Bierblog

 • Winterbieren

  Winterbieren
  De afgelopen jaren zijn er steeds meer Winterbieren en Kerstbieren verkrijgbaar. Zelfs Champagne bieren worden al door verschillende brouwerijen gemaakt.
  In het onderstaande overzicht staat een viertal bieren, die deze winter op veel bierige locaties verkrijgbaar zijn en/of verkrijgbaar waren.

  Jopen Witte Kerst
  Dit is een Dubbel Witbier met een alcoholpercentage van 7,5%. De basissmaak is zoet, bitter en licht zuur. Het is een volmondig bier en heeft mooie tonen van banaan. Bij het inschenken ontstaat een mooie schuimkraag.

  ‘t IJ IJndejaars
  Dit is een Winter Ale met een alcoholpercentage van 9%. De basissmaak is zoet en redelijk bitter. Het is een fruitig en kruidig bier. Bij het proeven van dit bier komen tonen van sinaasappel en zoethout naar voren. De schuimkraag is inzakkend.

  Texels Noorderwiend
  Dit is een Winter Ale met een alcoholpercentage van 7,5%. De basissmaak is bitter en zoet. Het bier is kruidig, fruitig en moutig. Bij het proeven komt ook Curaçao schil naar voren. De schuimkraag is langzaam inzakkend. 

  Gooische Bubbel
  Dit is een Champagne bier met een alcoholpercentage van 9%. Het bier wordt gebrouwen bij de Gooische Bierbrouwerij in Hilversum. De basissmaak is licht bitter, licht zoet en licht zuur. Het is een kruidig en droog bier. Koolzuur is goed waarneembaar. De schuimkraag is zeer snel inzakkend tot neerslaand. 

  De drie eerstgenoemde bieren zijn vooral in de winter verkrijgbaar. De Gooische Bubbel is het hele jaar door verkrijgbaar.

 • Stedentrip Leuven

  Stedentrip Leuven
  Tijdens mijn stedentrip naar Leuven heb ik 2 locaties bezocht, die je als bierliefhebber niet mag missen. Op dinsdag 31 oktober heb ik ‘s middags een bezoek gebracht aan Hops ‘N More[1] en ‘s avonds ben ik naar Malz[2] geweest.

  Hops ‘N More
  Hops ‘N More is een craftbeer shop met een bar en een klein terras. Het assortiment bestaat uit 8 bieren van de tap en meer dan 500 bieren, die afgevuld zijn op fles en in blik.

  Bij Hops ‘N More heb ik op het kleine terras 2 bieren van de tap gedronken. Ghost in the Laboratory was het eerste bier, dat ik dronk. Dit is een Imperial IPA met een alcoholpercentage van 8,5%. Dit bier is een ‘collaboration’ van de Amerikaanse ‘Equilibrium Brewery’ en ‘Parish Brewing Co.’ De basissmaak van deze heerlijke IPA is zoet, heel licht zuur en heel licht bitter. Het is een hoppig, fruitig en juicy bier.
  The Last Gold Eel was het tweede bier, dat ik dronk bij Hops ‘N More. Dit is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van maar liefst 15%. Dit bier is gebrouwen door het Spaanse ‘La Pirata Brewing’. Het is een smaakvol, volmondig en alcoholisch bier. En ondanks het hoge alcoholpercentage toch heel mooi in balans. De basissmaak is zoet, bitter en licht zuur. Er zijn mooie tonen van bourbon, koffie en chocolade waarneembaar.

