Bier

 • Uiltje Grandson Vol. 1

  Uiltje Grandson Vol. 1
  Grandson Vol. 1 is een mooi romig en zeer smaakvol bier. Bij Uiltje Grandson Vol. 1 zijn roasttonen duidelijk aanwezig. De basissmaak van deze Imperial Stout is zoet en bitter. Tonen van chocolade, karamel, koffie en vanille zijn goed waarneembaar. De IBU-waarde is 70 (zeer bitter). De schuimkraag is inzakkend. Het schuim van dit bier is romig en erg fijn. De afdronk is bitterzoet. Het bier bevat maar liefst 10% alcohol.
  De bierstijl Stout is in Ierland ontstaan. Stout werd vroeger gezien als een ‘extra sterke Porter’. Kenmerkend voor deze bierstijl is de bittere smaak en de tonen van chocolade en koffie.

  Brouwerij Uiltje
  Brouwerij Uiltje komt uit Haarlem en is opgericht in 2012. Brouwerij Uiltje is opgericht door Robbert Uyleman, die ook wel de Uilenman wordt genoemd. Tegenwoordig vult deze brouwerij al haar bier op blik af. Bier in blik heeft als belangrijkste voordeel dat het geen licht doorlaat, waardoor het bier minder snel veroudert en de smaak van het bier langer behouden blijft. Op elke blik staan prachtige tekeningen, die worden gemaakt door Gerben Valkema. In 2021 is Brouwerij Uiltje overgenomen door Swinkels Family Brewers uit Lieshout. Eén van de bekendste merken van Swinkels Family Brewers is Bavaria.

 • CC American Wheat Ale

  CC American Wheat Ale
  De CC American Wheat Ale dronk ik in 2021 voor het eerst. Bij café restaurant CASPAR in Arnhem genoot ik op zondag 30 mei 2021 van dit smaakvolle bier. De basissmaak van CC American Wheat Ale is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig, hoppig en volmondig bier. Het bier is troebel. De IBU-waarde is 40 (bitter). De schuimkraag is inzakkend. Het schuim van dit bier is fijn. De afdronk is licht bitter. Het bier bevat 5,8% alcohol. De CC American Wheat Ale wordt door veel mensen ‘CC-tje’ genoemd.

  Het recept van de CC American Wheat Ale is geïnspireerd op het originele recept van Pierre Celis. Een leuk weetje is, dat er alleen hopsoorten zijn gebruikt, die beginnen met de letter C. Pierre Celis was melkboer in het Vlaamse dorpje Hoegaarden. Met zijn melkbussen en houten vaten produceerde hij vanaf 1966 enkele honderden liters bier per jaar. Vanaf de jaren 80 werd het Witbier van Hoegaarden ook in Nederland en Frankrijk erg populair. Dankzij melkboer Pierre Celis uit Hoegaarden kunnen wij nu nog altijd genieten van een mooi glas Witbier.

  Brouwerij CC
  Bierbrouwerij CC is opgericht in 2015 in Arnhem. De bieren van brouwerij CC worden voornamelijk gebrouwen voor café restaurant CASPAR in Arnhem. CASPAR is te vinden op het Elly Lamakerplantsoen. Vanaf het centraal station in Arnhem is het ongeveer een kwartier lopen om bij CASPAR te komen. Brouwerij CC is een ‘koude brouwer’. Brouwerij CC huurt brouwcapaciteit bij collega’s.

  De visie van deze brouwerij is: Niet praten, maar proosten! Brouwerij CC vindt, dat je niet te veel moet praten over bier, maar dat je het vooral moet drinken. Wanneer je in Arnhem bent, is het een aanrader om bij CASPAR te genieten van een heerlijk glas CC American Wheat Ale. Proost!

 • Gulpener IJsbock

  Gulpener IJsbock
  Voor het brouwen van Gulpener IJsbock wordt een speciale techniek gebruikt, die vries-destillatie wordt genoemd. Bij deze brouwtechniek wordt het gebrouwen bier, de Tarwe Dubbelbock, na vergisting gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en de aroma’s geconcentreerd. Er ontstaat een krachtig bier met een volle en intense beleving. Gulpener IJsbock heeft een alcoholpercentage van 10,3%. Absoluut een bier om rustig van te genieten.

  Gulpener IJsbock is zéér geschikt om lang te bewaren. Wanneer dit bier onder de juiste omstandigheden wordt bewaard, zal de smaak zich nog meer ontwikkelen. Voor dit bier geldt géén houdbaarheidsdatum. Gulpener IJsbock is oneindig houdbaar!

  De basissmaak van de Gulpener IJsbock is zoet, bitter en licht zuur. Het is een kruidig en alcoholisch bier. Karamel is goed waarneembaar. De schuimkraag is licht inzakkend. Het schuim van de IJsbock is fijn. De afdronk is bitterzoet.

