Gulpener Hopfest 2022

Gulpener Hopfest 2022
Op zondag 11 september 2022 vond het jaarlijkse Gulpener Hopfest plaats. Elk jaar wordt dit Hopfest(ival) op de tweede zondag van september gehouden. Speciaal voor iedereen die Gulpener Vrund is (en introducees zijn natuurlijk ook van harte welkom). Op deze dag vindt de jaarlijkse hoppluk plaats. Dit jaar werd de hop geplukt in vier verschillende groepen. Helaas was er niet veel hop meer te plukken. Vanwege noodweer, enkele dagen voor de hoppluk, is een groot deel van de hop eraf gewaaid. Gelukkig hebben lokale boeren, brouwers en bierliefhebbers met man en macht ervoor gezorgd, dat de meeste hop gered kon worden.

Gulpener Vrund
Zelf ben ik alweer 2 jaar Gulpener Vrund. Dit jaar is de eerste keer dat ik bij het Gulpener Hopfest aanwezig was. Wanneer je Gulpener Vrund bent, geniet je van diverse voordelen. Zo staan de namen van alle Gulpener Vrunden in de brouwketels gegraveerd. Daarnaast heb je gratis toegang tot het Gulpener Hopfest(ival) in september en krijg je korting bij het bestellen van Gulpener bieren of andere artikelen, die bij Gulpener in de webshop staan.

Gulpener Hoppluk
Bij de hoppluk zelf was ik helaas niet aanwezig. Het was de bedoeling dat ik in de vierde groep hop ging plukken, maar vanwege maagklachten kon ik hier helaas niet bij zijn. Van andere Gulpener Vrunden hoorde ik, dat de pluk erg geslaagd was, ondanks het feit dat er weinig hop meer te plukken viel. Er werd bij de hoppluk genoten van meerdere flessen Château Neubourg.

Gulpener Hopfest
Na enkele uren verminderden mijn maagklachten en kon ik gelukkig wel aansluiten bij het Gulpener Hopfest. Ik heb hier enorm van genoten! Eén van de Gulpener Vrunden, die ik goed ken is George. Via mijn StiBON-1 biervriend Pedro heb ik George beter leren kennen. Op het Gulpener Hopfest genoten we van de heerlijke Gulpener bieren, smaakvolle gerechten, de muziek en de ongedwongen sfeer van het festival. Het festivalterrein ligt in Reijmerstok bij de hopvelden van de familie Wouters. Op deze hopvelden van de familie Wouters staat de hop, die de Gulpener Bierbrouwerij gebruikt voor haar smaakvolle bieren. Het festivalterrein ligt in het heuvelachtige landschap van Gulpen. Een idyllische plek!

Tijdens het Gulpener Hopfest heb ik genoten van diverse bieren. Enkele hiervan staan hieronder beschreven:

1. Gulpener Château Neubourg. Wat mij betreft één van de beste Pilseners, die ik ooit heb gedronken. De smaak van deze Pilsener is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Daarnaast is dit bier fruitig, bloemig, grassig, kruidig, moutig en hoppig. Het is een zeer verfijnd bier. De afdronk van deze Pilsener is bitter. Gulpener Château Neubourg bevat 5,5% alcohol.

Château Neubourg is vernoemd naar het adellijke renaissancekasteel Neubourg, dat op slechts 1 km afstand van de Gulpener Bierbrouwerij staat. Het bier Château Neubourg wordt afgevuld in opvallende blauwe bierflessen. De kleur blauw verwijst naar iemand, die tot de adelstand behoort. Zoals ook de voormalige bewoners van Château Neubourg.

2. Gulpener Ur-Hop IPA. Gulpener Ur-Hop is een fijne, bittere en hoppige India Pale Lager. De naam van de Gulpener Ur-Hop is sinds het voorjaar van 2021 gewijzigd in Gulpener Ur-Hop IPA. Feitelijk gezien is dit bier echter een IPL.
De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. Het is een moutig bier. De Gulpener Ur-Hop bevat 6% alcohol. Bij het brouwen van de Gulpener Ur-Hop wordt ook drooghoppen (dry-hopping) toegepast. Drooghoppen is het toevoegen van hop, nadat het bier is vergist. Het drooghoppen zorgt ervoor, dat het bier een hoppig aroma krijgt.
De term Lager staat voor bieren, die ondergistend zijn gebrouwen. Hierbij vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

3. Gulpener Château Neubourg ongefilterd. Speciaal voor de Gulpener Vrunden was er een houten biervat aanwezig, die op het Gulpener Hopfest werd aangeslagen door Jan-Paul Rutten, de directeur van de Gulpener Bierbrouwerij. Uit dit houten vat tapte hij zelf de ongefilterde Château Neubourg. Een smaakvol bier. Door het niet filteren van deze Pilsener is dit bier troebel en smaakt het iets zoeter en volmondiger dan de reguliere gefilterde variant van de Gulpener Château Neubourg. En ook de ongefilterde variant smaakt bitter, (licht) zoet en heel licht zuur.

Natuurlijk heb ik samen met George nog diverse andere bieren genuttigd en hebben wij op het festivalterrein genoten van de muziek en het heerlijke eten. Het Gulpener Hopfest 2022 was voor mij zeer geslaagd. Een echte aanrader voor bierliefhebbers, die ervan houden om in ongedwongen sfeer te genieten van al het moois dat Gulpener en de regio Zuid-Limburg te bieden heeft. In 2023 hoop ik opnieuw het Gulpener Hopfest te mogen bezoeken.

Gulpener Hopfest 2022
Schuiven naar boven