Bierblog

 • Jongens van De Wit

  Jongens van De Wit
  Jongens van De Wit is een stadsbrouwerij in Den Bosch. De stadsbrouwerij is gevestigd in de ‘Sheds’ in het Paleiskwartier in Den Bosch. Dit pand is gelegen op slechts 8 minuten lopen vanaf het centraal station. Sinds 2016 wordt er bier gebrouwen in deze stadsbrouwerij. Wanneer je binnenkomt in het proeflokaal van deze stadsbrouwerij kan je niet om de 7 biertanks heen, die boven de bar hangen. Elke biertank heeft een inhoud van 1.000 liter. De verkrijgbare bieren worden rechtstreeks uit deze biertanks getapt. Op de vide staan de brouwketels en de maischketels van de Jongens van De Wit. Deze zijn vanaf de begane grond goed zichtbaar. Maar je kan ook de trap oplopen om deze ketels van dichtbij te bewonderen. Naast de eigen gebrouwen bieren van de Jongens van De Wit zijn er ook nog diverse andere bieren verkrijgbaar in het proeflokaal. In het proeflokaal is het ook mogelijk om te lunchen, borrelen of dineren. En daarnaast worden er ook rondleidingen en workshops georganiseerd.

  Geproefde bieren
  Tijdens mijn bezoek aan deze stadsbrouwerij mocht natuurlijk het proeven van een aantal eigen gebrouwen bieren van de Jongens van De Wit niet ontbreken. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was Maagdelijk Blond. Een Blond bier met een alcoholpercentage van 5,1%. De basissmaak van Maagdelijk Blond is zoet, bitter en er is een klein zuurtje op de achtergrond waarneembaar. Het is een licht hoppig en fruitig bier. Maagdelijk Blond is een goed doordrinkbaar bier. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is licht bitter. Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was Bossche Binnenstad. Een Altbier met een alcoholpercentage van 4,8%. De basissmaak van Bossche Binnenstad is bitter en licht zoet. Het is een moutig (tonen van brood) en droog bier. Daarnaast is dit Altbier licht waterig. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is bitter en droog. Het derde bier, dat ik heb geproefd, was Boze Griet. Boze Griet is een Gerstewijn ofwel een Barley Wine met een alcoholpercentage van 9%. De basissmaak van Boze Griet is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig en alcoholisch bier. Het bier is licht plakkend op je lippen. In dit bier zit Brabantse honing verwerkt. Boze Griet is vernoemd naar een kanon uit de 80-jarige oorlog. Dit kanon moest de Spanjaarden op afstand houden. Boze Griet is een smaakvolle afsluiter bij de Jongens van De Wit. Naast deze smakelijke bieren heb ik ook nog een lunch genuttigd bij de Jongens van De Wit. Tijdens de lunch genoot ik van een bourgondische tosti met ham, kaas en BBQ-saus. Een smakelijk gerecht.

 • Brouwerij De Hemel

  Geschiedenis
  Herm Hegger richtte in 1983 Brouwerij De Raaf op in het Gelderse dorp Heumen. De Brouwerij zat in een historisch pand, waar tot het begin van de 20e eeuw Brouwerij Bergzicht bier had gebrouwen. In 1987 werd Witte Raaf op de markt gebracht, dit was het eerste Nederlandse Witbier. Witte Raaf was een enorm populair Witbier. Omdat Brouwerij De Raaf de vraag naar dit bier niet meer aankon, werd besloten om Brouwerij Raaf te verkopen aan Oranjeboom. Oranjeboom heeft nog een aantal jaar Raaf Witbier gebrouwen. Maar nadat Oranjeboom door Interbrew (tegenwoordig InBev) was overgenomen, werd er geen Raaf Witbier meer gebrouwen. Interbrew koos Hoegaarden Witbier boven Raaf Witbier.

