Brouwerij De Hemel

Geschiedenis
Herm Hegger richtte in 1983 Brouwerij De Raaf op in het Gelderse dorp Heumen. De Brouwerij zat in een historisch pand, waar tot het begin van de 20e eeuw Brouwerij Bergzicht bier had gebrouwen. In 1987 werd Witte Raaf op de markt gebracht, dit was het eerste Nederlandse Witbier. Witte Raaf was een enorm populair Witbier. Omdat Brouwerij De Raaf de vraag naar dit bier niet meer aankon, werd besloten om Brouwerij Raaf te verkopen aan Oranjeboom. Oranjeboom heeft nog een aantal jaar Raaf Witbier gebrouwen. Maar nadat Oranjeboom door Interbrew (tegenwoordig InBev) was overgenomen, werd er geen Raaf Witbier meer gebrouwen. Interbrew koos Hoegaarden Witbier boven Raaf Witbier.

Brouwerij De Hemel is een stadsbrouwerij, die gevestigd is in Nijmegen. In 1996 is Brouwerij De Hemel opgericht door Herm Hegger. De brouwerij was gevestigd in het Brouwershuis in het centrum van Nijmegen. In 1999 verhuisde Brouwerij De Hemel naar de Commanderie van Sint Jan. De Commanderie van Sint Jan is gebouwd in 1196 en is gelegen in de Nijmeegse Benedenstad. Het was een van de eerste stenen gebouwen in Nijmegen. In 1196 fungeerde het gebouw als ziekenhuis. In 1214 kwam het pand in handen een adellijke kloosterorde, de Johanniter Orde. Deze kloosterorde maakte van het pand een klooster. En uit deze tijd is ook de naam van het gebouw afkomstig. De Johanniter Orde maakte er een commenderij van, gewijd aan Sint Jan. In 1944 werd het gebouw tijdens het Bombardement van Nijmegen volledig verwoest. In de jaren 70 werd het pand in de originele staat hersteld. In 2016 is Thieu Hegger zijn vader opgevolgd als eigenaar van Brouwerij De Hemel.[1]

Brouwerij De Hemel
Bij Brouwerij De Hemel wordt in relatief kleine oplages gebrouwen. Voornamelijk voor cafés en restaurants in en rondom Nijmegen. Naast het brouwen van bieren wordt er bij Brouwerij De Hemel ook biermosterd, bier azijn en likeur van bier en zelf gebrande koffie gemaakt. Mocht je ook een hapje willen eten, dan kan je bij De Hemel ook genieten van een lekkere borrelhap, lunch of diner.
De Hemel beschikt achter het toegangshek over een groot terras, dat gelegen is onder de bomen. Tegen het pand groeien diverse planten, waardoor het terras in combinatie met het pand van De Hemel een groen karakter heeft. Binnen is het natuurlijk ook mogelijk om aan de bar of bij een van de lage of hoge tafels te genieten van al het lekkers dat De Hemel te bieden heeft. Van de tap zijn er maar liefst 12 huis gebrouwen bieren verkrijgbaar. Het is bij De Hemel ook mogelijk om een High Beer, Hemelse proeverij of een Helse proeverij te bestellen.

Proeven van De Hemel bieren
Op vrijdag 14 april 2023 heb ik een bezoek gebracht aan De Hemel, waar ik 3 verschillende bieren heb geproefd. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was Bergzigt. Een ondergistend Blond speltbier met een alcoholpercentage van 5%. Bergzigt is gebrouwen naar een recept uit de tijd van Bierbrouwerij Bergzigt. De basissmaak van Bergzigt is licht bitter en licht zoet. Het is een kruidig en moutig bier. De schuimkraag is snel inzakkend. Het bier heeft een korte en licht bittere afdronk. Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was Hopverdorie. Hopverdorie is een zeer smakelijke IPA met een alcoholpercentage van 7%. De basissmaak is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Citrustonen zijn waarneembaar. Hopverdorie is ook licht harsig met tonen van dennen. Het is een aromatisch, hoppig en fruitig bier. De afdronk is bitter. Op de foto bovenaan deze blog staat dit bier afgebeeld. Het derde bier, dat ik heb geproefd, was Helse Engel. Dit is een Tripel met een alcoholpercentage van 8%. De basissmaak is vooral zoet en bitter. De Helse Engel is een kruidige Tripel. Dit smaakvolle bier is zeer toegankelijk en drink gemakkelijk weg.
Van de bovenstaande bieren steken, wat mij betreft, De Helse Engel Tripel en de Hopverdorie IPA er duidelijk bovenuit. Smaakvolle bieren, die ik zeker vaker ga proeven. Het Blonde speltbier Bergzigt is zeker goed gebrouwen, maar is voor mij niet een bier uit de buitencategorie.

Wanneer je in Nijmegen bent, dan is het bezoeken van Brouwerij De Hemel een must visit wat mij betreft.


[1] Bron: Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach, De Bierrevolutie 2017, blz. 85

Brouwerij De Hemel
Schuiven naar boven