Bier

 • Barrelstar Galactica

  Barrelstar Galactica
  Barrelstar Galactica is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van maar liefst 13,7%. Vanwege dit hoge alcoholpercentage en de intense smaak van dit bier, is dit een bier om even goed voor te zitten. Dit bier is gebrouwen door de Utrechtse brouwerij VandeStreek. Barrelstar Galactica is gerijpt op houten bourbon vaten. De houten bourbon vaten zorgen ervoor, dat dit bier nog meer smaak krijgt. De basissmaak van Barrelstar Galactica is bitter, zoet en licht zuur. Het is een alcoholisch bier met een geroosterd karakter. Bij het proeven van dit bier komen tonen van koffie, pure chocolade en karamel goed naar voren. Barrelstar Galactica is plakkend op je lippen, wanneer je een slok van dit smaakvolle bier neemt. De naam Barrelstar is een ode aan de bijna gelijknamige serie (Battlestar Galactica).

  VandeStreek
  VandeStreek is in 2013 opgericht door de broers Ronald en Sander van de Streek. Eén van de bekendste bieren van deze brouwerij is Playground. Playground is de meest bekroonde Non Alcoholic IPA ter wereld en bevat minden dan 0,5% alcohol. In 2021 werd de Playground Non Alcoholic IPA tijdens de Dutch Beer Challenge uitgeroepen tot de beste alcoholarme IPA in Nederland. De bieren van VandeStreek worden niet alleen in Nederland verkocht, maar worden tegenwoordig naar alle werelddelen geëxporteerd en zijn verkrijgbaar in meer dan 22 landen.

 • CC’tje Limited Brett Edition

  CC’tje Limited Brett Edition
  Brouwerij CC brouwde CC’tje Limited Brett Edition als ‘variant’ op hun klassieker. Dit is de CC American Wheat Ale. Wil je meer weten over de CC American Wheat Ale, lees dan mijn blog van 28 april 2022.[1] CC’tje Limited Brett Edition is gebrouwen met Brettanomyces gist. Hierdoor ontstaat er een funky smaak. Bij funky kan je denken aan ‘aards’ en ‘stallig’. De basissmaak van CC’tje Limited Brett Edition is bitter, zuur en licht zoet. Het is een droog bier. Wanneer je dit bier inschenkt, ontstaat er een stabiele schuimkraag. Voor mij een bier om echt even van te genieten op het mooie terras van CASPAR in Arnhem. Ben je liefhebber van het Belgische Trappistenbier Orval, dan zal je CC’tje Limited Brett Edition zeker als erg smaakvol ervaren.

  CASPAR
  CASPAR heb ik inmiddels twee keer bezocht. Bij mijn tweede bezoek in april 2023 nuttigde ik niet alleen een CC’tje Limited Brett Edition, maar genoot ik ook van CASPARS 12-uurtje. Deze lunch bestaat uit toast met kaas en een spiegelei, toast met een rundvleeskroket en een heerlijke pompoensoep. Vooral het spiegelei gaat heel mooi samen met CC’tje Limited Brett Edition. Dit is een zeer smakelijke bier- en spijscombinatie.

  Brouwerij CC
  Bierbrouwerij CC is opgericht in 2015 in Arnhem. De bieren van brouwerij CC worden voornamelijk gebrouwen voor café restaurant CASPAR in Arnhem. CASPAR is te vinden op het Elly Lamakerplantsoen. Vanaf het centraal station in Arnhem is het ongeveer een kwartier lopen om bij CASPAR te komen. Brouwerij CC is een ‘koude brouwer’. Brouwerij CC huurt brouwcapaciteit bij collega’s.

  De visie van deze brouwerij is: Niet praten, maar proosten! Brouwerij CC vindt, dat je niet te veel moet praten over bier, maar dat je het vooral moet drinken. Wanneer je in Arnhem bent, is het een aanrader om CASPAR te bezoeken. Naast goede bieren kan je bij CASPAR ook genieten van heerlijke borrelhappen of een goede maaltijd. Neem plaats aan een mooie tafel in de huiskamer of geniet van een CC’tje op het terras van CASPAR in Arnhem.


