Bierlanden

 • Verenigde Staten

  Verenigde Staten

  Craft beer revolutie
  Amerika is op biergebied een fantastisch land. In dit land is ook de craft beer revolutie ontstaan. Craft beer betekent in het Nederlands ambachtelijk bier. Maar voordat de craft beer revolutie is ontstaan, vond er in het begin van de 20e eeuw een belangrijke gebeurtenis plaats. Tussen 1920 en 1933 mocht er in de Verenigde Staten geen alcoholhoudende drank worden geproduceerd of geschonken worden. Vreemd genoeg mocht men nog wel alcoholische dranken nuttigen. De Drooglegging duurde maar liefst 13 jaar. De craft beer revolutie is ontstaan in 1978[1]. De Amerikaanse president Jimmy Carter tekende in 1978 een wet, die het verbod op het thuisbrouwen ophief. Dit verbod was een overblijfsel van de Drooglegging.
  Wat is nu het verschil tussen een ambachtelijk gebrouwen bier of een bier dat wordt gebrouwen bij een groot bierconcern? Eigenlijk komt het er op neer, dat een groot bierconcern acceptabel bier brouwt, waarmee enorme winsten worden gemaakt. Het geld, dat er wordt verdiend, is dus belangrijker dan de smaak en de kwaliteit van het bier. Maar ook een groot bierconcern wil natuurlijk wel een bier brouwen dat kwalitatief goed is. Een ambachtelijke bierbrouwerij wil juist een zeer smaakvol en indrukwekkend bier brouwen, waarmee een acceptabele winst wordt gemaakt. Ook proberen brouwerijen, die ambachtelijke bieren brouwen, zich te onderscheiden door een grote variatie aan Bierstijlen. Zij gebruiken hierbij regelmatig een grote variatie aan ingrediënten, waarmee zij experimenteren, om smaakvolle en verrassende bieren te brouwen. Bij de grote bierconcerns is er vaak maar een beperkt aanbod aan Bierstijlen. Een ontwikkeling die de laatste jaren te zien is, is dat succesvolle kleine brouwerijen worden overgenomen door grote bierconcerns. Hiermee proberen de grote bierconcerns in te spelen op de grote vraag naar craft beer. De kleine ambachtelijke brouwerijen zorgen ervoor, dat de consument regelmatig wordt verrast met een smaakvol gebrouwen bier. De ambachtelijke brouwerijen zijn hiermee de trendsetters in de bierwereld geworden.

  Anchor Brewing
  Anchor Brewing uit San Francisco wordt gezien als dé eerste Amerikaanse brouwerij waar men is begonnen met het brouwen van speciaalbier. Eén van de belangrijkste Bierstijlen, die in de Verenigde Staten is ontstaan, is California Common (American Amber Ale). Deze Bierstijl wordt ook wel Steam Beer genoemd. Anchor Steam Beer wordt sinds 1896[2] gebrouwen door Anchor Brewing. Tijdens de California Gold Rush (goudkoorts) wordt er voor het eerst bier gebrouwen bij Anchor.

  Anchor Steam Beer
  Anchor Steam Beer smaakt bitter, zoet en licht zuur. Het is een moutig, bloemig en fruitig bier. Karamel is ook mooi waarneembaar, wanneer je een slok van dit bier neemt. Tonen van toast en biscuit komen ook goed naar voren bij dit bier. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9%. Anchor Steam Beer heeft een inzakkende schuimkraag. Dit prachtige bier is ook zeer geschikt om te serveren bij een mooi gerecht. Anchor Steam Beer vormt een goede Bier- en Spijscombinatie met Italiaanse vleeswaren.

  Ontstaan Steam Beer
  Waar komt de naam Steam Beer vandaan? Bij Anchor Brewing werd het Steam Beer ’s nachts gebrouwen op het dak van de brouwerij en gekoeld in grote kuipen, waarbij de damp die hiervan af kwam werd gezien als stoom.
  Steam Beer is ontwikkeld als brouwmethode voor bierproductie zonder koeling. Tijdens het brouwproces ontstaat wort. Wort is de basis van het bier en bestaat zowel uit vergistbare als onvergistbare suikers. Om dit wort koel te houden werd gebruik gemaakt van een clarifier. Een clarifier is een soort koelschip.

