Geschiedenis La Trappe
La Trappe brouwt al sinds 1884 bier[1]. Broeder Isidorus begon in 1884 met het brouwen van bier. Isidorus is dan ook de eerste brouwer van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De monniken van het Trappistenklooster La Trappe leven er volgens de ‘Regel van Benedictus’. ‘Ora et Labora’, dit betekent bid en werk. De monniken bidden minimaal 8 uur per dag. De eerste gebedsdienst begint al om 04.15 uur. Uitslapen is er dus niet bij voor de monniken.
Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De Brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Op de plek, waar vroeger een Schaapskooi stond, werd een klooster gebouwd. Op 5 maart 1881[2] werd in dit klooster de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum is de stichtingsdatum van de Abdij.
In 1928 werd La Trappe Blond voor het eerst gebrouwen, destijds had dit bier een alcoholpercentage van 4%. Tegenwoordig heeft La Trappe Blond een alcoholpercentage van 6,5%.
Wat is een Trappistenbrouwerij?
Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:
1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.
Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
Er zijn in totaal 10 Trappistenbrouwerijen, waarvan 5 in België en 2 in Nederland. De Nederlandse Trappistenbrouwerijen zijn La Trappe en Zundert. De Belgische Trappistenbrouwerijen zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.
Rondleiding en mijn eerste bezoek aan La Trappe
De Trappistenbrouwerij La Trappe heb ik in totaal 2 keer bezocht. In december 2018 heb ik La Trappe voor de eerste keer bezocht. Destijds heb ik een zeer interessante rondleiding gevolgd. De gids, Toon Gloudemans, heeft voorheen ook in de horeca gewerkt. Hij is zelf dan ook een echte bierliefhebber en beschikt over enorm veel kennis op het gebied van bier. Toon Gloudemans is anno 2023 nog altijd werkzaam bij La Trappe.
Bij deze rondleiding heb natuurlijk ook één van de prachtige bieren van La Trappe mogen proeven. Ik dronk toen een La Trappe Bockbier. Dit is een kruidig en licht fruitig Bockbier. Dit bier heeft mooie geroosterde tonen van gebrande mout. Daarnaast komen aroma’s en tonen van noten, karamel, koffie en zoethout goed naar voren. De smaak van La Trappe Bockbier is bitter, zoet en licht zuur. La Trappe Bockbier bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 38. De kleur van dit bier is roodbruin. Het bier heeft een stevige schuimkraag met fijne belletjes. De afdronk is bitterzoet. La Trappe Bockbier wordt gebrouwen sinds 2004. La Trappe Bockbier is het enige Bockbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd.
Mijn tweede bezoek aan La Trappe
Mijn tweede bezoek aan La Trappe was eind mei 2023. Bij mijn tweede bezoek aan La Trappe heb op het terras genoten van een drietal smaakvolle bieren van La Trappe. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was de Tripel Traditionair, een bier met een alcoholpercentage van 8,5% en een IBU-waarde van 25. Dit bier is samen met Brouwerij Kleiburg uit Amsterdam gebrouwen. Dit bier is een ode aan de Broederschap. De basissmaak van de Tripel Traditionair is bitter, zoet en licht zuur. Het is een fruitig en een moutig bier. Karamel en sinaasappel zijn mooi waarneembaar bij dit oranjekleurige bier. Deze Tripel heeft een witte en stabiele schuimkraag. De afdronk is bitter en licht zoet. Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was La Trappe Witte Trappist. Dit Witbier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en een IBU-waarde van 14. De basissmaak van dit bier is zoet en licht bitter. Het is een zacht en fruitig bier, waarbij banaan subtiel naar voren komt. De Witte Trappist heeft een mooie en stevige witte schuimkraag. Bij het nuttigen van de La Trappe Witte Trappist heb ik op het terras ook genoten van een heerlijke aspergeproeverij. Deze proeverij bestond uit een aspergesoepje, een aspergequiche en een broodje met een huisgemaakte aspergekroket. De Witte Trappist vorm vooral met de aspergesoep en de aspergequiche een goede bier- en spijscombinatie. Het derde bier, dat ik heb geproefd, was La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #47, een Quadrupel met een alcoholpercentage van 11%. La Trappe Quadrupel is gerijpt op Spaanse eikenhouten brandy vaten. Deze Oak Aged versie van de La Trappe Quadrupel is geblend in januari 2023. Bij het proeven van deze Quadrupel zijn erg veel smaken en aroma’s waarneembaar. Pruimen, karamel, vanille, chocolade en walnoot komen bij dit bier naar voren. Het bier is plakkend op je lippen. Ondanks het hoge alcoholpercentage is dit bier erg mooi in balans.
Over La Trappe valt nog veel meer te vertellen, maar eigenlijk is het bezoeken van dit Trappistenklooster een ‘must visit’ voor elke bierliefhebber.
[1] www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist.html
[2] www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist/historie.html