Bierblog

  • Gulpener Hopfest 2023

    Gulpener Hopfest 2023
    Dit jaar heb ik voor de tweede keer het Gulpener Hopfest bezocht. Op zondag 10 september 2023 vond het Gulpener Hopfest en de hoppluk plaats. Het Hopfest(ival) was dit jaar gratis toegankelijk voor iedereen. Zowel Gulpener Vrunden, introducees en andere bierliefhebbers waren van harte welkom.
    Met een aantal Gulpener Vrunden, die ik erg goed ken (o.a. via StiBON en andere Bierfestivals), vermaakte ik mij erg goed bij zowel de hoppluk als bij het Hopfest. Met mijn Gulpener Vrunden Pedro, George en Theo gingen wij hop plukken in de derde en tevens de laatste groep.

    Gulpener Vrund
    Inmiddels ben ik 3 jaar Gulpener Vrund. Wanneer je Gulpener Vrund bent, geniet je van diverse voordelen. Zo staan de namen van alle Gulpener Vrunden in de brouwketels gegraveerd. Daarnaast mag je gratis deelnemen aan de hoppluk in september (inclusief eten en drinken) en krijg je korting bij het bestellen van Gulpener bieren of andere artikelen, die in de Gulpener webshop staan. Op het Hopfest moet je natuurlijk wel betalen voor je bestelde bieren.

    Gulpener Hoppluk
    De hoppluk begon traditiegetrouw met een welkomstwoord van Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten. Alle Gulpener Vrunden kregen voor aanvang van de hoppluk een kop koffie of thee met een heerlijk stuk Limburgse vlaai. De groep, waarin ik zat, begon om 13.00 uur aan de hoppluk. Vanwege de hitte waren er voldoende parasols aanwezig, waaronder wij de hop konden plukken. Tijdens het plukken van de hop konden we genieten van diverse flessen Château Neubourg. En vanwege de tropische temperaturen kregen we natuurlijk ook flesjes water. De hoppluk was erg gezellig. Na enkele uren waren we klaar met het plukken van de hop en konden we genieten van een heerlijke barbecue, die door de medewerkers van de Gulpener Bierbrouwerij werd verzorgd.

    Gulpener Hopfest
    Na de geslaagde en gezellige hoppluk gingen we naar het Gulpener Hopfest. Op het Gulpener Hopfest genoten we van de heerlijke Gulpener bieren, livemuziek en de gezellige sfeer. Het festivalterrein van het Gulpener Hopfest ligt in Reijmerstok bij de hopvelden van de familie Wouters. Op de hopvelden van de familie Wouters staat de hop, die de Gulpener Bierbrouwerij gebruikt voor haar smaakvolle bieren. Het festivalterrein ligt in het heuvelachtige landschap van Gulpen. Een idyllische plek in Zuid-Limburg.

    Tijdens het Gulpener Hopfest hebben we genoten van diverse verschillende bieren. Zo hebben wij o.a. Gulpener Château Neubourg (Pilsener, 5,5%), Gulpener Pilsner (Pilsener, 5%), Gulpener Ur-Weizen (Weizen, 5,3%) en Gulpener Ur-Hop IPA (India Pale Lager, 6%) gedronken.

    Gulpener Château Neubourg ongefilterd
    Speciaal voor de Gulpener Vrunden wordt er op het Hopfest een houten biervat aangeslagen. In dit biervat zat Gulpener Château Neubourg ongefilterd. Dit houten biervat werd aangeslagen door directeur Jan-Paul Rutten en Hopkoningin Jasmijn. De Hopkoningin is een dame, die door de Gulpener Bierbrouwerij wordt gekozen uit de Gulpener Vrunden. De ongefilterde Château Neubourg smaakte erg lekker. De ongefilterde versie is troebel en smaakt iets zoeter en volmondiger dan de normale Gulpener Château Neubourg. Deze ongefilterde Château Neubourg smaakt bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het bier is hoppig en moutig.

