Brouwerij Altes Tramdepot

Brouwerij Altes Tramdepot
Voordat wij op vakantie naar Zwitserland gingen, had ik een lijstje gemaakt met brouwerijen, restaurants en andere bierige locaties. Brouwerij Altes Tramdepot stond ook op mijn lijstje. Vanaf het terras, dat bij deze oude tramhal ligt, kan je genieten van een prachtig uitzicht op de oude binnenstad van Bern.

Brouwerij Altes Tramdepot is vanuit het centrum ongeveer 10 minuten lopen. Vanuit het centrum gezien ligt Altes Tramdepot aan de overkant van de rivier Aare, die door de stad Bern stroomt. Bij Altes Tramdepot wordt niet alleen maar bier gebrouwen. Brouwerij Altes Tramdepot bestaat uit een restaurant, een brouwerij, een klein boetiekhotel en een prachtig terras. In het restaurant zijn veel lokale gerechten verkrijgbaar, maar daarnaast ook seizoensgebonden specialiteiten en wisselende weekmenu’s.

Altes Tramdepot is opgericht in 1998. Bij Brouwerij Altes Tramdepot wordt 4 tot 6 keer bier gebrouwen per week. In totaal wordt er meer dan 3.200 hectoliter bier per jaar gebrouwen.[1] Twintig jaar geleden werd er 900 hectoliter bier per jaar gebrouwen. De hoeveelheid gebrouwen bier is in de loop van de jaren dus flink toegenomen. Het bier wordt gebrouwen in het midden van het restaurant in enorme koperen ketels. Alle bieren zijn ongefilterd. Toen Sjoerd en ik bij Altes Tramdepot waren, konden wij kiezen uit 5 eigen gebrouwen Tram bieren van de tap. Van deze 5 bieren zijn er 3 het hele jaar door verkrijgbaar: Helles, Weizen en Märzen. De andere 2 tapbieren wisselen regelmatig.

Geproefde bieren
Bij Brouwerij Altes Tramdepot dronk ik de volgende bieren:

1. Tram Sommer Weizen (5,1%). Een goede Weizen, waarbij banaan goed waarneembaar is. Het is een fruitig en volmondig bier. De basissmaak is zoet, licht zuur en licht bitter. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is zacht en romig.

2. Colonia (4,3%). Dit bier is gebrouwen van hoge gisting, maar drinkt net als bijvoorbeeld een Pilsener, gevaarlijk snel weg. Het bier is moutig, clean en fris. De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. De schuimkraag is redelijk snel inzakkend. De afdronk is kort en licht bitter.

3. Tørst (4,5%). Dit bier is een Farmhouse IPA. Eigenlijk een soort IPA met kenmerken van een Saison. Het bier is perfect in balans. Tørst is fruitig (citrus), bloemig en clean. De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is droog.

Alle 3 bieren dronk ik van de tap. Van de Colonia had ik een proefglas en van de Tram Sommer Weizen en Tørst bestelde ik een normaal glas.

Bezienswaardigheden Bern
Buiten de locaties, waar het gerstenat rijkelijk vloeit, heeft de Zwitserse stad Bern nog veel meer te bieden. De onderstaande bezienswaardigheden zijn zeker een bezoek waard:

1. Berner Münster. Dit is dé kathedraal van Bern. De Berner Münster is met een hoogte van 100 meter de grootste kerk van Zwitserland. Wanneer je de 354 treden hebt beklommen, kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

2. Bärengraben. De Beer is hét symbool van Bern. Overal in de stad zijn beelden van beren te bewonderen. Bärengraben is de Berenkuil in Bern waar nog altijd 3 beren te bewonderen zijn. Deze Berenkuil ligt vlakbij Brouwerij Altes Tramdepot, aan de rivier de Aare.

3. Zytglogge. Dit is een reusachtige klok in het historische centrum van Bern. De astronomische klok geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de stand van de zon en de maan.

De binnenstad van Bern, het Parlementsgebouw van Bern, de Zytglogge, de Bärengraben en de rivier de Aare staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ons bezoek aan Bern en diverse bierige locaties is zeker de moeite waard. Het bezoeken van Brouwerij Altes Tramdepot is een must-see voor elke bierliefhebber. Na ons verblijf in de stad Bern, reizen Sjoerd en ik verder met de trein naar Luzern. In de volgende Bierblog zal ik meer vertellen over mijn bezoek aan Bierliebe & Friends. Deze bierige locatie bevindt zich in het centrum van Luzern. Bierliebe & Friends bezoeken wij op de derde dag van onze treinvakantie in Zwitserland.


[1] Bron: https://altestramdepot.ch/cmsfiles/hp_unternehmensgeschichte.pdf

Brouwerij Altes Tramdepot
Schuiven naar boven