- Paix Dieudoor Rein Arjan Zijlstra
Paix Dieu
Paix Dieu is een Tripel, die wordt gebrouwen door Brasserie Caulier in België. De basissmaak van deze Tripel is zoet, bitter en licht zuur. Paix Dieu is een fruitig en kruidig bier. De aroma’s komen je tegemoet als je een slok neemt van dit heerlijke bier. Daarnaast zijn koriander en vanille ook goed waarneembaar. Bij deze Belgische Tripel is koolzuur duidelijk aanwezig. Het is een bier met een krachtige- en alcoholische smaak. Paix Dieu heeft een grote, romige en stabiele schuimkraag. Paix Dieu wordt één keer per maand gebrouwen bij volle maan. Het brouwen bij volle maan is goed voor de gisting, dacht men bij Paix Dieu. Op elke bierfles staat de maand en het jaar weergegeven, waarin deze is gebrouwen. De bierfles waarin Paix Dieu is afgevuld is een speciale longneck bierfles van 33 cl. De bierfles heeft een beugelsluiting, die speciaal voor Brasserie Caulier wordt gemaakt. De brouwerij heeft speciale houten kratten, waarin 12 van deze bierflessen passen. Deze zijn ook voor de consument te koop. Bij de Paix Dieu Ambassadeurs (lees: horecazaken) wordt Paix Dieu van de tap geschonken. Op dit moment zijn er ongeveer 250 Paix Dieu Ambassadeurs in België, Frankrijk en Nederland. Bij deze Paix Dieu Ambassadeurs wordt je bier in een erg mooi bijpassend glas geschonken. Het bijzondere van dit bierglas is, dat dit glas rond als de maan is met een schuine bovenrand. Elk Paix Dieu-bierglas is uniek. Ze zijn namelijk stuk voor stuk mondgeblazen.
De naam Paix Dieu betekent Godsvrede of Wapenstilstand. Paix Dieu bevat 10% alcohol. Het is dan ook een bier om echt even van te genieten. De IBU-waarde[1] is 24 (bitterig).Brasserie Caulier
Brasserie Caulier is gevestigd in het Henegouwse Péruwelz in België. Naast het brouwen van Paix Dieu is de brouwerij vooral bekend geworden met het brouwen van de Bon Secours bieren. Sinds 1994 worden er bieren gebrouwen bij Brasserie Caulier. Jaarlijks wordt er 5.000 hectoliter bier gebrouwen. Brasserie Caulier is voor groepen op reservering te bezoeken.Het ontstaan van de bierstijl Tripel
De bierstijl Tripel is in België ontstaan, toen Witkap Pater door Johan Verlinden in 1932 op de markt werd gebracht. Enkele jaren later, in 1935, werd Westmalle Tripel op de markt gebracht. De Westmalle Tripel wordt ook wel gezien als de ‘moeder aller Tripels’. De naam Tripel verwijst naar een hogere moutstorting dan voor een Dubbel of een Enkel. Oplopend kan je het volgende rijtje maken: Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Een Quadrupel heeft dus een hogere moutstorting dan een Tripel. Vaak is bij een Tripel koolzuur goed waarneembaar. De smaak van een Tripel is over het algemeen bitter en zoet. De geur is vaak fruitig en kruidig.Paix Dieu is voor mij één van de meest smaakvolle Tripels, die er te krijgen is. Het is dan ook zonder twijfel een aanrader om te drinken.
[1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal, die bierbrouwers gebruiken.
- Scelling Cranberry Quadrupeldoor Rein Arjan Zijlstra
Scelling Cranberry Quadrupel
De Scelling Cranberry Quadrupel van ‘Terschellinger Bieren’ is gebrouwen bij Tsjerkebier in Easterwierrum. De basissmaak is zoet, bitter en licht zuur. Het bier is fruitig, kruidig en alcoholisch. Bij het brouwen van de Scelling Cranberry Quadrupel zijn cranberry-bessen gebruikt, die op Terschelling worden geoogst. Deze Quadrupel is gebrouwen onder het label ‘Smaaklik’, een initiatief dat telkens een ander streek-ingrediënt centraal stelt. Scelling Cranberry Quadrupel bevat 10% alcohol. De IBU-waarde[1] is 30 (bitter). Eerder dit jaar was ik in de maand juli op het Friese Waddeneiland Terschelling, waar ik dit bier heb gekocht. Voor mij is dit zonder twijfel een zeer smakelijk bier.Geschiedenis Terschellinger Bieren
In 2005 werd Jolle Dijkstra eigenaar van De Stormvogel met appartementenverhuur, bed & breakfast en een dagcafé in de plaats Baaiduinen op Terschelling. Oorspronkelijk begon Jolle Dijkstra met het maken van biologische vruchtensappen en likeuren. In 2011 is Jolle Dijkstra officieel begonnen met het brouwen van bier. Jolle Dijkstra en Ria Baldee wilden hun ‘eigen bier’ natuurlijk graag serveren op het terras van het dagcafé. Tot 2018 hebben zij de Terschellinger bieren bij het dagcafé geserveerd. Vanaf 2018 is De Stormvolgel overgenomen door Xander Tichelaar en Inge Kleinhuis[2]. De ruimte van het dagcafé wordt nu gebruikt voor het ontbijt van de bed & breakfast. In de toekomst is het idee om het dagcafé weer nieuw leven in te blazen.