    Mijn tweede Gulpener Hopfest was erg geslaagd. Net als vorig jaar heb ik erg genoten van dit Bierfestival. Vooral de relaxte en ongedwongen sfeer spreekt mij erg aan. De Gulpener Bierbrouwerij mag trots zijn op zo’n mooi Hopfest. Tot volgend jaar!

  • Vlieland

    Vlieland
    Op maandag 21 en dinsdag 22 augustus 2023 verbleef ik met mijn vader en 2 ooms van mij op het Friese Waddeneiland Vlieland. Na het bezoek aan Texel in 2021 en Schiermonnikoog in 2022, is Vlieland het 3e Waddeneiland in de afgelopen 3 jaar dat ik heb bezocht. Voor mij was Vlieland het enige Nederlandse Waddeneiland, dat ik nog nooit had bezocht. Vlieland is het kleinste Nederlandse Waddeneiland en heeft 1254 inwoners. Na Schiermonnikoog is Vlieland de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Per km² wonen er slechts 32 inwoners op Vlieland. Op het eiland is slechts één dorp te vinden, dit is Oost-Vlieland. Het tweede dorp op Vlieland heette West-Vlieland. In 1736 is West-Vlieland opgeheven, omdat bijna het hele dorp door de zee was overstroomd. Het hoofddoel van ons bezoek aan het prachtige Vlieland was het bezoeken van Brouwerij Fortuna Vlieland. Bij Fortuna Vlieland had ik een rondleiding en een proeverij gereserveerd.

    Fortuna Vlieland
    Op maandag 21 augustus hebben we een bezoek gebracht aan Brouwerij Fortuna Vlieland. Brouwerij Vlieland is opgericht in 2016. In 2019 is het huidige gebouw van de Brouwerij officieel geopend onder de naam Fortuna Vlieland. De eigenaren van Fortuna Vlieland zijn Bojan Bajic en Gosse Beerda. Fortuna Vlieland heeft een eigen waterbron en werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten voor het brouwen van haar bieren. Voor het brouwen van de bieren wordt gist, graan en hop geïmporteerd. Een leuk weetje is, dat Fortuna Vlieland bij het rijpen van haar bieren muziek speelt. En bij voorkeur livemuziek. De brouwers geloven dat het spelen van muziek invloed heeft op de smaak.
    Bij Fortuna Vlieland staat men open voor wonderlijke aanwijzingen. Op de plek waar de Brouwerij de bron wilde hebben, werd er een glasfragment gevonden van een glazen fles uit de 17e eeuw. Op dit stuk glas staat de Romeinse godin Fortuna. Zij is de Romeinse godin van het lot. En de Brouwerij volgt Fortuna, waarmee ze het lot aanvaarden. Het glasfragment van Fortuna hangt ingelijst in het proefgedeelte van de Brouwerij.
    Het gebouw, waarin de Brouwerij is gevestigd, is geïnspireerd op een stormparaplu. Naast de brouwketels en de proefruimte beschikt de Brouwerij ook over een filmzaal met 56 stoelen. Deze filmzaal wordt gebruikt voor educatieve programma’s en rondleidingen. En aan de buitenkant van het gebouw bevindt zich een kapel met daarin een icoon. Deze kapel is te vinden in de filmzaal. Vanuit deze kapel heb je een prachtig uitzicht op de duinen en op de Waddenzee.