  Malz
  Malz is een craftbeer bar en shop. Malz heeft een klein terras en er zijn 12 bieren van de tap en meer dan 300 bieren op fles of blik verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook diverse smaakvolle bites en borrelplanken verkrijgbaar. Bij Malz heb ik de onderstaande bieren gedronken:
  1. Kuitenbijter – Brouwerij de Coureur (België). Een IPA met een alcoholpercentage van 6,3%. De basissmaak is zoet, bitter en licht zuur. Het is een aromatisch, hoppig en juicy bier. Tropisch fruit komt mooi naar voren bij het proeven.
  2. Double Narrangi – 0/0 Brewing (Zweden). Een Imperial IPA met een alcoholpercentage van 8%. De basissmaak is zeer bitter, zoet en licht zuur. Het bier is hoppig en fruitig. Sinaasappel is mooi waarneembaar. De afdronk is bitter.
  3. The Open Work (2022) – Grimm Artisanal Ales (Amerika). Een Wild Ale met een alcoholpercentage van 6%. De basissmaak is zuur en er is een klein zoetje op de achtergrond te proeven. Het is een verfijnd bier. Het bier is ‘funky’, ‘wild’ en heeft een scherp randje. De afdronk is droog en zuur.
  4. French Toast Bänger – Põhjala Brewery (Estland). Een Imperial Stout met een alcoholpercentage van 12%. De basissmaak is zoet, bitter en licht zuur. Vanille en chocolade komen bij het proeven goed naar voren. Daarnaast zijn ook geroosterde tonen waarneembaar. Het bier is alcoholisch en plakkend op je lippen.

  Het tweede bier werd in blik geserveerd en de andere bieren dronk ik bij Malz van de tap. Daarnaast heb ik bij Malz ook nog genoten van diverse smaakvolle hammetjes.


  [1] Bron: https://www.hopsnmore.com

  [2] Bron: https://www.malz.be

 • Microbar Reykjavik & Rondreis IJsland

  Microbar Reykjavik & Rondreis IJsland

  Microbar Reykjavik
  In september 2023 heb ik een geweldige rondreis gemaakt door IJsland. Aan het einde van deze rondreis heb ik in Reykjavik een bezoek gebracht aan Microbar Reykjavik[1]. Bij deze bar heb ik genoten van heerlijke IJslandse bieren. Ik koos bij de bar voor een ‘flight’ van 5 bieren. Deze ‘tasting flight’ kon ik zelf samenstellen. Mijn samengestelde flight is opbouwend in intensiteit. Voor deze flight betaalde ik 4.000 IJslandse kronen. Omgerekend is dit ongeveer 27,60 voor 5 proefglazen. In een willekeurige bar of restaurant betaal je in IJsland voor een normale Pilsener vaak al 8 euro. Op sommige locaties zijn er ook zogenaamde ‘happy hours’. Tijdens deze happy hours betaal je dan voor een normale Pilsener 5,5 tot 6,5 euro. De happy hours zijn vaak tussen 16.00 en 18.00 uur of tussen 22.00 en 23.00 uur. Tijdens een happy hour zijn er vaak maar 2 of 3 verschillende bieren tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar.

  Geproefde bieren Microbar Reykjavik
  Alle bieren, die ik bij Microbar Reykjavik heb gedronken worden gebrouwen door Gæðingur Brugghús. Dit is historisch gezien pas de 4e microbrouwerij, die in IJsland is opgericht. In 2011 werd Gæðingur Brugghús opgericht. Bovendien was deze microbrouwerij de eerste craftbeer brouwerij, die een bar in Reykjavik opende.

  De onderstaande bieren heb ik bij Microbar Reykjavik gedronken:

  1. Skyrgosi – Gose (5%). Skyrgosi is een zeer smakelijke Gose, één van mijn favoriete bieren die ik heb gedronken in IJsland. De smaak is zuur, licht bitter, licht zout en licht zoet. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is licht bitter en een tikkeltje zoutig.

  2. Timeless Rider – Session IPA (4,6%). Timeless Rider is een toegankelijke, hoppige en licht fruitige Session IPA. De smaak is bitter, licht zoet en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. Dit bier heeft een korte en bittere afdronk.

  3. Blágosi – Gose (5,6%). Blágosi is een fruitige Gose met een scherp randje. Bij het proeven had ik een beetje een ‘cassis gevoel’, maar dan met meer diepgang. De smaak is zoet, zuur, licht bitter en heel licht zout. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is zoetzuur (kersen).

