Microbar Reykjavik & Rondreis IJsland

Microbar Reykjavik & Rondreis IJsland

Microbar Reykjavik
In september 2023 heb ik een geweldige rondreis gemaakt door IJsland. Aan het einde van deze rondreis heb ik in Reykjavik een bezoek gebracht aan Microbar Reykjavik[1]. Bij deze bar heb ik genoten van heerlijke IJslandse bieren. Ik koos bij de bar voor een ‘flight’ van 5 bieren. Deze ‘tasting flight’ kon ik zelf samenstellen. Mijn samengestelde flight is opbouwend in intensiteit. Voor deze flight betaalde ik 4.000 IJslandse kronen. Omgerekend is dit ongeveer 27,60 voor 5 proefglazen. In een willekeurige bar of restaurant betaal je in IJsland voor een normale Pilsener vaak al 8 euro. Op sommige locaties zijn er ook zogenaamde ‘happy hours’. Tijdens deze happy hours betaal je dan voor een normale Pilsener 5,5 tot 6,5 euro. De happy hours zijn vaak tussen 16.00 en 18.00 uur of tussen 22.00 en 23.00 uur. Tijdens een happy hour zijn er vaak maar 2 of 3 verschillende bieren tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar.

Geproefde bieren Microbar Reykjavik
Alle bieren, die ik bij Microbar Reykjavik heb gedronken worden gebrouwen door Gæðingur Brugghús. Dit is historisch gezien pas de 4e microbrouwerij, die in IJsland is opgericht. In 2011 werd Gæðingur Brugghús opgericht. Bovendien was deze microbrouwerij de eerste craftbeer brouwerij, die een bar in Reykjavik opende.

De onderstaande bieren heb ik bij Microbar Reykjavik gedronken:

1. Skyrgosi – Gose (5%). Skyrgosi is een zeer smakelijke Gose, één van mijn favoriete bieren die ik heb gedronken in IJsland. De smaak is zuur, licht bitter, licht zout en licht zoet. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is licht bitter en een tikkeltje zoutig.

2. Timeless Rider – Session IPA (4,6%). Timeless Rider is een toegankelijke, hoppige en licht fruitige Session IPA. De smaak is bitter, licht zoet en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. Dit bier heeft een korte en bittere afdronk.

3. Blágosi – Gose (5,6%). Blágosi is een fruitige Gose met een scherp randje. Bij het proeven had ik een beetje een ‘cassis gevoel’, maar dan met meer diepgang. De smaak is zoet, zuur, licht bitter en heel licht zout. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is zoetzuur (kersen).

4. Dope – NEIPA (5,8%). Dope is een aromatische, fruitige en hoppige New England IPA. De smaak is zoet, licht bitter en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is fruitig.

5. BaltaZar – Porter (6,6%). Een zeer smaakvolle Porter, met een geroosterd karakter, tonen van noten en chocolade. De smaak is bitter, zoet en licht zuur. De afdronk is bitter.

Van de bovenstaande bieren heb ik erg genoten. Deze flight van 5 bieren was een mooie ervaring om in Reykjavik te kunnen genieten van verschillende IJslandse bieren. Ben je van plan om naar IJsland op vakantie te gaan, dan mag een bezoek aan Microbar Reykjavik niet ontbreken.

Rondreis IJsland
Tijdens de rondreis door IJsland heb ik volop genoten van de natuur, die dit eiland te bieden heeft. Zo heb ik o.a. de volgende bezienswaardigheden bezocht:

Blue Lagoon. Dit is een geothermisch bad met een zeer aangename temperatuur van 39 graden Celsius. De Blue Lagoon ligt in het zuidwesten van IJsland tussen Keflavik International Airport en Reykjavik. De Blue Lagoon is een aanrader om ontspannen aan je vakantie in IJsland te beginnen.
Gullfoss waterval. Deze waterval bestaat uit 2 trappen, die bijna haaks op elkaar staan. De hoogte van Gullfoss is 32 meter. Gullfoss maakt deel uit van de Golden Circle en is gelegen in het zuidwesten van IJsland.
Geiserveld Geysir. Geysir ligt net als Gullfoss ook in de Golden Circle. In het geiserveld van Geysir is Strokkur de meest actieve geiser. Strokkur komt elke 5 tot 8 minuten tot uitbarsting. Deze geiser kan ongeveer 20 meter omhoog spuiten.
Seljalandsfoss waterval. Deze waterval is extra bijzonder, omdat je achter deze waterval op een glad pad langs kan lopen. Seljalandsfoss is 65 meter hoog en ligt in het zuiden van IJsland.
Skógafoss waterval. Deze waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. Skógafoss is idyllisch gelegen tussen groene heuvels.
Black Sand Beach. Een zwart lavastrand met panoramische uitzichtpunten. Je kan gewoon op dit strand lopen. Vlakbij ligt het dorp Vík í Mýrdal.
Vatnajökull-gletsjer & Gletsjer-wandeling. In het nationaal park Skaftafell heb ik in een groep van 10 man en 2 gidsen een 3 uur durende gletsjer-wandeling gemaakt op de Vatnajökull-gletsjer. Dit was erg indrukwekkend. Vanwege de klimaatverandering wordt deze gletsjer helaas elk jaar iets kleiner. De Vatnajökull-gletsjer is in volume de grootste gletsjer van Europa.
Jökulsárlón. Dit is het grootste gletsjermeer van IJsland. De fotogenieke en drijvende ijsbergen in het gletsjermeer Jökulsárlón zijn afkomstig van de smeltende Vatnajökull-gletsjer. Het gletsjermeer ligt in het zuiden van IJsland tussen Skaftafell en de plaats Höfn. Een niet te missen ‘must visit’ in Höfn is Restaurant Pakkhús, gelegen in de haven van Höfn. Het lekkerste restaurant waar ik gegeten heb in IJsland. Vooral de visgerechten zijn hier onweerstaanbaar.
Dettifoss waterval. Deze waterval is 100 meter breed en 27 meter hoog. Dettifoss is de meest krachtige waterval van Europa. De waterval ligt in het nationale park Jökulsárglúfur, dat ook wel de kleine versie van de Grand Canyon wordt genoemd. Dettifoss ligt in het noorden van IJsland.
Hverir. Hverir is een gebied met hete bronnen, kokende modderpoelen en stoompluimen. Erg bijzonder om te zien. De geur van zwavel (denk maar aan rotte eieren) is helaas niet te missen. Vlakbij Hverir in Noord-IJsland ligt ook de Krafla-vulkaan en de Viti-krater.
Godafoss waterval. Godafoss betekent letterlijk ‘waterval van de goden’. Deze waterval ligt in Noord-IJsland in het Mývatn-district. Godafoss is 30 meter breed en 12 meter hoog. De waterval wordt door verschillende rotsen in enkele stukken verdeeld. Godafoss heeft de vorm van een hoefijzer. Zelf vind ik deze waterval de mooiste waterval van IJsland, die ik heb gezien.


[1] Bron: https://gaedingur.beer/en/pages/microbar-reykjavik

Microbar Reykjavik & Rondreis IJsland
Schuiven naar boven