    Rondleiding en proeverij
    Bij aanvang van de rondleiding en de proeverij werden we door medewerker Sophie ontvangen in het proefgedeelte van Fortuna Vlieland. Dit proefgedeelte heeft een grote glazen wand met relaxstoelen, die uitkijken op de prachtige natuur en de duinen van het Waddeneiland Vlieland. Bij deze stoelen staan speciale tafels met hierop afbeeldingen van de door de Brouwerij gebrouwen bieren. De tafels hebben de vorm van een stormparaplu. Bij binnenkomst kregen we van medewerker Sophie een proefglas Stortemelk Wit. Dit is een Witbier met een alcoholpercentage van 5,5%. De basissmaak van dit bier is licht zoet, licht zuur en licht bitter. Bij het proeven zijn tonen van citrus waarneembaar. De schuimkraag van Stortemelk Wit is inzakkend. Nadat alle deelnemers een proefglas hadden gekregen, ging de rondleiding verder in de filmzaal. In de filmzaal kregen we een mooie film te zien over het ontstaan van Fortuna Vlieland. Vooral de passie van mede-eigenaar en bierbrouwer Bojan Bajic kwam hierin goed naar voren. Als oorlogsvluchteling ‘spoelde’ hij in 2001 op Vlieland aan. Nadat deze film over het ontstaan van de Brouwerij was afgelopen, ging de rondleiding verder tussen de brouwketels van Fortuna Vlieland. Hier mochten we zelf ons tweede proefglas rechtstreeks uit de brouwketel tappen. Het tweede proefglas was een Pilsener, die nog niet officieel in de verkoop is. De mogelijke naam van deze Pilsener is Flierefluiter. Het bier, dat wij proefden, heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht bitter. Het is een clean en moutig bier. De schuimkraag van de Flierefluiter is redelijk snel inzakkend. Bij de rondleiding liet medewerker Sophie ons verschillende soorten graan en hop ruiken. Ook mochten wij het eigen bronwater van de Brouwerij proeven. Erg lekker, al moet ik zelf zeggen. Er werd verteld dat Fortuna Vlieland een microbrouwerij is, die vooral bieren brouwt voor het eiland Vlieland zelf. Toch is het bier wel degelijk te verkrijgen op andere plaatsen in Nederland. Op de website kan je kijken waar deze bieren zoal verkrijgbaar zijn.
    Als afsluiting van de rondleiding en de proeverij kregen we in de proefruimte ons derde proefglas. De rondleiding werd afgesloten met Wappie Tappie, een New England IPA met een alcoholpercentage van 5,5%. De basissmaak van dit bier is zoet, licht zuur en licht bitter. Tonen van mango en vlierbloesem zijn bij het proeven waarneembaar. Het is een juicy, fruitig en hoppig bier. Van de drie geproefde bieren zeker mijn favoriet. Na het proeven van deze bieren wilden we graag nog wat drinken. Mijn beide ooms dronken nog een Wappie Tappie. En mijn vader en ik genoten van een fles Tij Tripel. Een fruitige en kruidige Tripel met een alcoholpercentage van 7%. De smaak van Tij Tripel is zoet, bitter en licht zuur. We genoten allemaal van onze bieren en het uitzicht op de duinen vanuit het proeflokaal van Fortuna Vlieland. Na afloop van de rondleiding en de proeverij kocht ik nog een mooie tas van spijkerstof en een zelf samengesteld bierpakket en bierglas.

    Het bezoek aan Brouwerij Fortuna Vlieland was zeer geslaagd. Van mijn bierige activiteiten op de Waddeneilanden springt Fortuna Vlieland er absoluut bovenuit. Dus mocht je ooit nog naar Vlieland gaan, dan mag een bezoek aan Fortuna Vlieland zeker niet ontbreken!

  • La Trappe

    Geschiedenis La Trappe
    La Trappe brouwt al sinds 1884 bier[1]. Broeder Isidorus begon in 1884 met het brouwen van bier. Isidorus is dan ook de eerste brouwer van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De monniken van het Trappistenklooster La Trappe leven er volgens de ‘Regel van Benedictus’. ‘Ora et Labora’, dit betekent bid en werk. De monniken bidden minimaal 8 uur per dag. De eerste gebedsdienst begint al om 04.15 uur. Uitslapen is er dus niet bij voor de monniken.

    Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De Brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Op de plek waar vroeger een Schaapskooi stond werd een klooster gebouwd. Op 5 maart 1881[2] werd in dit klooster de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum is de stichtingsdatum van de Abdij.

    In 1928 werd La Trappe Blond voor het eerst gebrouwen, destijds had dit bier een alcoholpercentage van 4%. Tegenwoordig heeft La Trappe Blond een alcoholpercentage van 6,5%.

