Bier & Spijs

 • Orval & Omelet met tomaat en crème fraîche

  Orval
  Orval is een Trappistenbier en bevat 6,2% alcohol. De bierstijl waar Orval onder valt is Belgische Pale Ale. De IBU-waarde van dit bier is 36 (bitter). De basissmaak van Orval is zoet, bitter en zuur. Bij elke slok verandert Orval van smaak. Orval is een bier van gemengde gisting. Een combinatie van bovengisting en wilde gisting. De schuimkraag van dit bier is zeer stabiel. Een Orval, die net is afgevuld op fles en niet ouder is dan 4 maanden, is vaak fris en smaakt bitter. Wanneer een Orval al meer dan 4 maanden oud is, verandert deze smaak meer in zoet en zuur. Door de wilde gisting is Orval ook funky. Bij funky moet je denken aan stallucht, natte dieren en aardse tonen.

  De brouwerij van Orval werd in 1931 opgericht. De brouwerij is voorstander van een gematigde productie. Toch worden er jaarlijks ongeveer 22 miljoen flessen Orval afgevuld, waarvan er 85% bestemd zijn voor de Belgische markt[1].

  Omelet met tomaat en crème fraîche
  Orval is een prachtig Trappistenbier, dat heel goed past bij wat lichtere gerechten. Daarom past de omelet met tomaat en crème fraîche, ook heel mooi bij Orval. De zure en zoete smaak van dit gerecht gaat heel mooi samen met de zure en zoete smaak van Orval. En daarnaast vormt de bitterheid van Orval ook een mooi smaakhaakje met de lichte bitterheid, die ook in het gerecht is terug te vinden. En tot slot kan je het bier ook nog eens terug proeven in het gerecht zelf.

  Het recept van de omelet met tomaat en crème fraîche is een variant op het recept van Arvid Bergström. Hij is kok en Internationaal Biersommelier. In zijn boek ‘Bier aan tafel’ staat het oorspronkelijke recept ‘Eiorval’. Dit boek is te bestellen op zijn eigen website[2].

  Ingrediënten
  Met de onderstaande ingrediënten kan je de omelet met tomaat en crème fraîche maken:

  • 2 eieren
  • 10 gram roomboter
  • 20 cl melk
  • Peper
  • Zout
  • 10 cl Orval
  • 1 tomaat
  • 50 gram crème fraîche
  • Rucola

  Bereiding
  Klop de eieren en doe hier de melk en Orval bij. Voeg hier naar smaak peper en zout aan toe. Doe dan de roomboter in de pan en bak dit. De omelet zal nu flink gaan rijzen, ondanks de kleine hoeveelheid bier die je gebruikt. Het is aan te raden om ook een doorzichtige deksel op je pan te gebruiken. Laat de omelet afkoelen. Daarna smeer je de omelet in met een beetje kruidenkaas of crème fraîche. Bedek dit met rucola, daarna doe je er stukjes gesneden tomaat op. Ga dit alles stevig oprollen en in folie wikkelen. De volgende dag, of wanneer je de omelet wrap gebruikt, in stukken snijden. Leg de wrap op een bedje sla en geniet er van met een heerlijk glas Orval erbij!

  De omelet met tomaat en crème fraîche, vormt een heerlijke Bier- en Spijscombinatie met Orval. Een smakelijke combinatie die zeer geschikt is om te serveren op een Bier- en Spijsproeverij!


  [1] Bron: https://www.orval.be/nl/page/447-brouwerij-van-orval

  [2] Bron: https://proefbier.nl

 • Bierstroop maken

  Bierstroop maken
  Wat is er nou leuker dan zelf iets lekkers te maken en hiervan te genieten met anderen. In deze Bier & Spijs blog leg ik uit hoe je zelf bierstroop kan maken. Voor deze bierstroop heb ik gekozen voor het Trappistenbier Rochefort 10, een zeer smakelijke Quadrupel. Rochefort 10 heeft een complexe en rijke smaak, waarin aroma’s en smaken van o.a. overrijpe bananen, rozijnen, druiven, vijgen, chocolade, karamel en koffie waarneembaar zijn. Heb je een ander bier, wat je zelf erg lekker vindt, dan kan je hier natuurlijk ook voor kiezen. Over het algemeen zijn donkere en zware bieren erg geschikt om bierstroop van te maken. Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten in huis haalt, de beschikking hebt over een grote pan en een goede keukenthermometer. Waarvoor kan je bierstroop gebruiken? Bierstroop is breed inzetbaar. Zelf vind ik bierstroop erg geschikt om bij kaas te serveren, bij een heerlijke pannenkoek of bij een mooi stuk gebakken vlees. Het recept van deze bierstroop, met Rochefort 10, vind ik het beste passen bij een heerlijke zelfgemaakte pannenkoek.

