Bier

 • Van Moll Club Culture

  Van Moll Club Culture
  Club Culture valt onder de bierstijl ‘Braggot’, dit is een drank die bestaat uit een mix van bier en mede. Braggot is een drank, die wordt verrijkt met verschillende soorten fruit en hop. Club Culture van Van Moll heeft gelagerd op witte wijn vaten. De smaak van Club Culture is verfijnd zuur, licht zoet en op de achtergrond is er een klein bittertje te proeven. Het is een fruitig bier. Bij het proeven zijn tonen van mandarijn en citrus waarneembaar. Club Culture heeft een alcoholpercentage van 5,8%. Dit jaar heb ik Club Culture in geproefd in de Brewpub van Van Moll. Een erg smakelijk bier.

  Van Moll
  Brouwerij Van Moll is in 2013 opgericht door Jaap Hermans en Erwin Van Moll. De Brewpub van Van Moll is gevestigd in Eindhoven. Erwin van Moll was de eerste brouwer en Jaap Hermans zorgde ervoor, dat de bieren van Van Moll werden verkocht. In 2014 werden de eerste bieren van Van Moll afgevuld op fles. Toewijding, een Blond bier met een alcoholpercentage van 6,5%, was het eerste bier van Van Moll. Kort hierna werd Ons Blackie afgevuld op fles. Dit is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van 9%. Deze 2 bieren werden in verkocht in grote flessen van 75 cl.

  In de Brewpub in Eindhoven zijn er 12 Van Moll bieren op de tap verkrijgbaar en zijn er 12 bieren op de tap verkrijgbaar van andere brouwerijen. Daarnaast is er ook nog een groot assortiment bieren op fles en blik verkrijgbaar. Bij Van Moll kan je ook genieten van heerlijke borrelhappen en diverse burgers. De burgers zijn absoluut een aanrader. Dit kan ik uit eigen ervaring zeggen!

 • Sint Bernardus Tripel

  Sint Bernardus Tripel
  De Tripel van Brouwerij Sint Bernardus smaakt zoet, bitter en heel licht zuur. Het is een fruitige en licht kruidige Tripel. Bij het proeven komen tonen van sinaasappel en banaan naar voren. De Sint Bernardus Tripel heeft een stevige en stabiele schuimkraag. Het bier bevat 8% alcohol en heeft een IBU-waarde van 25[1]. De Sint Bernardus Tripel wordt geschonken in een mooi bolvormig glas. In dit glas komt de schuimkraag van dit bier goed tot zijn recht.

  De Sint Bernardus Tripel vormt een mooie Bier- en Spijscombinatie met pannenkoeken en vers fruit. De zoete en de bittere smaak van deze Tripel gaat goed samen met de zoete smaak en de fruitige tonen van het verse fruit. Deze Bier- en Spijscombinatie leent zich ook erg goed om te serveren met een zelfgemaakte bierstroop. Op mijn website kan je onder de kop Bier & Spijs een tweetal leuke recepten vinden, hoe je een zelfgemaakte bierstroop kan maken.

  Brouwerij Sint Bernardus
  Brouwerij Sint Bernardus is gevestigd in Watou in België. Sinds 1946 wordt er bier gebrouwen op deze locatie. Alle bieren van Sint Bernardus zijn gebrouwen met eigen gist en hop van het eigen hopveld. Dit hopveld ligt naast de Brouwerij. Onder de huidige naam Sint Bernardus wordt er sinds 1992 bier gebrouwen in Watou. Het bekendste bier, dat door Sint Bernardus wordt gebrouwen, is Sint Bernardus Abt 12. Een Quadrupel met een alcoholpercentage van 10%. Daarnaast brouwt Sint Bernardus ook nog Sint Bernardus Wit (Wit), Sint Bernardus Tokyo (Wit, met diverse kenmerken van een Saison), Sint Bernardus Extra 4 (Blond), Sint Bernardus Pater 6 (Dubbel), Sint Bernardus Prior 8 (Dubbel) en Sint Bernardus Christmas Ale (Winter Ale).


  [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

 • La Trappe Witte Trappist

  La Trappe Witte Trappist
  La Trappe Witte Trappist is een Witbier dat licht zuur, licht zoet en licht bitter smaakt. De IBU-waarde is 14[1]. In geur zijn aroma’s van abrikoos, banaan, citrus en perzik goed waarneembaar. Het bier heeft een mooie stevige witte schuimkraag. Dit bier bevat 5,5% alcohol. De afdronk is droog en licht bitter. La Trappe Witte Trappist is het enige Witbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd. De Witte Trappist wordt gebrouwen sinds 2003.
  In Nederland vind ik La Trappe Witte Trappist zonder twijfel een van de beste Witbieren. In 2022 werd de Witte Trappist van La Trappe uitgeroepen tot het beste Witbier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge.

