Bier

  • Weihenstephaner Hefeweissbier

    Weihenstephaner Hefeweissbier
    Weihenstephaner Hefeweissbier is een Weizenbier met een alcoholpercentage van 5,4%. De basissmaak van Weihenstephaner is zoet, licht zuur en licht bitter. Het is een fruitig en fris bier. Bij het proeven komt banaan goed naar voren. Daarnaast is ook kruidnagel waarneembaar bij het proeven. Deze Weizen heeft een mooie romige schuimkraag. De IBU-waarde is 14 (weinig bitter). Weihenstephaner Hefeweissbier wordt gezien als het referentiebier op het gebied van Weizenbieren.

    Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
    Het Duitse Weihenstephan brouwt al sinds 1040 bier. De Bayerse Staatsbrouwerij Weihenstephan is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. De Duitse brouwerij staat in het stadsdeel Weihenstephan in de Beierse stad Freising. Deze stad ligt ongeveer een half uur rijden onder München. Sinds 1921 draagt Weihenstephan het predicaat ‘Bayerische Staatsbrauerei’.

    Verschillende soorten Weizenbieren
    In Duitsland zijn Weizenbieren in 6 subtypen onder te verdelen: Hefe (met nagisting), Leichtes (light en alleen voor Beieren), Helles/Kristal (gefilterd), Barnstein (amberkleurig), Dunkel (Donkere Weizen) en Export. Weihenstephaner Hefeweissbier is een ongefilterd Weizenbier met nagisting.

    Verschillen Weizenbier en Witbier
    De bierstijl Weizen wordt vaak verward met de bierstijl Witbier. Voorbeelden van bekende Witbieren zijn Hoegaarden Witbier en Gulpener Korenwolf. Weizenbieren en Witbieren zijn zeker niet hetzelfde!

    Wat is het verschil tussen een Weizenbier en een Witbier?
    1. Weizenbier is afkomstig uit Duitsland. Vroeger moesten alle brouwers hun bier volgens het Reinheitsgebot (23 april 1516) brouwen. Volgens deze wet mogen voor het brouwen van bier alleen gerst, hop en water gebruikt worden. Later kwam hier nog gist bij, maar dat kende men destijds nog niet. Het gebruik van kruiden en vruchten is niet toegestaan volgens het Reinheitsgebot.
    2. Weizenbier moet minimaal 50% tarwemout bevatten (voor een volle en stevige schuimkraag).
    3. Witbier is afkomstig uit België. Bij witbier mag er wel gebruik worden gemaakt van kruiden. In witbier wordt, naast gerst, hop, water en gist, ook gebruik gemaakt van gemoute en ongemoute tarwe en vaak korianderzaad en schillen van Curaçao.

  • La Trappe Epos

    La Trappe Epos
    La Trappe Epos is de alcoholvrije variant van La Trappe Witte Trappist. De basissmaak van La Trappe Epos is zoet, licht bitter en heel licht zuur. Het is een fruitig, moutig en bloemig bier. Bij het proeven komt banaan subtiel naar voren. En wanneer je dit alcoholvrije bier inschenkt, dan ontstaat er een mooie en stevige schuimkraag. La Trappe Epos is een heel mooi alternatief als je nog moet rijden. Sinds 2024 wordt La Trappe Epos gebrouwen bij brouwerij de Koningshoeven.

    La Trappe
    La Trappe brouwt al sinds 1884 bier[1]. Broeder Isidorus begon in 1884 met het brouwen van bier. Isidorus is dan ook de eerste brouwer van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De monniken van het Trappistenklooster La Trappe leven er volgens de ‘Regel van Benedictus’. ‘Ora et Labora’, dit betekent ‘bid en werk’. De monniken bidden minimaal 8 uur per dag. De eerste gebedsdienst begint al om 04.15 uur. Uitslapen is er dus niet bij voor de monniken.
    Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De Brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Op de plek, waar vroeger een Schaapskooi stond, werd een klooster gebouwd. Op 5 maart 1881[2] werd in dit klooster de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum is de stichtingsdatum van de Abdij.

    Wat is een Trappistenbrouwerij?
    Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:
    1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
    2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
    3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.

    Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
    Er zijn in totaal 10 Trappistenbrouwerijen, waarvan 5 in België en 2 in Nederland. De Nederlandse Trappistenbrouwerijen zijn La Trappe en Zundert. De Belgische Trappistenbrouwerijen zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.


    [1] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist.html

    [2] Bron: www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist/historie.html

  • Clint Westwood

    Clint Westwood
    Clint Westwood is een IPA met een alcoholpercentage van 7,2%. Clint Westwood wordt gebrouwen bij brouwerij Maskeron in Dubrovnik. De basissmaak is zeer bitter, licht zoet en heel licht zuur. Grapefruit en citrus komen goed naar voren bij het proeven. De IBU-waarde[1] is 70.  De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitter. In deze IPA zitten erg veel hopsoorten. De aromahoppen geven het bier een aangenaam hoparoma en de bitterhoppen zorgen voor de bittere smaak van het bier. De hopsoorten, die worden gebruikt voor het brouwen van Clint Westwood, zijn Cascade, Mosaic, Simcoe, Columbus, Idaho7, Amarillo en Nelson Sauvin.
    Clint Westwood heb ik tijdens mijn vakantie in Kroatië gedronken bij Dubrovnik Beer Company. De brouwerij en het proeflokaal van Dubrovnik Beer Company zijn gevestigd in het voormalige industriële centrum van Dubrovnik, in het oude zoutpakhuis. 

    Het ontstaan van de bierstijl IPA 
    Vroeger maakten schepen reizen naar koloniën. Engelse schepen gingen in het verleden naar India. Deze reis duurde destijds maar liefst 5 maanden. Dit was te lang om gewoon bier goed te houden. Daarom werd dit gewone bier ‘extra gehopt’, waardoor het bier extra bitter ging smaken en langer houdbaar werd. Hierdoor was dit extra gehopte bier zeer geschikt om met de Engelse vloot te worden vervoerd naar India. Onderweg genoot de bemanning natuurlijk ook van dit extra gehopte bier. Hieruit is dus de bierstijl IPA ontstaan. IPA staat voor India Pale Ale.

    Brouwerij Maskeron
    Clint Westwood wordt gebrouwen door brouwerij Maskeron. Brouwerij Maskeron heeft zelf echter geen eigen ketels. Brouwerij Maskeron is namelijk een ‘koude brouwer’. Maskeron huurt brouwcapaciteit bij collega’s. Koude brouwers worden ook wel gastbrouwers of huurbrouwers genoemd. Een ‘warme brouwer’ is een brouwerij met eigen ketels.

    Clint Westwood is een echte aanrader. De bittere smaak, de hoppige en de fruitige tonen van dit bier spreken mij erg aan. Voor de echte ‘hopheads’ is dit een fantastisch bier!


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal, die bierbrouwers gebruiken.

  • Flamingo

    Flamingo
    Flamingo is een Red Ale met een alcoholpercentage van 4,8%. Dit bier heb ik tijdens mijn vakantie in Kroatië gedronken bij Agrippina Street Food in Pula. Op het terras van dit restaurant genoot ik samen met mijn goede vriend Sjoerd van een aantal heerlijke bieren, waaronder deze Red Ale. Behalve de zeer smakelijke bieren genoten wij ook van enkele heerlijke rundvleesburgers. Agrippina Street Food heeft, naast burgers, ook ribs, taco’s, pulled pork, tonijn tartaar en diverse salades op de menukaart staan. Burgers zijn absoluut de specialiteit van dit restaurant. En ik moet zeggen, dat de ‘Agrippina’ burger die ik bestelde, absoluut één van de beste burgers is, die ik de laatste jaren heb gegeten. 

    Flamingo is een fruitig en moutig bier. De basissmaak van dit bier is zoet en bitter. Daarnaast is karamel mooi waarneembaar. Flamingo is een amberkleurig bier. De schuimkraag van dit bier is inzakkend. De IBU-waarde[1] is 38 (bitter). Het etiket van dit bier ziet er supertof uit!
    Op het etiket van het bierflesje staat de Flamingo afgebeeld als een soort verkenner, die met een enkele verrekijker (een monoculaire verrekijker) de omgeving in de gaten houdt

