Rogge

Rogge
Rogge is een kruisbevruchtende graansoort en behoort tot de grassenfamilie[1]. Deze familie bestaat uit ongeveer 12.000 soorten. Roggekorrels zijn lang en zijn geel tot grijsgroen van kleur. Op de bovenstaande foto kan je goed zien hoe roggekorrels eruit zien.

Voor het brouwen van bier wordt meestal graan gebruikt. De meest gebruikte graansoort voor het brouwen van bier is gerst. Daarnaast is tarwe een graansoort, die ook vaak voor het brouwen van bier wordt gebruikt. Eén van de graansoorten, die minder vaak wordt gebruikt, is rogge. Wanneer een brouwer ervoor kiest om rogge te gebruikten, is dit rogge(mout) meestal een vervanger voor een deel van het gerstemout. Rogge geeft bier een iets kruidige smaak.

Geschiedenis van rogge
Rogge is voor het eerst in het wild aangetroffen in enkele neolithische vindplaatsen in Midden- en Oost-Turkije[2]. Daarna is rogge pas weer gevonden in de Midden-Europese bronstijd rond 1800-1500 voor Christus. In Nederland is rogge gevonden in de laatste fase van de raatakkers[3]. Raatakkers worden ook wel celtic fields genoemd.
Rogge wordt tegenwoordig o.a. gebruikt voor het produceren van roggebrood, ontbijtkoek, speculaaskoekjes, pepernoten, knäckebröd, oude wijvenkoek, whisky en natuurlijk bier.

Jopen Jacobus Pale Ale
In Nederland is de Jopen Jacobus Pale Ale een goed voorbeeld van een bier, waarin rogge is verwerkt. Jopen is afkomstig uit Haarlem. De naam Jopen is vernoemd naar vaten bier van 112 liter (Jopen vaten), waar vroeger Haarlems bier in werd vervoerd. Sinds 1994 brouwt Jopen bier. In 1994 bestond Haarlem 750 jaar. De smaak van de Jopen Jacobus Pale Ale is bitter, zoet en licht zuur. Het is een hoppig, fruitig en een kruidig bier. Grapefruit, sinaasappel, citrus en aroma’s van dennen zijn mooi waarneembaar. Jopen Jacobus Pale Ale is eigenlijk een Rogge Pale Ale. Het is een Amerikaanse stijl Pale Ale. De stijl Pale Ale is in Groot-Brittannië ontstaan. Britse Pale Ales zijn vaak moutiger en minder hoppig dan de Amerikaanse Pale Ales. Amerikaanse Pale Ales zijn meer uitgesproken van smaak en veel hoppiger dan de Engelse Pale Ales. De roggemout die in de Jacobus Pale Ale zit verwerkt, geeft het bier een karaktervolle en volmondige smaak. Daarnaast is de Jacobus Pale Ale ook behoorlijk fruitig door de Amerikaanse hopsoorten die in dit bier zijn verwerkt.


[1] Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/rogge_(graan)

[2] Bron: https://nl.wikisage.org/wiki/rogge_(graan)

[3] Bron: https://bakkerspedia.nl/artikelen/wat-is-rogge/

Rogge
Schuiven naar boven