Bier

 • Gulpener Château Neubourg

  Château Neubourg
  De smaak van deze Pilsener is bitter, licht zoet en heel licht zuur. Daarnaast is dit bier fruitig, bloemig, grassig, kruidig, moutig en hoppig. Het is een zeer verfijnd bier. De afdronk van deze Pilsener is bitter.
  Château Neubourg is vernoemd naar het adellijke renaissancekasteel Neubourg, dat op slechts 1 km afstand van de Gulpener Bierbrouwerij staat. Het bier Château Neubourg wordt afgevuld in opvallende blauwe bierflessen. De kleur blauw verwijst naar iemand, die tot de adelstand behoort. Zoals ook de voormalige bewoners van Château Neubourg.
  Bier- en spijsadvies: Het bier past heel mooi bij salades, kip, gevogelte, witte vis, vette vis en jonge- en romige kaassoorten.

  Dutch Beer Challenge
  De Dutch Beer Challenge is een Nederlandse bierwedstrijd. Ieder jaar worden tijdens de Dutch Beer Challenge de beste Nederlandse bieren bekroond met een gouden, zilveren of een bronzen medaille.
  Château Neubourg van de Gulpener Bierbrouwerij is in 2015, 2016 en 2017 bekroond tot de ‘Beste Pilsener van Nederland’ bij de Dutch Beer Challenge! Hiervoor kreeg deze Pilsener 3 jaar op rij een gouden medaille. In 2021 kreeg Château Neubourg een zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge.

  In 2022 werd Château Neubourg bekroond met een zilveren medaille bij de World Beer Awards.

  Gulpener Bierbrouwerij
  De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is, dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

  Eerste liefde
  Mijn liefde voor mooie bieren is pas op latere leeftijd ontstaan. Zie hiervoor ook mijn Bierlanden blog over de Verenigde Staten, deel 2[1]. Voordat ik echt kennis maakte met alle mooie bieren, die er zijn, nuttigde ik voornamelijk pilseners. In 2007 bezocht ik de Gulpener Bierbrouwerij voor het eerst. Met mijn vrienden Christian, Richard en Sjoerd was ik twee weken in Valkenburg op vakantie. Eén van onze leukste uitjes tijdens deze vakantie, was een rondleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij. Bij deze rondleiding kregen we bij binnenkomst een heerlijk stuk Limburgse vlaai geserveerd met koffie of thee. Daarna begon de rondleiding door de brouwerij. Na deze rondleiding heb ik o.a. de Pilseners Limburgs Land en Château Neubourg mogen proeven. Deze Gulpener Pilseners vielen toen al erg goed in de smaak. En Château Neubourg was vanaf mijn Limburgse vakantie in 2007 gelijk één van mijn favoriete bieren.

  Wil je een keer een mooi glas bier op een verjaardag serveren, dan is Château Neubourg absoluut een mooie Pilsener, die goed in de smaak zal vallen. Proost!


  [1] https://www.reinarjanzijlstra.nl/bierlanden/verenigde-staten-deel-2/

 • Schierse Hippo

  Schierse Hippo
  De Schierse Hippo dronk ik voor het eerst op maandag 26 juli 2022 bij strandpaviljoen De Marlijn op Schiermonnikoog. De Schierse Hippo is een tarwebier, dat licht bitter, licht zoet en licht zuur smaakt. Bij het brouwen van de Schierse Hippo zijn bessen van de duindoornplant gebruikt. Door het toevoegen van deze bessen krijgt de Schierse Hippo een licht zure smaak. De naam Schierse Hippo is afgeleid van de Latijnse naam van de duindoornplant hippophae ramnoides[1]. De naam is dus niet afkomstig van nijlpaarden, die op het Waddeneiland zouden leven. Het bier bevat 5,5% alcohol. De schuimkraag van dit bier is snel inzakkend.

