Bier

 • Gulpener Ur-Hop

  Gulpener Ur-Hop

  Gulpener Ur-Hop is een fijne, bittere en hoppige India Pale Lager. De basissmaak is bitter (32 IBU), licht zoet en licht zuur. Het is een moutig bier. De Gulpener Ur-Hop bevat 6% alcohol. Bij het brouwen van de Gulpener Ur-Hop wordt ook drooghoppen (dry-hopping) toegepast. Drooghoppen is het toevoegen van hop nadat het bier is vergist. Het drooghoppen zorgt ervoor dat het bier een hoppig aroma krijgt.

  De term Lager staat voor bieren die ondergistend zijn gebrouwen. Hierbij vindt de vergisting plaats bij een lage temperatuur. De vergisting bij ondergistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De vergisting bij bovengistende bieren vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

  De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen, brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Ur-Hop wordt al sinds 1999 gebrouwen. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden is aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt, volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

  De hop die Gulpener gebruikt komt uit Reijmerstok. Dit dorp ligt op ongeveer 4 kilometer van de Gulpener Bierbrouwerij. In Reijmerstok verbouwt de familie Wouters drie verschillende hopsoorten voor de Gulpener Bierbrouwerij. Naast hop is graan een belangrijke grondstof die in bier wordt verwerkt. De Gulpener Bierbrouwerij heeft een unieke samenwerking met 30 verschillende boeren uit de regio. Bij deze 30 boeren wordt Limburgse gerst, tarwe, rogge en spelt gekocht.

  De naam van de Gulpener Ur-Hop is sinds het voorjaar van 2021 gewijzigd in Gulpener Ur-Hop IPA, feitelijk gezien is dit bier echter een IPL.

  De Gulpener Ur-Hop is een aanrader als je van een bitter, hoppig en licht fruitig bier houdt!

 • Rochefort 10

  Rochefort 10

  Dit heerlijke roodbruin gekleurde bier bevat maar liefst 11,3% alcohol. De basissmaak van dit bier is vooral bitter (27 IBU)[1] en zoet. Het heeft een complexe en rijke smaak, waarin aroma’s en smaken van o.a. overrijpe bananen, rozijnen, druiven, vijgen, chocolade, karamel en koffie waarneembaar zijn. De Rochefort 10 heeft een lange, romige en bitterzoete afdronk. Het is een Belgisch Trappistenbier. Het nummer 10 duidt niet op het alcoholgehalte, maar op de dichtheid van het bier. Hoe hoger het getal van dichtheid, des te meer grondstoffen er zijn gebruikt om dit bier te brouwen. De bierstijl van de Rochefort 10 is Quadrupel. Je kan een rijtje maken van Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel. De Quadrupel heeft in dit rijtje de hoogste moutstorting. De Rochefort 10 werd voor het eerst gebrouwen rond 1950. Wat erg leuk is aan dit rijtje is dat de kleuren achtereenvolgens bijna altijd blond-donker-blond-donker zijn. Om en om dus. Bij de Tripel is dit echter niet altijd zo. Er zijn ook Tripels die donker van kleur zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is Zundert 8, een prachtige Tripel van de Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit uit Zundert, gelegen in Noord-Brabant.

  Rochefort 10 wordt gebrouwen bij Abdij Notre-Dame de Saint-Remy te Rochefort in de provincie Namen in België.

  Wat is een Trappistenbrouwerij?
  Om een Trappistenbrouwerij genoemd te mogen worden, moet je aan 3 voorwaarden voldoen:
  1. Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij.
  2. Het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder toezicht van de monniken.
  3. De opbrengst van de bierverkoop is voor de abdij zelf of gaat naar goede doelen.

  Hoeveel Trappistenbrouwerijen zijn er in totaal?
  Tot voor kort waren er 12  Trappistenbrouwerijen, waarvan 6 in België en 2 in Nederland. Kort geleden heeft één Belgische Trappistenbrouwerij haar status als Trappistenbrouwerij verloren. Bij de Trappistenbrouwerij Achel in België zijn er geen monniken meer aanwezig bij het brouwen van het bier. In Nederland zijn er 2 Trappistenbrouwerijen. Dit zijn La Trappe en Zundert. In België zijn er nu nog 5. Dit zijn Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Daarnaast zijn de andere Trappistenbrouwerijen Engelszell Stift in Oostenrijk, Spencer in de Verenigde Staten, Mount Saint Bernard in Engeland en Tre Fontaine in Italië.


  [1] IBU betekent International Bitterness Units. Dit is de (hop)bitterheid van bier uitgedrukt in een getal. De IBU-waarde is de schaal die bierbrouwers gebruiken.

Schuiven naar boven