Weihenstephaner Hefeweissbier
Weihenstephaner Hefeweissbier is een Weizenbier met een alcoholpercentage van 5,4%. De basissmaak van Weihenstephaner is zoet, licht zuur en licht bitter. Het is een fruitig en fris bier. Bij het proeven komt banaan goed naar voren. Daarnaast is ook kruidnagel waarneembaar bij het proeven. Deze Weizen heeft een mooie romige schuimkraag. De IBU-waarde is 14 (weinig bitter). Weihenstephaner Hefeweissbier wordt gezien als het referentiebier op het gebied van Weizenbieren.
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Het Duitse Weihenstephan brouwt al sinds 1040 bier. De Bayerse Staatsbrouwerij Weihenstephan is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. De Duitse brouwerij staat in het stadsdeel Weihenstephan in de Beierse stad Freising. Deze stad ligt ongeveer een half uur rijden onder München. Sinds 1921 draagt Weihenstephan het predicaat ‘Bayerische Staatsbrauerei’.
Verschillende soorten Weizenbieren
In Duitsland zijn Weizenbieren in 6 subtypen onder te verdelen: Hefe (met nagisting), Leichtes (light en alleen voor Beieren), Helles/Kristal (gefilterd), Barnstein (amberkleurig), Dunkel (Donkere Weizen) en Export. Weihenstephaner Hefeweissbier is een ongefilterd Weizenbier met nagisting.
Verschillen Weizenbier en Witbier
De bierstijl Weizen wordt vaak verward met de bierstijl Witbier. Voorbeelden van bekende Witbieren zijn Hoegaarden Witbier en Gulpener Korenwolf. Weizenbieren en Witbieren zijn zeker niet hetzelfde!
Wat is het verschil tussen een Weizenbier en een Witbier?
1. Weizenbier is afkomstig uit Duitsland. Vroeger moesten alle brouwers hun bier volgens het Reinheitsgebot (23 april 1516) brouwen. Volgens deze wet mogen voor het brouwen van bier alleen gerst, hop en water gebruikt worden. Later kwam hier nog gist bij, maar dat kende men destijds nog niet. Het gebruik van kruiden en vruchten is niet toegestaan volgens het Reinheitsgebot.
2. Weizenbier moet minimaal 50% tarwemout bevatten (voor een volle en stevige schuimkraag).
3. Witbier is afkomstig uit België. Bij witbier mag er wel gebruik worden gemaakt van kruiden. In witbier wordt, naast gerst, hop, water en gist, ook gebruik gemaakt van gemoute en ongemoute tarwe en vaak korianderzaad en schillen van Curaçao.