  De duindoornbessen zorgen ervoor dat Schiermonnikoog in de herfst oranje is gekleurd. De bessen van de duindoornplant zijn erg zuur en worden verwerkt in diverse producten. Vanaf 2018 worden deze bessen in de Schierse Hippo verwerkt.

  Het etiket
  Op het etiket van de Schierse Hippo staat een nijlpaard (Hippo). Er zijn zes verschillende kleuren etiketten. En als leuke gimmick heeft elk vijftigste bierflesje een speciaal etiket, namelijk een Hippo op een zwarte achtergrond. Dit is dan ook een echt collectors item geworden. Het originele logo is ontworpen door Maartje van Noort. Dit etiket vormde de basis voor het uiteindelijke logo, dat mede door Bunk Timmer is ontworpen.

  Schiermonnikoogs-Belgisch recept
  Het recept voor de Schierse Hippo is bedacht door twee broers. De moeder van deze broers, Gientje Drent is geboren en getogen op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Zoon Harm woont al jaren op het eiland. Tijdens één van de wandelingen, die Harm samen met zijn vrouw Agnes op Schiermonnikoog maakte, is het idee ontstaan om een eigen bier te gaan brouwen. Broer Tony woont in België, in een dorp vlakbij microbrouwerij De Sater in Eke-Nazareth. En zo is het idee ontstaan om de Schierse Hippo bij De Sater in België te gaan brouwen. En hierdoor is dit een Schiermonnikoogs-Belgisch bier geworden. Gebrouwen in België met duindoorn van Schiermonnikoog. Broer Tony, die woonachtig is in België, is dan ook regelmatig op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog te vinden.

  Mocht je in de toekomst op Schiermonnikoog zijn, dan is het drinken van de Schierse Hippo zonder twijfel een aanrader.


  [1] Bron: https://www.schiersehippo.nl

 • Uiltje Grandson Vol. 1

  Uiltje Grandson Vol. 1
  Grandson Vol. 1 is een mooi romig en zeer smaakvol bier. Bij Uiltje Grandson Vol. 1 zijn roasttonen duidelijk aanwezig. De basissmaak van deze Imperial Stout is zoet en bitter. Tonen van chocolade, karamel, koffie en vanille zijn goed waarneembaar. De IBU-waarde is 70 (zeer bitter). De schuimkraag is inzakkend. Het schuim van dit bier is romig en erg fijn. De afdronk is bitterzoet. Het bier bevat maar liefst 10% alcohol.
  De bierstijl Stout is in Ierland ontstaan. Stout werd vroeger gezien als een ‘extra sterke Porter’. Kenmerkend voor deze bierstijl is de bittere smaak en de tonen van chocolade en koffie.

  Brouwerij Uiltje
  Brouwerij Uiltje komt uit Haarlem en is opgericht in 2012. Brouwerij Uiltje is opgericht door Robbert Uyleman, die ook wel de Uilenman wordt genoemd. Tegenwoordig vult deze brouwerij al haar bier op blik af. Bier in blik heeft als belangrijkste voordeel dat het geen licht doorlaat, waardoor het bier minder snel veroudert en de smaak van het bier langer behouden blijft. Op elke blik staan prachtige tekeningen, die worden gemaakt door Gerben Valkema. In 2021 is Brouwerij Uiltje overgenomen door Swinkels Family Brewers uit Lieshout. Eén van de bekendste merken van Swinkels Family Brewers is Bavaria.

 • CC American Wheat Ale

  CC American Wheat Ale
  De CC American Wheat Ale dronk ik in 2021 voor het eerst. Bij café restaurant CASPAR in Arnhem genoot ik op zondag 30 mei 2021 van dit smaakvolle bier. De basissmaak van CC American Wheat Ale is zoet, bitter en licht zuur. Het is een fruitig, hoppig en volmondig bier. Het bier is troebel. De IBU-waarde is 40 (bitter). De schuimkraag is inzakkend. Het schuim van dit bier is fijn. De afdronk is licht bitter. Het bier bevat 5,8% alcohol. De CC American Wheat Ale wordt door veel mensen ‘CC-tje’ genoemd.

