Bier & Spijs

  • Maallust 1818 & Schwarzwalderkirsch wafels

    Maallust 1818
    Maallust 1818 is een Quadrupel en heeft een alcoholpercentage van maar liefst 10%. De naam voor deze Bierstijl is in Nederland ontstaan. Dit bier was echter al eerder op de markt. De Nederlandse Trappistenbrouwerij La Trappe bracht in 1991 La Trappe Quadrupel op de markt, een Quadrupel met een alcoholpercentage van 10%.

    De basissmaak van Maallust 1818 is vooral zoet en bitter. Op de achtergrond is een klein zuurtje waarneembaar. Het hoge alcoholpercentage zorgt ervoor dat je een verwarmend mondgevoel krijgt. De IBU-waarde is bitter (38)[1]. De kleur van dit bier is donkerbruin. Maallust 1818 heeft een complexe en rijke smaak. In aroma en smaak zijn zwarte bessen en peer mooi waarneembaar. Het bier heeft ook een geroosterd karakter en aroma’s en smaken van koffie, chocolade, karamel en rozijnen zijn ook waarneembaar. Bij het inschenken ontstaat er een mooie schuimkraag, die langzaam inzakkend is.

    Maallust noemt haar 1818 ‘De Generaal’ onder de speciaalbieren. Dit bier is vernoemd naar het oprichtingsjaar van de Maatschappij van Weldadigheid.

    Bierbrouwerij Maallust
    Bierbrouwerij Maallust is gevestigd in Veenhuizen in de provincie Drenthe. Maallust brouwt sinds 2011 bier[2]. In 2011 werd de Bierbrouwerij opgericht door 25 initiatiefnemers, die zich de Zware Jongens noemen. Naast het brouwen van bier, zorgden zij er ook voor dat het vervallen complex van Maallust werd opgeknapt. Er wordt bij Maallust zelfs een Tripel gebrouwen onder de naam Zware Jongen. Deze Tripel bevat 8,7% alcohol.

    In 2019 ben ikzelf bij Bierbrouwerij Maallust geweest voor een rondleiding en een proeverij. Samen met mijn vader en mijn goede vriend Sjoerd heb ik genoten in Veenhuizen. Het is zeker een aanrader om eens een bezoek te brengen aan Maallust. In Noord-Nederland is Bierbrouwerij Maallust één van de pareltjes in het Nederlandse bierlandschap.

    Maallust 1818 & Schwarzwalderkirsch wafels
    Schwarzwalderkirsch wafels passen heel mooi bij de Maallust 1818. Zowel het gerecht als het bier hebben erg veel smaak. Bij één van de Bier- en Spijsproeverijen, die ik het afgelopen najaar heb mogen organiseren, was deze Bier- en Spijscombinatie dé afsluiter van een geweldige avond. Op en bij de Schwarzwalderkirsch wafels zaten chocoladeglazuur, vers fruit (aardbeien en blauwe bessen), bosvruchtencoulis en slagroom. De stevige smaak van dit dessert en de chocoladesmaak gaan heel mooi samen met de chocoladetonen, die bij Maallust 1818 naar voren komen. Zo heb je een heel mooi smaakhaakje. Daarnaast zijn, in zowel het bier als in het gerecht, duidelijk zoete- en bittere smaken terug te vinden. Serveer dit gerecht aan je vrienden of als afsluiter van een gezellige Bier- en Spijsproeverij en je hebt gegarandeerd een gezellige en smaakvolle avond!


    [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

    [2] Bron: https://www.maallust.nl/bierbrouwerij-maallust/

  • Uiltje Ysbreeker & Rundvleesburger

    Uiltje Ysbreeker
    De Ysbreeker van brouwerij Uiltje is een IPA. De basissmaak is bitter, zoet en licht zuur. Het is een hoppige en fruitige IPA, waarbij tonen van citrus en grapefruit mooi naar voren komen. Door de goede verhouding tussen fruitigheid en bitterheid is deze IPA heel mooi in balans. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8%. De bitterheid is weliswaar hoog, 40 IBU, maar overheerst niet. De afdronk van dit bier is lang en bitter. Uiltje Ysbreeker is speciaal gebrouwen voor café restaurant De Ysbreeker in Amsterdam.

