Bierproefglazen en biervilten Rein Arjan Zijlstra & Interview Meinder Buynink

Bierproefglazen en biervilten
In de afgelopen jaren ben ik volop bezig geweest om nog meer leuke dingen te gaan ondernemen in de bierwereld. En dan met name voor mij als Internationaal Biersommelier. In de toekomst wil ik mijzelf nog meer gaan specialiseren in het geven van Bierproeverijen en Bier- en Spijsproeverijen. En wat is er nou leuker dan je eigen biervilten en bierproefglazen te hebben? Het logo op de biervilten en op de bierproefglazen is ontworpen door professioneel tekenaar Meinder Buynink. Het werk van Meinder Buynink is te vinden op meinder.nl[1] Zelf ben ik heel erg tevreden met mijn eigen bierproefglazen en biervilten.

Op zaterdag 13 april 2024 heb ik voor de eerste keer mijn eigen biervilten gebruikt. En op zaterdag 22 juni 2024 zal ik voor het eerst gebruik gaan maken van mijn eigen bierproefglazen tijdens de Bier- en Spijsproeverij bij La Cantina in Lemmer.

Interview Meinder Buynink

1. Wat zijn je hobby’s?
Meinder: Tekenen, mountainbiken, hardlopen, LP’s luisteren, bier drinken, mensen ontmoeten en Bijbellezen.

2. Wanneer ben je begonnen met tekenen en heb je hier een opleiding voor gevolgd?
Meinder: Al vanaf het moment dat ik potloden kon vasthouden. Ja, ik heb het CIBAP in Zwolle gedaan en daarna de Cartoonschool in Amsterdam.

3. Werk je fulltime als striptekenaar?
Meinder: Nee, deels als grafisch vormgever en deels als cartoonist, illustrator en striptekenleraar.

4 .Wat is de kracht van een goede cartoon?
Meinder: Met weinig tekst toch een krachtig beeld neerzetten, wat op de lachspieren werkt.

5. Voor mij als Biersommelier heb je ook een hele mooie cartoon getekend. Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?
Meinder: In samenwerking met je ouders zijn we gestart met wat globale schetsen en hebben zo stap voor stap naar een meer uitgewerkte tekening toegewerkt om deze aan jou te showen, zodat jij zelf mee kon beslissen in de uitwerking hiervan. Deels dus die verrassing, die je ouders voor ogen hadden, maar ook deels de regie van jou om je eigen huisstijl op te bouwen.

6. Kan je omschrijven, hoe het proces is gegaan, op welke wijze jij de cartoon voor mijn biervilten en bierglazen hebt ontworpen?
Meinder: Eerst ben ik dus met je ouders gestart met een aantal zeer globale opzetjes. Even aftasten welke kant zij op zouden willen en welke variaties ik met het onderwerp zou kunnen bedenken. Na de eerste keuze van je ouders voor deze opzet, ben ik een meer uitgewerkte schets gaan maken. Deze ben ik met je ouders steeds meer gaan polijsten, totdat zij tevreden waren met deze meer uitgewerkte opzet. Hierin had ik ook de groene ring met de gerstenhalmen en de tekst toegevoegd. Toen hebben zij hem aan jou geshowd en hebben we nog wat kleine aanpassingen doorgevoerd. Daarna ben ik gestart met het inkten, tot slot heb ik het geheel uitgevoerd in vector en kleur.

7. Vond je het leuk om een cartoon voor mij als Biersommelier te maken? En heb je dit al eens eerder gedaan?
Meinder: Jazeker, heel erg leuk! Niet eerder heb ik voor een Biersommelier getekend, maar wel eerder heb ik etiketten getekend en vormgegeven voor een kleine en een middelgrote bierbrouwer De middelgrote bierbrouwer is Us Heit, hiervoor heb ik de likeuretiketten van Frysk Famke gemaakt. De likeuretiketten ben ik stiekem wel een beetje trots op. Ook heb ik voor een andere bierbrouwerij (De Kleine Beer) T-shirts gemaakt, die draag ik zelf ook met trots 😉

8. Ben je zelf ook een liefhebber van bier?
Meinder: Ja, enorm! Vooral van donkere bieren, maar ook van een pilsje op zijn tijd.

9. Wat zijn je favoriete bieren?
Meinder: Kasteel Donker, Texels (Dubbel, Bock, Skuumkoppe en Stormbock), Us Heit (Speciaal, Herfstbok en Winterbier), Gouden Carolus (Classic, Ambrio en Whiskey Infused), St. Bernardus (6, 8 en 12), St. Idesbald (Amber en Dubbel), Cuvee Clarisse (Whiskey Infused en Rum Infused), Maallust (Veldwachter, Mooie Madam en 1818), Westvleteren (8 en 12), Palm en nog vele anderen 😉 (Als je juist biersoorten bedoelt, dan: Herfstbokken, Dubbels, Quadrupels, ‘Trappistenbieren’, Amberbieren, Stouts en Gerstewijnen.)

10. Zelf hou ik ervan om Bier- en Spijsproeverijen te organiseren. Wat vind jij een lekkere bier- en spijscombinatie?
Meinder: Misschien wat voor de hand liggend, maar: stoofvlees met Herfstbok 🙂

11. Welke bierbrouwerij zou je nog eens willen bezoeken en waarom?
Meinder: De brouwerij van Westvleteren, erg lekker bier maar vooral vanwege de principes van de brouwers en de hele mythe rond dat bier.

Rein Arjan: Heel erg bedankt voor het beantwoorden van de vragen van dit interview!


[1] Bron: https://meinder.nl

Bierproefglazen en biervilten Rein Arjan Zijlstra & Interview Meinder Buynink
Schuiven naar boven