  San Francisco
  In 2015 ben ik al eens in het prachtige San Francisco in Californië geweest. Destijds ben ik nog niet bij Anchor Brewing geweest. In de toekomst zal ik dan ook zeker een bezoek willen brengen aan deze iconische bierbrouwerij. Omdat er over de Verenigde Staten nog veel meer te vertellen valt, zal ik in 2022 zeker een vervolg op dit eerste deel over de Verenigde Staten gaan schrijven.


  [1] Bron:  https://www.homebrewersassociation.org/homebrewing-rights/statutes/

  [2] Bron: https://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_steam

 • Denemarken

  Denemarken

  Denemarken is een land waar bier één van de belangrijkste dranken is. In Denemarken werd tot een paar jaar geleden, net als in Nederland, voornamelijk het biertype pilsener gedronken. Denemarken was en is nog steeds een echt pilsland. Een Deen dronk in 2019 gemiddeld 62 liter bier per jaar.[1] Ongeveer 95% van de bierconsumptie bestaat in Denemarken uit pils. Net als bijvoorbeeld in Nederland is men ook in Denemarken sinds de jaren tachtig meer speciaalbier gaan drinken en minder pils. De Deense biermarkt werd jarenlang gedomineerd door Tuborg en Carlsberg. Carlsberg nam Tuborg in 1970 over. Daarnaast was Carlsberg de eerste brouwerij die commercieel ondergistend bier brouwde in Scandinavië en Noord-Europa.

  In het laboratorium van Carlsberg werden in 1881 voor het eerst reinculturen gekweekt. Een reincultuur is een verzameling van micro-organismen die afstammen van één enkele cel. Christian Hansen was de persoon die deze reinculturen kweekte. Hij maakte reinculturen van twee lage gisten: Carlsberg bodemgist nummer 1, van het type ‘Frohberg’ en bodemgist nummer 2, van het type ‘Saaz’. Bodemgist nummer 1 gaf de hoogste vergistingsgraad en het meest stabiele bier, maar was minder fijn in smaak. Bodemgist nummer 2 gaf het fijnste bier, maar met een lage vergistingsgraad.

  Het bekendste bier, dat uit Denemarken afkomstig is, is Hvidtøl[2]. Dit is een laag-alcoholisch bier. Het alcoholpercentage ligt hierbij tussen de 1,5 en 2,6%. Van oorsprong is dit een bovengistend bier. Tegenwoordig is dit bijna altijd een ondergistend bier (Een uitzondering hierop is Refsvindinge). Dit bier is in blonde en donkere varianten te koop, ondanks het feit dat de naam ‘wit bier’ betekent. Tot aan de jaren 40 in de negentiende eeuw[3] waren de belangrijkste Deense brouwsels varianten op Hvidtøl ofwel tarwebier.

  Een nieuwe ontwikkeling in Denemarken is het brouwen van Ny Nordisk Øl (Nieuw Noords bier). Dit wordt gebrouwen zonder hop, maar met botanische planten. Door hiervoor te kiezen wil men duidelijk een andere weg inslaan. Deze ontwikkeling is erg interessant en zeker grensverleggend.

  Denemarken is een prachtig land om te bezoeken. Zelf ben ik in maart 2016 in Kopenhagen geweest. Ik heb in de Deense hoofdstad een aantal prachtige locaties bezocht. In Kopenhagen heb ik een rondleiding gevolgd bij de grote Deense brouwerij Carlsberg. Deze rondleiding is een echte aanrader. Daarnaast heb ik ook genoten van een aantal smakelijke bieren bij de Mikkeler bar. Mikkeler heeft in verschillende landen horecabedrijven. De bieren van Mikkeler worden voornamelijk in België, bij De Proefbrouwerij in Hijfte, gebrouwen. Daarnaast is het zeker een aanrader om ook To Øl en Warpigs te bezoeken. Mocht ik weer in Kopenhagen zijn, dan zal ik zeker een bezoek brengen aan deze twee locaties!


  [1] Bron: The Brewers of Europe. Key Figures 2019 Denmark

  [2] Bron: Ronald Pattinson http://www.europeanbeerguide.net/#denmark

  [3] Bron: Tim Webb en Stephen Beaumont, De Wereldatlas Bier 2017, blz. 117

Schuiven naar boven