  [1] Bron: https://www.reinarjanzijlstra.nl/bier/cc-american-wheat-ale/

 • Sergeant Pepper

  Sergeant Pepper
  Sergeant Pepper is een Saison van Oersoep. De basissmaak is bitter, licht zoet en licht zuur. Het is een fruitig, kruidig en droog bier. Bij het proeven is sinaasappel waarneembaar. En ook het pepertje van Sergeant Pepper is goed te proeven. De afdronk is droog en bitter. Bij het brouwen van dit bier zijn de hopsoorten Cascade en Styrian Golding gebruikt. Cascade is een Amerikaanse aromahop en Styrian Golding is een Sloveense aromahop. Beide hopsoorten zorgen voor een aangenaam hoparoma. De IBU-waarde van Sergeant Pepper is 20. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,2%.

  Brouwerij Oersoep
  Brouwerij Oersoep is opgericht in 2012[1]. De bieren van Oersoep worden gebrouwen in het oude fabriekspand van Honig in Nijmegen. En de namen Honig en Oersoep zijn natuurlijk een gouden combinatie. De bieren van Oersoep zijn vaak verrassend en eigenzinnig van smaak.

  Saison
  De bierstijl Saison komt oorspronkelijk uit de provincie Henegouwen in België. De bekendste Saison uit België is Saison Dupont. Saison Dupont wordt gezien als hét voorbeeld. Zo moet een goede Saison gebrouwen zijn. In Nederland is Mannenliefde van Oedipus één van de bekendste Saisons. Oorspronkelijk werd deze bierstijl gebrouwen in de koude wintermaanden. In de zomer kon dit bier dan worden genuttigd als dorstlesser voor de seizoenarbeiders. Vroeger was het alcoholpercentage van een Saison vaak lager dan tegenwoordig. De Sergeant Pepper komt qua smaak meer in de buurt van de Oedipus Mannenliefde dan de Saison Dupont.

  Wanneer je als gast bij een mooie horecazaak verblijft en je hebt de mogelijkheid om de Sergeant Pepper van Oersoep te bestellen, dan is dit bier zeker een aanrader. 


  [1] Bron: https://www.oersoepbrouwerij.nl/over-oersoep

 • Mahou Cinco Estrellas

  Mahou Cinco Estrellas
  Mahou Cinco Estrellas (Cinco Estrellas betekent 5 sterren) is een Lager met een alcoholpercentage van 5,5%. De term Lager staat voor bieren, die ondergistend zijn gebrouwen. Hierbij vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Een Pilsener is bijvoorbeeld ook een Lager, maar niet alle Lagers zijn Pilseners. Een Pilsener is een bier, dat is gebrouwen volgens het oorspronkelijke recept, dat afkomstig is uit Plzeň in Tsjechië.
  Mahou Cinco Estrellas smaakt bitter en zoet. Het bier is moutig, clean en crispy. Het bier is redelijk volmondig voor de stijl, waaronder het valt. Bij het inschenken is de schuimkraag snel verdwenen. De afdronk is kort en licht bitter.

  Grupo Mahou-San Miguel
  Mahou Cinco Estrellas wordt gebrouwen door Grupo Mahou-San Miguel. Grupo Mahou-San Miguel is de grootste Spaanse Bierbrouwerij en is een samensmelting van de brouwerijen Mahou en San Miguel. Sinds het jaar 2000 wordt er bier gebrouwen onder de naam Grupo Mahou-San Miguel. Beide merken brouwden als zelfstandige brouwerij al veel eerder. In 1890 werd Hijos de Casimiro Mahou opgericht in Madrid. En een jaar later werden de eerste bieren op de markt gebracht. Vanaf 1969 wordt Mahou Cinco Estrellas gebrouwen. Dit bier is het vlaggenschip van Mahou. San Miguel werd in 1890 opgericht in Manilla in de Filipijnen. En vanaf 1953 opent San Miguel haar eerste brouwerij in Spanje in Lerida.

