mooie lokale bieren. De bierproeverij heb ik voor mijn oom, mijn vader en mijzelf zelf samengesteld. Van de bierselectie van De Marlijn heb ik een mooie selectie gemaakt van vijf Nederlandse bieren. We genoten van twee lokale bieren en drie bieren van de Amsterdamse Brouwerij De Eeuwige Jeugd. Bij deze bieren kregen wij een heerlijke plank geserveerd met diverse koude en warme hapjes.

We proefden bij De Marlijn de volgende bieren:

1. Schierse Hippo (5,5 % alcohol). De Schierse Hippo is een tarwebier, dat licht bitter, licht zoet en licht zuur smaakt. De schuimkraag is snel inzakkend. Op het etiket staat een nijlpaard (Hippo). Dit is geen verwijzing naar een echt nijlpaard. De naam Schierse Hippo is afgeleid van de Latijnse naam van de duindoornplant hippophae ramnoides[1]. Bij het brouwen van de Schierse Hippo zijn bessen van de duindoornplant gebruikt.

2. Gladjanus (5,2% alcohol). Deze White IPA smaakt bitter, zoet en licht zuur. Een mooie kruising tussen een IPA en een Witbier. Met tonen van citrus op de voorgrond en ander tropisch fruit, zoals grapefruit en meloen, op de achtergrond. Dit bier is een tikkeltje waterig. Het is een hoppig bier. De schuimkraag is inzakkend.

3. Lellebel (5,7 % alcohol). Een Blond bier dat doordrinkbaar, fruitig en moutig is. De basissmaak is bitterzoet. Door de aanwezige citrus licht zuur van smaak. De schuimkraag van Lellebel is inzakkend.

4. Tripel De Marlijn (8,6% alcohol). Een stevige Tripel met een gaaf etiket, met hierop het logo van strandpaviljoen De Marlijn. Tripel De Marlijn is een kruidig en alcoholisch bier. Het bier heeft heel veel smaak, maar is niet perfect in balans. Het is een hoppig bier met geroosterde tonen. De smaak is zoet, bitter en licht zuur. En ook dit bier heeft een inzakkende schuimkraag.

5. Bullebak (7,7% alcohol). Heerlijke afsluiter van de bierproeverij bij De Marlijn. Bullebak is een kruising tussen een Weizen en een Tripel. De smaak is bitterzoet en licht zuur. Het is een fruitig, kruidig en hoppig bier. Banaan, citrus, mango en ananas zijn waarneembaar. Het bier is plakkend op je lippen. De schuimkraag is langzaam inzakkend.

De eerste vier bieren kregen wij per fles. Het laatste bier werd geserveerd van de tap. De Schierse Hippo was de favoriet van mijn oom. Het favoriete bier van mijn vader was Lellebel en mijn favoriete bieren waren Gladjanus en Bullebak.

Waddeneilanden
Het jaarlijkse bezoek aan één van de Waddeneilanden is nu een traditie geworden. In 2021 hebben wij Texel bezocht en in 2022 hebben wij Schiermonnikoog bezocht. Volgend jaar staat een bezoek aan Vlieland op de planning. Vlieland is het enige Nederlandse Waddeneiland, waar ik nog nooit ben geweest. Het lijkt mij dan ook erg interessant om in 2023 dit mooie Waddeneiland te gaan bezoeken.


[1] Bron: https://www.schiersehippo.nl

Schiermonnikoog
Schuiven naar boven