  4. Dope – NEIPA (5,8%). Dope is een aromatische, fruitige en hoppige New England IPA. De smaak is zoet, licht bitter en licht zuur. De schuimkraag is inzakkend. De afdronk is fruitig.

  5. BaltaZar – Porter (6,6%). Een zeer smaakvolle Porter, met een geroosterd karakter, tonen van noten en chocolade. De smaak is bitter, zoet en licht zuur. De afdronk is bitter.

  Van de bovenstaande bieren heb ik erg genoten. Deze flight van 5 bieren was een mooie ervaring om in Reykjavik te kunnen genieten van verschillende IJslandse bieren. Ben je van plan om naar IJsland op vakantie te gaan, dan mag een bezoek aan Microbar Reykjavik niet ontbreken.

  Rondreis IJsland
  Tijdens de rondreis door IJsland heb ik volop genoten van de natuur, die dit eiland te bieden heeft. Zo heb ik o.a. de volgende bezienswaardigheden bezocht:

  Blue Lagoon. Dit is een geothermisch bad met een zeer aangename temperatuur van 39 graden Celsius. De Blue Lagoon ligt in het zuidwesten van IJsland tussen Keflavik International Airport en Reykjavik. De Blue Lagoon is een aanrader om ontspannen aan je vakantie in IJsland te beginnen.
  Gullfoss waterval. Deze waterval bestaat uit 2 trappen, die bijna haaks op elkaar staan. De hoogte van Gullfoss is 32 meter. Gullfoss maakt deel uit van de Golden Circle en is gelegen in het zuidwesten van IJsland.
  Geiserveld Geysir. Geysir ligt net als Gullfoss ook in de Golden Circle. In het geiserveld van Geysir is Strokkur de meest actieve geiser. Strokkur komt elke 5 tot 8 minuten tot uitbarsting. Deze geiser kan ongeveer 20 meter omhoog spuiten.
  Seljalandsfoss waterval. Deze waterval is extra bijzonder, omdat je achter deze waterval op een glad pad langs kan lopen. Seljalandsfoss is 65 meter hoog en ligt in het zuiden van IJsland.
  Skógafoss waterval. Deze waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. Skógafoss is idyllisch gelegen tussen groene heuvels.
  Black Sand Beach. Een zwart lavastrand met panoramische uitzichtpunten. Je kan gewoon op dit strand lopen. Vlakbij ligt het dorp Vík í Mýrdal.
  Vatnajökull-gletsjer & Gletsjer-wandeling. In het nationaal park Skaftafell heb ik in een groep van 10 man en 2 gidsen een 3 uur durende gletsjer-wandeling gemaakt op de Vatnajökull-gletsjer. Dit was erg indrukwekkend. Vanwege de klimaatverandering wordt deze gletsjer helaas elk jaar iets kleiner. De Vatnajökull-gletsjer is in volume de grootste gletsjer van Europa.
  Jökulsárlón. Dit is het grootste gletsjermeer van IJsland. De fotogenieke en drijvende ijsbergen in het gletsjermeer Jökulsárlón zijn afkomstig van de smeltende Vatnajökull-gletsjer. Het gletsjermeer ligt in het zuiden van IJsland tussen Skaftafell en de plaats Höfn. Een niet te missen ‘must visit’ in Höfn is Restaurant Pakkhús, gelegen in de haven van Höfn. Het lekkerste restaurant waar ik gegeten heb in IJsland. Vooral de visgerechten zijn hier onweerstaanbaar.
  Dettifoss waterval. Deze waterval is 100 meter breed en 27 meter hoog. Dettifoss is de meest krachtige waterval van Europa. De waterval ligt in het nationale park Jökulsárglúfur, dat ook wel de kleine versie van de Grand Canyon wordt genoemd. Dettifoss ligt in het noorden van IJsland.
  Hverir. Hverir is een gebied met hete bronnen, kokende modderpoelen en stoompluimen. Erg bijzonder om te zien. De geur van zwavel (denk maar aan rotte eieren) is helaas niet te missen. Vlakbij Hverir in Noord-IJsland ligt ook de Krafla-vulkaan en de Viti-krater.
  Godafoss waterval. Godafoss betekent letterlijk ‘waterval van de goden’. Deze waterval ligt in Noord-IJsland in het Mývatn-district. Godafoss is 30 meter breed en 12 meter hoog. De waterval wordt door verschillende rotsen in enkele stukken verdeeld. Godafoss heeft de vorm van een hoefijzer. Zelf vind ik deze waterval de mooiste waterval van IJsland, die ik heb gezien.


