In deze Bierblog staan de bierstijlen Blond en Dubbel centraal. Maar waaruit bestaat bier nu eigenlijk? Bier bestaat bijna altijd uit graan, water, hop en gist. Graan, water en hop zijn grondstoffen en gist is een levend organisme. Daarnaast zijn er enorm veel toevoegingen, die de brouwer kan gebruiken om smaak of aroma aan het bier toe te voegen. Zo kan de brouwer ervoor kiezen om bijvoorbeeld koriander, citrus, de schil van Curaçao, de schil van sinaasappel, kersen, honing, gruit, kardemon, zoethout, vlierbloesem, chocolade of zelfs koffie toe te voegen tijdens het brouwproces. Daarnaast zijn er nog tal van andere toevoegingen, die de brouwer kan gebruiken om het bier extra smaak of aroma te geven.
Blond
Toen ik begon met het drinken van bier, was een Blond bier één van de eerste bierstijlen waarmee ik kennis maakte. Dit was waarschijnlijk na de bierstijlen Pilsener en Belgische Pale Ale. Ik ben er niet 100% zeker van, maar waarschijnlijk was het amberkleurige Palm (Belgische Pale Ale) het eerste speciaalbier dat ik dronk. Het eerste bier dat ik in de categorie Blond dronk, was waarschijnlijk één van de Belgische Blonde bieren.
Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België als variant op de bierstijl Dubbel. Vanuit België werd vroeger Dubbel bier naar Frankrijk geëxporteerd, maar helaas waren de Fransen vroeger geen liefhebbers van deze bierstijl. Daarom besloot men destijds om Blond bier naar Frankrijk te exporteren, dit werd gelijk een groot succes! De naam Blond bier is afkomstig van de blonde of goudgele kleur. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 6 en 7,5%. De basissmaak van een Blond bier is vaak bitterig tot bitter en vaak licht zoet. Daarnaast kan een Blond bier ook moutig en fruitig zijn. De body van dit bier is meestal dun tot medium. Blond bier heeft vaak fruitige en licht kruidige aroma’s.
Dubbel
De bierstijl Dubbel is in België ontstaan. De eerste Dubbel werd door Westmalle gebrouwen. Hendrik Verlinden brouwde voor de Belgische Trappistenbrouwerij de eerste Westmalle Dubbel in 1926. De naam Dubbel verwijst naar de hoeveelheid mout en stamwort van het bier voor de vergisting. De kleur van een Dubbel kan afkomstig zijn van de gekleurde mouten, die er tijdens het brouwproces worden gebruikt. Het gebeurt echter veel vaker dat de kleur van een Dubbel afkomstig is van de donkere kandijsuiker, die er tijdens het brouwproces wordt gebruikt. In de eerste jaren dat ik bier dronk, was Dubbel niet mijn favoriete bierstijl. Ik ben deze bierstijl in de loop van de jaren steeds meer gaan waarderen. Tegenwoordig kan ik heel erg genieten van een heerlijke Rochefort 6, Westmalle Dubbel of een La Trappe Dubbel. De kleur van een Dubbel is koper tot donker bruin. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 6 en 7,5%. De smaak van een Dubbel is bitterig tot bitter en licht zoet tot zoet. Een Dubbel is vaak moutig en fruitig. De body van dit bier is over het algemeen medium. Dubbel bier heeft vaak aroma’s van karamel, brood, mout en chocolade.
Ideale drinktemperatuur
De temperatuur waarop je een bier serveert is erg belangrijk. Het alcoholpercentage van het bier is ongeveer ook de temperatuur waarop je een glas bier het beste kan drinken. Voor het biertype Blond is de ideale drinktemperatuur 6-8° Celsius. Voor het biertype Dubbel is de ideale drinktemperatuur 7-10° Celsius.
Bier & Spijs
Zoals jullie hebben kunnen lezen onder de kopjes Blond en Dubbel is er een aantal overeenkomsten tussen deze bierstijlen, maar er is ook een aantal duidelijke verschillen. En wat kan je nou bij een Blond bier of een Dubbel bier eten? Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, moet je de vraag specifieker maken.
Welk gerecht kan je eten bij een La Trappe Blond? La Trappe Blond gaat heel mooi samen met gegrilde kip. De basissmaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig, moutig en licht kruidig bier. Rijpe banaan komt in de geur en de smaak mooi naar voren. La Trappe Blond heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De kruidige tonen van dit bier gaan heel mooi samen met de kruidige tonen van de gegrilde kip. Dit vormt een heel mooi smaakhaakje.
En welk gerecht kan je eten bij een Westmalle Dubbel? Westmalle Dubbel vormt een goede Bier- en Spijscombinatie met een gebakken biefstuk. De basissmaak van dit bier is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig en kruidig bier. Daarnaast zijn tonen van gebrande mout waarneembaar. Ook karamel en rijpe banaan is waarneembaar. Westmalle Dubbel is een zeer smaakvol en complex bier. Westmalle Dubbel heeft een alcoholpercentage van 7%. Zowel het vlees als het bier zijn erg smaakvol. De gebrande en de krachtige tonen van de Westmalle Dubbel passen zeer goed bij de krachtige en volle smaak van de gebakken biefstuk. Een heerlijke combinatie.
Om de bierstijlen Blond en Dubbel nog meer te gaan waarderen, raad ik je aan om eens een mooie Bier- en Spijscombinatie te gaan proberen. Absoluut een aanrader. Zo ben ik zelf de bierstijl Dubbel veel meer gaan waarderen!