  Brouwerij De Hemel is een stadsbrouwerij, die gevestigd is in Nijmegen. In 1996 is Brouwerij De Hemel opgericht door Herm Hegger. De brouwerij was gevestigd in het Brouwershuis in het centrum van Nijmegen. In 1999 verhuisde Brouwerij De Hemel naar de Commanderie van Sint Jan. De Commanderie van Sint Jan is gebouwd in 1196 en is gelegen in de Nijmeegse Benedenstad. Het was een van de eerste stenen gebouwen in Nijmegen. In 1196 fungeerde het gebouw als ziekenhuis. In 1214 kwam het pand in handen een adellijke kloosterorde, de Johanniter Orde. Deze kloosterorde maakte van het pand een klooster. En uit deze tijd is ook de naam van het gebouw afkomstig. De Johanniter Orde maakte er een commenderij van, gewijd aan Sint Jan. In 1944 werd het gebouw tijdens het Bombardement van Nijmegen volledig verwoest. In de jaren 70 werd het pand in de originele staat hersteld. In 2016 is Thieu Hegger zijn vader opgevolgd als eigenaar van Brouwerij De Hemel.[1]

  Brouwerij De Hemel
  Bij Brouwerij De Hemel wordt in relatief kleine oplages gebrouwen. Voornamelijk voor cafés en restaurants in en rondom Nijmegen. Naast het brouwen van bieren wordt er bij Brouwerij De Hemel ook biermosterd, bier azijn en likeur van bier en zelf gebrande koffie gemaakt. Mocht je ook een hapje willen eten, dan kan je bij De Hemel ook genieten van een lekkere borrelhap, lunch of diner.
  De Hemel beschikt achter het toegangshek over een groot terras, dat gelegen is onder de bomen. Tegen het pand groeien diverse planten, waardoor het terras in combinatie met het pand van De Hemel een groen karakter heeft. Binnen is het natuurlijk ook mogelijk om aan de bar of bij een van de lage of hoge tafels te genieten van al het lekkers dat De Hemel te bieden heeft. Van de tap zijn er maar liefst 12 huis gebrouwen bieren verkrijgbaar. Het is bij De Hemel ook mogelijk om een High Beer, Hemelse proeverij of een Helse proeverij te bestellen.

  Proeven van De Hemel bieren
  Op vrijdag 14 april 2023 heb ik een bezoek gebracht aan De Hemel, waar ik 3 verschillende bieren heb geproefd. Het eerste bier, dat ik heb geproefd, was Bergzigt. Een ondergistend Blond speltbier met een alcoholpercentage van 5%. Bergzigt is gebrouwen naar een recept uit de tijd van Bierbrouwerij Bergzigt. De basissmaak van Bergzigt is licht bitter en licht zoet. Het is een kruidig en moutig bier. De schuimkraag is snel inzakkend. Het bier heeft een korte en licht bittere afdronk. Het tweede bier, dat ik heb geproefd, was Hopverdorie. Hopverdorie is een zeer smakelijke IPA met een alcoholpercentage van 7%. De basissmaak is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Citrustonen zijn waarneembaar. Hopverdorie is ook licht harsig met tonen van dennen. Het is een aromatisch, hoppig en fruitig bier. De afdronk is bitter. Op de foto bovenaan deze blog staat dit bier afgebeeld. Het derde bier, dat ik heb geproefd, was Helse Engel. Dit is een Tripel met een alcoholpercentage van 8%. De basissmaak is vooral zoet en bitter. De Helse Engel is een kruidige Tripel. Dit smaakvolle bier is zeer toegankelijk en drink gemakkelijk weg.
  Van de bovenstaande bieren steken, wat mij betreft, De Helse Engel Tripel en de Hopverdorie IPA er duidelijk bovenuit. Smaakvolle bieren, die ik zeker vaker ga proeven. Het Blonde speltbier Bergzigt is zeker goed gebrouwen, maar is voor mij niet een bier uit de buitencategorie.

  Wanneer je in Nijmegen bent, dan is het bezoeken van Brouwerij De Hemel een must visit wat mij betreft.


