Rochefort 10
Dit heerlijke roodbruin gekleurde bier bevat maar liefst 11,3% alcohol. De basissmaak van dit bier is vooral bitter (27 IBU)[1] en zoet. Het heeft een complexe en rijke smaak, waarin aroma’s en smaken van o.a. overrijpe bananen, rozijnen, druiven, vijgen, chocolade, karamel en koffie waarneembaar zijn. De Rochefort 10 heeft een lange, romige en bitterzoete afdronk. Het is een Belgisch Trappistenbier. Het nummer 10 duidt niet op het alcoholgehalte, maar op de dichtheid van het bier. Hoe hoger het getal van dichtheid, des te meer grondstoffen er zijn gebruikt om dit bier te brouwen. De bierstijl van de Rochefort 10 is Quadrupel. Je kan een rijtje maken van Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel. De Quadrupel heeft in dit rijtje de hoogste moutstorting. De Rochefort 10 werd voor het eerst gebrouwen rond 1950. Wat erg leuk is aan dit rijtje is dat de kleuren achtereenvolgens bijna altijd blond-donker-blond-donker zijn. Om en om dus. Bij de Tripel is dit echter niet altijd zo. Er zijn ook Tripels die donker van kleur zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is Zundert 8, een prachtige Tripel van de Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit uit Zundert, gelegen in Noord-Brabant.
Rochefort 10 wordt gebrouwen bij Abdij Notre-Dame de Saint-Remy te Rochefort in de provincie Namen in België.
Wat is een Trappistenbrouwerij?
Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:
1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.
Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
Tot voor kort waren er 12 Trappistenbrouwerijen, waarvan 6 in België en 2 in Nederland. Kort geleden heeft één Belgische Trappistenbrouwerij haar status als Trappistenbrouwerij verloren. Bij de Trappistenbrouwerij Achel in België zijn er geen monniken meer aanwezig bij het brouwen van het bier. In Nederland zijn er 2 Trappistenbrouwerijen. Dit zijn La Trappe en Zundert. In België zijn er nu nog 5. Dit zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Spencer in de Verenigde Staten, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.
[1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.