    Zeppelin
    Zeppelin is een Kroatische Craftbrouwerij[2], die gevestigd is in Bjelovar. De plaats Bjelovar ligt in het noordoosten van Kroatië.  ‘Zeppelin Brewery’ is in 2017 opgericht door een groep gepassioneerde bierliefhebbers. Deze bierliefhebbers willen de lokale gemeenschap graag laten kennismaken met de unieke smaken van de Zeppelin bieren. De oprichters lieten zich inspireren door hun reizen en ontdekten verschillende bierculturen over de hele wereld.
    In Bjelovar is ook de Zeppelin Pub te bezoeken. In deze industriële Craft Beer Pub kan je genieten van de smaakvolle Zeppelin bieren, diverse  gerechten en goede muziek.


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal, die bierbrouwers gebruiken.

    [2] Bron: https://www.zeppelincraftbrewery.com/about-us

  • Paix Dieu

    Paix Dieu
    Paix Dieu is een Tripel, die wordt gebrouwen door Brasserie Caulier in België. De basissmaak van deze Tripel is zoet, bitter en licht zuur. Paix Dieu is een fruitig en kruidig bier. De aroma’s komen je tegemoet als je een slok neemt van dit heerlijke bier. Daarnaast zijn koriander en vanille ook goed waarneembaar. Bij deze Belgische Tripel is koolzuur duidelijk aanwezig. Het is een bier met een krachtige- en alcoholische smaak. Paix Dieu heeft een grote, romige en stabiele schuimkraag. Paix Dieu wordt één keer per maand gebrouwen bij volle maan. Het brouwen bij volle maan is goed voor de gisting, dacht men bij Paix Dieu. Op elke bierfles staat de maand en het jaar weergegeven, waarin deze is gebrouwen. De bierfles waarin Paix Dieu is afgevuld is een speciale longneck bierfles van 33 cl. De bierfles heeft een beugelsluiting, die speciaal voor Brasserie Caulier wordt gemaakt. De brouwerij heeft speciale houten kratten, waarin 12 van deze bierflessen passen. Deze zijn ook voor de consument te koop. Bij de Paix Dieu Ambassadeurs (lees: horecazaken) wordt  Paix Dieu van de tap geschonken. Op dit moment zijn er ongeveer 250 Paix Dieu Ambassadeurs in België, Frankrijk en Nederland. Bij deze Paix Dieu Ambassadeurs wordt je bier in een erg mooi bijpassend glas geschonken. Het bijzondere van dit bierglas is, dat dit glas rond als de maan is met een schuine bovenrand. Elk Paix Dieu-bierglas is uniek. Ze zijn namelijk stuk voor stuk mondgeblazen.
    De naam Paix Dieu betekent Godsvrede of Wapenstilstand. Paix Dieu bevat 10% alcohol. Het is dan ook een bier om echt even van te genieten. De IBU-waarde[1] is 24 (bitterig).

    Brasserie Caulier
    Brasserie Caulier is gevestigd in het Henegouwse Péruwelz in België. Naast het brouwen van Paix Dieu is de brouwerij vooral bekend geworden met het brouwen van de Bon Secours bieren. Sinds 1994 worden er bieren gebrouwen bij Brasserie Caulier. Jaarlijks wordt er 5.000 hectoliter bier gebrouwen. Brasserie Caulier is voor groepen op reservering te bezoeken.

    Het ontstaan van de bierstijl Tripel
    De bierstijl Tripel is in België ontstaan, toen Witkap Pater door Johan Verlinden in 1932 op de markt werd gebracht. Enkele jaren later, in 1935, werd Westmalle Tripel op de markt gebracht. De Westmalle Tripel wordt ook wel gezien als de ‘moeder aller Tripels’. De naam Tripel verwijst naar een hogere moutstorting dan voor een Dubbel of een Enkel. Oplopend kan je het volgende rijtje maken: Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Een Quadrupel heeft dus een hogere moutstorting dan een Tripel. Vaak is bij een Tripel koolzuur goed waarneembaar. De smaak van een Tripel is over het algemeen bitter en zoet. De geur is vaak fruitig en kruidig.

    Paix Dieu is voor mij één van de meest smaakvolle Tripels, die er te krijgen is. Het is dan ook zonder twijfel een aanrader om te drinken.


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal, die bierbrouwers gebruiken.

Schuiven naar boven