    Wat is een Trappistenbrouwerij?
    Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:
    1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
    2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
    3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.

    Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
    Er zijn in totaal 10  Trappistenbrouwerijen, waarvan 5 in België en 2 in Nederland. De Nederlandse Trappistenbrouwerijen zijn La Trappe en Zundert. De Belgische Trappistenbrouwerijen zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.

    Rondleiding en mijn eerste bezoek aan La Trappe
    De Trappistenbrouwerij La Trappe heb ik in totaal 2 keer bezocht. In december 2018 heb ik La Trappe voor de eerste keer bezocht. Destijds heb ik een zeer interessante rondleiding gevolgd. De gids, Toon Gloudemans, heeft voorheen ook in de horeca gewerkt. Hij is zelf dan ook een echte bierliefhebber en beschikt over enorm veel kennis op het gebied van bier. Toon Gloudemans is anno 2023 nog altijd werkzaam bij La Trappe.
    Bij deze rondleiding heb natuurlijk ook één van de prachtige bieren van La Trappe mogen proeven. Ik dronk toen een La Trappe Bockbier. Dit is een kruidig en licht fruitig Bockbier. Dit bier heeft mooie geroosterde tonen van gebrande mout. Daarnaast komen aroma’s en tonen van noten, karamel, koffie en zoethout goed naar voren. De smaak van La Trappe Bockbier is bitter, zoet en licht zuur. La Trappe Bockbier bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 38. De kleur van dit bier is roodbruin. Het bier heeft een stevige schuimkraag met fijne belletjes. De afdronk is bitterzoet. La Trappe Bockbier wordt gebrouwen sinds 2004. La Trappe Bockbier is het enige Bockbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd.

    Mijn tweede bezoek aan La Trappe
    Mijn tweede bezoek aan La Trappe was eind mei 2023. Bij mijn tweede bezoek aan La Trappe heb op het terras genoten van een drietal smaakvolle bieren van La Trappe. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was de Tripel Traditionair, een bier met een alcoholpercentage van 8,5% en een IBU-waarde van 25. Dit bier is samen met Brouwerij Kleiburg uit Amsterdam gebrouwen. Dit bier is een ode aan de Broederschap. De basissmaak van de Tripel Traditionair is bitter, zoet en licht zuur. Het is een fruitig en een moutig bier. Karamel en sinaasappel zijn mooi waarneembaar bij dit oranjekleurige bier. Deze Tripel heeft een witte en stabiele schuimkraag. De afdronk is bitter en licht zoet. Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was La Trappe Witte Trappist. Dit Witbier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en een IBU-waarde van 14. De basissmaak van dit bier is zoet en licht bitter. Het is een zacht en fruitig bier, waarbij banaan subtiel naar voren komt. De Witte Trappist heeft een mooie en stevige witte schuimkraag. Bij het nuttigen van de La Trappe Witte Trappist heb ik op het terras ook genoten van een heerlijke aspergeproeverij. Deze proeverij bestond uit een aspergesoepje, een aspergequiche en een broodje met een huisgemaakte aspergekroket. De Witte Trappist vorm vooral met de aspergesoep en de aspergequiche een goede bier- en spijscombinatie. Het derde bier, dat ik heb geproefd, was La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #47, een Quadrupel met een alcoholpercentage van 11%. La Trappe Quadrupel is gerijpt op Spaanse eikenhouten brandy vaten. Deze Oak Aged versie van de La Trappe Quadrupel is geblend in januari 2023. Bij het proeven van deze Quadrupel zijn erg veel smaken en aroma’s waarneembaar. Pruimen, karamel, vanille, chocolade en walnoot komen bij dit bier naar voren. Het bier is plakkend op je lippen. Ondanks het hoge alcoholpercentage is dit bier erg mooi in balans.

    Over La Trappe valt nog veel meer te vertellen, maar eigenlijk is het bezoeken van dit Trappistenklooster een ‘must visit’ voor elke bierliefhebber.


