Schierse Hippo

Schierse Hippo
De Schierse Hippo dronk ik voor het eerst op maandag 26 juli 2022 bij strandpaviljoen De Marlijn op Schiermonnikoog. De Schierse Hippo is een tarwebier, dat licht bitter, licht zoet en licht zuur smaakt. Bij het brouwen van de Schierse Hippo zijn bessen van de duindoornplant gebruikt. Door het toevoegen van deze bessen krijgt de Schierse Hippo een licht zure smaak. De naam Schierse Hippo is afgeleid van de Latijnse naam van de duindoornplant hippophae ramnoides[1]. De naam is dus niet afkomstig van nijlpaarden, die op het Waddeneiland zouden leven. Het bier bevat 5,5% alcohol. De schuimkraag van dit bier is snel inzakkend.

De duindoornbessen zorgen ervoor dat Schiermonnikoog in de herfst oranje is gekleurd. De bessen van de duindoornplant zijn erg zuur en worden verwerkt in diverse producten. Vanaf 2018 worden deze bessen in de Schierse Hippo verwerkt.

Het etiket
Op het etiket van de Schierse Hippo staat een nijlpaard (Hippo). Er zijn zes verschillende kleuren etiketten. En als leuke gimmick heeft elk vijftigste bierflesje een speciaal etiket, namelijk een Hippo op een zwarte achtergrond. Dit is dan ook een echt collectors item geworden. Het originele logo is ontworpen door Maartje van Noort. Dit etiket vormde de basis voor het uiteindelijke logo, dat mede door Bunk Timmer is ontworpen.

Schiermonnikoogs-Belgisch recept
Het recept voor de Schierse Hippo is bedacht door twee broers. De moeder van deze broers, Gientje Drent is geboren en getogen op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Zoon Harm woont al jaren op het eiland. Tijdens één van de wandelingen, die Harm samen met zijn vrouw Agnes op Schiermonnikoog maakte, is het idee ontstaan om een eigen bier te gaan brouwen. Broer Tony woont in België, in een dorp vlakbij microbrouwerij De Sater in Eke-Nazareth. En zo is het idee ontstaan om de Schierse Hippo bij De Sater in België te gaan brouwen. En hierdoor is dit een Schiermonnikoogs-Belgisch bier geworden. Gebrouwen in België met duindoorn van Schiermonnikoog. Broer Tony, die woonachtig is in België, is dan ook regelmatig op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog te vinden.

Mocht je in de toekomst op Schiermonnikoog zijn, dan is het drinken van de Schierse Hippo zonder twijfel een aanrader.


[1] Bron: https://www.schiersehippo.nl

Schierse Hippo
Schuiven naar boven