De Terschellinger Bieren van Jolle Dijkstra zijn op Terschelling bij diverse horecazaken en winkels verkrijgbaar.Terschellinger Bieren is een bierbrouwerij uit Baaiduinen. De Terschellinger Bieren worden op het ‘vaste land’ in Friesland gebrouwen. Terschellinger Bieren is dus een brouwerijhuurder. Terschellinger Bieren is opgericht in 2011[3] door Jolle Dijkstra en Ria Baldee. Jolle Dijkstra is de brouwer van deze brouwerij. Op ambachtelijke wijze unieke bieren brouwen is de missie van Terschellinger Bieren.
[1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal, die bierbrouwers gebruiken.
[2] Bron: https://www.destormvogel.nl
[3] Bron: https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1154-terschellingerbieren
- Gulpener Barrel Aged Quadrupel – Jamaican Rumdoor Rein Arjan Zijlstra
Gulpener Barrel Aged Quadrupel – Jamaican Rum
Deze Gulpener Quadrupel heeft 10 maanden gerijpt op Amerikaanse eikenhouten vaten uit de Nassau Valley in Jamaica. Het is een kruidig, fruitig en alcoholisch bier. Tonen en smaken van vanille, rum, rozijnen en karamel komen goed naar voren. De smaak van het bier is zoet en bitter. Daarnaast komen ook de tonen van het Amerikaanse eikenhouten vat goed naar voren, wanneer je een slok neemt van deze smaakvolle Barrel Aged Quadrupel. Dit bier bevat 12% alcohol en is zonder twijfel een bier om rustig van te genieten.De bierfles van dit bier ziet er erg mooi uit. Er is zelfs een rode waxlaag bovenop de kroonkurk en de bovenkant van de fles aangebracht. Deze waxlaag geeft dit bier een luxe uitstraling en zorgt er ook nog eens, dat er geen zuurstof in de fles komt, waardoor het bier langer houdbaar wordt. Deze waxlaag zie je vooral bij bieren die hoger in alcohol zijn of bieren die gerijpt zijn op houten vaten.
Gulpener Bierbrouwerij
De Gulpener Bierbrouwerij brouwt al sinds 1825 bier. Gulpener is een onafhankelijke familiebrouwerij, die dus niet gebonden is aan een groot bierconcern. En het mooie van deze brouwerij is, dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ’25 miles-concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.Bier & Spijs
Ondanks het hoge alcoholpercentage is dit bier ook zeer goed te combineren met eten. Zelf kan ik erg genieten van een chocolade brownie met noten in combinatie met deze Gulpener Barrel Aged Quadrupel. Voor het recept van een heerlijke chocolade brownie met noten verwijs ik je naar mijn blog van 31 augustus 2021[1].
[1] Bron: https://www.reinarjanzijlstra.nl/bierspijs/hertog-jan-grand-prestige-chocolade-brownies-met-noten/
- Westvleteren 12door Rein Arjan Zijlstra
Westvleteren 12
Westvleteren 12 is een fenomenaal Trappistenbier. Westvleteren 12 is een Quadrupel, die wordt gebrouwen bij de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. De basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Karamel, rozijnen en vanille zijn goed waarneembaar. Dit Trappistenbier bevat 10,2% alcohol. De IBU-waarde[1] is 38 (bitter).Westvleteren 12 heb ik op maandag 17 juni 2024 bij de bron gedronken. Alleen in het ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’ kan je genieten van dit heerlijke bier. Op het terras van ‘In de Vrede’ heb ik genoten van Westvleteren 12. Volgens velen wordt deze Quadrupel gezien als het beste bier ter wereld. In 2005 werd Westvleteren 12 door de Amerikaanse website RateBeer uitgeroepen tot het beste bier ter wereld[2].