  [1] Bron: https://gaedingur.beer/en/pages/microbar-reykjavik

 • Gulpener Hopfest 2023

  Gulpener Hopfest 2023
  Dit jaar heb ik voor de tweede keer het Gulpener Hopfest bezocht. Op zondag 10 september 2023 vond het Gulpener Hopfest en de hoppluk plaats. Het Hopfest(ival) was dit jaar gratis toegankelijk voor iedereen. Zowel Gulpener Vrunden, introducees en andere bierliefhebbers waren van harte welkom.
  Met een aantal Gulpener Vrunden, die ik erg goed ken (o.a. via StiBON en andere Bierfestivals), vermaakte ik mij erg goed bij zowel de hoppluk als bij het Hopfest. Met mijn Gulpener Vrunden Pedro, George en Theo gingen wij hop plukken in de derde en tevens de laatste groep.

  Gulpener Vrund
  Inmiddels ben ik 3 jaar Gulpener Vrund. Wanneer je Gulpener Vrund bent, geniet je van diverse voordelen. Zo staan de namen van alle Gulpener Vrunden in de brouwketels gegraveerd. Daarnaast mag je gratis deelnemen aan de hoppluk in september (inclusief eten en drinken) en krijg je korting bij het bestellen van Gulpener bieren of andere artikelen, die in de Gulpener webshop staan. Op het Hopfest moet je natuurlijk wel betalen voor je bestelde bieren.

  Gulpener Hoppluk
  De hoppluk begon traditiegetrouw met een welkomstwoord van Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten. Alle Gulpener Vrunden kregen voor aanvang van de hoppluk een kop koffie of thee met een heerlijk stuk Limburgse vlaai. De groep, waarin ik zat, begon om 13.00 uur aan de hoppluk. Vanwege de hitte waren er voldoende parasols aanwezig, waaronder wij de hop konden plukken. Tijdens het plukken van de hop konden we genieten van diverse flessen Château Neubourg. En vanwege de tropische temperaturen kregen we natuurlijk ook flesjes water. De hoppluk was erg gezellig. Na enkele uren waren we klaar met het plukken van de hop en konden we genieten van een heerlijke barbecue, die door de medewerkers van de Gulpener Bierbrouwerij werd verzorgd.

  Gulpener Hopfest
  Na de geslaagde en gezellige hoppluk gingen we naar het Gulpener Hopfest. Op het Gulpener Hopfest genoten we van de heerlijke Gulpener bieren, livemuziek en de gezellige sfeer. Het festivalterrein van het Gulpener Hopfest ligt in Reijmerstok bij de hopvelden van de familie Wouters. Op de hopvelden van de familie Wouters staat de hop, die de Gulpener Bierbrouwerij gebruikt voor haar smaakvolle bieren. Het festivalterrein ligt in het heuvelachtige landschap van Gulpen. Een idyllische plek in Zuid-Limburg.

  Tijdens het Gulpener Hopfest hebben we genoten van diverse verschillende bieren. Zo hebben wij o.a. Gulpener Château Neubourg (Pilsener, 5,5%), Gulpener Pilsner (Pilsener, 5%), Gulpener Ur-Weizen (Weizen, 5,3%) en Gulpener Ur-Hop IPA (India Pale Lager, 6%) gedronken.