  [1] Bron: Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach, De Bierrevolutie 2017, blz. 85

 • Wit versus Weizen

  In deze Bierblog staan de bierstijlen Wit en Weizen centraal. Maar waaruit bestaat bier nu eigenlijk? Bier bestaat bijna altijd uit graan, water, hop en gist. Graan, water en hop zijn grondstoffen en gist is een levend organisme. Daarnaast zijn er enorm veel toevoegingen, die de brouwer kan gebruiken om smaak of aroma aan het bier toe te voegen. Zo kan de brouwer ervoor kiezen om bijvoorbeeld koriander, citrus, mango, de schil van Curaçao, de schil van sinaasappel, kersen, honing, gruit, kardemon, zoethout, vlierbloesem, chocolade, karamel of zelfs koffie toe te voegen tijdens het brouwproces. Daarnaast zijn er nog tal van andere toevoegingen, die de brouwer kan gebruiken om het bier extra smaak of aroma te geven.

  Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Witbier en Weizenbier?
  De 3 belangrijkste verschillen tussen Witbier en Weizenbier zijn de volgende:
  1. Weizenbier is afkomstig uit Duitsland. Vroeger moesten alle brouwers hun bier volgens het Reinheitsgebot (23 april 1516)[1] brouwen. Volgens deze wet mag voor het brouwen van bier alleen gerst, hop en water gebruikt worden. Later kwam hier nog gist bij, maar dat kende men destijds nog niet. Het gebruik van kruiden en vruchten is niet toegestaan volgens het Reinheitsgebot.
  2. Weizenbier moet minimaal 50% tarwemout bevatten. Tarwemout zorgt voor een volle en stevige schuimkraag.
  3. Witbier is afkomstig uit België. Bij witbier mag er wel gebruik worden gemaakt van kruiden. In witbier wordt naast gerst, hop, water en gist ook gebruik gemaakt van gemoute en ongemoute tarwe en vaak korianderzaad en schillen van Curaçao.

  Witbier
  Witbier is een tarwebier van hoge gisting. Het alcoholpercentage ligt vaak rond de 5%. De kleur van dit bier is vaak lichtgeel. Vaak is Witbier ongefilterd en daardoor is Witbier vaak troebel. De basissmaak van een Witbier is zoet, licht zuur en licht bitter. Witbieren zijn fruitig en licht kruidig. Bij het inschenken van een Witbier ontstaat meestal een mooie schuimkraag, die vaak inzakkend is. Bij het proeven van Witbier komen vaak aroma’s en tonen van citrus en koriander naar voren. De naam Witbier is eigenlijk de vertaling van het Duitse Weissbier. Weissbier is weer een verbastering van Weizenbier of tarwebier. En de belangrijkste grondstof van Witbier is tarwe. De ‘Moeder aller Witbieren’ is Hoegaarden Witbier.
  Dankzij Pierre Celis uit Hoegaarden[2] kunnen we nu nog altijd genieten van een mooi glas Witbier. Pierre Celis was melkboer in het Vlaamse dorpje Hoegaarden. Met zijn melkbussen en houten vaten produceerde hij vanaf 1966 enkele honderden liters bier per jaar. Vanaf de jaren 80 werd het Witbier van Hoegaarden ook in Nederland en Frankrijk erg populair. Nederlandse Witbieren, die ik kan aanraden, zijn Gulpener Korenwolf en La Trappe Witte Trappist.