    Hop
    Hop is een belangrijk kruid, dat wordt gebruikt voor ‘t brouwen van De Ysbreeker van Uiltje. Wat is hop eigenlijk? Hop is een zeer snel groeiende klimplant. Hop wordt ook wel gezien als het belangrijkste kruid, dat in bier wordt gebruikt. Door velen wordt hop ook wel gezien als de ‘ziel van het bier’.
    Welke hopsoorten zijn er allemaal? In grote lijnen kan je zeggen, dat er 3 belangrijke hopsoorten zijn. Dit zijn aromahop (deze hop zorgt voor een aangenaam hoparoma), bitterhop (deze hop geeft bier de basisbitterheid) en dual-purpose hop (deze hop geeft zowel een aangenaam hoparoma als bitterheid aan het bier).
    Ysbreeker bevat de hopsoorten Magnum (Duitse dual-purpose hop), Citra, Columbus en Simcoe (Amerikaanse dual-purpose hoppen).

    Brouwerij Uiltje
    Brouwerij Uiltje komt uit Haarlem en is opgericht in 2012. Brouwerij Uiltje is opgericht door Robbert Uyleman, die ook wel de Uilenman wordt genoemd. Tegenwoordig vult deze brouwerij al haar bier op blik af. Bier in blik heeft als belangrijkste voordeel dat het geen licht doorlaat, waardoor het bier minder snel veroudert en de smaak van het bier langer behouden blijft. Op elk blik staan prachtige tekeningen, die worden gemaakt door Gerben Valkema. In 2021 is Brouwerij Uiltje overgenomen door Swinkels Family Brewers uit Lieshout. Eén van de bekendste merken van Swinkels Family Brewers is Bavaria.

    Uiltje Ysbreeker & Rundvleesburger
    Uiltje Ysbreeker gaat heel mooi samen met een rundvleesburger. De bitterheid van dit bier past heel mooi bij een iets vetter gerecht, zoals een rundvleesburger. De bittere smaak van dit bier gaat perfect samen met de wat stevigere smaak van de rundvleesburger. Daarnaast zorgt de koolzuur van dit bier ervoor dat het vet van de burger deels wordt weggesneden, waardoor deze Bier- en Spijscombinatie nog spectaculairder wordt.
    Bij een rundvleesburger kan niet een te licht bier worden geserveerd, zoals een pilsener of een witbier. Hierbij zal de burger overheersen. De Ysbreeker past ook heel mooi bij gegrilde kip of bijvoorbeeld spareribs.

  • Orval & Omelet met tomaat en crème fraîche

    Orval
    Orval is een Trappistenbier en bevat 6,2% alcohol. De bierstijl waar Orval onder valt is Belgische Pale Ale. De IBU-waarde van dit bier is 36 (bitter). De basissmaak van Orval is zoet, bitter en zuur. Bij elke slok verandert Orval van smaak. Orval is een bier van gemengde gisting. Een combinatie van bovengisting en wilde gisting. De schuimkraag van dit bier is zeer stabiel. Een Orval, die net is afgevuld op fles en niet ouder is dan 4 maanden, is vaak fris en smaakt bitter. Wanneer een Orval al meer dan 4 maanden oud is, verandert deze smaak meer in zoet en zuur. Door de wilde gisting is Orval ook funky. Bij funky moet je denken aan stallucht, natte dieren en aardse tonen.

    De brouwerij van Orval werd in 1931 opgericht. De brouwerij is voorstander van een gematigde productie. Toch worden er jaarlijks ongeveer 22 miljoen flessen Orval afgevuld, waarvan er 85% bestemd zijn voor de Belgische markt[1].

