Bier & Spijs

  • La Trappe Bockbier & Wildstoofpot van hert

    La Trappe Bockbier & Wildstoofpot van hert

    La Trappe Bockbier
    De smaak van La Trappe Bockbier is bitter, zoet en licht zuur. Dit kruidige en licht fruitige Bockbier heeft mooie geroosterde tonen van gebrande mout. Daarnaast komen aroma’s en tonen van noten, karamel, koffie en zoethout mooi naar voren.

    La Trappe Bockbier bevat 7% alcohol en heeft een IBU-waarde van 38. Het bier heeft een stevige schuimkraag met fijne belletjes. De afdronk is bitterzoet. La Trappe Bockbier wordt gebrouwen sinds 2004. La Trappe Bockbier is het enige Bockbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd.

    La Trappe brouwt al sinds 1884 bier. Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

    Wildstoofpot van hert
    La Trappe Bockbier bevat 7% alcohol en is vooral bitter en zoet van smaak. Daarnaast heeft dit Bockbier veel mooie aroma’s, die heerlijk samengaan met een wildstoofpot van hert. Met de onderstaande ingrediënten kan je een wildstoofpot van hert voor 4-5 personen maken:

    • 800 gram hertenpoulet
    • 2 uien
    • 1 teen knoflook
    • Peper
    • Boter
    • 1 fles La Trappe Bockbier
    • Zeezout
    • 3 plakken ontbijtkoek

    Bereiding
    Snipper de uien en fruit de uien in een flinke klont boter en doe dit in een ruime stoofpan. Voeg de knoflook toe en doe hierna de hertenpoulet bij de uien en knoflook. Bak het hertenpoulet lekker bruin en breng het op smaak met zeezout en peper. Blus het geheel af met een fles La Trappe Bockbier. Hierdoor voeg je smaak toe aan dit heerlijke gerecht. Breng het aan de kook en laat het een paar uur sudderen. Roer regelmatig door en voeg tenslotte de ontbijtkoek toe. Breng eventueel nog meer op smaak met zeezout en peper.

    Serveertip bij de wildstoofpot: lekker met pastinaakpuree en een bietensalade.

    La Trappe Bockbier & de wildstoofpot van hert vormen een heerlijke Bier- en Spijscombinatie. Smullen maar!

  • Zundert 8 & Fenegriek

    Zundert 8
    De smaak van Zundert 8 is bitter en zoet. Zundert is één van de twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen. De andere Nederlandse Trappistenbrouwerij is La Trappe. Wereldwijd zijn er 11 brouwerijen die zich een Trappistenbrouwerij mogen noemen. De bierstijl van Zundert 8 is Tripel. Zundert 8 is een fruitig, bloemig en kruidig bier. Karamel en kaneel zijn ook waarneembaar. Het is een complex bier. Bij het inschenken van Zundert 8 ontstaat er een mooie schuimkraag. Zundert 8 wordt gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Kievit. Trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht is in 2012 opgericht. Trappistenbrouwerij De Kievit is gevestigd in Zundert in de provincie Noord-Brabant. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8%.

    Fenegriek
    Fenegriek is een belegen kruidenkaas. Het is een half harde kaas, die gemaakt is van koeienmelk. De smaak van Fenegriek is nootachtig en zoet. De kruidigheid van Fenegriek gaat heel mooi samen met de kruidige tonen die in Zundert 8 terug te vinden zijn.

    Zundert 8 & Kaasplank
    Bier en kaas passen erg goed bij elkaar. De koolzuur en alcohol van het bier passen mooi bij het vette en zoutige van de kaas. Bij een Bier- en Spijsproeverij is het erg leuk om diverse kaassoorten te combineren met bier. Een leuke manier is het serveren van een kaasplankje met 2 of 3 verschillende soorten kaas. Combineer de verschillende kaassoorten met het bier en ervaar welke combinatie jij zelf het lekkerste vindt. Het afstemmen van de smaakintensiteit is het belangrijkste aspect waarmee je rekening moet houden, wanneer je bier en kaas met elkaar gaat combineren.

    Naast Fenegriek zou de bierkaas van Maallust heel mooi op een kaasplankje geserveerd kunnen worden bij Zundert 8. De bierkaas van Maallust is gemaakt van de Zware Jongen van Maallust. Zware Jongen is een kruidige Tripel met een alcoholpercentage van 8,7%. Bierbrouwerij Maallust is gelegen in Veenhuizen in de provincie Drenthe.

    Seveertip op de kaasplank
    Op dit kaasplankje kan je ook nog vijgenchutney toevoegen. Vijgenchutney gaat heel mooi samen met de kaas.

    Bier en kaas zijn een prachtige combinatie. Zundert 8 & Fenegriek zijn afzonderlijk van elkaar al erg smaakvol, maar als je er samen van geniet smaakt deze Bier- en Spijscombinatie nog beter. Nodig ook eens een paar vrienden of vriendinnen uit, voor een gezellige avond met diverse mooie bieren en smaakvolle kaassoorten.