  Weizenbier
  Weizenbier is afkomstig uit Beieren en is net als Witbier een tarwebier van hoge gisting. Het alcoholpercentage ligt vaak rond de 5%. De kleur van een Weizen is donkergeel tot amberkleurig. Het bier is meestal ongefilterd. De basissmaak is zoet, licht bitter en heel licht zuur. Weizenbieren zijn fruitig en kruidig. De schuimkraag is vaak royaal, romig en stabiel. Bij het proeven komen vaak smaken en aroma’s van banaan, vanille en kruidnagel naar voren. Deze aroma’s en smaken komen voort uit de gist, want volgens het Reinheitsgebot mogen deze aroma’s alleen d.m.v. de gist worden toegevoegd. De naam Weizen of Weisse betekent tarwe.
  In Duitsland zijn Weizenbieren in 6 subtypen onder te verdelen: Hefe (met nagisting), Leichtes (light en alleen voor Beieren), Helles/Kristal (gefilterd), Barnstein (amberkleurig), Dunkel (Donkere Weizen) en Export.
  Het referentiebier op het gebied van Weizen is Weihenstephaner Hefe Weissbier. Brand Weizen, Maallust De Kolonist Weizen en Grolsch Weizen zijn goede Nederlandse Weizenbieren, die ik kan aanbevelen.

  Zoals jullie kunnen lezen hebben Witbier en Weizenbier veel overeenkomsten, maar zijn er ook duidelijke verschillen tussen beide Biertypen. Zelf vind ik het leuk om een Witbier naast een Weizenbier te proeven, zodat je de verschillen nog beter kan ervaren. En tot slot nog een tip: vraag bij de bar in het café of het restaurant, waar je zit, gewoon om een proefglas. Een horecamedewerker bij een café of een restaurant zal je dit bijna altijd geven. Dat is vaak een fijne extra service, die ik zelf altijd erg waardeer.


  [1] Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot

  [2] Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Celis

 • Bockbier

  Bockbier
  De Bierstijl Bockbier is oorspronkelijk in de plaats Einbeck in Duitsland ontstaan. Einbeck ligt in de Duitse deelstaat Nedersaksen. In Einbeck brouwde men een bovengistend bier, dat was gemaakt van tarwemout. De kleur van dit sterke bier was geel. Waarschijnlijk is er ooit iemand geweest, die na het nuttigen van een aantal krachtige bieren, de naam Einbeck niet goed meer uitsprak. Deze persoon sprak Einbeck uit als Einbock. Vrij vertaald: ein Bock, oftewel één Bock.
  Einbeck was in de 13e eeuw een belangrijke Hanzestad. Het sterke bier, dat in deze Hanzestad werd gebrouwen, werd geëxporteerd naar o.a. Hamburg, Riga en Stockholm.

  Het sterke bier uit Einbock was erg populair. In de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren wilde men het populaire bier uit Einbeck ook gaan brouwen. Hertog Willem V zette een eigen brouwerij op: het Hofbräuhaus. Deze in München gevestigde brouwerij probeerde hetzelfde bier te gaan brouwen als het sterke bier uit Einbeck. Helaas werd dit geen succes. Het bier van het Hofbräuhaus was kwalitatief niet zo goed als het oorspronkelijke krachtige bier uit Einbeck.
  Voor dit probleem werd in 1612 een slimme oplossing gevonden. Brouwer Elias Pilcher, die bier in Einbeck brouwt, werd aangetrokken om in München te gaan brouwen. Hij slaagde erin om in München bier te brouwen naar ‘Einbecker art’. In Beieren werd dit Ainpöcksich bier genoemd. Vaak werd deze naam afgekort naar Ainpöck. In het gewone taalgebruik werd dit bier vaak ‘ein Bock’ genoemd.

  In het begin van de 19e eeuw verdween het Ainpöcksich bier. In de Duitse deelstaat Beieren ging men op grote schaal ondergistend bier brouwen. Hier ontstond het Bockbier, dat wij nu nog altijd kennen. Dit bier was (licht)bruin van kleur, krachtig van smaak en gebrouwen van gerstemout. Kort samengevat kan je concluderen, dat de naam van Bockbier in Einbeck is ontstaan, maar dat het huidige recept van Bockbier in München is ontstaan.

  Bockbier wordt vaak als seizoensbier in de herfst en in de winter verkocht. Vaak is Bockbier in Nederland verkrijgbaar van eind september tot februari. In Nederland was de Amstel Brouwerij in 1872 de eerste die haar Bock op de markt bracht.