  Ingrediënten bierstroop
  Met de onderstaande ingrediënten kan je bierstroop maken:

  • 1000 gram rietsuiker
  • 250 cl water
  • 500 cl Rochefort 10
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 8 jeneverbessen
  • sap van een limoen

  Bereiding bierstroop
  Om te beginnen zet je een grote pan met 250 cl water op het vuur. In deze pan moet minimaal 5 liter kunnen. Tijdens het koken kan veel schuim ontstaan, dat bovendien erg heet is. Je wil overkoken dus echt voorkomen! Hierna strooi je de rietsuiker erin. Roer dit goed, zodat de rietsuiker oplost. Schenk nu 250 cl Rochefort 10 erbij. Daarna voeg je de jeneverbessen, het kaneelstokje, de kruidnagels en het sap van de limoen toe. Breng dit alles aan de kook tot 113/114 graden Celsius en blus het dan af met de overgebleven 250 cl van de Rochefort 10. Bij het toevoegen van het bier kan de pan behoorlijk gaan schuimen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een grote pan gebruikt om bierstroop te maken. Na het koken laat je het afkoelen en je bierstroop is klaar. Wanneer de biestroop is afgekoeld, kan je gelijk van je zelfgemaakte bierstroop gaan genieten! Het is ook leuk om een deel van je zelfgemaakte bierstroop in potjes te bewaren. Om dit nog mooier te maken, plak je op al deze potjes zelfgemaakte etiketten. Verras iemand anders eens met één van jouw zelfgemaakte potjes bierstroop!

 • Anchor Steam Beer & een plank met Italiaanse vleeswaren

  Anchor Brewing
  Anchor Brewing uit San Francisco wordt gezien als dé eerste Amerikaanse brouwerij waar men is begonnen met het brouwen van speciaalbier. Eén van de belangrijkste Bierstijlen, die in de Verenigde Staten is ontstaan, is California Common (American Amber Ale). Deze Bierstijl wordt ook wel Steam Beer genoemd. Anchor Steam Beer wordt sinds 1896[1]gebrouwen door Anchor Brewing. Tijdens de California Gold Rush (goudkoorts) wordt er voor het eerst bier gebrouwen bij Anchor.

  Anchor Steam Beer
  Anchor Steam Beer smaakt bitter, zoet en licht zuur. Het is een moutig, bloemig en fruitig bier. Karamel is ook mooi waarneembaar, wanneer je een slok van dit bier neemt. Tonen van toast en biscuit komen ook goed naar voren bij dit bier. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9%. Anchor Steam Beer heeft een inzakkende schuimkraag.

  Anchor Steam Beer & een plank met Italiaanse vleeswaren
  Anchor Steam Beer vormt een goede Bier- en Spijscombinatie met Italiaanse vleeswaren. Prosciutto crudo (rauwe ham), prosciutto di parma (parmaham) en salame Italiano (Italiaanse salami) gaan heel mooi samen met het Steam Beer van Anchor Brewing. De zachte structuur van de Italiaanse vleeswaren past heel mooi bij het Steam Beer. De licht zoete smaak van Anchor Steam Beer vormt een mooi smaakhaakje met de licht zoete smaak van de Italiaanse vleeswaren. Daarnaast passen de karameltonen van het bier heel goed bij de Italiaanse vleeswaren.

  Van deze vleeswaren draagt parmaham het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB[2]). Producten met dit keurmerk moeten worden geproduceerd, verwerkt en bereid worden, binnen een bepaald gebied, volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. In Nederland draagt bijvoorbeeld Goudse kaas uit Noord-Holland dit keurmerk.

  Voor een gezellige avond bij jou thuis, nodig je natuurlijk je beste vrienden uit. Zet een plank met diverse Italiaanse vleeswaren op tafel, serveer hierbij Anchor Steam Beer en je hebt gegarandeerd een gezellige avond!


  [1] Bron: https://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_steam

  [2] Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/beschermde-oorsprongsbenaming.aspx

 • La Trappe Bockbier & Wildstoofpot van hert

  La Trappe Bockbier & Wildstoofpot van hert

  La Trappe Bockbier
  De smaak van La Trappe Bockbier is bitter, zoet en licht zuur. Dit kruidige en licht fruitige Bockbier heeft mooie geroosterde tonen van gebrande mout. Daarnaast komen aroma’s en tonen van noten, karamel, koffie en zoethout mooi naar voren.

