Brouwerij ‘t IJ

Brouwerij ‘t IJ
Brouwerij ’t IJ brouwt al sinds 1985 bier en is opgericht door Kasper Peterson[1]. De naam van de brouwerij is ontstaan, omdat de locatie waar het bier wordt gebrouwen naast de rivier ’t IJ ligt. In 2008 stopte Kasper Peterson als eigenaar van Brouwerij ’t IJ. Bart Obertop en Patrick Hendrikse werden de nieuwe eigenaren van Brouwerij ’t IJ.
Alle tapbieren van Brouwerij ’t IJ worden gebrouwen aan de Funenkade en aan het Zeeburgerpad, dat ongeveer 700 meter verderop ligt, worden alle flessen en fusten afgevuld.

In Amsterdam zijn twee proeflokalen van Brouwerij ’t IJ. Proeflokaal De Molen is gevestigd aan de Funenkade en Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis in het Vondelpark. Proeflokaal De Molen is, net als de brouwerij, gevestigd in een voormalig badhuis. Bij Proeflokaal De Molen zijn naast de bieren van ’t IJ ook diverse hapjes verkrijgbaar. Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis is in 2019 geopend. Op deze locatie kan je naast het drinken van bieren van ’t IJ ook genieten van koffie, broodjes, pizza’s en diverse snacks. Een origineel bier, dat alleen op deze locatie wordt verkocht, is ’t Blauwe Theehuis Pils. Een Pilsener met een alcoholpercentage van 5,2%. Bij Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis kan je, samen met je familie of vrienden, ook nog eens petanque spelen of tafeltennissen.
Beide bruisende proeflokalen van de Brouwerij ’t IJ zijn zeker een bezoek waard.

De struisvogel in het logo van de brouwerij is een beetje ‘per toeval’ gekozen. Omdat de struisvogel niet veel met de brouwerij te maken had, werd ook een molen in het logo opgenomen. Naast deze molen, genaamd ‘De Gooyer’, wordt het tapbier van Brouwerij ’t IJ gebrouwen. De Gooyer is de hoogste molen van Nederland. De locatie van Brouwerij ’t IJ is dan ook erg mooi.
Omdat dierentuin Artis naast ’t IJ ligt, heeft de Brouwerij één van de struisvogels van Artis geadopteerd. Haar naam is Esasa, wat in het Zulu betekent: Leef met je kop omhoog![2]

Zatte is het eerste bier, dat door Brouwerij ’t IJ in 1985 werd gebrouwen. Zatte is een Tripel. Na Zatte is Natte het tweede bier, dat door de brouwerij op de markt werd gebracht. Natte is een Dubbel.

Samenwerking ’t IJ & Duvel Moortgat
In 2015 is Brouwerij ’t IJ een samenwerking aangegaan met het Belgische Duvel Moortgat. Hierdoor heeft Brouwerij ’t IJ meer financiële mogelijkheden en heeft zij de beschikking gekregen over een nog beter distributienetwerk. Het eerste bier, dat is gebrouwen na deze samenwerking, is ’t Ei van de Duivel (Black Rye IPA). Het tweede bier, dat gezamenlijk is gebrouwen, is ’t IJ van de Duvel (New England IPA). Beide bieren bevatten 6,66% alcohol. Dit getal is een verwijzing naar het nummer van het beest.

Proeverijtje
Op maandag 15 augustus 2022 heb ik Brouwerij ’t IJ voor het eerst bezocht. Op het terras van Proeflokaal De Molen heb ik genoten van een proeverij van diverse bieren van Brouwerij ’t IJ. Op de kaart staat deze proeverij aangegeven als Proeverijtje. De volgorde waarin je de bieren krijgt geserveerd, is niet de beste volgorde. Als je het Proeverijtje krijgt, staat bijvoorbeeld IJwit als vierde bier op de proefplank. Kom je genieten van een Proeverijtje bij ’t IJ, drink dan IJwit als tweede bier. Hierdoor krijg je een goede uitgebalanceerde volgorde van bieren met een opbouwende smaakintensiteit.

