Bier

  • Uiltje Wit

    Uiltje Wit
    De basissmaak van Uiltje Wit is zoet, bitter en licht zuur. Uiltje Wit is hoppig, fruitig en moutig (dit is te herkennen aan de tonen van brood). Dit Witbier heeft aroma’s van citrus, sinaasappel en koriander. De bierstijl Witbier is in België ontstaan. Uiltje Wit bevat 6% alcohol. De IBU-waarde[1] van dit bier is 30 (bitter). Uiltje Wit wordt sinds 2022 gebrouwen.

    Brouwerij Uiltje
    Brouwerij Uiltje komt uit Haarlem en is opgericht in 2012. Brouwerij Uiltje is opgericht door Robbert Uyleman, die ook wel de Uilenman wordt genoemd. Tegenwoordig vult deze brouwerij al haar bier op blik af. Bier in blik heeft als belangrijkste voordeel, dat het geen licht doorlaat, waardoor het bier minder snel veroudert en de smaak van het bier langer behouden blijft. Op elk blik staan prachtige tekeningen, die worden gemaakt door Gerben Valkema. In 2021 is Brouwerij Uiltje overgenomen door Swinkels Family Brewers uit Lieshout. Eén van de bekendste merken van Swinkels Family Brewers is Bavaria.

    Biervilt Rein Arjan Zijlstra
    Op zaterdag 13 april 2024 heb ik een Bier- en Spijsproeverij georganiseerd bij La Cantina in Lemmer. Op deze avond was er een leuke primeur. Voor het eerst gebruikte ik mijn eigen biervilten. Bij de eerste Bier- en Spijscombinatie, met het Witbier van Uiltje, kregen de deelnemers op deze avond voor het eerst mijn nieuwe biervilten te zien. Het bierviltje is ontworpen door professioneel tekenaar Meinder Buynink. Zijn werk is te vinden op meinder.nl[2] Zelf ben ik erg tevreden met mijn biervilten. De gasten, die bij de Bier- en Spijsproeverij aanwezig waren, vonden het nieuwe bierviltje dan ook erg mooi. In één van mijn volgende blogs zal ik nog meer vertellen over de totstandkoming van mijn bierviltje.


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

    [2] Bron: https://meinder.nl

  • La Trappe Puur

    La Trappe Puur
    La Trappe Puur is een bovengistend biologisch Trappistenbier en heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De bierstijl, waaronder dit bier valt, is Belgische Pale Ale. De IBU-waarde[1] van dit bier is 25. De basissmaak van La Trappe Puur is bitter, licht zuur en licht zoet. Het is een hoppig, aromatisch, bloemig, fruitig, moutig en verfrissend bier. Tonen van citrus komen duidelijk naar voren bij het proeven. La Trappe Puur is ongefilterd en licht blond van kleur. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is licht bitter en droog.
    La Trappe Puur vormt een zeer goede bier- en spijscombinatie met een salade met geitenkaas of met een ceviche van witvis.

    La Trappe
    La Trappe brouwt al sinds 1884 bier[2]. Broeder Isidorus begon in 1884 met het brouwen van bier. Isidorus is dan ook de eerste brouwer van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De monniken van het Trappistenklooster La Trappe leven er volgens de ‘Regel van Benedictus’. ‘Ora et Labora’, dit betekent bid en werk. De monniken bidden minimaal 8 uur per dag. De eerste gebedsdienst begint al om 04.15 uur. Uitslapen is er dus niet bij voor de monniken.
    Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De Brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Op de plek, waar vroeger een Schaapskooi stond, werd een klooster gebouwd. Op 5 maart 1881[3] werd in dit klooster de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum is de stichtingsdatum van de Abdij.


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

    [2] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist.html

    [3] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist/historie.html

  • Van Moll Club Culture

    Van Moll Club Culture
    Club Culture valt onder de bierstijl ‘Braggot’, dit is een drank die bestaat uit een mix van bier en mede. Braggot is een drank, die wordt verrijkt met verschillende soorten fruit en hop. Club Culture van Van Moll heeft gelagerd op witte wijn vaten. De smaak van Club Culture is verfijnd zuur, licht zoet en op de achtergrond is er een klein bittertje te proeven. Het is een fruitig bier. Bij het proeven zijn tonen van mandarijn en citrus waarneembaar. Club Culture heeft een alcoholpercentage van 5,8%. Dit jaar heb ik Club Culture in geproefd in de Brewpub van Van Moll. Een erg smakelijk bier.

    Van Moll
    Brouwerij Van Moll is in 2013 opgericht door Jaap Hermans en Erwin Van Moll. De Brewpub van Van Moll is gevestigd in Eindhoven. Erwin van Moll was de eerste brouwer en Jaap Hermans zorgde ervoor, dat de bieren van Van Moll werden verkocht. In 2014 werden de eerste bieren van Van Moll afgevuld op fles. Toewijding, een Blond bier met een alcoholpercentage van 6,5%, was het eerste bier van Van Moll. Kort hierna werd Ons Blackie afgevuld op fles. Dit is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van 9%. Deze 2 bieren werden in verkocht in grote flessen van 75 cl.