  Gulpener Château Neubourg ongefilterd
  Speciaal voor de Gulpener Vrunden wordt er op het Hopfest een houten biervat aangeslagen. In dit biervat zat Gulpener Château Neubourg ongefilterd. Dit houten biervat werd aangeslagen door directeur Jan-Paul Rutten en Hopkoningin Jasmijn. De Hopkoningin is een dame, die door de Gulpener Bierbrouwerij wordt gekozen uit de Gulpener Vrunden. De ongefilterde Château Neubourg smaakte erg lekker. De ongefilterde versie is troebel en smaakt iets zoeter en volmondiger dan de normale Gulpener Château Neubourg. Deze ongefilterde Château Neubourg smaakt bitter, licht zoet en heel licht zuur. Het bier is hoppig en moutig.

  Mijn tweede Gulpener Hopfest was erg geslaagd. Net als vorig jaar heb ik erg genoten van dit Bierfestival. Vooral de relaxte en ongedwongen sfeer spreekt mij erg aan. De Gulpener Bierbrouwerij mag trots zijn op zo’n mooi Hopfest. Tot volgend jaar!

 • Vlieland

  Vlieland
  Op maandag 21 en dinsdag 22 augustus 2023 verbleef ik met mijn vader en 2 ooms van mij op het Friese Waddeneiland Vlieland. Na het bezoek aan Texel in 2021 en Schiermonnikoog in 2022, is Vlieland het 3e Waddeneiland in de afgelopen 3 jaar dat ik heb bezocht. Voor mij was Vlieland het enige Nederlandse Waddeneiland, dat ik nog nooit had bezocht. Vlieland is het kleinste Nederlandse Waddeneiland en heeft 1254 inwoners. Na Schiermonnikoog is Vlieland de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Per km² wonen er slechts 32 inwoners op Vlieland. Op het eiland is slechts één dorp te vinden, dit is Oost-Vlieland. Het tweede dorp op Vlieland heette West-Vlieland. In 1736 is West-Vlieland opgeheven, omdat bijna het hele dorp door de zee was overstroomd. Het hoofddoel van ons bezoek aan het prachtige Vlieland was het bezoeken van Brouwerij Fortuna Vlieland. Bij Fortuna Vlieland had ik een rondleiding en een proeverij gereserveerd.

  Fortuna Vlieland
  Op maandag 21 augustus hebben we een bezoek gebracht aan Brouwerij Fortuna Vlieland. Brouwerij Vlieland is opgericht in 2016. In 2019 is het huidige gebouw van de Brouwerij officieel geopend onder de naam Fortuna Vlieland. De eigenaren van Fortuna Vlieland zijn Bojan Bajic en Gosse Beerda. Fortuna Vlieland heeft een eigen waterbron en werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten voor het brouwen van haar bieren. Voor het brouwen van de bieren wordt gist, graan en hop geïmporteerd. Een leuk weetje is, dat Fortuna Vlieland bij het rijpen van haar bieren muziek speelt. En bij voorkeur livemuziek. De brouwers geloven dat het spelen van muziek invloed heeft op de smaak.
  Bij Fortuna Vlieland staat men open voor wonderlijke aanwijzingen. Op de plek waar de Brouwerij de bron wilde hebben, werd er een glasfragment gevonden van een glazen fles uit de 17e eeuw. Op dit stuk glas staat de Romeinse godin Fortuna. Zij is de Romeinse godin van het lot. En de Brouwerij volgt Fortuna, waarmee ze het lot aanvaarden. Het glasfragment van Fortuna hangt ingelijst in het proefgedeelte van de Brouwerij.
  Het gebouw, waarin de Brouwerij is gevestigd, is geïnspireerd op een stormparaplu. Naast de brouwketels en de proefruimte beschikt de Brouwerij ook over een filmzaal met 56 stoelen. Deze filmzaal wordt gebruikt voor educatieve programma’s en rondleidingen. En aan de buitenkant van het gebouw bevindt zich een kapel met daarin een icoon. Deze kapel is te vinden in de filmzaal. Vanuit deze kapel heb je een prachtig uitzicht op de duinen en op de Waddenzee.