  Dubbelbock
  In Duitsland gevestigde Italiaanse monniken brouwden in de 18e eeuw een extra sterke versie van het Bockbier, dat bekend werd onder de naam Dubbelbock en waarvan Salvator de eerste en meest succesvolle specialiteit is. Dubbelbock (Doppelbock in het Duits) heeft een bijzondere betekenis in Beieren. Dubbelbock is traditioneel het bier van het vijfde jaargetijde in München. Dit is het begin van de vastentijd. Dubbelbock is een extra zwaar gebrouwen bier, waarmee men de vastentijd goed kan doorkomen. Vaak wordt het aanslaan van het eerste fust of vat Dubbelbock op een feestelijke manier gevierd.

  Dubbelbock heeft een hogere moutstorting dan Bockbier. Voor Dubbelbock worden dus meer grondstoffen gebruikt. Dubbelbock heeft vaak een iets hoger alcoholpercentage dan Bockbier. Duitse Dubbelbock bieren eindigen vaak op -ator, bijvoorbeeld Paulaner Salvator. In Nederland is Brand Dubbelbock een goed voorbeeld van deze Bierstijl.

  Meibock
  Leuk om te weten is, dat Bockbier oorspronkelijk Meibock bier was. Meibock is, net als het gewone Bockbier, ook afkomstig uit Duitsland. Het grote verschil met het gewone Bockbier is, dat een Meibock blond van kleur is. Daarnaast is de smaak van Meibock fruitiger dan een Bockbier. Bij Bockbier zijn vaak tonen van karamel en gebrande mout waarneembaar. In Nederland wordt Meibock onder de naam Lentebock op de markt verkocht. Veel Nederlandse brouwerijen hebben een Lentebock in haar bierassortiment.

  Bockbier, Dubbelbock en Meibock zijn drie prachtige Bierstijlen, waar je als bierliefhebber van kan genieten.

  N.B. Een bok heeft niks te maken met de Bierstijl Bockbier.

   

 • StiBON 3 – Obertrum

  StiBON 3 – Obertrum
  Mijn weg naar het Biersommelierschap begon eind 2017, toen ik in Gulpen begon aan StiBON 1. Na het behalen van StiBON 1 ben ik in september 2018 begonnen aan StiBON 2 in Eindhoven. Op 18 november 2019 ben ik geslaagd voor StiBON 2. Toen ik officieel was geslaagd voor StiBON 2, heb ik mij gelijk ingeschreven voor StiBON 3. Voor StiBON 3 ben ik naar Obertrum in Oostenrijk geweest. Obertrum is een kleine plaats, gelegen nabij Salzburg.  Op donderdag 23 en op vrijdag 24 januari 2020 heb ik mijn opleiding tot Internationaal Biersommelier[1] voltooid bij Kiesbye Akademie BierKulturHaus.

  Heenreis naar Salzburg
  Omdat ik volop van mijn laatste stap naar het Biersommelierschap wilde genieten, besloot ik om al op dinsdag 21 januari 2020 naar Oostenrijk te vertrekken. Ik vloog op dinsdag 21 januari 2020 van Eindhoven naar Salzburg. In Salzburg verbleef ik één nacht. Bij ‘The Bar’ op Eindhoven Airport begon de start van mijn StiBON 3-avontuur met het nuttigen van Wanderlust van Van Moll, een smaakvolle (non-alcoholische) IPA met een alcoholpercentage van slechts 0,3%.

  In Salzburg bracht ik een bezoek aan diverse bierige locaties, waar ik natuurlijk ook verschillende bieren heb gedronken. Op dinsdag 21 januari heb ik in het mooie Salzburg gedineerd bij Die Weisse. Dit is een Weizen bierbrouwerij in Salzburg. Op deze dag bracht ik ook nog een bezoek aan Murphy’s Law Irish Pub en Alchimiste Belge. Voor mij een mooie combinatie van de Oostenrijkse-, de Ierse- en de Belgische biercultuur.