    [1] www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist.html

    [2] www.https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/over-la-trappe-trappist/historie.html

  • Jongens van De Wit

    Jongens van De Wit
    Jongens van De Wit is een stadsbrouwerij in Den Bosch. De stadsbrouwerij is gevestigd in de ‘Sheds’ in het Paleiskwartier in Den Bosch. Dit pand is gelegen op slechts 8 minuten lopen vanaf het centraal station. Sinds 2016 wordt er bier gebrouwen in deze stadsbrouwerij. Wanneer je binnenkomt in het proeflokaal van deze stadsbrouwerij kan je niet om de 7 biertanks heen, die boven de bar hangen. Elke biertank heeft een inhoud van 1.000 liter. De verkrijgbare bieren worden rechtstreeks uit deze biertanks getapt. Op de vide staan de brouwketels en de maischketels van de Jongens van De Wit. Deze zijn vanaf de begane grond goed zichtbaar. Maar je kan ook de trap oplopen om deze ketels van dichtbij te bewonderen. Naast de eigen gebrouwen bieren van de Jongens van De Wit zijn er ook nog diverse andere bieren verkrijgbaar in het proeflokaal. In het proeflokaal is het ook mogelijk om te lunchen, borrelen of dineren. En daarnaast worden er ook rondleidingen en workshops georganiseerd.

    Geproefde bieren
    Tijdens mijn bezoek aan deze stadsbrouwerij mocht natuurlijk het proeven van een aantal eigen gebrouwen bieren van de Jongens van De Wit niet ontbreken. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was Maagdelijk Blond. Een Blond bier met een alcoholpercentage van 5,1%. De basissmaak van Maagdelijk Blond is zoet, bitter en er is een klein zuurtje op de achtergrond waarneembaar. Het is een licht hoppig en fruitig bier. Maagdelijk Blond is een goed doordrinkbaar bier. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is licht bitter. Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was Bossche Binnenstad. Een Altbier met een alcoholpercentage van 4,8%. De basissmaak van Bossche Binnenstad is bitter en licht zoet. Het is een moutig (tonen van brood) en droog bier. Daarnaast is dit Altbier licht waterig. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitter en droog. Het derde bier, dat ik heb geproefd, was Boze Griet. Boze Griet is een Gerstewijn ofwel een Barley Wine met een alcoholpercentage van 9%. De basissmaak van Boze Griet is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig en alcoholisch bier. Het bier is licht plakkend op je lippen. In dit bier zit Brabantse honing verwerkt. Boze Griet is vernoemd naar een kanon uit de 80-jarige oorlog. Dit kanon moest de Spanjaarden op afstand houden. Boze Griet is een smaakvolle afsluiter bij de Jongens van De Wit. Naast deze smakelijke bieren heb ik ook nog een lunch genuttigd bij de Jongens van De Wit. Tijdens de lunch genoot ik van een bourgondische tosti met ham, kaas en BBQ-saus. Een smakelijk gerecht.

  • Brouwerij De Hemel

    Geschiedenis
    Herm Hegger richtte in 1983 Brouwerij De Raaf op in het Gelderse dorp Heumen. De Brouwerij zat in een historisch pand, waar tot het begin van de 20e eeuw Brouwerij Bergzicht bier had gebrouwen. In 1987 werd Witte Raaf op de markt gebracht, dit was het eerste Nederlandse Witbier. Witte Raaf was een enorm populair Witbier. Omdat Brouwerij De Raaf de vraag naar dit bier niet meer aankon, werd besloten om Brouwerij Raaf te verkopen aan Oranjeboom. Oranjeboom heeft nog een aantal jaar Raaf Witbier gebrouwen. Maar nadat Oranjeboom door Interbrew (tegenwoordig InBev) was overgenomen, werd er geen Raaf Witbier meer gebrouwen. Interbrew koos Hoegaarden Witbier boven Raaf Witbier.