    In de Brewpub in Eindhoven zijn er 12 Van Moll bieren op de tap verkrijgbaar en zijn er 12 bieren op de tap verkrijgbaar van andere brouwerijen. Daarnaast is er ook nog een groot assortiment bieren op fles en blik verkrijgbaar. Bij Van Moll kan je ook genieten van heerlijke borrelhappen en diverse burgers. De burgers zijn absoluut een aanrader. Dit kan ik uit eigen ervaring zeggen!

  • Sint Bernardus Tripel

    Sint Bernardus Tripel
    De Tripel van Brouwerij Sint Bernardus smaakt zoet, bitter en heel licht zuur. Het is een fruitige en licht kruidige Tripel. Bij het proeven komen tonen van sinaasappel en banaan naar voren. De Sint Bernardus Tripel heeft een stevige en stabiele schuimkraag. Het bier bevat 8% alcohol en heeft een IBU-waarde van 25[1]. De Sint Bernardus Tripel wordt geschonken in een mooi bolvormig glas. In dit glas komt de schuimkraag van dit bier goed tot zijn recht.

    De Sint Bernardus Tripel vormt een mooie Bier- en Spijscombinatie met pannenkoeken en vers fruit. De zoete en de bittere smaak van deze Tripel gaat goed samen met de zoete smaak en de fruitige tonen van het verse fruit. Deze Bier- en Spijscombinatie leent zich ook erg goed om te serveren met een zelfgemaakte bierstroop. Op mijn website kan je onder de kop Bier & Spijs een tweetal leuke recepten vinden, hoe je een zelfgemaakte bierstroop kan maken.

    Brouwerij Sint Bernardus
    Brouwerij Sint Bernardus is gevestigd in Watou in België. Sinds 1946 wordt er bier gebrouwen op deze locatie. Alle bieren van Sint Bernardus zijn gebrouwen met eigen gist en hop van het eigen hopveld. Dit hopveld ligt naast de Brouwerij. Onder de huidige naam Sint Bernardus wordt er sinds 1992 bier gebrouwen in Watou. Het bekendste bier, dat door Sint Bernardus wordt gebrouwen, is Sint Bernardus Abt 12. Een Quadrupel met een alcoholpercentage van 10%. Daarnaast brouwt Sint Bernardus ook nog Sint Bernardus Wit (Wit), Sint Bernardus Tokyo (Wit, met diverse kenmerken van een Saison), Sint Bernardus Extra 4 (Blond), Sint Bernardus Pater 6 (Dubbel), Sint Bernardus Prior 8 (Dubbel) en Sint Bernardus Christmas Ale (Winter Ale).


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

  • La Trappe Witte Trappist

    La Trappe Witte Trappist
    La Trappe Witte Trappist is een Witbier dat licht zuur, licht zoet en licht bitter smaakt. De IBU-waarde is 14[1]. In geur zijn aroma’s van abrikoos, banaan, citrus en perzik goed waarneembaar. Het bier heeft een mooie stevige witte schuimkraag. Dit bier bevat 5,5% alcohol. De afdronk is droog en licht bitter. La Trappe Witte Trappist is het enige Witbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd. De Witte Trappist wordt gebrouwen sinds 2003.
    In Nederland vind ik La Trappe Witte Trappist zonder twijfel een van de beste Witbieren. In 2022 werd de Witte Trappist van La Trappe uitgeroepen tot het beste Witbier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge.

    Bier- en Spijscombinatie
    La Trappe Witte Trappist gaat heel mooi samen met een vispakketje met kabeljauwfilet.
    De zoete, zure en licht bittere smaak en de verfijnde en fruitige aroma’s van de Witte Trappist gaan heel mooi met een vispakketje met kabeljauwfilet. Wil je dit vispakketje met kabeljauwfilet zelf ook eens maken? Ga dan naar het Bier & Spijs kopje op mijn website. Daar kan je het recept vinden, hoe je dit vispakketje moet bereiden.

    La Trappe
    La Trappe brouwt al sinds 1884 bier[2]. Broeder Isidorus begon in 1884 met het brouwen van bier. Isidorus is dan ook de eerste brouwer van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De monniken van het Trappistenklooster La Trappe leven er volgens de ‘Regel van Benedictus’. ‘Ora et Labora’, dit betekent bid en werk. De monniken bidden minimaal 8 uur per dag. De eerste gebedsdienst begint al om 04.15 uur. Uitslapen is er dus niet bij voor de monniken.
    Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De Brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Op de plek, waar vroeger een Schaapskooi stond, werd een klooster gebouwd. Op 5 maart 1881[3] werd in dit klooster de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum is de stichtingsdatum van de Abdij.


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

    [2] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist.html

    [3] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist/historie.html

Schuiven naar boven