Mahou Cinco Estrellas

Mahou Cinco Estrellas
Mahou Cinco Estrellas (Cinco Estrellas betekent 5 sterren) is een Lager met een alcoholpercentage van 5,5%. De term Lager staat voor bieren, die ondergistend zijn gebrouwen. Hierbij vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Een Pilsener is bijvoorbeeld ook een Lager, maar niet alle Lagers zijn Pilseners. Een Pilsener is een bier, dat is gebrouwen volgens het oorspronkelijke recept, dat afkomstig is uit Plzeň in Tsjechië.
Mahou Cinco Estrellas smaakt bitter en zoet. Het bier is moutig, clean en crispy. Het bier is redelijk volmondig voor de stijl, waaronder het valt. Bij het inschenken is de schuimkraag snel verdwenen. De afdronk is kort en licht bitter.

Grupo Mahou-San Miguel
Mahou Cinco Estrellas wordt gebrouwen door Grupo Mahou-San Miguel. Grupo Mahou-San Miguel is de grootste Spaanse Bierbrouwerij en is een samensmelting van de brouwerijen Mahou en San Miguel. Sinds het jaar 2000 wordt er bier gebrouwen onder de naam Grupo Mahou-San Miguel. Beide merken brouwden als zelfstandige brouwerij al veel eerder. In 1890 werd Hijos de Casimiro Mahou opgericht in Madrid. En een jaar later werden de eerste bieren op de markt gebracht. Vanaf 1969 wordt Mahou Cinco Estrellas gebrouwen. Dit bier is het vlaggenschip van Mahou. San Miguel werd in 1890 opgericht in Manilla in de Filipijnen. En vanaf 1953 opent San Miguel haar eerste brouwerij in Spanje in Lerida.

De huidige brouwerij heeft diverse andere brouwerijen overgenomen. In 2004 werd Cervezas Anega overgenomen. Deze brouwerij brouwt Cervezas Reina op de Canarische Eilanden. En in 2007 werd Cervezas Alhambra overgenomen. Deze brouwerij brouwt Alhambra. Met deze twee overnames is Grupo Mahou-San Miguel de grootste Spaanse brouwer geworden.

Malaga
Mahou Cinco Estrellas heb ik in februari in Malaga voor het eerst gedronken. Samen met mijn ouders, mijn zusje en haar vriend zijn we een aantal dagen naar Malaga geweest. Deze korte vakantie was nog ter ere van de 65e verjaardag van mijn moeder. Bij de strandtent La Machina in Malaga genoot ik van een paar glazen Mahou Cinco Estrellas. We hadden bij La Machina een heerlijke plek op het terras aan de boulevard bij het strand. Mahou Cinco Estrellas is een goed doordrinkbaar bier en prima om in de zon van te genieten. Voor mij als Biersommelier geen bier van de buitencategorie, maar in de Spaanse zon smaakt deze goed gebrouwen Lager zeker niet verkeerd. Voor een beginnende bierdrinker is Mahou Cinco Estrellas een mooi bier om mee te beginnen.

Mahou Cinco Estrellas
Schuiven naar boven