  De huidige brouwerij heeft diverse andere brouwerijen overgenomen. In 2004 werd Cervezas Anega overgenomen. Deze brouwerij brouwt Cervezas Reina op de Canarische Eilanden. En in 2007 werd Cervezas Alhambra overgenomen. Deze brouwerij brouwt Alhambra. Met deze twee overnames is Grupo Mahou-San Miguel de grootste Spaanse brouwer geworden.

  Malaga
  Mahou Cinco Estrellas heb ik in februari in Malaga voor het eerst gedronken. Samen met mijn ouders, mijn zusje en haar vriend zijn we een aantal dagen naar Malaga geweest. Deze korte vakantie was nog ter ere van de 65e verjaardag van mijn moeder. Bij de strandtent La Machina in Malaga genoot ik van een paar glazen Mahou Cinco Estrellas. We hadden bij La Machina een heerlijke plek op het terras aan de boulevard bij het strand. Mahou Cinco Estrellas is een goed doordrinkbaar bier en prima om in de zon van te genieten. Voor mij als Biersommelier geen bier van de buitencategorie, maar in de Spaanse zon smaakt deze goed gebrouwen Lager zeker niet verkeerd. Voor een beginnende bierdrinker is Mahou Cinco Estrellas een mooi bier om mee te beginnen.

 • Gulpener Château Neubourg

  Château Neubourg
  De smaak van deze Pilsener is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Daarnaast is dit bier fruitig, bloemig, grassig, kruidig, moutig en hoppig. Het is een zeer verfijnd bier. De afdronk van deze Pilsener is bitter.
  Château Neubourg is vernoemd naar het adellijke renaissancekasteel Neubourg, dat op slechts 1 km afstand van de Gulpener Bierbrouwerij staat. Het bier Château Neubourg wordt afgevuld in opvallende blauwe bierflessen. De kleur blauw verwijst naar iemand, die tot de adelstand behoort. Zoals ook de voormalige bewoners van Château Neubourg.
  Bier- en spijsadvies: Het bier past heel mooi bij salades, kip, gevogelte, witte vis, vette vis en jonge- en romige kaassoorten.

  Dutch Beer Challenge
  De Dutch Beer Challenge is een Nederlandse bierwedstrijd. Ieder jaar worden tijdens de Dutch Beer Challenge de beste Nederlandse bieren bekroond met een gouden, zilveren of een bronzen medaille.
  Château Neubourg van de Gulpener Bierbrouwerij is in 2015, 2016 en 2017 bekroond tot de ‘Beste Pilsener van Nederland’ bij de Dutch Beer Challenge! Hiervoor kreeg deze Pilsener 3 jaar op rij een gouden medaille. In 2021 kreeg Château Neubourg een zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge.

  In 2022 werd Château Neubourg bekroond met een zilveren medaille bij de World Beer Awards.

  Gulpener Bierbrouwerij
  De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is, dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

  Eerste liefde
  Mijn liefde voor mooie bieren is pas op latere leeftijd ontstaan. Zie hiervoor ook mijn Bierlanden blog over de Verenigde Staten, deel 2[1]. Voordat ik echt kennis maakte met alle mooie bieren, die er zijn, nuttigde ik voornamelijk pilseners. In 2007 bezocht ik de Gulpener Bierbrouwerij voor het eerst. Met mijn vrienden Christian, Richard en Sjoerd was ik twee weken in Valkenburg op vakantie. Eén van onze leukste uitjes tijdens deze vakantie, was een rondleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij. Bij deze rondleiding kregen we bij binnenkomst een heerlijk stuk Limburgse vlaai geserveerd met koffie of thee. Daarna begon de rondleiding door de brouwerij. Na deze rondleiding heb ik o.a. de Pilseners Limburgs Land en Château Neubourg mogen proeven. Deze Gulpener Pilseners vielen toen al erg goed in de smaak. En Château Neubourg was vanaf mijn Limburgse vakantie in 2007 gelijk één van mijn favoriete bieren.

  Wil je een keer een mooi glas bier op een verjaardag serveren, dan is Château Neubourg absoluut een mooie Pilsener, die goed in de smaak zal vallen. Proost!


  [1] https://www.reinarjanzijlstra.nl/bierlanden/verenigde-staten-deel-2/

Schuiven naar boven