  • Hertog Jan Grand Prestige & Chocolade brownies met noten

    Hertog Jan Grand Prestige
    De Hertog Jan Grand Prestige is een heel mooi bier. De basissmaak is vooral bitter en zoet. Het is een donker bier met een alcoholpercentage van 10%. De Grand Prestige heeft een volle, rijke en kruidige smaak. Het bier is plakkend op je lippen. Daarnaast zijn smaken en aroma’s van karamel, rozijnen, kersen, geroosterde mout, chocolade en koffie goed waarneembaar. Grand Prestige is een Gerstewijn, ofwel een Barley Wine. Deze bierstijl is zeer geschikt om te bewaren. Naarmate je dit bier langer bewaart, wordt de smaak zachter, minder bitter en krijgt het bier kenmerken van een goede port. De kleur van dit bier is diep roodbruin. Bij de Hertog Jan Bierbrouwerij wordt een groot aantal van deze bieren ook in een speciale bierkelder bewaard, om zo een smaakontwikkeling te ondergaan. De Hertog Jan Bierbrouwerij, die gelegen is in Arcen, brouwt al sinds 1915 bier. De Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen sinds 1982.

    Hertog Jan Grand Prestige & Chocolade brownies met noten
    Bij het combineren van bier en spijs is het erg belangrijk om de smaken op elkaar af te stemmen. De intense smaak van de chocolade brownies past goed bij een zwaar en intens bier. Daarnaast is het bij het combineren van bier en spijs ook altijd belangrijk om op zoek te gaan naar smaakhaakjes. De chocolade van de brownies vormt een mooi smaakhaakje met de chocoladetonen die waarneembaar zijn in de Hertog Jan Grand Prestige. De chocolade brownies en de Hertog Jan Grand Prestige halen het beste in elkaar naar boven. Zo kan je van beide nog meer genieten!

    Chocolade brownies met noten
    Welke ingrediënten heb je nodig om chocolade brownies met noten te maken? Met de onderstaande ingrediënten kan je ongeveer 16 chocolade brownies maken.

    • 200 gram boter
    • 400 gram pure chocolade
    • 200 gram suiker
    • 6 eetlepels cacaopoeder
    • 4 eetlepels bloem
    • 4 eieren
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 100 gram ongebrande noten

    Bereiding
    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Gebruik een vierkant bakblik van ongeveer 26 bij 20 cm. Doe de boter met de pure chocolade in een kom en smelt deze in een hittebestendige kom au bain-marie. Regelmatig roeren tot alles is gesmolten. Klop daarna één voor één de eieren er door. Zeef de bloem, de cacaopoeder en de bakpoeder erboven. Spatel alles goed door elkaar. Doe het beslag in het bakblik (met bakpapier) en garneer naar wens met diverse ongebrande noten. Bak de chocolade brownies in ± 15 minuten. Bak vooral niet te gaar, een beetje smeuïg mag zeker. Na een uur afkoelen is de brownie klaar om te snijden. Eet smakelijk!

    Een bier dat ook heel mooi samen gaat met de chocolade brownies met noten is de Rochefort 10.

  • La Trappe Witte Trappist & Vispakketje met kabeljauwfilet

    La Trappe Witte Trappist
    La Trappe Witte Trappist is een Witbier dat licht zuur, licht zoet en licht bitter (14 IBU) smaakt. In geur zijn aroma’s van abrikoos, banaan, citrus en perzik goed waarneembaar. Het bier heeft een mooie stevige witte schuimkraag. Dit bier bevat 5,5% alcohol. De afdronk is droog en licht bitter. La Trappe Witte Trappist is het enige Witbier van een Trappistenbrouwerij wereldwijd. De Witte Trappist wordt gebrouwen sinds 2003.

    La Trappe brouwt al sinds 1884 bier. Het bier van La Trappe wordt gebrouwen bij brouwerij De Koningshoeven aan de Eindhovenseweg te Berkel-Enschot. Berkel-Enschot ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Brouwerij De Koningshoeven hoort bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

    La Trappe Witte Trappist & Vispakketje met kabeljauwfilet
    La Trappe Witte Trappist past door zijn zure, zoete en licht bittere smaak en verfijnde en fruitige aroma’s heel mooi bij een vispakketje met kabeljauwfilet.

    Wat zit er nu eigenlijk in dit vispakketje?

    • 1 middelgrote rauwe aardappel, in stukjes gesneden
    • 30 gram gesneden paprika
    • 30 gram gesneden prei
    • 150 gram gekruide kabeljauwfilet
    • 1 klontje roomboter
    • 1 scheutje olijfolie

    Bereiding
    Alle bovengenoemde ingrediënten doe je in aluminiumfolie. De kabeljauwfilet komt bovenop de rauwe aardappel, paprika en prei. Hierop doe je de roomboter en de olijfolie. Het vispakketje vouw je dicht en plaats je in een voorverwarmde oven (180 graden) gedurende 45 minuten. Een vispakketje met kabeljauwfilet wordt ook wel kabeljauwfilet en papillotte (= in folie bereid) genoemd. Door de kabeljauwfilet in folie te bereiden blijven de sappen en de smaken behouden.

    La Trappe Witte Trappist vormt een zeer smakelijke bier- en spijscombinatie met de zachte kabeljauwfilet. Heerlijk, dat wordt smullen!

Schuiven naar boven