Gulpener Ur-Hop

Gulpener Ur-Hop
Gulpener Ur-Hop is een fijne, bittere en hoppige India Pale Lager. De basissmaak is bitter (32 IBU), licht zoet en licht zuur. Het is een moutig bier. De Gulpener Ur-Hop bevat 6% alcohol. Bij het brouwen van de Gulpener Ur-Hop wordt ook drooghoppen (dry-hopping) toegepast. Drooghoppen is het toevoegen van hop, nadat het bier is vergist. Het drooghoppen zorgt ervoor, dat het bier een hoppig aroma krijgt.

De term Lager staat voor bieren, die ondergistend zijn gebrouwen. Hierbij vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Ur-Hop wordt al sinds 1999 gebrouwen. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is, dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

De hop die Gulpener gebruikt komt uit Reijmerstok. Dit dorp ligt op ongeveer 4 kilometer van de Gulpener Bierbrouwerij. In Reijmerstok verbouwt de familie Wouters drie verschillende hopsoorten voor de Gulpener Bierbrouwerij. Naast hop is graan een belangrijke grondstof die in bier wordt verwerkt. De Gulpener Bierbrouwerij heeft een unieke samenwerking met 30 verschillende boeren uit de regio. Bij deze 30 boeren wordt Limburgse gerst, tarwe, rogge en spelt gekocht.

De naam van de Gulpener Ur-Hop is sinds het voorjaar van 2021 gewijzigd in Gulpener Ur-Hop IPA. Feitelijk gezien is dit bier echter een IPL.

De Gulpener Ur-Hop is een aanrader als je van een bitter, hoppig en licht fruitig bier houdt!

Gulpener Ur-Hop
Schuiven naar boven