Paix Dieu
Paix Dieu is een Tripel, die wordt gebrouwen door Brasserie Caulier in België. De basissmaak van deze Tripel is zoet, bitter en licht zuur. Paix Dieu is een fruitig en kruidig bier. De aroma’s komen je tegemoet als je een slok neemt van dit heerlijke bier. Daarnaast zijn koriander en vanille ook goed waarneembaar. Bij deze Belgische Tripel is koolzuur duidelijk aanwezig. Het is een bier met een krachtige- en alcoholische smaak. Paix Dieu heeft een grote, romige en stabiele schuimkraag. Paix Dieu wordt één keer per maand gebrouwen bij volle maan. Het brouwen bij volle maan is goed voor de gisting, dacht men bij Paix Dieu. Op elke bierfles staat de maand en het jaar weergegeven, waarin deze is gebrouwen. De bierfles waarin Paix Dieu is afgevuld is een speciale longneck bierfles van 33 cl. De bierfles heeft een beugelsluiting, die speciaal voor Brasserie Caulier wordt gemaakt. De brouwerij heeft speciale houten kratten, waarin 12 van deze bierflessen passen. Deze zijn ook voor de consument te koop. Bij de Paix Dieu Ambassadeurs (lees: horecazaken) wordt Paix Dieu van de tap geschonken. Op dit moment zijn er ongeveer 250 Paix Dieu Ambassadeurs in België, Frankrijk en Nederland. Bij deze Paix Dieu Ambassadeurs wordt je bier in een erg mooi bijpassend glas geschonken. Het bijzondere van dit bierglas is, dat dit glas rond als de maan is met een schuine bovenrand. Elk Paix Dieu-bierglas is uniek. Ze zijn namelijk stuk voor stuk mondgeblazen.
De naam Paix Dieu betekent Godsvrede of Wapenstilstand. Paix Dieu bevat 10% alcohol. Het is dan ook een bier om echt even van te genieten. De IBU-waarde[1] is 24 (bitterig).
Brasserie Caulier
Brasserie Caulier is gevestigd in het Henegouwse Péruwelz in België. Naast het brouwen van Paix Dieu is de brouwerij vooral bekend geworden met het brouwen van de Bon Secours bieren. Sinds 1994 worden er bieren gebrouwen bij Brasserie Caulier. Jaarlijks wordt er 5.000 hectoliter bier gebrouwen. Brasserie Caulier is voor groepen op reservering te bezoeken.
Het ontstaan van de bierstijl Tripel
De bierstijl Tripel is in België ontstaan, toen Witkap Pater door Johan Verlinden in 1932 op de markt werd gebracht. Enkele jaren later, in 1935, werd Westmalle Tripel op de markt gebracht. De Westmalle Tripel wordt ook wel gezien als de ‘moeder aller Tripels’. De naam Tripel verwijst naar een hogere moutstorting dan voor een Dubbel of een Enkel. Oplopend kan je het volgende rijtje maken: Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Een Quadrupel heeft dus een hogere moutstorting dan een Tripel. Vaak is bij een Tripel koolzuur goed waarneembaar. De smaak van een Tripel is over het algemeen bitter en zoet. De geur is vaak fruitig en kruidig.
Paix Dieu is voor mij één van de meest smaakvolle Tripels, die er te krijgen is. Het is dan ook zonder twijfel een aanrader om te drinken.
[1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal, die bierbrouwers gebruiken.