Gulpener Château Neubourg

Château Neubourg
De smaak van deze Pilsener is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Daarnaast is dit bier fruitig, bloemig, grassig, kruidig, moutig en hoppig. Het is een zeer verfijnd bier. De afdronk van deze Pilsener is bitter.
Château Neubourg is vernoemd naar het adellijke renaissancekasteel Neubourg, dat op slechts 1 km afstand van de Gulpener Bierbrouwerij staat. Het bier Château Neubourg wordt afgevuld in opvallende blauwe bierflessen. De kleur blauw verwijst naar iemand, die tot de adelstand behoort. Zoals ook de voormalige bewoners van Château Neubourg.
Bier- en spijsadvies: Het bier past heel mooi bij salades, kip, gevogelte, witte vis, vette vis en jonge- en romige kaassoorten.

Dutch Beer Challenge
De Dutch Beer Challenge is een Nederlandse bierwedstrijd. Ieder jaar worden tijdens de Dutch Beer Challenge de beste Nederlandse bieren bekroond met een gouden, zilveren of een bronzen medaille.
Château Neubourg van de Gulpener Bierbrouwerij is in 2015, 2016 en 2017 bekroond tot de ‘Beste Pilsener van Nederland’ bij de Dutch Beer Challenge! Hiervoor kreeg deze Pilsener 3 jaar op rij een gouden medaille. In 2021 kreeg Château Neubourg een zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge.

In 2022 werd Château Neubourg bekroond met een zilveren medaille bij de World Beer Awards.

Gulpener Bierbrouwerij
De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is, dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

Eerste liefde
Mijn liefde voor mooie bieren is pas op latere leeftijd ontstaan. Zie hiervoor ook mijn Bierlanden blog over de Verenigde Staten, deel 2[1]. Voordat ik echt kennis maakte met alle mooie bieren, die er zijn, nuttigde ik voornamelijk pilseners. In 2007 bezocht ik de Gulpener Bierbrouwerij voor het eerst. Met mijn vrienden Christian, Richard en Sjoerd was ik twee weken in Valkenburg op vakantie. Eén van onze leukste uitjes tijdens deze vakantie, was een rondleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij. Bij deze rondleiding kregen we bij binnenkomst een heerlijk stuk Limburgse vlaai geserveerd met koffie of thee. Daarna begon de rondleiding door de brouwerij. Na deze rondleiding heb ik o.a. de Pilseners Limburgs Land en Château Neubourg mogen proeven. Deze Gulpener Pilseners vielen toen al erg goed in de smaak. En Château Neubourg was vanaf mijn Limburgse vakantie in 2007 gelijk één van mijn favoriete bieren.

Wil je een keer een mooi glas bier op een verjaardag serveren, dan is Château Neubourg absoluut een mooie Pilsener, die goed in de smaak zal vallen. Proost!


[1] https://www.reinarjanzijlstra.nl/bierlanden/verenigde-staten-deel-2/

Gulpener Château Neubourg
Schuiven naar boven