  Gasthof Neumayr in Obertrum
  Op woensdag 22 januari 2020 reisde ik vanuit Salzburg verder naar Obertrum. Uiteindelijk zouden alle 12 kandidaat-Biersommeliers op woensdag aankomen in Obertrum. Ik verbleef in Obertrum bij Gasthof Neumayr. Op deze eerste avond was ook Internationaal Biersommelier en mede oprichter van StiBON, Henri Reuchlin, aanwezig. En ook bij de Augustiner Bräu zou Henri Reuchlin de volgende dag aanwezig zijn. We vonden het allemaal erg leuk, dat zo’n icoon uit de bierwereld voor een gedeelte bij onze StiBON 3-opleiding aanwezig was.
  Bij Gasthof Neumayr genoot ik op de eerste dag van diverse Trumer bieren. Zelf nuttigde ik Obertrumer Märzen (Märzen, 4,8% alcohol), Trumer Hopfenspiel (Session Pilsener, 2,9% alcohol) en Trumer Pils (Pilsener, 4,9% alcohol).

  Dag 1 Kiesby Akademie BierKulturHaus

  Geschiedenis & Oktoberfest bieren
  De eerste dag van mijn StiBON 3-opleiding was ingedeeld in diverse modules. De lessen werden gegeven door Training Manager en Internationaal Biersommelier Jens Luckart. Deze Oostenrijkse docent gaf ons les in het Engels. We begonnen ’s morgens om 08.30 uur met de geschiedenis van de Duitse en Oostenrijkse Bierstijlen. Vervolgens gingen wij om 09.30 uur verder met het proeven van Oostenrijkse bieren. De Oostenrijkse bieren, die we hebben geproefd, waren Oktoberfest bieren. De opdracht was het differentiëren van Oktoberfest bieren. We kregen 6 verschillende bieren, die behoorlijk op elkaar leken. Wij hadden als opdracht om deze bieren te onderscheiden op kleur, aroma, body en de bittere smaak. En daarnaast moest ik aangeven, welk Oktoberfest bier het beste bij deze Bierstijl past en welk Oktoberfest bier ikzelf het beste vond. De uitkomsten van iedereen werden besproken met Jens Luckart. Na het proeven van de Oktoberfest bieren was het tijd om te gaan lunchen. Bij de lunch dronk ik een Obertrumer Original, een ongefilterd Kellerbier met een alcoholpercentage van 4,8%.

  Vergelijken glazen
  Na het proeven van de Oktoberfest bieren gingen we verder met het vergelijken van twee verschillende bierglazen. Jens Luckart begon met de theoretische uitleg en daarna werd de theorie in de praktijk toegepast. Iedereen kreeg 1 flesje bier en moest dit in 2 verschillende glazen uitschenken. Wij kregen de Aventinus – Tap 06 – van Schneider Weisse. Dit is een Weizen-Dubbelbock. Een bier met zowel kenmerken van een Weizen alsook kenmerken van een Dubbelbock. De uitkomsten van deze praktische test waren erg interessant. Vooral het verschil in de schuimkraag en het aroma van dit bier waren opvallend.

  Vatgerijpte bieren
  Na de lunch kregen we een theoretische uitleg over vatgerijpte bieren. Vervolgens gingen we ’s middags om 14.30 uur vatgerijpte bieren proeven. We proefden de volgende bieren: Granitbock van Brauerei Hofstetten (Steinbier, 7,3% alcohol), Waldbier (S)our Edition van Kiesbye Naturbrauerei (Sour, 7% alcohol) en Jahrtausend Bock – Im Rumfass gereift van Müllerbräu Neuötting (Dubbelbock, 8,9% alcohol). Interessante bieren die een mooie smaakontwikkeling hebben ondergaan.