  Bier- en Spijscombinatie
  La Trappe Witte Trappist gaat heel mooi samen met een vispakketje met kabeljauwfilet.
  De zoete, zure en licht bittere smaak en de verfijnde en fruitige aroma’s van de Witte Trappist gaan heel mooi met een vispakketje met kabeljauwfilet. Wil je dit vispakketje met kabeljauwfilet zelf ook eens maken? Ga dan naar het Bier & Spijs kopje op mijn website. Daar kan je het recept vinden, hoe je dit vispakketje moet bereiden.

  La Trappe
  La Trappe brouwt al sinds 1884 bier[2]. Broeder Isidorus begon in 1884 met het brouwen van bier. Isidorus is dan ook de eerste brouwer van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De monniken van het Trappistenklooster La Trappe leven er volgens de ‘Regel van Benedictus’. ‘Ora et Labora’, dit betekent bid en werk. De monniken bidden minimaal 8 uur per dag. De eerste gebedsdienst begint al om 04.15 uur. Uitslapen is er dus niet bij voor de monniken.
  Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De Brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Op de plek, waar vroeger een Schaapskooi stond, werd een klooster gebouwd. Op 5 maart 1881[3] werd in dit klooster de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum is de stichtingsdatum van de Abdij.


  [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

  [2] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist.html

  [3] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist/historie.html

 • AK (Dissident Warrior Edition)

  AK (Dissident Warrior Edition)
  AK (Dissident Warrior Edition) is een Tripel New England IPA van Adroit Theory Brewing Company. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10,5%. De smaak is zoet en licht bitter. Het bier is hoppig, juicy, aromatisch en heeft mooie tonen van tropisch fruit.
  Op het prachtige blik staat ook een Bier- en Spijsadvies. AK (Dissident Warrior) gaat heel mooi samen met Grayson kaas. Grayson is een Amerikaanse gewassen korstkaas.

  Adroit Theory Brewing Company
  Adroit Theory Brewing Company komt uit de Amerikaanse stad Purcellville in de staat Virginia. De brouwerij is opgericht in 2014 door Mark en Nina Osborne. Bij de brouwerij kan je de bieren van Adroit Theory ook proeven. In hun ‘taproom’ (proeflokaal) zijn 16 bieren op de tap verkrijgbaar en 20 bieren op blik of fles. In de taproom van Adroit Theory zijn ook diverse borrelhappen verkrijgbaar. Zo zijn er verschillende soorten kaas, noten, chips en vleeswaren te bestellen.

  De bieren van Adroit Theory Brewing Company worden voor het grootste deel op blik afgevuld en zijn zeer smaakvol. De bierblikken zijn een lust voor het oog om te zien.

 • Dr Blues SuperPills

  Dr Blues SuperPills
  Eind oktober heb ik een stedentrip gemaakt naar het Belgische Leuven. In deze blog zal ik meer vertellen over SuperPills. SuperPills van Dr Blues Belgian Brews is een Belgische IPA met een alcoholpercentage van 6,2%. Dr Blues Belgian Brews is een microbrouwerij uit het Belgische Leuven. Dit bier heb ik op maandag 30 oktober gedronken bij het Belgische restaurant Het Moorinneken in Leuven. Dit restaurant bevindt zicht op de Grote Markt in Leuven. De basissmaak van SuperPills is bitter en licht zoet. Deze Belgische IPA is hoppig, bloemig, fruitig en aromatisch. Aroma’s van citrus en perzik komen mooi naar voren. Het bier is goed in balans. De IBU-waarde is 30 (bitter). Het bier is goudkleurig en heeft een mooie schuimkraag. Het bier is goed doordrinkbaar. Op het bierglas staat het vrouwelijke karakter ‘Emily’. Op de website van Dr Blues kan je meer over dit karakter te weten komen.[1]

  SuperPills van Dr Blues Belgian Brews is een prima bier voor de beginnende bierdrinker, maar ook voor de gevorderde bierdrinker om de avond mee te beginnen. In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over mijn stedentrip naar Leuven.


  [1] Bron: https://drblues.com/our-story/

Schuiven naar boven