Jopen & Jopenkerk Haarlem

Op zondag 8 augustus 2021 heb ik een bezoek gebracht aan het mooie Haarlem. En natuurlijk mocht een bezoek aan de Jopenkerk niet ontbreken.

Voordat ik bij de Jopenkerk zou aankomen, heb ik ’s morgens bij het gezellig ingerichte restaurant Spaarne66 genoten van een heerlijke flat white en een smakelijk stuk appelgebak. Na deze koffiestop was het tijd om het historische centrum van deze mooie stad te gaan verkennen. In het centrum van Haarlem kan je niet om de Sint Bavokerk heen. De toren van deze kerk is maar liefst 78 meter hoog. Na een mooie wandeling door het centrum van Haarlem stond een bezoek aan Jopen en de Jopenkerk op het middagprogramma.

Van buiten ziet de Jopenkerk er keurig uit, met een middelgroot terras voor de deur. Dit terras ziet er zeker niet verkeerd uit, maar geeft je niet gelijk een wow-gevoel. Eenmaal in de Jopenkerk, kom je ogen tekort. De binnenkant van de Jopenkerk ziet er werkelijk prachtig uit. De brouwinstallatie en de vergistingstanks staan centraal opgesteld en zien er netjes en goed onderhouden uit. Hiervoor staat een lange, moderne bar. Als gast kan je plaats nemen aan diverse soorten tafels. Lange tafels om aan te zitten of hoge tafels met barkrukken. En natuurlijk kan je ook gewoon plaats nemen aan de bar. Voor iedereen voldoende opties. Op de eerste verdieping bevindt zicht het restaurant en de keuken. Ook is op de eerste verdieping de Jopen Store te vinden waar je diverse Jopen bieren of Jopen merchandise kan aanschaffen.

Tijdens mijn bezoek aan de Jopenkerk kon ik kiezen uit 16 verschillende tapbieren. Op het biermenu waren deze 16 bieren eerlijk verdeeld over 2 grote schermen. Het linker scherm bestond uit psalmen en het rechter scherm bestond uit gezangen. Daarnaast waren er tijdens mijn bezoek ook nog eens 32 bieren op fles of op blik verkrijgbaar. Genoeg keuze dus. In de Jopenkerk staat de eerste brouwerij van Jopen. De naam Jopen is vernoemd naar vaten bier van 112 liter (Jopen vaten), waar vroeger Haarlems bier in werd vervoerd.

In de Jopenkerk wordt sinds 2010 bier gebrouwen. Door de grote vraag naar Jopen bieren, is in 2015 een tweede Jopen brouwerij geopend. In de Haarlemse Waarderpolder staat deze tweede Jopen brouwerij. Jopen bestaat al sinds 1994. In dit jaar bestond de stad Haarlem 750 jaar. Tussen 1994 en 2010 liet Jopen haar bieren brouwen bij andere brouwerijen. Tot eind 1996 bij De Halve Maan in Hulst, tot 2001 bij La Trappe in Berkel-Enschot, tot 2004 bij Van Steenberge in Ertvelde (België) en tot 2010 bij de Proefbrouwerij in Lochristi (België).

Genieten van de Jopen bieren

Aan één van de lange tafels in de Jopenkerk heb ik genoten van een aantal heerlijke Jopen bieren. Het eerste bier waarvan ik mocht genieten was Enter the Matrix, een New England India Pale Ale. Deze NEIPA heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Dit is vooral een fruitig, hoppig en tropisch bier. De afdronk van deze frisse NEIPA is bitterzoet. Je krijgt spontaan een tropisch eilandgevoel bij dit bier. Een heerlijke frisse start dus!

Na een heerlijk eerste glas bier, wilde ik natuurlijk nog één of twee andere bieren gaan proeven. Het tweede bier dat ik bestelde was Maria Magdalena, een Black Rye India Pale Ale. Deze Black IPA heeft een alcoholpercentage van 6%. De smaak van dit bier is zeer bitter, zoet en licht zuur. Koffie en cacao komen heel mooi naar voren bij dit bier. Daarnaast is dit bier hoppig en fruitig. De schuimkraag is romig en dit bier heeft een licht bittere afdronk.

Na deze eerste bieren werd het ook tijd om iets te gaan eten. Ik bestelde een heerlijke Brouwersburger met een glas Jopen Mooie Nel IPA. De Brouwersburger is afkomstig van de Schotse Hooglander van de Kennemerduinen en werd geserveerd met tartaarsaus, spek, uien en cheddar kaas. De Mooie Nel IPA is mijn favoriete Jopen bier en tevens mijn favoriete Nederlandse IPA. Dit hoppige bier bevat 6,5% alcohol. En de smaak is werkelijk fantastisch! De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. Tonen van tropisch fruit zijn heel mooi aanwezig. Het bier heeft een fijne schuimkraag. De afdronk van dit bier is bitter en licht zoet. De Jopen Mooie Nel IPA vormt een waanzinnig lekkere Bier- en Spijscombinatie met de rundvleesburger. Leuk weetje: In 2015 is de Jopen Mooie Nel bij de Dutch Beer Challenge verkozen tot het beste bier van Nederland.

De smaken van de Jopen bieren die ik heb geproefd, vond ik erg goed. Een puntje van kritiek is het tappen en het serveren van de bieren. Wanneer het bier op tafel werd gezet, had het niet de perfecte schuimkraag die je van een Jopen bier mag verwachten. In de Jopenkerk was ik wel positief verrast door de gastvrijheid van alle medewerkers. Zonder uitzondering waren alle medewerkers erg vriendelijk. Voor een volgend bezoek zeker niet onbelangrijk.

Na heerlijk gegeten en gedronken te hebben, wilde ik natuurlijk ook een aantal Jopen bieren meenemen. In de Jopen Store kocht ik een aantal mooie Jopen bieren. Na het bezoek aan de Jopen Store was het weer tijd om verder te gaan. Het bezoeken van de Jopenkerk in Haarlem vond ik absoluut de moeite waard. In de toekomst zal ik hier zeker vaker komen om te genieten van al het lekkers dat de Jopen brouwerij te bieden heeft!

Jopen & Jopenkerk Haarlem
Schuiven naar boven