  Het recept van de CC American Wheat Ale is geïnspireerd op het originele recept van Pierre Celis. Een leuk weetje is, dat er alleen hopsoorten zijn gebruikt, die beginnen met de letter C. Pierre Celis was melkboer in het Vlaamse dorpje Hoegaarden. Met zijn melkbussen en houten vaten produceerde hij vanaf 1966 enkele honderden liters bier per jaar. Vanaf de jaren 80 werd het Witbier van Hoegaarden ook in Nederland en Frankrijk erg populair. Dankzij melkboer Pierre Celis uit Hoegaarden kunnen wij nu nog altijd genieten van een mooi glas Witbier.

  Brouwerij CC
  Bierbrouwerij CC is opgericht in 2015 in Arnhem. De bieren van brouwerij CC worden voornamelijk gebrouwen voor café restaurant CASPAR in Arnhem. CASPAR is te vinden op het Elly Lamakerplantsoen. Vanaf het centraal station in Arnhem is het ongeveer een kwartier lopen om bij CASPAR te komen. Brouwerij CC is een ‘koude brouwer’. Brouwerij CC huurt brouwcapaciteit bij collega’s.

  De visie van deze brouwerij is: Niet praten, maar proosten! Brouwerij CC vindt, dat je niet te veel moet praten over bier, maar dat je het vooral moet drinken. Wanneer je in Arnhem bent, is het een aanrader om bij CASPAR te genieten van een heerlijk glas CC American Wheat Ale. Proost!

 • Gulpener IJsbock

  Gulpener IJsbock
  Voor het brouwen van Gulpener IJsbock wordt een speciale techniek gebruikt, die vries-destillatie wordt genoemd. Bij deze brouwtechniek wordt het gebrouwen bier, de Tarwe Dubbelbock, na vergisting gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en de aroma’s geconcentreerd. Er ontstaat een krachtig bier met een volle en intense beleving. Gulpener IJsbock heeft een alcoholpercentage van 10,3%. Absoluut een bier om rustig van te genieten.

  Gulpener IJsbock is zéér geschikt om lang te bewaren. Wanneer dit bier onder de juiste omstandigheden wordt bewaard, zal de smaak zich nog meer ontwikkelen. Voor dit bier geldt géén houdbaarheidsdatum. Gulpener IJsbock is oneindig houdbaar!

  De basissmaak van de Gulpener IJsbock is zoet, bitter en licht zuur. Het is een kruidig en alcoholisch bier. Karamel is goed waarneembaar. De schuimkraag is licht inzakkend. Het schuim van de IJsbock is fijn. De afdronk is bitterzoet.

  Gulpener Bierbrouwerij
  De Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen brouwt al sinds 1825 haar bieren. De Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. De Gulpener Bierbrouwerij is dus niet gebonden aan een groot bierconcern. Het mooie van deze brouwerij is, dat zij al haar grondstoffen uit de eigen regio haalt volgens het ‘25 miles concept’ (40 kilometer rondom Gulpen). De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

  Het etiket
  Op het etiket staat dat de Gulpener IJsbock lekker is bij pure chocolade, Elfstedentochten, winterse kost en haardvuur. In 1997 was de laatste Elfstedentocht, toen bestond dit bier nog niet. Pas sinds 2016 wordt dit vries-gedestilleerde bier gebrouwen. Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 was ik zelf in Leeuwarden en was ik meer een liefhebber van Fanta dan van tarwe smoothies. Zo zag ik in 1997, live op de Bonkevaart in Leeuwarden, dat Henk Angenent in de sprint Erik Hulzebosch versloeg. De Elfstedentocht in 1997 is tot op heden nog steeds de laatste ‘tocht der tochten’, die is gereden.

  De Gulpener IJsbock is een prachtig bier en het is absoluut een aanrader om een aantal flessen hiervan onder de juiste omstandigheden te bewaren en hiervan op een later moment te genieten.

Schuiven naar boven