Proeverijtje van Brouwerij ’t IJ:

1. Blondie (5,8 % alcohol). Dit Blonde bier is zoet en licht bitter van smaak. Het is een redelijk vlak bier. De smaak is niet heel erg uitgesproken. Het is een moutig en fruitig bier. De schuimkraag van Blondie is redelijk snel inzakkend.

2. IJwit (6,5% alcohol). Misschien wel hét bekendste bier van de brouwerij; IJwit. Een smaakvol witbier dat zoet, licht bitter en licht zuur smaakt. Bij het proeven zijn mooie citrustonen waarneembaar. De schuimkraag is inzakkend.

3. Natte (6,5 % alcohol). Deze Dubbel smaakt zoet, licht bitter en licht zuur. Natte is een mooi donker en fruitig bier met geroosterde tonen. Karamel is ook goed waarneembaar. De schuimkraag is inzakkend.

4. Zatte (8% alcohol). Dit is het eerste bier, dat uit de tanks van Brouwerij ’t IJ kwam. Het is de klassieker van deze brouwerij. Een heerlijke Tripel, die bitterzoet en licht zuur van smaak is. Aroma’s van abrikoos, banaan en kruidnagel zijn waarneembaar. Zatte is een fruitig en moutig bier en heeft een inzakkende schuimkraag.

5. Columbus (9% alcohol). Dit Sterke Blonde bier was het laatste bier van het Proeverijtje. De basissmaak is zoet, bitter en heel licht zuur. Het is een kruidig, moutig, hoppig en fruitig bier. De schuimkraag zakt redelijk snel in. De afdronk is licht bitter. Columbus vormt een mooie bier- en spijscombinatie met de worst van de lokale slager, die bij de keuken van het proeflokaal is te bestellen.

Van de bovenstaande vijf bieren is de Tripel Zatte mijn favoriet. Een zeer smaakvol bier wat mij betreft.

Special van de tap
Na het Proeverijtje genoot ik nog van een heerlijke special van Brouwerij ’t IJ van de tap. Het tapbier, dat ik dronk, was Schwartzwalder Kirschtorte. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 7,2%. De Schwartzwalder Kirschtorte is een stout met mooie geroosterde tonen. Koffie en chocolade tonen zijn hierbij goed aanwezig. Daarnaast komt ook de kersensmaak mooi naar voren. De basissmaak is zoet, bitter en dit bier heeft ook een verfijnde zure smaak (kersen).

Hapjes
Bij de keuken van Proeflokaal De Molen zijn diverse smakelijke hapjes te bestellen. Zo genoot ik, met mijn gezelschap, van een middelgrote hapjesplank, pinda’s en brood met gezouten boter. De hapjesplank bestond o.a. uit abdijkaas, droge worst, grilworst en cornichons (kleine augurken). Zeer smaakvolle hapjes, die allemaal afkomstig zijn van unieke plekken. Zo is de abdijkaas afkomstig van Abdij Sint Bernardus uit België, de grilworst van Wild van Wild uit Naarden en het brood van Bakkerij Kardas uit Amsterdam.

Merchandise
Bij de keuken in het Proeflokaal van de Molen was het ook nog mogelijk om merchandise van Brouwerij ’t IJ te kopen. Hier kocht ik twee mooie T-shirts. Eén IPA T-shirt en één T-shirt met het logo van Brouwerij ’t IJ.

Op deze zonnige maandag was het genieten van een aantal heerlijke bieren van Brouwerij ’t IJ. Voor een mooie bierbeleving op een toffe locatie kan ik een bezoek aan Proeflokaal De Molen van Brouwerij ’t IJ van harte aanbevelen. Voor de echte liefhebbers is het ook nog eens mogelijk om in het weekend een rondleiding te volgen bij Brouwerij ’t IJ.


[1] https://www.brouwerijhetij.nl/geschiedenis/

[2] https://www.brouwerijhetij.nl/esasa-onze-adoptie-struisvogel-oogt-erg-blij-in-artis/

Brouwerij ‘t IJ
Schuiven naar boven