Bier

 • Dr Blues SuperPills

  Dr Blues SuperPills
  Eind oktober heb ik een stedentrip gemaakt naar het Belgische Leuven. In deze blog zal ik meer vertellen over SuperPills. SuperPills van Dr Blues Belgian Brews is een Belgische IPA met een alcoholpercentage van 6,2%. Dr Blues Belgian Brews is een microbrouwerij uit het Belgische Leuven. Dit bier heb ik op maandag 30 oktober gedronken bij het Belgische restaurant Het Moorinneken in Leuven. Dit restaurant bevindt zicht op de Grote Markt in Leuven. De basissmaak van SuperPills is bitter en licht zoet. Deze Belgische IPA is hoppig, bloemig, fruitig en aromatisch. Aroma’s van citrus en perzik komen mooi naar voren. Het bier is goed in balans. De IBU-waarde is 30 (bitter). Het bier is goudkleurig en heeft een mooie schuimkraag. Het bier is goed doordrinkbaar. Op het bierglas staat het vrouwelijke karakter ‘Emily’. Op de website van Dr Blues kan je meer over dit karakter te weten komen.[1]

  SuperPills van Dr Blues Belgian Brews is een prima bier voor de beginnende bierdrinker, maar ook voor de gevorderde bierdrinker om de avond mee te beginnen. In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over mijn stedentrip naar Leuven.


  [1] Bron: https://drblues.com/our-story/

 • GARÚN NR. 19

  GARÚN NR. 19
  GARÚN NR. 19 is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van 11,5%[1]. Deze heerlijke Stout heb ik voor het eerst gedronken in het restaurant van hotel Geysir[2]. Geysir is een perfecte locatie om het geiserveld Geysir en de Gullfoss waterval te bezoeken. Hotel Geysir ligt in het zuidwesten van IJsland.

  De basissmaak van GARÚN NR. 19 is bitter en zoet. Het is een alcoholisch bier. Er zijn mooie tonen van koffie en chocolade aanwezig. Het bier heeft een fijne en romige schuimkraag. De IBU-waarde is 45 (zeer bitter). GARÚN NR. 19 gaat heel mooi samen met een chocolade-dessert.

  Borg Brugghús
  Dit bier wordt gebrouwen door Borg Brugghús, een microbrouwerij uit Reykjavik. Borg Brugghús is opgericht in 2010[3]. De brouwers van Borg Brugghús zijn Árni Theodor Long en Sturlaugur Jón Björnsson. Het doel van deze ambachtelijke microbrouwerij is om IJslands culturele kenmerken en lokale ingrediënten te integreren in de grote verscheidenheid aan bieren en te combineren met eten.
  De bieren van Borg Brugghús beginnen allemaal met een nummer. BRÍÓ NR. 1 is het eerste nummer van Borg Brugghús. BRÍÓ NR. 1 is een Pilsener met een alcoholpercentage van 4,7%. De bieren van deze brouwerij zijn al diverse keren in de prijzen gevallen tijdens toonaangevende wedstrijden.

  Ben je een liefhebber van donkere bieren met tonen van koffie en chocolade, dan is GARÚN NR. 19 zeker een aanrader!


  [1] Bron: www.borgbrugghus.is/thebeer/product/nr-19-garun2

  [2] Bron: https://hotelgeysir.is

  [3] Bron: www.borgbrugghus.is/about-borg

 • ÚLFEY NR. 67

  ÚLFEY NR. 67
  ÚLFEY NR. 67 is een New England India Pale Ale (NEIPA) met een alcoholpercentage van 7,5%[1]. Dit bier heb ik gedronken bij restaurant Sjávarborg in de plaats Hvammstangi. Restaurant Sjávarborg is geopend in 2015[2]. Sjávarborg heeft een spectaculair uitzicht over de oceaan. Hvammstangi ligt in het noordwesten van IJsland en heeft slechts 546 inwoners[3]. In september 2023 heb ik samen met mijn goede vriend Sjoerd een rondreis gemaakt door IJsland. Tijdens deze prachtige rondreis hebben wij verschillende IJslandse bieren geproefd. Eén van mijn favoriete bieren, die ik heb geproefd, was ÚLFEY NR. 67, een zeer smakelijke NEIPA.

  ÚLFEY NR. 67 is een aromatisch, fruitig en hoppig bier. Tonen van tropisch fruit komen bij het proeven goed naar voren. De smaak van deze NEIPA is zoet, licht zuur en heel licht bitter. De schuimkraag is inzakkend. De IBU-waarde van ÚLFEY NR. 67 is 75 (zeer bitter).