Ik vind dit bier zeer smaakvol en als ik Westvleteren 12 een cijfer zou moeten geven, dan zou ik een 9,5 geven.Wat is een Trappistenbrouwerij?
Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
Er zijn in totaal 10 Trappistenbrouwerijen, waarvan 5 in België en 2 in Nederland. De Nederlandse Trappistenbrouwerijen zijn La Trappe en Zundert. De Belgische Trappistenbrouwerijen zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.
Aankoop en afhalen Trappistenbier Westvleteren
Natuurlijk heb ik Westvleteren 12 zelf ook gekocht en afgehaald bij Westvleteren. Via een soort ‘bier-drive-in’ kan je dit heerlijke bier afhalen. Het maximum aantal kratten Westvleteren, dat je kan aankopen, is 4, gekozen uit 2 soorten Westvleteren. En hierbij mag je maximaal 2 kratten per soort kopen. Eigenlijk zijn dit geen kratten, maar houten kistjes met vakken, waarin 24 flessen Westvleteren zitten.
Online kan je een bestelling bij Westvleteren plaatsen. Hierbij moet je je nummerplaat van je auto registreren. Naast Westvleteren 12 (Quadrupel) kan je ook Westvleteren Blond (Blond) en Westvleteren 8 (Dubbel) kopen bij deze Trappistenbrouwerij. Zelf heb ik 1 krat Westvleteren 8 en 1 krat Westvleteren 12 gekocht. Deze 2 bieren worden gezien als de kroonjuwelen van Westvleteren.
Mijn kratten Westvleteren 8 en 12 heb ik inmiddels in mijn koele en donkere berging in Nijmegen staan. En natuurlijk heb ik al kunnen genieten van deze bieren.
In één van mijn volgende Bierblogs ga ik nog meer vertellen over de Trappistenbrouwerij Westvleteren.
[1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal, die bierbrouwers gebruiken.
[2] Bron: Jef van Steen, Trappist 2015, blz. 71
- Baxbier Abel’s Aledoor Rein Arjan Zijlstra
Baxbier Abel’s Ale
De basissmaak van deze Groningse IPA is bitter, licht zoet en licht zuur. Het is een hoppig, kruidig, fruitig en droog bier. Tonen van citrus komen goed naar voren bij het proeven. Baxbier Abel’s Ale bevat 7,4% alcohol. De IBU-waarde[1] is 65 (zeer bitter). Baxbier Abel’s Ale vormt een goede bier- en spijscombinatie met een rundvleesburger.Dit bier is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Abel Tasman is namelijk in de provincie Groningen geboren, in de plaats Lutjegast. Op zijn ontdekkingsreizen nam hij tropisch fruit, bloemen en specerijen mee uit Australië en Nieuw-Zeeland. Deze tropische tonen en de kruidige smaak van de producten komt weer terug in Abel’s Ale van Baxbier. Natuurlijk heeft Abel Tasman dit bier niet zelf gebrouwen.
Baxbier
Baxbier is in 2014[2] opgericht door de 2 wielervrienden Sepp Jansen en Jeroen Bax. In 2016 heeft Baxbier haar eigen Brouwerij geopend. Daarnaast is het proeflokaal van Baxbier te vinden aan het Reitdiep in Groningen. Kon Minder was het eerste bier dat Baxbier heeft gebrouwen. Dit is een Pale Ale met een alcoholpercentage van 5,5%. “Kon minder” zegt een inwoner van Groningen als hij of zij ergens enthousiast over is. In het proeflokaal van Baxbier kan je genieten van heerlijke bieren, borrelhappen of een smaakvol diner. Daarnaast kan je bij Baxbier ook terecht voor een bierige rondleiding en worden erg regelmatig leuke evenementen georganiseerd.Het ontstaan van de bierstijl IPA
Vroeger maakten schepen reizen naar koloniën. Engelse schepen gingen in het verleden naar India. Deze reis duurde destijds maar liefst 5 maanden. Dit was te lang om gewoon bier goed te houden. Daarom werd dit gewone bier ‘extra gehopt’, waardoor het bier extra bitter ging smaken en langer houdbaar werd. Hierdoor was dit extra gehopte bier zeer geschikt om met de Engelse vloot te worden vervoerd naar India. Onderweg genoot de bemanning natuurlijk ook van dit extra gehopte bier. Hieruit is dus de bierstijl IPA ontstaan. IPA staat voor India Pale Ale.Als je hoppige, fruitige en bittere bieren lekker vindt, dan is Abel’s Ale van Baxbier absoluut een aanrader om te drinken. “Kon Minder!”
[1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.
[2] Bron: www.https://www.baxbier.com/about