Bockbier

Bockbier
De Bierstijl Bockbier is oorspronkelijk in de plaats Einbeck in Duitsland ontstaan. Einbeck ligt in de Duitse deelstaat Nedersaksen. In Einbeck brouwde men een bovengistend bier, dat was gemaakt van tarwemout. De kleur van dit sterke bier was geel. Waarschijnlijk is er ooit iemand geweest, die na het nuttigen van een aantal krachtige bieren, de naam Einbeck niet goed meer uitsprak. Deze persoon sprak Einbeck uit als Einbock. Vrij vertaald: ein Bock, oftewel één Bock.
Einbeck was in de 13e eeuw een belangrijke Hanzestad. Het sterke bier, dat in deze Hanzestad werd gebrouwen, werd geëxporteerd naar o.a. Hamburg, Riga en Stockholm.

Het sterke bier uit Einbock was erg populair. In de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren wilde men het populaire bier uit Einbeck ook gaan brouwen. Hertog Willem V zette een eigen brouwerij op: het Hofbräuhaus. Deze in München gevestigde brouwerij probeerde hetzelfde bier te gaan brouwen als het sterke bier uit Einbeck. Helaas werd dit geen succes. Het bier van het Hofbräuhaus was kwalitatief niet zo goed als het oorspronkelijke krachtige bier uit Einbeck.
Voor dit probleem werd in 1612 een slimme oplossing gevonden. Brouwer Elias Pilcher, die bier in Einbeck brouwt, werd aangetrokken om in München te gaan brouwen. Hij slaagde erin om in München bier te brouwen naar ‘Einbecker art’. In Beieren werd dit Ainpöcksich bier genoemd. Vaak werd deze naam afgekort naar Ainpöck. In het gewone taalgebruik werd dit bier vaak ‘ein Bock’ genoemd.

In het begin van de 19e eeuw verdween het Ainpöcksich bier. In de Duitse deelstaat Beieren ging men op grote schaal ondergistend bier brouwen. Hier ontstond het Bockbier, dat wij nu nog altijd kennen. Dit bier was (licht)bruin van kleur, krachtig van smaak en gebrouwen van gerstemout. Kort samengevat kan je concluderen, dat de naam van Bockbier in Einbeck is ontstaan, maar dat het huidige recept van Bockbier in München is ontstaan.

Bockbier wordt vaak als seizoensbier in de herfst en in de winter verkocht. Vaak is Bockbier in Nederland verkrijgbaar van eind september tot februari. In Nederland was de Amstel Brouwerij in 1872 de eerste die haar Bock op de markt bracht.

Dubbelbock
In Duitsland gevestigde Italiaanse monniken brouwden in de 18e eeuw een extra sterke versie van het Bockbier, dat bekend werd onder de naam Dubbelbock en waarvan Salvator de eerste en meest succesvolle specialiteit is. Dubbelbock (Doppelbock in het Duits) heeft een bijzondere betekenis in Beieren. Dubbelbock is traditioneel het bier van het vijfde jaargetijde in München. Dit is het begin van de vastentijd. Dubbelbock is een extra zwaar gebrouwen bier, waarmee men de vastentijd goed kan doorkomen. Vaak wordt het aanslaan van het eerste fust of vat Dubbelbock op een feestelijke manier gevierd.

Dubbelbock heeft een hogere moutstorting dan Bockbier. Voor Dubbelbock worden dus meer grondstoffen gebruikt. Dubbelbock heeft vaak een iets hoger alcoholpercentage dan Bockbier. Duitse Dubbelbock bieren eindigen vaak op -ator, bijvoorbeeld Paulaner Salvator. In Nederland is Brand Dubbelbock een goed voorbeeld van deze Bierstijl.

Meibock
Leuk om te weten is, dat Bockbier oorspronkelijk Meibock bier was. Meibock is, net als het gewone Bockbier, ook afkomstig uit Duitsland. Het grote verschil met het gewone Bockbier is, dat een Meibock blond van kleur is. Daarnaast is de smaak van Meibock fruitiger dan een Bockbier. Bij Bockbier zijn vaak tonen van karamel en gebrande mout waarneembaar. In Nederland wordt Meibock onder de naam Lentebock op de markt verkocht. Veel Nederlandse brouwerijen hebben een Lentebock in haar bierassortiment.

Bockbier, Dubbelbock en Meibock zijn drie prachtige Bierstijlen, waar je als bierliefhebber van kan genieten.

N.B. Een bok heeft niks te maken met de Bierstijl Bockbier.

 

Bockbier
Schuiven naar boven