    Omelet met tomaat en crème fraîche
    Orval is een prachtig Trappistenbier, dat heel goed past bij wat lichtere gerechten. Daarom past de omelet met tomaat en crème fraîche, ook heel mooi bij Orval. De zure en zoete smaak van dit gerecht gaat heel mooi samen met de zure en zoete smaak van Orval. En daarnaast vormt de bitterheid van Orval ook een mooi smaakhaakje met de lichte bitterheid, die ook in het gerecht is terug te vinden. En tot slot kan je het bier ook nog eens terug proeven in het gerecht zelf.

    Het recept van de omelet met tomaat en crème fraîche is een variant op het recept van Arvid Bergström. Hij is kok en Internationaal Biersommelier. In zijn boek ‘Bier aan tafel’ staat het oorspronkelijke recept ‘Eiorval’. Dit boek is te bestellen op zijn eigen website[2].

    Ingrediënten
    Met de onderstaande ingrediënten kan je de omelet met tomaat en crème fraîche maken:

    • 2 eieren
    • 10 gram roomboter
    • 20 cl melk
    • Peper
    • Zout
    • 10 cl Orval
    • 1 tomaat
    • 50 gram crème fraîche
    • Rucola

    Bereiding
    Klop de eieren en doe hier de melk en Orval bij. Voeg hier naar smaak peper en zout aan toe. Doe dan de roomboter in de pan en bak dit. De omelet zal nu flink gaan rijzen, ondanks de kleine hoeveelheid bier die je gebruikt. Het is aan te raden om ook een doorzichtige deksel op je pan te gebruiken. Laat de omelet afkoelen. Daarna smeer je de omelet in met een beetje kruidenkaas of crème fraîche. Bedek dit met rucola, daarna doe je er stukjes gesneden tomaat op. Ga dit alles stevig oprollen en in folie wikkelen. De volgende dag, of wanneer je de omelet wrap gebruikt, in stukken snijden. Leg de wrap op een bedje sla en geniet er van met een heerlijk glas Orval erbij!

    De omelet met tomaat en crème fraîche, vormt een heerlijke Bier- en Spijscombinatie met Orval. Een smakelijke combinatie die zeer geschikt is om te serveren op een Bier- en Spijsproeverij!


    [1] Bron: https://www.orval.be/nl/page/447-brouwerij-van-orval

    [2] Bron: https://proefbier.nl

  • Bierstroop maken

    Bierstroop maken
    Wat is er nou leuker dan zelf iets lekkers te maken en hiervan te genieten met anderen. In deze Bier & Spijs blog leg ik uit hoe je zelf bierstroop kan maken. Voor deze bierstroop heb ik gekozen voor het Trappistenbier Rochefort 10, een zeer smakelijke Quadrupel. Rochefort 10 heeft een complexe en rijke smaak, waarin aroma’s en smaken van o.a. overrijpe bananen, rozijnen, druiven, vijgen, chocolade, karamel en koffie waarneembaar zijn. Heb je een ander bier, wat je zelf erg lekker vindt, dan kan je hier natuurlijk ook voor kiezen. Over het algemeen zijn donkere en zware bieren erg geschikt om bierstroop van te maken. Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten in huis haalt, de beschikking hebt over een grote pan en een goede keukenthermometer. Waarvoor kan je bierstroop gebruiken? Bierstroop is breed inzetbaar. Zelf vind ik bierstroop erg geschikt om bij kaas te serveren, bij een heerlijke pannenkoek of bij een mooi stuk gebakken vlees. Het recept van deze bierstroop, met Rochefort 10, vind ik het beste passen bij een heerlijke zelfgemaakte pannenkoek.