  Mystery Shopping
  Aan het einde van de middag was het tijd voor de ‘Mystery Shopping’ naar Salzburg. Onze StiBON 3-groep werd in kleinere groepjes opgesplitst. Samen met de docenten, die ons begeleiden namens StiBON, Jan Wolfs en John Schut, en onze docent Jens Luckart, vertrokken wij met een taxibus naar Salzburg. Alle groepen gingen naar verschillende locaties in Salzburg. De locaties, die wij bezochten, hadden allemaal een link met bier. Ik ging met mijn groepje naar de Trumerei. Dit is een restaurant in Salzburg met een uitgebreide bierkaart. Het was de bedoeling, dat wij tijdens ons bezoek, dit restaurant op een groot aantal criteria moesten beoordelen. De belangrijkste criteria waren: de inrichting van het restaurant, de presentatie van de bierkaart, de presentatie van de speciale bieren op borden of t.v. schermen, de beschrijvingen van de bieren op de kaart, de kennis van de ober van de bierkaart, het serveren en presenteren van het bier, de kwaliteit van het bier, de bier- en spijs suggesties en de kennis van de ober van de geschiedenis van diverse bieren en bierstijlen. De uitkomsten en de aanbevelingen van onze beoordelingen zouden later aan het restaurant worden doorgestuurd.
  Bij de Trumerei genoten wij van een heerlijke maaltijd. Bij het eten heb ik nog 2 bieren gedronken: Oids Troad van WOIF (Pale Ale, alcoholpercentage 5,2%) en Trumer Imperial van de Trumer Privatbrauerei (Imperial Pilsener, alcoholpercentage 7,5%).

  Augustiner Bräu
  Na het interessante bezoek aan de Trumerei gingen wij verder naar Augustiner Bräu in Salzburg. Augustiner Bräu is het grootste bierrestaurant in Oostenrijk. In dit bierrestaurant kwamen alle groepen, die wij gevormd hadden, weer bij elkaar. Het bier wordt hier rechtstreeks uit grote houten vaten getapt en geserveerd in stenen mokken van een ½ liter of 1 liter. Het bezoek aan deze locatie was het einde van onze Salzburg-tour. We vertrokken uit Salzburg weer met de taxibus naar Obertrum. In Obertrum gingen we nog met een deel van onze StiBON 3-groep op stap om nog een paar bieren te nuttigen en even na te genieten van al onze bierervaringen, die wij vandaag hebben opgedaan.

  Dag 2 Kiesby Akademie BierKulturHaus

  Bier & Spijs
  Op de 2e dag van mijn StiBON 3-opleiding stond de ochtend in het teken van 2 lessen: Bier & Spijs en Foodpairing. We begonnen ’s morgens om 08.30 uur met één van mijn favoriete onderdelen: Bier & Spijs. Chef-kok Karl Zuser Jun van Gasthof Riedberg ging samen met alle kandidaat-Biersommeliers een aantal heerlijke gerechten bereiden en serveerde hierbij passende bieren. Karl Zuser Jun wist zelf veel over het bereiden en serveren van mooie Bier- en Spijscombinaties te vertellen.

  Bij Kiesby Akademie BierKulturHaus genoten wij van de onderstaande Bier- en Spijscombinaties:

  1. Maisel’s Weisse Alkoholfrei van Brauerei Gebr. Maisel (Tarwebier, <0,5% alcohol) & vers fruit. In een glas met vers fruit schonken wij het alcoholvrije bier.
  2. Wiener Lager van Brauerei Schwechat (Lager, 5,5% alcohol) & een frisse bladsalade met bier azijn.
  3. Erdinger Wei𝛃bier van Erdinger Weissbräu (Hefeweizen, 5,3% alcohol) & Weizen biersoep met croutons van moutdeeg en gemoute slagroom.
  4. Big Easy van Brauwerk Wien (Session IPA, 4,3% alcohol) & Snoekbaars in wort gepocheerd op wortel met gemoute aardappelen.
  5. Maximator Doppelbock van Augustiner-Bräu München (Dubbelbock, 7,5% alcohol) & Stoofpotje met donker bier en bier knoedels.
  6. Waldbier 2018 Holzbirne van Kiesbye Naturbrauerei (Houtgerijpte Ale, 6,7% alcohol) & Bierpannenkoek met huisgemaakte biergelei.