  Rondleiding en proeverij
  Bij aanvang van de rondleiding en de proeverij werden we door medewerker Sophie ontvangen in het proefgedeelte van Fortuna Vlieland. Dit proefgedeelte heeft een grote glazen wand met relaxstoelen, die uitkijken op de prachtige natuur en de duinen van het Waddeneiland Vlieland. Bij deze stoelen staan speciale tafels met hierop afbeeldingen van de door de Brouwerij gebrouwen bieren. De tafels hebben de vorm van een stormparaplu. Bij binnenkomst kregen we van medewerker Sophie een proefglas Stortemelk Wit. Dit is een Witbier met een alcoholpercentage van 5,5%. De basissmaak van dit bier is licht zoet, licht zuur en licht bitter. Bij het proeven zijn tonen van citrus waarneembaar. De schuimkraag van Stortemelk Wit is inzakkend. Nadat alle deelnemers een proefglas hadden gekregen, ging de rondleiding verder in de filmzaal. In de filmzaal kregen we een mooie film te zien over het ontstaan van Fortuna Vlieland. Vooral de passie van mede-eigenaar en bierbrouwer Bojan Bajic kwam hierin goed naar voren. Als oorlogsvluchteling ‘spoelde’ hij in 2001 op Vlieland aan. Nadat deze film over het ontstaan van de Brouwerij was afgelopen, ging de rondleiding verder tussen de brouwketels van Fortuna Vlieland. Hier mochten we zelf ons tweede proefglas rechtstreeks uit de brouwketel tappen. Het tweede proefglas was een Pilsener, die nog niet officieel in de verkoop is. De mogelijke naam van deze Pilsener is Flierefluiter. Het bier, dat wij proefden, heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht bitter. Het is een clean en moutig bier. De schuimkraag van de Flierefluiter is redelijk snel inzakkend. Bij de rondleiding liet medewerker Sophie ons verschillende soorten graan en hop ruiken. Ook mochten wij het eigen bronwater van de Brouwerij proeven. Erg lekker, al moet ik zelf zeggen. Er werd verteld dat Fortuna Vlieland een microbrouwerij is, die vooral bieren brouwt voor het eiland Vlieland zelf. Toch is het bier wel degelijk te verkrijgen op andere plaatsen in Nederland. Op de website kan je kijken waar deze bieren zoal verkrijgbaar zijn.
  Als afsluiting van de rondleiding en de proeverij kregen we in de proefruimte ons derde proefglas. De rondleiding werd afgesloten met Wappie Tappie, een New England IPA met een alcoholpercentage van 5,5%. De basissmaak van dit bier is zoet, licht zuur en licht bitter. Tonen van mango en vlierbloesem zijn bij het proeven waarneembaar. Het is een juicy, fruitig en hoppig bier. Van de drie geproefde bieren zeker mijn favoriet. Na het proeven van deze bieren wilden we graag nog wat drinken. Mijn beide ooms dronken nog een Wappie Tappie. En mijn vader en ik genoten van een fles Tij Tripel. Een fruitige en kruidige Tripel met een alcoholpercentage van 7%. De smaak van Tij Tripel is zoet, bitter en licht zuur. We genoten allemaal van onze bieren en het uitzicht op de duinen vanuit het proeflokaal van Fortuna Vlieland. Na afloop van de rondleiding en de proeverij kocht ik nog een mooie tas van spijkerstof en een zelf samengesteld bierpakket en bierglas.

  Het bezoek aan Brouwerij Fortuna Vlieland was zeer geslaagd. Van mijn bierige activiteiten op de Waddeneilanden springt Fortuna Vlieland er absoluut bovenuit. Dus mocht je ooit nog naar Vlieland gaan, dan mag een bezoek aan Fortuna Vlieland zeker niet ontbreken!

Schuiven naar boven