    Ingrediënten bierstroop
    Met de onderstaande ingrediënten kan je bierstroop maken:

    • 1000 gram rietsuiker
    • 250 cl water
    • 500 cl Rochefort 10
    • 1 kaneelstokje
    • 3 kruidnagels
    • 8 jeneverbessen
    • sap van een limoen

    Bereiding bierstroop
    Om te beginnen zet je een grote pan met 250 cl water op het vuur. In deze pan moet minimaal 5 liter kunnen. Tijdens het koken kan veel schuim ontstaan, dat bovendien erg heet is. Je wil overkoken dus echt voorkomen! Hierna strooi je de rietsuiker erin. Roer dit goed, zodat de rietsuiker oplost. Schenk nu 250 cl Rochefort 10 erbij. Daarna voeg je de jeneverbessen, het kaneelstokje, de kruidnagels en het sap van de limoen toe. Breng dit alles aan de kook tot 113/114 graden Celsius en blus het dan af met de overgebleven 250 cl van de Rochefort 10. Bij het toevoegen van het bier kan de pan behoorlijk gaan schuimen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een grote pan gebruikt om bierstroop te maken. Na het koken laat je het afkoelen en je bierstroop is klaar. Wanneer de biestroop is afgekoeld, kan je gelijk van je zelfgemaakte bierstroop gaan genieten! Het is ook leuk om een deel van je zelfgemaakte bierstroop in potjes te bewaren. Om dit nog mooier te maken, plak je op al deze potjes zelfgemaakte etiketten. Verras iemand anders eens met één van jouw zelfgemaakte potjes bierstroop!

  • Anchor Steam Beer & een plank met Italiaanse vleeswaren

    Anchor Brewing
    Anchor Brewing uit San Francisco wordt gezien als dé eerste Amerikaanse brouwerij waar men is begonnen met het brouwen van speciaalbier. Eén van de belangrijkste Bierstijlen, die in de Verenigde Staten is ontstaan, is California Common (American Amber Ale). Deze Bierstijl wordt ook wel Steam Beer genoemd. Anchor Steam Beer wordt sinds 1896[1]gebrouwen door Anchor Brewing. Tijdens de California Gold Rush (goudkoorts) wordt er voor het eerst bier gebrouwen bij Anchor.

    Anchor Steam Beer
    Anchor Steam Beer smaakt bitter, zoet en licht zuur. Het is een moutig, bloemig en fruitig bier. Karamel is ook mooi waarneembaar, wanneer je een slok van dit bier neemt. Tonen van toast en biscuit komen ook goed naar voren bij dit bier. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9%. Anchor Steam Beer heeft een inzakkende schuimkraag.

    Anchor Steam Beer & een plank met Italiaanse vleeswaren
    Anchor Steam Beer vormt een goede Bier- en Spijscombinatie met Italiaanse vleeswaren. Prosciutto crudo (rauwe ham), prosciutto di parma (parmaham) en salame Italiano (Italiaanse salami) gaan heel mooi samen met het Steam Beer van Anchor Brewing. De zachte structuur van de Italiaanse vleeswaren past heel mooi bij het Steam Beer. De licht zoete smaak van Anchor Steam Beer vormt een mooi smaakhaakje met de licht zoete smaak van de Italiaanse vleeswaren. Daarnaast passen de karameltonen van het bier heel goed bij de Italiaanse vleeswaren.

    Van deze vleeswaren draagt parmaham het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB[2]). Producten met dit keurmerk moeten worden geproduceerd, verwerkt en bereid worden, binnen een bepaald gebied, volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. In Nederland draagt bijvoorbeeld Goudse kaas uit Noord-Holland dit keurmerk.

    Voor een gezellige avond bij jou thuis, nodig je natuurlijk je beste vrienden uit. Zet een plank met diverse Italiaanse vleeswaren op tafel, serveer hierbij Anchor Steam Beer en je hebt gegarandeerd een gezellige avond!


    [1] Bron: https://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_steam

    [2] Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/beschermde-oorsprongsbenaming.aspx

Schuiven naar boven