Kompaan Den Haag

Kompaan Den Haag
Elk jaar probeer ik bij de opening van de Week van het Nederlandse Bier te zijn. De opening vindt plaats tijdens het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. Met Pedro Heezen, een echte bierliefhebber, die ik heb leren kennen bij StiBON-1, had ik afgesproken bij de Grote Kerk. Op donderdag 19 mei 2022 was ik vanaf 18.00 uur bij de opening aanwezig. ’s Middags was ik echter al in Den Haag. Ik bracht toen een bezoek aan Brouwerij Kompaan in De Haag. Kompaan is gelegen aan het water, op een industrieterrein, ongeveer 3 km. buiten het centrum. Het was voor mij de eerste keer, dat ik het proeflokaal en de brouwerij van Kompaan bezocht. Kompaan noemt haar proeflokaal Thuishaven. Kompaan is in 2012 opgericht door Jeroen van Ditmarsch en zijn kompaan Jasper Langbroek.

Thuishaven Kompaan
De inrichting van Thuishaven is industrieel. In het pand en op het terras staan diverse houten banken, waar je kan plaatsnemen. In het pand waarin Kompaan is gevestigd, staan 6 grote zeecontainers. In één ervan zit de keuken. Vanuit deze keuken worden diverse burgers, ribs en salades geserveerd. Ook serveert Kompaan diverse snacks. In de Thuishaven zijn enkele gave teksten te bewonderen. De mooiste tekst is wat mij betreft: ‘Keep your friends close and Kompaan closer.’

The Core Range
De bieren van Kompaan in The Core Range hebben (deels) namen, die symbool staan voor de vriendschap. Hier begon het voor Kompaan dan ook mee; twee vrienden samen op bieravontuur. Namen van de eerste bieren zijn: Bondgenoot (Hoppy Blond), Kameraad (Hoppy Pilsner), Handlanger (Imperial Double IPA) en Bloedbroeder (Russian Imperial Stout). Later werden de volgende bieren toegevoegd aan The Core Range: Badgast (Weizen), Levensgenieter (Session New England IPA), Juicy Joker (New England IPA) en Stunt Double (Low Alcohol). Allemaal smaakvolle en uitgebalanceerde bieren.

Proeven van de Kompaan bieren
Bij Kompaan heb ik genoten van 4 smakelijke proefglazen. Het eerste bier, wat ik heb geproefd, was Battle Royale – Sitiva Scrimmage. Een Double New England IPA, met een alcoholpercentage van 8,7%. De basissmaak is zoet, licht bitter en licht zuur. Deze Double NEIPA is juicy, hoppig en fruitig. Mango en citrus komen mooi naar voren bij het proeven van dit bier. De schuimkraag is inzakkend. Een erg smaakvol bier wat mij betreft.
Het tweede bier, dat ik heb gedronken, was Holy Lemon Spirit. Een limoncello Weizen, die 5% alcohol bevat. Dit bier is het resultaat van een collaboration tussen Kompaan en The Lemon Spirit. De smaak van dit bier is zoet, licht zuur en licht bitter. Holy Lemon Spirit is doordrinkbaar, fruitig, zacht en romig. Citroen komt goed naar voren bij het proeven. De schuimkraag is inzakkend.
Het derde bier, waarvan ik heb genoten, is een oude bekende voor mij. Eén van de bieren uit The Core Range van Kompaan: Handlanger. Dit is een Imperial Double IPA, met een alcoholpercentage van 8,2%. De basissmaak is zoet, bitter en heel licht zuur. Zonder twijfel een alcoholisch, hoppig en fruitig bier. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitterzoet. Tropische smaken en aroma’s komen je tegemoet, wanneer je een slok van dit bier neemt. Heerlijk!
En het laatste bier, waarvan ik heb genoten bij Kompaan, was een prachtige afsluiter. Blubberdikkejetser #3 Chocolate Banana, een Imperial Double Pastry Stout, met een alcoholpercentage van 11%. Een volmondig bier, vooral als je van banaan en chocolade houdt erg lekker. Dit bier werd wel iets te koud geserveerd. Voor de juiste temperatuur, moet je dit bier langzaam opwarmen. Dit opwarmen kan je doen door het glas tussen je handen te plaatsen en het bier langzaam rond te draaien. De basissmaak van dit bier is erg zoet en bitter. Op de achtergrond is ook een kleine zure smaak waarneembaar. Blubberdikkejetser #3 is een fruitig bier, met mooie geroosterde tonen. De afdronk is bitterzoet. Dit bier heeft veel smaak en is bedoeld om rustig van te genieten.

Het bezoek aan Kompaan was erg leuk, ik heb ervan genoten! Een ruime bierkeuze, een sfeervol proeflokaal en gastvrije medewerkers vormen een perfecte combinatie om optimaal te kunnen genieten.

Kompaan Den Haag
Schuiven naar boven