  La Trappe Bockbier bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 38. Het bier heeft een stevige schuimkraag met fijne belletjes. De afdronk is bitterzoet. La Trappe Bockbier wordt gebrouwen sinds 2004. La Trappe Bockbier is het enige Bockbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd.

  La Trappe brouwt al sinds 1884 bier. Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

  Wildstoofpot van hert
  La Trappe Bockbier bevat 7% alcohol en is vooral bitter en zoet van smaak. Daarnaast heeft dit Bockbier veel mooie aroma’s, die heerlijk samengaan met een wildstoofpot van hert. Met de onderstaande ingrediënten kan je een wildstoofpot van hert voor 4-5 personen maken:

  • 800 gram hertenpoulet
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • Peper
  • Boter
  • 1 fles La Trappe Bockbier
  • Zeezout
  • 3 plakken ontbijtkoek

  Bereiding
  Snipper de uien en fruit de uien in een flinke klont boter en doe dit in een ruime stoofpan. Voeg de knoflook toe en doe hierna de hertenpoulet bij de uien en knoflook. Bak het hertenpoulet lekker bruin en breng het op smaak met zeezout en peper. Blus het geheel af met een fles La Trappe Bockbier. Hierdoor voeg je smaak toe aan dit heerlijke gerecht. Breng het aan de kook en laat het een paar uur sudderen. Roer regelmatig door en voeg tenslotte de ontbijtkoek toe. Breng eventueel nog meer op smaak met zeezout en peper.

  Serveertip bij de wildstoofpot: lekker met pastinaakpuree en een bietensalade.

  La Trappe Bockbier & de wildstoofpot van hert vormen een heerlijke Bier- en Spijscombinatie. Smullen maar!

 • Zundert 8 & Fenegriek

  Zundert 8
  De smaak van Zundert 8 is bitter en zoet. Zundert is één van de twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen. De andere Nederlandse Trappistenbrouwerij is La Trappe. Wereldwijd zijn er 11 brouwerijen die zich een Trappistenbrouwerij mogen noemen. De bierstijl van Zundert 8 is Tripel. Zundert 8 is een fruitig, bloemig en kruidig bier. Karamel en kaneel zijn ook waarneembaar. Het is een complex bier. Bij het inschenken van Zundert 8 ontstaat er een mooie schuimkraag. Zundert 8 wordt gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Kievit. Trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht is in 2012 opgericht. Trappistenbrouwerij De Kievit is gevestigd in Zundert in de provincie Noord-Brabant. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8%.

  Fenegriek
  Fenegriek is een belegen kruidenkaas. Het is een half harde kaas, die gemaakt is van koeienmelk. De smaak van Fenegriek is nootachtig en zoet. De kruidigheid van Fenegriek gaat heel mooi samen met de kruidige tonen die in Zundert 8 terug te vinden zijn.

  Zundert 8 & Kaasplank
  Bier en kaas passen erg goed bij elkaar. De koolzuur en alcohol van het bier passen mooi bij het vette en zoutige van de kaas. Bij een Bier- en Spijsproeverij is het erg leuk om diverse kaassoorten te combineren met bier. Een leuke manier is het serveren van een kaasplankje met 2 of 3 verschillende soorten kaas. Combineer de verschillende kaassoorten met het bier en ervaar welke combinatie jij zelf het lekkerste vindt. Het afstemmen van de smaakintensiteit is het belangrijkste aspect waarmee je rekening moet houden, wanneer je bier en kaas met elkaar gaat combineren.

  Naast Fenegriek zou de bierkaas van Maallust heel mooi op een kaasplankje geserveerd kunnen worden bij Zundert 8. De bierkaas van Maallust is gemaakt van de Zware Jongen van Maallust. Zware Jongen is een kruidige Tripel met een alcoholpercentage van 8,7%. Bierbrouwerij Maallust is gelegen in Veenhuizen in de provincie Drenthe.

  Seveertip op de kaasplank
  Op dit kaasplankje kan je ook nog vijgenchutney toevoegen. Vijgenchutney gaat heel mooi samen met de kaas.

  Bier en kaas zijn een prachtige combinatie. Zundert 8 & Fenegriek zijn afzonderlijk van elkaar al erg smaakvol, maar als je er samen van geniet smaakt deze Bier- en Spijscombinatie nog beter. Nodig ook eens een paar vrienden of vriendinnen uit, voor een gezellige avond met diverse mooie bieren en smaakvolle kaassoorten.

Schuiven naar boven