  De les Foodpairing werd gegeven door Jens Luckart. Deze les bestond uit het combineren en vergelijken van 5 bieren met 5 verschillende gerechten. Wij proefden de volgende bieren: Forst Premium (neutraal van smaak), Bloemenbier (zoet van smaak), Obertrumer Bio Radler (zuur van smaak), Hop Gun (bitter van smaak) en Brew Age Stout (smaak van gebrande mout). De gerechten, die wij proefden, waren een salade (bitter), citroen (zuur), gezouten brood (zout), suikercake (zoet) en brood met chili (pittig). De uitkomsten waren natuurlijk erg uiteenlopend. De beste Bier- en Spijscombinatie vond ik het Bloemenbier & de suikercake. Bij deze combinatie werd zowel het bier als het gerecht smaakvoller.

  Examen StiBON 3 & rondleiding Trumer brouwerij
  Na deze zeer interessante en smaakvolle lessen was het tijd voor de middagpauze. Hierna gingen alle kandidaat-Biersommeliers om 13.00 uur het theorie-examen maken voor StiBON 3! Dit theorie-examen was volledig in het Engels. De uitslag van het StiBON 3-examen kregen wij later op deze dag te horen. Met de hele groep gingen we eerst genieten van een rondleiding met een proeverij bij de Trumer brouwerij in Obertrum. Van gids Johanna van de Trumer brouwerij kregen we een zeer leuke rondleiding. In de proefruimte mochten we zelf bier tappen en genieten van een aantal speciaalbieren op fles. Na de rondleiding gingen we weer terug naar de Kiesby Akademie.

  Internationaal Biersommelier & stacheln
  Iedereen kreeg bij Kiesby Akademie te horen dat hij of zij was geslaagd voor StiBON 3! En vanaf dit zeer bijzondere moment mag ik mij officieel Internationaal Biersommelier noemen. Voordat we het diploma kregen, gingen we eerst nog stacheln en genieten van een heerlijk diner. Na mijn StiBON 1-opleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij is dit de tweede keer dat ik ga stacheln. Internationaal Biersommelier en docent Jens Luckart liet ons zien hoe je bier kan stacheln.  Een stachel is een lange ijzeren pook of staaf, die gloeiend heet gemaakt wordt.  Bij het stacheln wordt deze hete staaf langzaam rondgedraaid in een glas koud bier. De hitte van de staaf zorgt ervoor dat de suiker in het bier karamelliseert. Er ontstaat nu ook een fijne karamelsmaak in het bier. Het schuim van het bier wordt sneller verwarmd dan het bier zelf. Bij het nemen van een slok gestacheltes bier, proef je eerst het lauwe schuim en daarna het koude bier. Bier stacheln is een typische Oostenrijkse en Zuid-Duitse traditie. Dit is een zeer bijzondere techniek.  Stacheln is erg leuk om te doen!

  Diplom Biersommelier
  Na het diner kreeg ik mijn Diplom Biersommelier (= de officiële naam op het diploma) uitgereikt. Het Diplom Biersommelier kreeg iedereen in een prachtige lijst. Bij de officiële uitreiking ging iedereen om de beurt op de foto met Jens Luckart, Jan Wolfs en John Schut. Dit was een fantastisch moment voor iedereen. Na de diploma-uitreiking gingen we natuurlijk genieten van diverse mooie bieren en bleef het nog lang gezellig in Obertrum. De volgende dag reisde iedereen weer terug naar huis. Met het vliegtuig vloog ik van Salzburg naar Eindhoven. Natuurlijk met mijn behaalde én ingelijste Diplom Biersommelier mee in de handbagage.


  [1] Bron: https://stibon.nl/biersommeliers/

Schuiven naar boven