Storm Stout

Storm Stout
Storm Stout is een Stout met een alcoholpercentage van 5,5%[1]. Storm Stout wordt gebrouwen door Brouwerij Fortuna Vlieland. De basissmaak is bitter, zoet en op de achtergrond is een klein zuurtje waarneembaar. Bij het proeven van dit bier zijn gebrande mouttonen, tonen van koffie en chocolade waarneembaar. De IBU-waarde is 30 (bitter). Bij het inschenken verschijnt een mooie en romige schuimkraag. Storm Stout vind ik een erg smaakvol bier. En vanwege het relatief lage alcoholpercentage is deze Stout goed doordrinkbaar. Fortuna Vlieland werkt vaak samen met gastbrouwers. De Storm Stout is in samenwerking met Naeckte Brouwers gebrouwen. De bieren van Naeckte Brouwers worden gebrouwen in Amstelveen.

De bierstijl Stout is in Ierland ontstaan. Stout werd vroeger gezien als een ‘extra sterke Porter’. Kenmerkend voor deze bierstijl is de bittere smaak en de tonen van chocolade en koffie. Een Stout is een bovengistend bier. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij ondergistende bieren vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius.

Brouwerij Fortuna Vlieland
Brouwerij Fortuna Vlieland is opgericht in 2016. De eigenaren van Fortuna Vlieland zijn Bojan Bajic en Gosse Beerda. Fortuna Vlieland heeft een eigen waterbron en werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten voor het brouwen van haar bieren. Voor het brouwen van de bieren wordt gist, graan en hop geïmporteerd. Het gebouw, waarin de Brouwerij is gevestigd, is geïnspireerd op een stormparaplu. Vanuit het gebouw van Fortuna Vlieland heb je een prachtig uitzicht op de duinen en op de Waddenzee. Op maandag 21 augustus heb ik samen met mijn vader en 2 ooms van mij een bezoek gebracht aan Brouwerij Fortuna Vlieland. In mijn Bierblog van 23 augustus 2023 kan je hier meer over lezen.


[1] Bron: https://fortunavlieland.nl/bier/

Storm Stout
Schuiven naar boven