    Brouwerij De Hemel is een stadsbrouwerij, die gevestigd is in Nijmegen. In 1996 is Brouwerij De Hemel opgericht door Herm Hegger. De brouwerij was gevestigd in het Brouwershuis in het centrum van Nijmegen. In 1999 verhuisde Brouwerij De Hemel naar de Commanderie van Sint Jan. De Commanderie van Sint Jan is gebouwd in 1196 en is gelegen in de Nijmeegse Benedenstad. Het was een van de eerste stenen gebouwen in Nijmegen. In 1196 fungeerde het gebouw als ziekenhuis. In 1214 kwam het pand in handen een adellijke kloosterorde, de Johanniter Orde. Deze kloosterorde maakte van het pand een klooster. En uit deze tijd is ook de naam van het gebouw afkomstig. De Johanniter Orde maakte er een commenderij van, gewijd aan Sint Jan. In 1944 werd het gebouw tijdens het Bombardement van Nijmegen volledig verwoest. In de jaren 70 werd het pand in de originele staat hersteld. In 2016 is Thieu Hegger zijn vader opgevolgd als eigenaar van Brouwerij De Hemel.[1]

    Brouwerij De Hemel
    Bij Brouwerij De Hemel wordt in relatief kleine oplages gebrouwen. Voornamelijk voor cafés en restaurants in en rondom Nijmegen. Naast het brouwen van bieren wordt er bij Brouwerij De Hemel ook biermosterd, bier azijn en likeur van bier en zelf gebrande koffie gemaakt. Mocht je ook een hapje willen eten, dan kan je bij De Hemel ook genieten van een lekkere borrelhap, lunch of diner.
    De Hemel beschikt achter het toegangshek over een groot terras, dat gelegen is onder de bomen. Tegen het pand groeien diverse planten, waardoor het terras in combinatie met het pand van De Hemel een groen karakter heeft. Binnen is het natuurlijk ook mogelijk om aan de bar of bij een van de lage of hoge tafels te genieten van al het lekkers dat De Hemel te bieden heeft. Van de tap zijn er maar liefst 12 huis gebrouwen bieren verkrijgbaar. Het is bij De Hemel ook mogelijk om een High Beer, Hemelse proeverij of een Helse proeverij te bestellen.

    Proeven van De Hemel bieren
    Op vrijdag 14 april 2023 heb ik een bezoek gebracht aan De Hemel, waar ik 3 verschillende bieren heb geproefd. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was Bergzigt. Een ondergistend Blond speltbier met een alcoholpercentage van 5%. Bergzigt is gebrouwen naar een recept uit de tijd van Bierbrouwerij Bergzigt. De basissmaak van Bergzigt is licht bitter en licht zoet. Het is een kruidig en moutig bier. De schuimkraag is snel inzakkend. Het bier heeft een korte en licht bittere afdronk. Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was Hopverdorie. Hopverdorie is een zeer smakelijke IPA met een alcoholpercentage van 7%. De basissmaak is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Citrustonen zijn waarneembaar. Hopverdorie is ook licht harsig met tonen van dennen. Het is een aromatisch, hoppig en fruitig bier. De afdronk is bitter. Op de foto bovenaan deze blog staat dit bier afgebeeld. Het derde bier, dat ik heb geproefd, was Helse Engel. Dit is een Tripel met een alcoholpercentage van 8%. De basissmaak is vooral zoet en bitter. De Helse Engel is een kruidige Tripel. Dit smaakvolle bier is zeer toegankelijk en drink gemakkelijk weg.
    Van de bovenstaande bieren steken, wat mij betreft, De Helse Engel Tripel en de Hopverdorie IPA er duidelijk bovenuit. Smaakvolle bieren, die ik zeker vaker ga proeven. Het Blonde speltbier Bergzigt is zeker goed gebrouwen, maar is voor mij niet een bier uit de buitencategorie.

    Wanneer je in Nijmegen bent, dan is het bezoeken van Brouwerij De Hemel een must visit wat mij betreft.


    [1] Bron: Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach, De Bierrevolutie 2017, blz. 85

Schuiven naar boven