  Gulpener Bierbrouwerij
  De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

  Het etiket
  Op het etiket staat dat de Gulpener IJsbock lekker is bij pure chocolade, Elfstedentochten, winterse kost en haardvuur. In 1997 was de laatste Elfstedentocht, toen bestond dit bier nog niet. Pas sinds 2016 wordt dit vries-gedestilleerde bier gebrouwen. Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 was ik zelf in Leeuwarden en was ik meer een liefhebber van Fanta dan van tarwe smoothies. Zo zag ik in 1997, live op de Bonkevaart in Leeuwarden, dat Henk Angenent in de sprint Erik Hulzebosch versloeg. De Elfstedentocht in 1997 is tot op heden nog steeds de laatste ‘tocht der tochten’, die is gereden.

  De Gulpener IJsbock is een prachtig bier en het is absoluut een aanrader om een aantal flessen hiervan onder de juiste omstandigheden te bewaren en hiervan op een later moment te genieten.

 • La Trappe Bockbier

  La Trappe Bockbier
  La Trappe Bockbier is een kruidig en licht fruitig Bockbier. Dit bier heeft mooie geroosterde tonen van gebrande mout. Daarnaast komen aroma’s en tonen van noten, karamel, koffie en zoethout goed naar voren. De smaak van La Trappe Bockbier is bitter, zoet en licht zuur. La Trappe Bockbier bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 38. De kleur van dit bier is roodbruin. Het bier heeft een stevige schuimkraag met fijne belletjes. De afdronk is bitterzoet. La Trappe Bockbier wordt gebrouwen sinds 2004. La Trappe Bockbier is het enige Bockbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd. Wereldwijd zijn er 11 Trappistenbrouwerijen.

  La Trappe brouwt al sinds 1884 bier. Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De Brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Op de plek waar vroeger een Schaapskooi stond werd een klooster gebouwd. Op 5 maart 1881 werd in dit klooster de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum is de stichtingsdatum van de Abdij.

  De bierstijl Bockbier is oorspronkelijk in de plaats Einbeck in Duitsland ontstaan. Bockbier wordt vaak als seizoensbier in de herfst en in de winter verkocht. Vaak is Bockbier verkrijgbaar van september tot februari. Daarnaast zie je vaak Dubbelbock in de horeca. Dubbelbock heeft een hogere moutstorting dan Bockbier. Voor Dubbelbock worden dus meer grondstoffen gebruikt. Dubbelbock heeft vaak een iets hoger alcoholpercentage. Duitse Dubbelbock bieren eindigen vaak op -ator. Bijvoorbeeld Paulaner Salvator. In Nederland is Brand Dubbelbock een goed voorbeeld van deze bierstijl.

  La Trappe Bockbier kan je ook proeven bij brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. En als je er dan toch bent, is het volgen van een rondleiding bij La Trappe zeker de moeite waard. Op dinsdag 18 december 2018 heb ik voor de eerste keer een bezoek gebracht aan deze prachtige Trappistenbrouwerij. En natuurlijk heb ik toen genoten van een mooi glas La Trappe Bockbier.

 • Gulpener Ur-Hop

  Gulpener Ur-Hop
  Gulpener Ur-Hop is een fijne, bittere en hoppige India Pale Lager. De basissmaak is bitter (32 IBU), licht zoet en licht zuur. Het is een moutig bier. De Gulpener Ur-Hop bevat 6% alcohol. Bij het brouwen van de Gulpener Ur-Hop wordt ook drooghoppen (dry-hopping) toegepast. Drooghoppen is het toevoegen van hop nadat het bier is vergist. Het drooghoppen zorgt ervoor dat het bier een hoppig aroma krijgt.

  De term Lager staat voor bieren die ondergistend zijn gebrouwen. Hierbij vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

  De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Ur-Hop wordt al sinds 1999 gebrouwen. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

  De hop die Gulpener gebruikt komt uit Reijmerstok. Dit dorp ligt op ongeveer 4 kilometer van de Gulpener Bierbrouwerij. In Reijmerstok verbouwt de familie Wouters drie verschillende hopsoorten voor de Gulpener Bierbrouwerij. Naast hop is graan een belangrijke grondstof die in bier wordt verwerkt. De Gulpener Bierbrouwerij heeft een unieke samenwerking met 30 verschillende boeren uit de regio. Bij deze 30 boeren wordt Limburgse gerst, tarwe, rogge en spelt gekocht.

  De naam van de Gulpener Ur-Hop is sinds het voorjaar van 2021 gewijzigd in Gulpener Ur-Hop IPA, feitelijk gezien is dit bier echter een IPL.

  De Gulpener Ur-Hop is een aanrader als je van een bitter, hoppig en licht fruitig bier houdt!

Schuiven naar boven