Hop

Hop
Wat is hop eigenlijk? Hop (Humulus Lupulus) is een zeer snel groeiende klimplant. Hop wordt ook wel gezien als het belangrijkste kruid, dat in bier wordt gebruikt. Door velen wordt hop ook wel gezien als de ‘ziel van het bier’. Hop is een klimplant en familie van de Cannabinaceae. En zoals je uit de naam kan halen, is hop verwant aan cannabis.

De hopstok heeft kleine en fijne klimharen, waarmee het zich aan palen, bomen en draden omhoog weet te werken. Er bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke hopplanten. De bloemen van de vrouwelijke hopplanten worden gebruikt voor het brouwen van bier.

Hopsoorten
Welke hopsoorten zijn er allemaal? In grote lijnen kan je zeggen, dat er 3 belangrijke hopsoorten zijn. Dit zijn aromahop (deze hop zorgt voor een aangenaam hoparoma), bitterhop (deze hop geeft bier de basisbitterheid) en dual-purpose hop (deze hop geeft zowel een aangenaam hoparoma als bitterheid aan het bier).

Hopteelt
Over de hele wereld wordt er hop geteeld, maar enkel in een band tussen de 55e en 35e breedtegraad. In Europa is dat tussen Denemarken en Zwitserland. Hop is zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond te vinden. De grootste hopproducenten in Europa zijn Duitsland, Engeland, Tsjechië en Polen. Buiten Europa wordt er relatief veel hop geteeld in Amerika, China, Australië en Nieuw-Zeeland.
Bij de hopteelt laat men hop langs palen en draden van 4 tot 6 meter omhoog klimmen. De hopplant groeit zeer snel en heeft steun nodig om te kunnen groeien. De bloemetjes, die ontstaan, groeien uit tot hopbellen.

Uitsluitend de onbevruchte hopbellen van de vrouwelijke hopplant worden gebruikt voor het brouwen van bier. Wanneer de vrouwelijke hopplanten bevrucht worden door de mannelijke hopplanten mislukt de oogst, omdat bevruchte hop van mindere brouwkwaliteit is. In bijvoorbeeld België is het wettelijk verboden om mannelijke hopplanten te kweken binnen een straal van 5 kilometer van een hopveld met vrouwelijke hopplanten.

In mijn volgende blog zal ik nog meer over hop vertellen. Het oogsten van de hop zal dan ook aan bod komen. De foto, die boven deze blog staat, is gemaakt in Reijmerstok bij de hopvelden van de Gulpener Bierbrouwerij.

Hop
Schuiven naar boven