  Borg Brugghús
  Dit bier wordt gebrouwen door Borg Brugghús, een microbrouwerij uit Reykjavik. Borg Brugghús is opgericht in 2010[4]. De brouwers van Borg Brugghús zijn Árni Theodor Long en Sturlaugur Jón Björnsson. Het doel van deze ambachtelijke microbrouwerij is om IJslands culturele kenmerken en lokale ingrediënten te integreren in de grote verscheidenheid aan bieren en te combineren met eten.
  De bieren van Borg Brugghús beginnen allemaal met een nummer. BRÍÓ NR. 1 is het eerste nummer van Borg Brugghús. BRÍÓ NR. 1 is een Pilsener met een alcoholpercentage van 4,7%. De bieren van deze brouwerij zijn al diverse keren in de prijzen gevallen tijdens toonaangevende wedstrijden.

  Het is zeker een aanrader om eens een bier van deze brouwerij te gaan proeven. En de NEIPA ÚLFEY NR. 67 is zonder twijfel erg smaakvol!


  [1] Bron: www.borgbrugghus.is/thebeer/product/NR_67_ULFEY

  [2] Bron: www.sjavarborg-restaurant.is

  [3] Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hvammstangi

  [4] Bron: www.borgbrugghus.is/about-borg

 • Storm Stout

  Storm Stout
  Storm Stout is een Stout met een alcoholpercentage van 5,5%[1]. Storm Stout wordt gebrouwen door Brouwerij Fortuna Vlieland. De basissmaak is bitter, zoet en op de achtergrond is een klein zuurtje waarneembaar. Bij het proeven van dit bier zijn gebrande mouttonen, tonen van koffie en chocolade waarneembaar. De IBU-waarde is 30 (bitter). Bij het inschenken verschijnt een mooie en romige schuimkraag. Storm Stout vind ik een erg smaakvol bier. En vanwege het relatief lage alcoholpercentage is deze Stout goed doordrinkbaar. Fortuna Vlieland werkt vaak samen met gastbrouwers. De Storm Stout is in samenwerking met Naeckte Brouwers gebrouwen. De bieren van Naeckte Brouwers worden gebrouwen in Amstelveen.

  De bierstijl Stout is in Ierland ontstaan. Stout werd vroeger gezien als een ‘extra sterke Porter’. Kenmerkend voor deze bierstijl is de bittere smaak en de tonen van chocolade en koffie. Een Stout is een bovengistend bier. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij ondergistende bieren vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius.

  Brouwerij Fortuna Vlieland
  Brouwerij Fortuna Vlieland is opgericht in 2016. De eigenaren van Fortuna Vlieland zijn Bojan Bajic en Gosse Beerda. Fortuna Vlieland heeft een eigen waterbron en werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten voor het brouwen van haar bieren. Voor het brouwen van de bieren wordt gist, graan en hop geïmporteerd. Het gebouw, waarin de Brouwerij is gevestigd, is geïnspireerd op een stormparaplu. Vanuit het gebouw van Fortuna Vlieland heb je een prachtig uitzicht op de duinen en op de Waddenzee. Op maandag 21 augustus heb ik samen met mijn vader en 2 ooms van mij een bezoek gebracht aan Brouwerij Fortuna Vlieland. In mijn Bierblog van 23 augustus 2023 kan je hier meer over lezen.


  [1] Bron: https://fortunavlieland.nl/bier/

 • Euforie 3

  Euforie 3
  Euforie 3 is een India Pale Ale. De smaak van deze IPA is zeer bitter en licht zoet. Het is een hoppig en fruitig bier. Deze IPA wordt gebrouwen bij de 100 Watt Brewery in Eindhoven. 100 Watt Brewery heette hiervoor Stadsbrouwerij Eindhoven. Euforie 3 bevat 6,3% alcohol en heeft een IBU-waarde van 63. De hopsoorten, die worden gebruikt voor het brouwen van dit bier, zijn Premiant, Hallertau Blanc, Belma en Talus. Euforie 3 wordt bij 100 Watt Brewery aangeduid als No Coast style IPA. In 2022 werd Euforie 3 beloond met een gouden medaille op de Dutch Beer Challenge. Bier- en Spijsadvies: Euforie 3 en een rundvleesburger vormen een heerlijke combinatie. 

  100 Watt Brewery
  In 2018 en in 2019 was ik regelmatig in Eindhoven te vinden. In deze periode volgde ik mijn StiBON 2-opleiding in Eindhoven. Rondom de lesdagen van StiBON 2, bracht ik regelmatig een bezoek aan de 100 Watt Brewery. De 100 Watt Brewery is gelegen aan de rivier de Dommel. De brouwerij is gelegen op ongeveer 10 minuten lopen van het centraal station in Eindhoven. Sinds 2014 wordt er bier gebrouwen bij de 100 Watt Brewery. Op de tap zijn maar liefst 14 bieren verkrijgbaar. Je kan van deze bieren genieten in het proeflokaal of op het terras van deze prachtige brouwerij. Daarnaast is het ook mogelijk om een rondleiding te volgen.

Schuiven naar boven